Een kijkje achter de schermen

Achter de schermen met foodfotograaf @ania_elias

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Ania Elias. 

Kun je jezelf voorstellen?

Hallo! Ik ben Ania Elias en ik ben een foodfotograaf die in Engeland woont met mijn man, twee kinderen, en Ivy, onze werkende golden retriever.

Ik ben opgegroeid in Polen, maar ik verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk kort na het afstuderen aan de universiteit.
Als ik geen foto’s aan het maken ben, ben ik meestal in de tuin aan het werk, aan het foerageren of aan het wandelen; dat is mijn soort meditatie. Mijn favoriete manier om te genieten is een glas rode wijn bij het haardvuur.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Mijn avontuur met fotografie begon toen onze kinderen werden geboren en ik natuurlijk alle kostbare momenten in hun leven wilde vastleggen. Ik heb altijd van eten en koken gehouden en ontdekte al snel dat ik ook het visuele component van eten graag vastlegde en dit is mijn belangrijkste creatieve uitlaatklep geworden. Ik wist niets van licht, compositie of kleur. Ik had niet echt een referentiepunt. Ik kende ook niemand die een foodfotograaf was. Maar we moeten allemaal ergens beginnen.

Als je blijft oefenen, oefenen, oefenen, begin je het eten ineens op een heel andere manier te zien.
Een van de meest lonende dingen van het fotografenbestaan is het kijken naar je vroegere werk en je realiseren hoeveel je hebt geleerd, gegroeid en geëvolueerd. En het beste deel? Er valt nog zoveel te leren, de hele tijd!  

Heb je tips voor online cursussen?

Ja! Ik heb de afgelopen jaren heel wat online cursussen gevolgd, van fotografie in het algemeen, foodfotografie, Lightroom, Photoshop tot kunstlicht. Er is tegenwoordig zoveel om uit te kiezen, maar het is echt belangrijk om de juiste cursus voor jezelf te kiezen, anders is het zonde van je tijd en geld. Ik zou zeggen, beslis eerst wat je eigen criteria zijn, doe je onderzoek en lees de cursusbeschrijving grondig.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Veel van mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven met het gezin, uit de natuur, uit wat ik zoek of kweek in de tuin. Mijn favoriete dingen om te fotograferen zijn rauwe ingrediënten en alles met veel natuurlijke textuur.
Dingen die me inspireren zijn (felle) kleuren, unieke stijlen, en heel vaak de eenvoud die vaak over het hoofd wordt gezien. Als fotograaf voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om de eenvoudige schoonheid vast te leggen die niet altijd genoeg erkenning krijgt.

Welke fotografen inspireren je?

Er zijn zoveel getalenteerde foodfotografen die een indrukwekkende impact hebben op de wereld van de voedselfotografie (en daarbuiten!). Een aantal van hen zijn Maja Smend, Matt Armendariz, Beata Lubas, Rachel Korinek , Aimee Twigg, Kimberly Espinel…..de lijst kan nog wel even doorgaan.

Buiten foodfotografie zijn enkele van mijn favoriete fotografen aller tijden Steve McCurry en Bob Carlos Clarke. Ik bewonder hen echt om hun opvallende beelden – je kunt er niet langslopen zonder emotie of reactie.

Hoe vaak blog je?

Ik wou dat ik minstens één keer per week kon zeggen! Zeker niet zo vaak als ik had gehoopt toen ik mijn foodblog een paar jaar geleden begon. De blog voelt helaas een beetje verwaarloosd deze dagen. Dat gezegd hebbende, ik heb wel een heleboel inhoud die wacht om gepubliceerd te worden. Het is gewoon een kwestie van tijd vinden.

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Behalve de voor de hand liggende, zoals het kiezen van je perfecte domeinnaam, zou ik zeggen (en ik denk ook aan mezelf!) – regelmatige posts en waardevolle inhoud. Het succes zal niet van de ene dag op de andere komen, maar als je deze twee bijhoudt en een beetje geduld hebt, ben je goed om te gaan.

Werk je met merken?

Meestal UK based food brands die ik ofwel rechtstreeks heb bereikt of die me hebben gevonden via Instagram.

Heb je goede tips voor je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Het hebben van een goed portfolio is een zeer krachtig hulpmiddel. Het zou alleen je beste werk moeten bevatten. Houd het up-to-date en denk na over wat voor soort beelden je ideale klanten graag in je portfolio zouden willen zien. Het zou ook een verscheidenheid aan stemmingen en belichtingstypes moeten bevatten.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik gebruik Instagram het meest. Het hangt er echt van af, er zijn dagen dat ik het veel gebruik en dan dagen dat ik het helemaal uitzet. Het inchecken, DM’en en reageren op comments kost altijd wat tijd. Het zijn meestal korte periodes verspreid over de dag, ik zou zeggen 1-2 uur op de dagen dat ik het gebruik, ik probeer echt niet verder te gaan dan dat.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Voor Instagram: stel jezelf een doel en wees consequent. En waardeer je volgers, of het er nu 100 of enkele duizenden zijn. Zij zijn je kracht.

