carrot cake
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @fleurrustique

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Eva Elijas van @fleurrustique.

greenhouse portrait Eva Elijas

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Eva en ik ben een daglichtfotograaf en maker van digitale inhoud die op het platteland van Estland woont. Tegenwoordig leg ik vooral creatieve kaders vast van eten, eetbare/drinkbare producten en mijn tuin, maar voordat de pandemie begon, was ik ook een fervent reisfotograaf.

Naast het maken van foto’s ontwikkel ik recepten voor mijn foodblog Gurmeeaed. Vanaf nu schrijf ik de berichten alleen in het Ests, maar ik heb plannen om het in de nabije toekomst toegankelijk te maken voor een Engelssprekend publiek.

Hoe ben je begonnen met foodfotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik maakte vrij vroeg in mijn leven kennis met een camera – ik begon met het maken van foto’s toen ik 10 was. Destijds had mijn familie deze ouderwetse Kodak-filmcamera. De verwachting dat de films zouden worden ontwikkeld, was erg opwindend; de kwaliteit van de foto’s was daarentegen twijfelachtig. Ik kreeg mijn eerste DSLR in 2008, maar pas ongeveer vier jaar geleden begon ik te geloven dat fotografie iets was dat ik als carrière kon nastreven en daarom schreef ik me in voor de cursus voedselfotografie van Eva Kosmas Flores toen deze voor het eerst werd gelanceerd. Dit is waar mijn leerreis officieel begon.

Ik ben het soort persoon dat de voorkeur geeft aan een meer praktische aanpak als het gaat om het verwerven van een nieuwe vaardigheid – technische handleidingen en studieboeken vervelen me. Daarom is de meeste van mijn praktische kennis van fotografie voortgekomen uit vallen en opstaan. Als een gepassioneerde fijnproever had ik altijd geweten dat het foodfotografie was waar ik het meest over wilde leren.

pistachio sandwich

Kun je jouw stijl omschrijven?

Het eerste woord dat in me opkomt als ik mijn kenmerkende stijl omschrijf, is ‘moody’. Ik ben enthousiast over alles wat met rustiek en natuurlijk te maken heeft – aardetinten, rijke texturen, botanische patronen, rauwe schoonheid. Ik ben ook een herfstmens. Al het bovenstaande komt terug in mijn beeldtaal.

tomatoes

"Creativiteit is energie en daarom is rust de beste manier om het te koesteren."

Hoe voed je jouw creativiteit?

Creativiteit is energie en daarom is rust de beste manier om het te koesteren. Eens in de zoveel tijd laat ik mijn camera een aantal dagen achterwege om mijn creatieve brein (evenals mijn pols) even rust te gunnen. Door mezelf onder te dompelen in een andere creatieve of meditatieve bezigheid, zoals tuinieren, koken of bloemen schikken, voel ik me creatief gevoed. Als ik dringend een creatieve boost nodig heb, blader ik graag door stapels kunstzinnige (kook)boeken of kijk ik mijn favoriete afleveringen van ‘Chef’s Table’ op Netflix.

miso ramen

Welke fotografen en/of kunstenaars inspireren jou?

De lijst met creatieven die mij inspireren is uitgebreid, dus ik noem alleen de fotografen die mij het meest hebben beïnvloed: Katie Quinn, Beth Kirby, Jella Juulia Bertell, Betty Shin Binon, Eva Kosmas Flores en Christall Lowe. Elk van deze vrouwen heeft zo’n unieke manier om schoonheid te zien, te creëren en vast te leggen.

gooseberry chutney

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een foodfotograaf?

De belangrijkste vaardigheid van een foodfotograaf is aandacht voor detail! Natuurlijk zijn er veel dingen die na de productie kunnen worden opgelost, maar de hoeveelheid energie, moeite en tijd die kan worden bespaard door de foto in het begin goed te krijgen, is onbetaalbaar. Het is een goed begin om ervoor te zorgen dat de lenzen, filters, rekwisieten en achtergronden schoon en stofvrij zijn.

star anise
gin tonic

Hoe blijf je leren als creatieveling?

Pas toen ik met mijn eerste klanten begon te werken, besefte ik hoe weinig ik eigenlijk weet over het zijn van een fotograaf en het maken van inhoud. Ik denk dat leren nooit eindigt als een creatieveling, omdat je gewoon niet alles van alles kunt weten. Dit veld is enorm en breidt zich snel uit, aangezien de vraag naar nieuwe inhoud alleen maar toeneemt.

