Achter de schermen met @Florabelflowers
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met floral designer @florabelflowers

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. Gast van deze week: Annemarije van @florabelflowers 
Annemarije van @florabelflowers

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hi, ik ben Annemarije, en een ongelofelijke bloemengek. Ik woon samen met mijn man, onze tweeling en hond Guusje in Drenthe waar ik een hele grote bloementuin heb. Daarnaast ben ik schrijver en floral designer.

Hoe ben je erbij gekomen om een bloementuin te beginnen?

Al meer dan 20 jaar ben ik bruidsbloemist.

De bloemen die ik hier altijd voor gebruikte, kocht ik in op de veiling. Prachtige bloemen maar gekweekt met gebruik van veel kunstmest, bestrijdingsmiddelen en vaak ingevlogen vanuit een heel ver land.
Het hele jaar kan je krijgen wat je wilt. Totaal niet duurzaam dus. 

5 jaar geleden maakte ik kennis met schone bloemen. Zelf gekweekt en zo mooi in het seizoen. Dat wilde ik ook. Zo ben ik begonnen op een klein stukje weiland bij mijn moeder in de tuin. Inmiddels is dat stukje een heel groot stuk geworden en draag ik mijn steentje bij aan een groene toekomst voor mijn kinderen.

Waar heb jij je kennis vandaan gehaald?

De opleiding Flower Farmer van Erin Benzakein heb ik gevolgd. Een geweldige leerervaring al leer je het meeste door het gewoon te gaan doen. Fouten maken, opnieuw beginnen en doorzetten. En als je dan successen behaalt, zijn dat de mooiste leermomenten. Om bij te blijven en nieuwe dingen te leren, luister ik graag naar podcasts en blijf ik cursussen volgen. Dit najaar ga ik een week naar België voor een Artist Retreat.
Boek Flower Happiness

Je hebt een boek gemaakt “Flower Happines” kun je wat over dit proces vertellen Heb je het boek zelf uitgegeven of heeft dit een uitgever gedaan?

Mijn eigen boek schrijven was altijd een droom. Dat leek me zo leuk om te doen en dat was het ook. Het heeft veel tijd gekost omdat we de tuin een jaar lang hebben gevolgd en in beeld hebben gebracht. Omdat ik zelf wilde bepalen hoe het boek eruit zou komen te zien, heb ik het ook zelf uitgeven. Samen met mijn dreamteam: een geweldige fotograaf, Antoinet de beste vormgeefster Linda en redacteur Eva. Spannend hoor om alles zelf te doen en ook heel leerzaam.

Wie heeft jouw foto’s gemaakt voor het boek?

Antoinet Murier heeft alle foto’s gemaakt. We kenden elkaar van een eerdere shoot en het klikte heel goed. Haar foto’s hebben zoveel sfeer. Zij vond het heel leuk om mee te werken en al haar foto’s in een boek terug te zien. Nog steeds maak ik regelmatig foto’s met Antoinet omdat ik graag een mooie en grote beeldbank van de tuin heb.

Hoe wist je welke foto’s je wilde hebben voor het boek?

Foto’s moeten pakkend zijn. Een foto zegt voor mij alles. Ik ben een beelddenker en kijk dus altijd als eerste naar de plaatjes. De foto’s in het boek moesten veel sfeer hebben en tegelijkertijd ook duidelijk zijn. Er staan veel instructie foto’s in het boek zodat de lezer het makkelijk zelf kan toepassen.

Annemarije van @florabelflowers
Vroegere @florabelflowers

Hoe heb je je promotie aangepakt voor het boek?

Tja promotie, dat is dus zo’n ding waarbij ik uit mijn comfortzone moest stappen. Ik heb contact gezocht met veel tijdschriften, het plaatselijke krantje en zelfs geprobeerd in tv-uitzendingen te komen. We zaten precies in de start van Corona. Echt niet een makkelijke periode want ik kon nergens naartoe. Op Instagram plaatste ik veel berichten en heb met influencers gewerkt. Het was echt moeilijk maar je moet doorzetten.

Je hebt een eigen zadenshop. Hoe ben je hierbij gekomen om deze te gaan verkopen?

Eigenlijk is dat gewoon ontstaan omdat ik in mijn webshop mijn boek ging verkopen. Het leek me leuk om de bloemsoorten die in het boek voorkomen te gaan aanbieden. Anders was de webshop ook zo kaal. Al gauw merkte ik dat er veel belangstelling voor was. Inmiddels staan er meer dan 150 verschillende soorten bloemzaden in de shop waarvan een grote deel schone onbespoten zaden uit eigen kwekerij.

Een kijkje achter de schermen bij @florabelflowers

Sinds dit jaar heb je een opleiding “Je eigen pluktuin” Vertel!

