Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @twiggstudios

Mijn naam is Aimee en ik begon met mijn blog in 2011 als hobby en werd toen verliefd bakken. Dit leidde vervolgens tot mijn passie voor foodfotografie en storytelling.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Toen ik begon met fotograferen was het met vallen en opstaan, omdat ik het me niet kon veroorloven om een workshop te volgen. Ik vond een aantal video’s op youtube die de camera-instellingen uitlegden en kreeg een boek over voedselstyling van Helene Dujardin genaamd ‘Plate to pixel’. Ik realiseerde me al snel dat ik hield van een dark moody stijl in mijn foto’s, dus ik besteedde tijd aan het observeren van licht en het bestuderen van foto’s die ik leuk vond om te kijken naar wat werkte. Ik heb ook veel geleerd in de loop der jaren van andere creatievelingen, die ik heb ontmoet of mee heb samengewerkt.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je verder je inspiratie vandaan?

Als fotograaf heb ik me altijd enorm laten inspireren door het werk van Linda Lomelinos. Haar gebruik van licht en kleur is zo mooi. Ik haal ook graag inspiratie uit schilderijen en laat me inspireren door het gebruik van licht en schaduw uit oude meesterschilderijen.

Hier teken ik mijn ideeën voor creaties die ik in mijn notitieboekje maak.

Hoe vaak blog je?

Het hangt af van het seizoen of hoe geïnspireerd ik ben, ik post vaker op Instagram dan op mijn blog op dit moment. Vroeger blogde ik een of twee keer per week, maar ik heb het de laatste tijd een beetje laten schieten. Als ik echt geïnspireerd ben en veel recepten maak dan zal ik weer vaker bloggen.

Wat zijn de beste tips and tricks voor bloggen?

Ik wil niet zeggen dat ik een bloggingexpert ben, want ik heb het nooit zo serieus genomen en gebruik het meer als een dagboek. Ik hou van WordPress en denk dat het makkelijk te gebruiken is en veel goede plug ins heeft.

Werk je samen met merken?

Ja, het is meestal in de vorm van gesponsorde berichten waarbij ik een recept maak met hun product.

Heb je goede tips voor een portfolio?

Ik heb de neiging om mijn Instagram-feed te behandelen als een portfolio om het soort werk te krijgen waarin ik geïnteresseerd ben. Voor een goed portfolio is het geweldig om een mix van stijlen te hebben om te laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Hoeveel tijd spendeer je aan social media en welke kanalen gebruik je het liefste?

Ik besteed veel tijd aan sociale media, het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan Instagram en Pinterest. Ik hou van de visuele aspecten van die apps en vind het werkelijk inspirerend.

Heb je 1 goede tips voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Op Instagram denk ik dat het echt belangrijk is om jezelf te zijn en te creëren en of te fotograferen/praten over dingen waar je gepassioneerd over bent. Na verloop van tijd zul je er een publiek mee laten groeien dat gepassioneerd is over dezelfde dingen en ze zullen zich bezighouden met jouw inhoud. Ik heb de neiging om elke keer rond dezelfde tijd van de dag te posten, en ik post het op een tijdstip dat gebaseerd is op wanneer een vorige post het goed deed.
Ik gebruikte eerder om te posten het moment dat Instagram had aanbevolen, maar ik ondervond eigenlijk dat alle berichten die het beter deden gepost werden op een ander moment.

Pinterest = Ik heb niet echt een strategie voor Pinterest, ik gebruik het dagelijks, maar ik gebruik het echt voor inspiratie. Ik pin recepten van mijn blog op mijn boards omdat het een goede bron van verkeer is. Net als bij Instagram is een goede visuele inhoud belangrijk.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Mijn klanten zijn meestal merken die invloedrijke berichten op Instagram willen. Meestal zijn ze op basis van eten of drinken en maak ik recepten met hun producten.

Hoe verzeker je jezelf van de juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en werk

Het is soms moeilijk en het kan behoorlijk tijdrovend zijn om alles bij te houden. Instagram neemt het grootste deel van mijn tijd in beslag, omdat ik daar graag aanwezig ben en met mensen in contact wil komen. Er zijn momenten dat ik het op de eerste plaats zet en geen tijd voor mezelf maak en dan zijn er momenten dat ik probeer uit te rusten. Ik denk omdat ik zo gepassioneerd ben over koken en het maken van foto’s dat ik er niet zo overweldigd door word en dat ik er juist van geniet. Mijn partner is heel begripvol. Ik ben ook begonnen mijn telefoon boven of thuis te laten, als we de hond gaan uitlaten, zodat ik niet in de verleiding kom om er naar te kijken.

