Een kijkje achter de schermen

Achter de schermen met foodfotograaf @whenyourehungryandyouknowit

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Doina Ion. 

Kun je jezelf voorstellen?

Hallo, mijn naam is Doina (Anna Maria) Ion en ik ontwikkel, kook en fotografeer al het eten op When you’re hungry and you know it. De blog is nog in de beginfase, maar mijn doel is om de lekkerste gezonde recepten te delen voor mensen met Prikkelbare Darm Syndroom of mensen met voedselintoleranties.
De meeste, zo niet alle recepten zijn gluten-, soja-, knoflook- en uienvrij en lactose-arm of lactosevrij. Ik weet hoe moeilijk het is om uit te vinden wat veilig is om te eten als je veel voedselovergevoeligheden hebt, dus ik heb deze blog gemaakt om op deze manier de lekkerste recepten die ik heb gemaakt en waar ik van hield te delen.

Het doel is om in de nabije toekomst ook tips te delen, zoals vervangers voor de belangrijkste voedingsmiddelen die vermeden of tot een minimum beperkt moeten worden bij het volgen van een low FODMAP dieet en tips en trucs over low FODMAP bakken.

Ik ben Roemeense, woon in Londen UK sinds 10 jaar. Voordat ik naar Londen verhuisde woonde ik in Hamburg in Duitsland. Onderweg heb ik veel verschillende keukens uitgeprobeerd en ben van de meeste gaan houden. Ik heb de neiging om niet vast te houden aan recepten uit een bepaald land, maar in plaats daarvan alles minstens één keer te proberen.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik begon voor het eerst meer tijd en aandacht te besteden aan het maken en fotograferen van low FODMAP-maaltijden in april 2019, toen ik mijn eerste foto op Instagram postte en mijn eerste post op de blog was in januari 2020, wat al aanvoelt als eeuwen geleden.
In eerste instantie leerde ik van het deelnemen aan de vele Instagram-challenges en naarmate mijn vaardigheid vorderde, besloot ik enkele cursussen van Rachel Korinek te volgen, die me aanzienlijk hebben geholpen te verbeteren.

Ik ben begonnen met het opbouwen van een kleine bibliotheek over foodfotografie en recepten. Dit omvat het boek How to photograph Food van Bea Lubas en Creative Food Photography van Kimberly Espinel – The Little Plantation, die enorm behulpzaam zijn geweest. Ik kijk ook uit naar Joanie Simons Picture Perfect Food. De andere helft van mijn bibliotheek bestaat uit boeken zoals The Mind-Gut Connection van Emran Mayer, IBS literatuur en gewone receptenboeken die ik kan aanpassen om te werken met een low FODMAP dieet.
Maar dit alles zou niet veel verschil hebben gemaakt, zonder foto-analyse en veel oefening. Echt de tijd nemen om de foto’s die me inspireren te analyseren en proberen om de dingen die ik leuk vind aan die foto’s in mijn eigen foto’s te verwerken.
Wat me ook helpt om verder te komen in mijn fotografie is het nemen van kleine pauzes na drukkere periodes, waarin ik me reset, opnieuw focus en hergroepeer.  

Waar haal je je inspiratie vandaan of zijn er specifieke fotografen?

Ik geef de voorkeur aan een donkerdere en moody stijl en de allereerste persoon die ik begon te volgen op Instagram was Adina van The Pancake Planet.
In de afgelopen anderhalf jaar heb ik vele anderen gevonden, zoals de geweldige dames van On Our Creative Table, Anja van Use Your Creative Noodles, Aime van Twigg Studios, Claudia Gödke en Alana van Bojon Gourmet, Jella Julia van Vaimomatsku en de lijst groeit nog steeds.
Sinds kort gebruik ik ook Pinterest als inspiratiebron en ik ben aan het uitzoeken hoe ik dat het beste kan gebruiken. Andere plaatsen om inspiratie op te doen, buiten de sociale media, zijn restaurants, tijdschriften, musea, films en vakanties. Ze werken ook geweldig om je “smaakpapillen schoon te maken” en je wat frisse ideeën te geven. Sinds een tijdje voeg ik wat lichtere foto’s toe aan mijn portfolio, al vind ik het, als ik eerlijk moet zijn, wel moeilijk om eraan te wennen.

Hoe vaak blog je?

Ik ben de laatste tijd wat consequenter geworden en streef ernaar om elke week een nieuw recept te uploaden, of op zijn minst om de twee weken.

Wat zijn de beste tips en trucs voor het bloggen?

Ik ben het nog steeds aan het leren, om het zo maar te zeggen.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest?