Ik loop ver achter met Pinterest maar ik heb veel goede dingen gehoord over Tailwind, het helpt je tijd te besparen en tegelijkertijd regelmatig content in te plannen en ik ga het zeker eens proberen.

Behind the scenes with

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Voedingsmerken of individuele klanten, meestal gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, evenals het PR-bureau dat de merken zelf vertegenwoordigt. Ik benaderde ze rechtstreeks of ze vonden me via Instagram.
Ik heb ook wat werk voor tijdschriften gedaan en dat is iets waar ik graag meer mee zou willen werken.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Daar ben ik nog steeds mee bezig!

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Dat is een heel goede vraag. Ik denk dat ik meer moed zou hebben om het werk dat me aanspreekt te delen en minder bang zou zijn voor wat andere mensen denken of hoe ze zouden kunnen reageren.

Heb je nieuwe plannen voor het komende jaar?

Blijven leren, blijven ontwikkelen en nieuwsgierig blijven.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik verdeel mijn tijd tussen het platteland en Londen. Dat betekent dat ik meestal veel spullen bij me heb. Ik heb thuis een studio op het platteland en als ik in Londen ben, bouw ik onze keuken/woonkamer om tot dagstudio.

Hoe bereid je een foodstyling set voor?

Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat de beste aanpak voor mij is om alles simpel te houden en het eten voor zichzelf te laten spreken. Succes is 90% planning, 10% uitvoering.
Ik probeer altijd de natuurlijke schoonheid van het eten te benadrukken, zonder het overdreven gestyled of pietluttig te laten lijken. Vraag jezelf altijd af wat de grootste kracht is van het gerecht of product dat je presenteert, is het de kleur, of de textuur, of misschien de versheid? Heel vaak moet je gewoon blijven schuiven met dingen totdat je het gevoel hebt dat er harmonie is tussen texturen en kleuren.

Welke props gebruik je het meest?

Ik gebruik vaak neutrale of donkere borden en schalen, omdat ze helpen de aandacht op het eten zelf te vestigen en het eten te laten schitteren.

Welke achtergronden gebruik je?

Ik gebruik graag de houten keukentafel en houten oppervlakken in het algemeen. Ik gebruik een paar achtergronden die ik zelf heb gemaakt, en ook vinyl waar ik dol op ben. Ze zijn heel handig om mee te werken – heel draagbaar en zo gemakkelijk schoon te maken!

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Ik gebruik beide. Vroeger fotografeerde ik alleen met natuurlijk licht, maar de laatste tijd ben ik kunstlicht (zowel flitslicht als continu licht) echt gaan waarderen – je kunt er het mooiste natuurlijke licht mee nabootsen en het betekent dat je je niet hoeft te beperken tot bepaalde uren op de dag. De winter is bijzonder slecht als je in een land als het Verenigd Koninkrijk woont!

Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief?

Ik gebruik de Fujifilm X-T3 en ik gebruik ook lenzen van Fujifilm:
XF 80mm f 2.8 Macro objectief
XF 18-55mm f 2.8-4, en
XF 56mm f1.2

Statief – Manfrotto 804RC2

Waar kun je niet zonder werken?

Tethering! Ik vind het geweldig hoe het het hele proces vereenvoudigt en je tijd bespaart!

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Lightroom en Photoshop.

Tips en tricks?

Ten eerste, onthoud dat er geen regels zijn. Houd je niet strikt aan iets, alleen omdat iemand dat zegt.

Blijf nieuwsgierig naar de wereld. Dat is hoe je verder zult komen.

Bestudeer het werk van andere fotografen, zowel gevestigde als hedendaagse. Door hun werk te analyseren, begin je de ideeën en benaderingen die zij gebruikten te begrijpen.

Tricks?
Hoe meer je fotografeert en stijlt, hoe beter je wordt en hoe meer je ontdekt wat je leuk vindt en wat je verder zou willen ontwikkelen. Zo simpel is het. Blijf spelen en blijf ontdekken. Zorg ervoor dat je uitzoekt waar het beste licht is in je huis, studio of waar je ook fotografeert. Het is ook een goed idee om te fotograferen op verschillende plekken, op verschillende manieren en op verschillende momenten van de dag. Je zult merken wat er gebeurt met schaduwen en kleurtemperatuur. Wees niet bang om met de instellingen van je camera te spelen, en wees niet bang voor weinig licht.

Wil je meer van Ania’s werk zien?

blog: https://aniaelias.com

Instagram: @ania_elias

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.