Wat zou je ander gedaan hebben wanneer je het aan de start van je carrière had geweten?

Als ik had geweten dat video de weg vooruit was, had ik waarschijnlijk ook geprobeerd dat te leren, het is iets waarvan ik nog steeds niet weet hoe ik het moet doen en ik voel me een beetje overweldigd met hoe anders het is dan fotografie. Dat weerhoudt me er van om het een beetje te proberen. Ik wou dat ik meer had geweten over het belang van SEO en e-mail lijsten, want het is iets waar ik nog maar net mee gestart ben.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik neem mijn foto’s thuis in een extra slaapkamer die ik heb omgebouwd tot een studiokamer met een klein raam.

Hoe bereid je een food styling set voor?

Ik heb altijd een tafel bij het raam staan, dus die is klaar voor gebruik. Daarnaast kies ik de props die ik wellicht nodig heb.

Welke props gebruik je het liefste?

Ook al heb ik veel props, ik heb de neiging om slechts een kleine selectie van mijn favorieten te gebruiken. Ik hou van vintage stukken en elke prop die ik heb heeft een verhaal.

Welke backdrops gebruik je?

Ik heb de neiging om mijn houten tafelblad het meest te gebruiken en ik heb een marmeren blad, daarnaast gebruik ik ook graag linnen tafelkleden.

Met welk licht werk je het liefste, daglicht of kunstlicht?

Ik gebruik natuurlijk licht, mijn raam is op het westen gericht.

Welke camera en lenzen gebruik je?

Ik heb een canon 5d mk iv en een goedkope 50 mm 1.8 lens.

Welk programma gebruik je om je foto’s na te bewerken?

Ik gebruik Lightroom en ik probeer meer te weten te komen over het gebruik van Photoshop.

Tips en tricks?

  • Hoewel de styling, de stemming en de compositie van de beelden belangrijk zijn, denk ik dat het begrijpen van het licht het belangrijkste aspect van een foto dan al het andere en het zal betekenen dat je een fantastisch beeld kunt creëren.
  • Je zou de meest heerlijke en mooi gestileerde en gecomponeerde scène kunnen hebben, maar als je de foto niet goed belicht, dat wil zeggen het is over- of onder belicht, of je hebt ervoor gekozen om licht te gebruiken vanuit de verkeerde hoek of een hoek die het niet op de beste manier belicht, dan zal het niet een geweldige foto zijn. Maar je kunt wel iets fotograferen dat er misschien niet zo goed uitziet bij geweldig licht en het kan een waanzinnige foto zijn. De styling en de compositie moet het tweede zijn waar je aan denkt na het licht.
  • De makkelijkste manier om het licht te leren zien is om een voorwerp van alle kanten te bekijken en te zien hoe het licht het vanuit verschillende hoeken dit voorwerp raakt.
  • Kijk goed naar de schaduwen, hoogtepunten en texturen en zie hoe deze veranderen in verschillende lichtsituaties.
  • Maak dan wat foto’s en vergelijk hoe je camera dat licht ziet.
  • Gebruik je camera in de handmatige modus, probeer de instellingen te wijzigen en zie hoe het wijzigen van de belichtingseffecten beïnvloedt hoe je camera het licht oppikt.
  • Dit zal je niet alleen helpen om het beste licht voor bepaalde objecten te leren, maar het zal je ook helpen om te begrijpen dat een foto een beeld is dat door licht is gemaakt, en dat je camera alleen het gereedschap is dat je gebruikt.
  • Een ander geweldig iets om te doen is om naar bepaalde schilderijen te kijken en te zien hoe de kunstenaar licht en schaduwen heeft gebruikt in hun werk, ik ben erg geïnspireerd door het werk van Rembrandt en Vermeer.
  • Wees niet bang om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen, sommige van mijn favoriete beelden zijn ontstaan toen ik aan het experimenteren was met hoeken en belichting.

Meer van het werk van Aimee bekijken?

Blog: twiggstudios.com 

Instagram: @twiggstudios

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.