Elk jaar investeer ik in mijn creatieve ontwikkeling. Ik heb online cursussen gevolgd over bloggen over eten, het schrijven van kookboeken en het ontwikkelen van recepten, het runnen van een creatief bedrijf en de werking van het creatieve proces in het algemeen. Ik ben ook een beetje een boekenwurm, dus mijn verzameling aan creativiteit en fotografie gerelateerde titels groeit ook.

brownie gooseberry

Hoe vinden klanten jou? Wie is jouw ideale klant?

De meeste van mijn klanten hebben me gevonden op Instagram, maar vorig jaar kreeg ik een contract om aangepaste content te maken voor Pexels en Canva, dus een aantal van mijn klanten hebben me via deze kanalen benaderd.
Mijn ideale klant is een natuurvoedings-, drank- of tuinmerk dat duurzaamheid beoefent en actief iets teruggeeft aan Moeder Aarde.

chutney spices

Waar maak je je foto’s?

Tot half oktober van dit jaar werden de meeste foto’s binnenshuis genomen op willekeurige plekken in huis (waar ik ooit flatterend licht kon vinden), maar nu ben ik verhuisd naar mijn kleine thuisstudio-ruimte, dus in de toekomst is dit waar Ik zal de magie laten gebeuren. Als het weer het toelaat, neem ik mijn voedselscènes af en toe mee naar de tuin of kas of zelfs het bos.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Aangezien ik voornamelijk thuis werk, is het vinden van een goede balans tussen werk en vrije tijd een uitdaging waar ik constant voor sta. Ik beschouw mezelf als heel gelukkig met werk dat ik erg leuk vind, maar dat maakt iemand niet immuun voor burn-out. Ik moet mezelf er wekelijks aan herinneren om wat vrije tijd te nemen voor mij en mijn hobby’s. De tuin is mijn perfecte ontsnapping aan werkgedachten, het is waar ik heen ga om op te laden.

garden house tea

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

De grootste les die me het langst kostte om te leren, was hoe je de witbalans (de kleurtemperatuur van de lichtbron) goed krijgt. Ik gebruikte de automatische instelling een eeuwigheid koppig en wou echt dat ik hier eerder aandacht aan had besteed. De andere, meer cruciale lessen gingen over ervoor zorgen dat het onderwerp scherp is en altijd dubbel controleren of de batterijen zijn opgeladen en geheugenkaarten zijn gewist voordat een opname wordt gemaakt.

Hoe maak je een fotografie & styling set? Waar begin je, gebruik je een moodboard?

Mijn werkproces begint altijd met pen en papier. Voordat ik op zoek ga naar visuele referenties, schrijf ik de doelen en doelstellingen van de fotoshoot op. De volgende stap omvat creatief brainstormen – nadenken over de algehele look en feel of de sfeer van de afbeeldingen die ik wil maken en wat ik nodig heb om dit te bereiken. Deze stap omvat vaak ook het maken van de eerste versie van de opnamelijst. Ik maak zelden een moodboard voor persoonlijke projecten, maar als een klant me specifieke richtlijnen heeft gegeven over wat ze visueel willen, gebruik ik een moodboard om te bevestigen dat we op dezelfde golflengte zitten. Bij de voorbereidingen van een set komt meestal niet veel meer kijken dan het plaatsen van een statief, (indien nodig) reflectoren of diffusors en een backdrop. Al het andere gebeurt onderweg. Ik ben een meer vrijgevochten creatieveling/fotograaf en heb de neiging om in een opwelling op details gerichte beslissingen te nemen.

carrot cake

Welk licht werk je het liefst (daglicht/kunstmatig)?

Natuurlijk licht is absoluut het licht voor mij. Dat gezegd hebbende, steden ‘s nachts verlicht door straatlantaarns, winkelpuien en neonreclames zijn ook erg bevredigend om te fotograferen.

honeycomb

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

Ik ben een grote dromer en ik droom groot! Ik noem ze ook graag plannen en geen dromen. Dromen voor de kortere termijn zijn het maken van een kookboek, het lanceren van mijn online drukkerij en fotobibliotheek. In het afgelopen jaar ben ik begonnen met het maken van meer videobeelden en ik wil graag mijn spel op dat gebied verbeteren. Op de lange termijn zou ik niets liever willen dan een klein (thuis)restaurant openen of avondclubs organiseren waar seizoensgerechten worden bereid met producten uit mijn tuin en lokale boerderijen. Al mijn toekomstdromen/plannen hebben iets te maken met eten, tuin of fotografie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.