Iedereen is zo enthousiast over mijn bloemen en tuin dus ik dacht: Wat ik kan, kan jij ook! Tijdens live workshops vertel ik over maar dat gaat altijd maar over een klein stukje. Daarbij moet je dan alles onthouden (zelf vergeet ik nog wel eens wat). Duidelijke instructie video’s waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd zijn zo handig. De opleiding “ Je eigen pluktuin” begint bij de basis, de bodem, en gaat daarna doorlopen we alle stappen. Zaaien, ondersteuning, oogsten. Alles om vanaf 0 te starten met je eigen bloementuin. 2 jaar lang heb je onbeperkt toegang tot de opleiding en ben ik je backup voor vragen. Je hoeft niet een landgoed te hebben om zelf een pluktuin te starten. Ook in een kleine tuin kan je heel heel veel mooie bloemen laten bloeien. Ik deel graag mijn kennis zodat iedereen ervan kan genieten.

Hoe koester je je creativiteit?

Hoe zou de wereld zijn zonder creativiteit? Voor mij ondenkbaar. Ik koester mijn creativiteit heel erg maar onbewust ga ik er ook te vanzelfsprekend vanuit dat het er wel is. In periodes dat het erg druk is, moet ik dan echt even tijd maken om niks te ‘moeten’ en wel te doen wat ‘mag’. Tijd vrijmaken voor bijzondere projecten bijvoorbeeld. 

Vorig jaar werd ik gevraagd voor een expositie “Floral Art”. Vanwege de oorlog in Oekraïne heb ik traditionele Oekraïense hoofdkransen/ tooien gemaakt van enkel bloemen en zaden. Als eerbetoon. Bij dit soort opdrachten mag je alles doen met je creativiteit. De enige grens is je eigen kunnen. Zo goed voor jezelf om dit te doen. De tijd nemen en af en toe even stil staan.

Annemarije van @florabelflowers

Wie of wat inspireert jou?

Wat inspireert niet kan je misschien beter vragen. Alles inspireert: de natuur, etalages, mooie gebouwen, structuren. Soms is inspiratie gewoon vermoeiend :-).

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen als creatief ondernemer?

Ik probeer een beetje bij te blijven in de huidige tijd. Praten met andere ondernemers helpt daarbij goed. Samen weet je toch altijd meer dan alleen. Zo heb ik nu een half jaar, samen met Jorien Bloemink, de Bloemenpodcast. Elke week komt er een nieuwe podcast uit over alles wat er gebeurt in de tuin, wat je kan zaaien, plukken of hoe je slakken bestrijdt. We beantwoorden vragen van de luisteraars. Alles komt voorbij. Ontzettend leuk. Jorien kwam met het idee. 1+1 is dan toch 3.

@florabelflowers
Floral Designer @florabelflowers

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Instagram gebruikt ik veel. Eigenlijk wel elke dag. Daarnaast Pinterest al moet ik daar wat actiever op worden. Tiktok staat op mijn lijstje maar ik heb het gevoel dat ik daar te oud voor ben.

Welke apparatuur gebruik je?

Een goede smartphone is een must dus ik heb een iPhone 13 pro. Die maakt namelijk goede foto’s. Verder gebruik ik een goede laptop. Onder apparatuur versta ik ook mijn kas. Net nieuw en 3×6 meter. That’s where the magic happiness.

Een kijkje achter de schermen bij @florabelflowers

Wat zijn jouw lessen van de afgelopen jaren, wat zou je anders hebben aangepakt?

Durf te vragen. Ik heb altijd het gevoel dat ik alles zelf moet doen maar dat gaat gewoon niet. Het zit niet in me om mensen te vragen terwijl mensen je graag helpen. Mezelf meer open stellen. Ik zie van tevoren al beren op de weg.

Welke keuzes maak jij om vrije tijd te behouden?

Ik probeer geen opdrachten in het weekend te hebben. Mijn man is doordeweeks veel weg. Het is belangrijk om tijd vrij te houden samen, voor jezelf en ook om langs het sportveld bij mijn kinderen te staan.

Hoe blijf jij geïnspireerd?

Door open te blijven staan voor nieuwe dingen. De wereld veranderd continue dus ga daarin mee. Als ik iets nieuws zie, probeer ik het uit. Van daaruit krijg je zelf weer inspiratie om erop verder te gaan.

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar?

Wat een vraag. Heel eerlijk, ik heb geen idee. Het belangrijkste is dat we gezond en gelukkig zijn. We tijd hebben om mooie momenten te maken in deze drukke wereld. Het zou natuurlijk leuk zijn als er nog een tweede boek is en ik nog heerlijk tussen mijn bloemen loop.

Floral Designer @florabelflowers
Annemarije, auteur van Flower Happiness

Dank je wel, Annemarije, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem, dan een kijkje op onderstaand Instagram account.

Instagram: @florabelflowers

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.