Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @madebymrmillas

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Costas Millas. Ik ben een grafisch ontwerper en art director, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, maar ik ben ook al 3 jaar bezig met het stylen en fotograferen van eten.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik ben ongeveer 6 jaar geleden begonnen met het maken van foto’s van eten, toen ik in mijn eigen huis kwam wonen. Ik was vooral trots op het eten dat ik gemaakt had, maar ik heb er nooit echt over nagedacht om het in te vullen als een echte hobby of baan. Vroeger plaatste ik de vreemde foto op mijn persoonlijke Instagram account en uiteindelijk kreeg ik er meer en meer mee te maken en werd ik aangemoedigd door vrienden om een eigen account voor op te zetten.

Ik leerde puur door te doen en van de vreugde die het creëren mij gaf. Als ontwerper en art director hou ik van creëren en de lay-out en compositie zijn zo integraal in wat ik elke dag doe, dat het zich goed vertaalt in mijn food fotografie werk.
Het kijken naar het werk van andere wonderlijk getalenteerde creatieven op instagram was ook van grote invloed op mijn leerproces, maar de praktijk stond centraal. Ik heb ook een workshop bijgewoond met Kimberly Espinel en Lauren Carris, die vooral leuk was om mij foto’s te leren bewerken.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je je inspiratie vandaan?

Er zijn er zelfs zoveel op Instagram. Ik zou een lijst kunnen maken van ongeveer 20-30 werken waar ik van hou en die ik op Instagram kan volgen. Kleur en textuur en voedsel dat echt glanst zijn heel belangrijk in een opname die me opvalt.
Bea Lubas is een enorme inspiratiebron omdat ze een van de fotografen was die ik zo vroeg heb gevolgd, voordat ik mijn food account opzette. Net als Kimberly. Beiden hebben een verschillende stijl, maar ik hou van hun verhalen door hun composities en hun gebruik van kleur en textuur.
Bella van ful.filled is ook een grote inspiratiebron. Haar styling is zo moeiteloos. Het ziet er nooit gekunsteld of overtrokken uit en daar hou ik van. Ik ben geïnspireerd door eten dat echt is, dus geen zware retouches of fake trucs. Ik kan beelden die dit doen wel waarderen, maar ze inspireren me niet om dat denken en werken in mijn werk op te nemen.

En over het algemeen inspireert het koken en bakken me. Smaak, verse producten, kruiden, kookboeken etc. Ik heb altijd al van eten gehouden, dus besteed veel tijd aan het kijken naar programma’s, het lezen van recepten, het koken en het bedenken van mijn eigen recepten.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Ik heb onlangs werk gedaan voor een grote supermarktketen, een Italiaans productmerk, een ambachtelijk voedingsbedrijf en een serviesgoedmerk. Ze vinden me via instagram. De supermarkt en het Italiaanse merk waar ik boodschappen doe noemde ik wanneer ik hun producten gebruikte, de relatie is daar begonnen en dat is fantastisch.

Hoeveel tijd gebruik je voor social media en welke kanalen gebruik je het meeste?

Teveel!! haha! Ik gebruik alleen Instagram op dit moment, maar zou graag nog tijd maken om een website of blog te maken.

Hoe verzeker je jezelf ervan dat je de juiste balans hebt tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Een goede maar moeilijke vraag! Familie is zo belangrijk dat de weekenden vaak veel aan hen gewijd zijn. Ik werk echter veel en eigenlijk is voedsel en foodfotografie voor mij altijd een vrijbrief geweest om tot rust te komen. Ik vind koken en bakken een heerlijke manier om creatief te zijn maar tegelijkertijd te ontspannen. Het ontwikkelen van een recept voelt vaak niet aan als werk en dat is gelukkig.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis, voornamelijk in mijn keuken, maar meer recentelijk dat ik meer thuis ben geweest tijdens de lockdown, heb ik overal in huis foto’s gemaakt terwijl het licht beweegt en verandert in de loop van de dag. Dit was geweldig om te blijven oefenen, testen en leren.

Hoe begin je met styling?