De tijd die ik spendeer aan Instagram en Pinterest varieert heel erg, van een paar minuten op sommige dagen, tot veel meer tijd dan ik zou willen toegeven op andere dagen. Ik vind Instagram heel nuttig om in contact te komen met gelijkgestemden en een geweldige plek om inspiratie op te doen, maar het kan soms overweldigend worden. Pinterest is geweldig om inspiratie op te doen en soms gebruik ik het als een smaak verfrisser, omdat Instagram soms een beetje repetitief wordt.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Een tip voor Instagram is om je in te schrijven voor zoveel mogelijk challenges waaraan je kunt deelnemen, zonder overweldigd te raken, want het is een geweldige manier om nieuwe dingen te proberen en te leren. Probeer in contact te komen met mensen, ik heb een aantal geweldige mensen gevonden in deze gemeenschap die altijd bereid zijn om je te helpen of advies te geven.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Om eerlijk te zijn ben ik hier vrij slecht in. Maar ik heb ook het geluk dat ik een ondersteunende partner heb die helpt met opruimen en af en toe een shoot, zodat alles sneller gaat dan wanneer ik alles alleen zou doen. Ik heb een fulltime baan en heb een soort systeem gecreëerd voor het onderzoeken, plannen en fotograferen. Zonder dit systeem zou ik helemaal geen vrije tijd overhouden.  

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Post niet zomaar iets op sociale media. Ik heb deze fout in het verleden gemaakt en het leidde alleen maar tot frustratie. Je hoeft niet constant te posten, maar je moet wel dingen posten die je trots maken en dit zal de juiste mensen naar je toe brengen.
Vergelijk je werk niet met dat van anderen, geef jezelf genoeg tijd om te groeien en je zult je veel zekerder voelen over je vaardigheden.

Geef niet te veel geld uit aan talloze props, waarvan je de meeste waarschijnlijk niet zult gebruiken, voordat je hebt besloten wat je mooi vindt en wat niet. Gebruik in plaats daarvan een paar neutrale, of op zijn minst gedempte tinten, en props met karakter en textuur.
Investeer eerst in het technische gedeelte. Leer en fotografeer handmatig, koop een goedkope afstandsbediening die compatibel is met je camera en een stevig statief. Dit alles zal je fotografie aanzienlijk verbeteren. Leer hoe je de witbalans op je foto’s instelt en kalibreer je bewerkingsmonitor regelmatig. Dit alles zal ervoor zorgen dat je foto’s kristalhelder zijn en prachtige kleuren hebben.

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik zou graag wat meer leren over het bewerken van video’s, dus daar ga ik wat tijd voor vrijmaken.
In februari heb ik een paar foto’s ingezonden voor de Pink Lady Food Photography Awards en ik kwam op de shortlist voor de categorie Food Stylist. Hoewel ik niet door ben gegaan naar de finale, ben ik toch erg trots en heb ik veel geleerd van deze ervaring. Ik ben van plan om volgend jaar weer mee te doen en misschien ook andere wedstrijden te proberen. Toen ik mijn foto’s inleverde, moest ik mijn werk eens goed bekijken en merkte ik enkele dingen op waarvan ik me voordien niet bewust was. Ik zal er dit jaar aan werken om die aspecten te corrigeren.
Ik wil ook graag verbeteren hoe ik communiceer met alle geweldige mensen die me volgen op Instagram en ik ben op zoek naar manieren om dat te doen.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis.

Hoe bereid je een foodstyling set voor?

Ik hou ervan om dingen op te schrijven en lijstjes te maken en dit is niet anders.
Soms begin ik met een ingrediënt dat ik wil gebruiken, dan weer met een kleurenpalet of een feestdag die eraan komt.

Ik zoek recepten die bij mijn eerste idee passen en schrijf de ingrediënten op. Ik maak notities van alle veranderingen die ik moet maken om ervoor te zorgen dat het low FODMAP is. Als de kleuren of de textuur drastisch veranderen, begin ik opnieuw en zet ik mijn oorspronkelijke idee op een later te proberen lijst voor de toekomst.

Ik ga boodschappen doen, of bestel boodschappen online als ik specifieke ingrediënten nodig heb. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Londen woon en ik zou het heel moeilijk vinden om naar een ander gebied te verhuizen. Ik heb een aantal van de beste boerenmarkten en Zuidoost-Aziatische, Zuid-Afrikaanse, Midden-Oosterse en Oost-Europese winkels in kaart gebracht waar ik de beste producten kan krijgen die ik nodig heb. Om nog maar te zwijgen van de vele bossen in de buurt die geweldig zijn om te foerageren (wildplukken).