Ik heb een vrij visuele geest in het algemeen zo vaak beginnen met het componeren van een beeld en de styling in mijn hoofd voordat ik zelfs begonnen ben met koken! Ik scan mijn props mentaal door en stel combinaties samen om ze vervolgens met een achtergrond uit te halen en te controleren of ze werken. Nogmaals, kleur en textuur zijn belangrijk voor mij en mijn beelden, dus ik zorg ervoor dat deze worden beschouwd in wat ik doe, zij het een enkele plaat tot een volledige spreiding. Soms schets ik ook een idee, maar niet altijd.

Waar leg je de focus met styling?

Kleur en textuur zeker, maar ook eerlijk, echt eten. Ik wil dat wat ik ook stijl en schieten om te kijken verbazingwekkend en heerlijk, maar kijken echt en aantrekkelijk om te creëren ook.
Dus niets te over the top, te geretoucheerd of gestyled met iets dat niet eetbaar is. Ik haat verspilling dus al mijn gerechten worden achteraf opgegeten (veel van mijn gerechten zijn vaak mijn avondeten!). Ik zorg er ook voor dat een scène wordt gestyled en voorbereid voordat een gerecht klaar is, ofwel geïntegreerd in de kooktijd of voordat ik begin met koken om ervoor te zorgen dat het eten er op zijn best uitziet en dat niets koud en slap wordt terwijl ik een scène aankleed.

Welke backdrops gebruik je?

De meeste zijn handgemaakte, massief houten achtergronden met echte textuur. Ze zijn van Woodrow Studios. Ik gebruik ook mijn grote houten keukentafel, interessante papieren en texturen als ze passen bij een foto. En stoffen/linnen zijn ook belangrijk.

Welke props gebruik je vaak?

Ik heb er zoveel! Omdat ik graag met kleur werk, gebruik ik graag gekleurde borden. Enkele van mijn favorieten zijn roze, enkele matzwarte en ook enkele mooie handgemaakte groene. Ik hou ervan om analoge scènes te maken waar alles één kleurtoon heeft en ook scènes waar de props het eten kunnen aanvullen en contrasteren. Het speelt allemaal mee in wat ik wil dat de uiteindelijke foto’s er uitzien. Ik hou ook van eenvoudige, getextureerde stukken, ik heb veel grijstinten omdat ze een mooi leeg doek geven.

Met welk licht werk je het liefste? (daglicht of kunstlicht)

Ik gebruik beiden. Het hangt af van het tijdstip op de dag dat ik ga fotograferen. In d winter meer kunstlicht, wanneer ik na mijn werk nog ga fotograferen.

Welke camera en lenzen gebruik je en heb je een statief?

Ik ben eigenlijk een telefoon fotograaf! Dus ik gebruik enkel een iPhone!

Hoe maak je actie foto’s en welke instellingen gebruik je?

Deze zijn lastig te maken met een iPhone, maar bovenal hangt het af van het licht. Ik maak er echter weinig.

Werk je met speed light of een flitser?

Nee dat doe ik niet. Ik gebruik constant licht wanneer ik fotografeer met kunstlicht.

Welk programma gebruik je om te bewerken?

Meestal Lightroom. Maar ik gebruik Photoshop voor wat eventuele extra bewerking.

Tips and tricks?

OEFEN! Absoluut. Ik lees altijd dat stylisten en fotografen die ik bewonder dat je het licht moet bestuderen en dat het niet gaat om de apparatuur die je hebt, maar om de manier waarop je het gebruikt om licht vast te leggen. Ik begrijp dit nu pas na 3 jaar echt. Ik hoop dat ik het bewijs ben dat eenvoudige apparaten kunnen worden gebruikt om goede foodfoto’s te maken!

En zeker een scène vooraf te stylen om er zeker van te zijn dat het eten er op zijn best uitziet en jezelf de tijd geven om je aan te passen als er iets niet werkt. Ik maak altijd foto’s van een scène zonder het eten en kijk ernaar om te controleren of ik blij ben voordat de beste opname om te hoek komt kijken!

Je hebt niet veel props nodig om mee te beginnen, maar het is het beste om een selectie te kiezen die niet reflecterend of glanzend is. En kleinere stukken zijn beter, zodat je een vollere scène kunt maken zonder dat je heel en veel eten hoeft te bereiden.

Wil je meer zien van @madebymrmillas

Bekijk Costa’s Instagram @madebymrmillas

Op de hoogte blijven van de laatste blogposts, evenementen en kortingen voor @myluciebackdrops? Meld je dan hier aan:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.