Dan denk ik na over de kleuren en welke achtergrond, servetten, bestek en andere props ik zou willen gebruiken. Dan komt het licht. Zou het er het beste uitzien met zacht zijlicht, fel fel licht of misschien zou tegenlicht het beste zijn om de details/kleuren naar voren te brengen.
Andere dingen om te overwegen zijn de hoek van de foto en of een plakje of hapje in het gerecht de foto interessanter kan maken. Veel gerechten drogen uit of smelten als ze te lang worden bewaard, dus dit moet van tevoren worden besloten, of snel tijdens de opname. Als iets niet loopt zoals gepland, wees dan niet bang, probeer het en probeer het opnieuw, maar blijf niet hangen in een idee. Als iets niet werkt, geef je jezelf de tijd om uit te zoeken wat er fout ging en opnieuw te fotograferen of je probeert iets anders.

Welke hulpmiddelen in een fotografiesetting mag je niet missen?

Voor mij is de achtergrond verreweg het belangrijkste gereedschap. Die moet een mooie textuur en kleur hebben om het eten aan te vullen, maar er niet mee te concurreren. Mijn favorieten zijn gerecyclede steigerplanken die ik heb gebeitst met een azijnoplossing van thee en staalwol, en een paar MDF-planken die ik een tijdje geleden heb geverfd.
Op dit moment ben ik een beetje geobsedeerd door de uitstraling van natuursteen en ben ik op zoek naar een paar goedkope tegels om aan mijn collectie toe te voegen. Ik heb ook een paar donker gekleurde vinyl achtergronden die ik bewaar “voor speciale gelegenheden”.

Ik geef de voorkeur aan natuurlijk licht en wil dat zo goed mogelijk regelen, dus klemmen, diffusors, reflectoren en verduisteringsgordijnen zijn ook erg belangrijk.
Dan komt het neutraal gekleurde en gestructureerde servies, vintage gepatineerd bestek en eenvoudige props. Telkens als ik iets nieuws koop, vraag ik me af: “zal ik dit meer dan 2 of 3 keer kunnen gebruiken?” en als het antwoord ja is, koop ik het. Zo niet, dan doe ik dat in de meeste gevallen niet.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Ik gebruik zowel natuurlijk als kunstlicht, met een duidelijke voorkeur voor natuurlijk licht omdat er niets beters is dan dat! Ik maak het liefst gebruik van de grote ramen op het westen of noorden in mijn flat, afhankelijk van het gewenste effect en het blokkeren van het licht dat van andere ramen komt. Het kunstlicht gebruik ik alleen als ik weinig tijd heb en ‘s avonds of in de winter moet werken, wanneer er heel weinig natuurlijk licht is.

Kun je vertellen met welke apparatuur je werkt?

De eerste camera die ik kocht was een Nikon D7200 en ongeveer 10 maanden geleden heb ik een Nikon D810 aangeschaft. Ik zou hem voor geen goud ter wereld willen ruilen, ook al noem ik hem liefkozend mijn kleine “tank” en krijg ik er soms spierkrampen van.
Mijn hoofdlens is misschien een beetje een vreemde keuze voor sommige mensen, de Tamron 35-150mm Di VC OSD, maar ik hou ervan omdat hij goed werkt voor veel soorten fotografie, van voedselscènes en voedselportretten tot bijna-macrofotografie. Aangezien deze twee samen bijna 2 kg wegen, is een stevig statief essentieel en ik gebruik een Manfrotto MT055CXPRO4, maar ik overweeg een c-stand statief aan te schaffen voor betere opnamen boven mijn hoofd. Om het licht vorm te geven, gebruik ik twee diffuser- en reflectorsets, een grote en een kleine, en zwarte schuimplaten.

Om het werk bij het opstellen tot een minimum te beperken, plaats ik mijn gerecht dichtbij het raam op het noorden en blokkeer ik een deel van het licht met verduisterende gordijnen. Het licht dat door het raam valt is bijna altijd diffuus en nooit te hard, zelfs niet op zonnige dagen. Voor opnamen die hard licht vereisen, gebruik ik mijn raam op het westen of kunstlicht. Ik gebruik een Godox sk400ii flitser met een grote dubbele diffuse softbox, om het natuurlijke licht zo dicht mogelijk te benaderen en een goedkope afstandsbediening met timerfunctie, wat geweldig is om camerabewegingen te vermijden en zelfportretten te maken. En last but not least, een 27 inch BenQ editing monitor.

Tips en tricks?

Maak je eigen voorinstellingen of kopieer instellingen van een foto en pas ze toe op andere foto’s. Pas de instellingen aan om er zeker van te zijn dat ze het gewenste effect hebben en overeenkomen met wat je voor ogen had.
Een handige truc voor het bewerken van een klein aantal foto’s waarbij je dezelfde kwaliteit van licht en schaduwen en vergelijkbare kleuren wilt, is om één of twee specifieke foto’s als referentie te gebruiken bij het bewerken. Je kunt ze naast elkaar bekijken en dingen aanpassen zodat ze overeenkomen.

Blog en Instagram link

Instagram: @whenyourehungryandyouknowit

BLOG: https://whenyourehungryandyouknowit.com/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.