LinkedIn Expert Anoek Schippers
Inspiratie

In gesprek met LinkedIn Expert Anoek Schippers

Wanneer en hoe ben je LinkedIn trainer geworden?

Inmiddels ben ik ruim 15 jaar ondernemer en sinds 2017 help ik ondernemers en bedrijven om meer klanten en leads uit LinkedIn te halen op een manier die bij hen past.

Hiervoor had ik trouwens 2 interieurwebwinkels, eentje met alles voor het inrichten van kinderkamers en 1 met een grote collectie muurstickers voor jong en oud.

Waar ik voorheen voornamelijk particulieren hielp en zelf zichtbaar was met mijn interieurwebwinkels, help ik nu ondernemers en bedrijven met hun eigen zichtbaarheid. Als mensen je niet kennen, kopen ze niks.

Zichtbaarheid is dus altijd de rode draad geweest.

Waarom LinkedIn?

LinkedIn is voor de meeste bedrijven en ondernemers het meest effectief om meer klanten te krijgen. Bij LinkedIn kun je heel erg profiteren van het sneeuwbaleffect. Connecties ‘liken’ jouw post, dat zien andere mensen in hun netwerk, etc. Zo krijg je soms klanten uit onverwachte hoek. Je connecties kunnen jouw ambassadeurs worden, net zoals bij mond-op-mond reclame. 

Hoe vaak moet je posten bij LinkedIn?

Allereerst: je moet niks :-). De frequentie van posten hangt af van je netwerk, wat je wilt en wat er bij je past. Ik adviseer minstens 1x per week, maar vaker is natuurlijk goed. Je moet kijken wat bij je past en wat een goed gevoel geeft. Ook hangt het af van de content die je maakt. Je moet vooral niet posten om het posten.

Anoek Schippers

Is het goed om een link naar je website in je post te plaatsen?

Het is beter om dat niet te doen. Het is makkelijker, maar het algoritme houdt daar niet zo van. Beter kun je het in een reactie zetten. Je kunt echter proberen wat voor jou werkt, soms wil je gewoon dat mensen snel op je site terecht komen. 

Kun je beter horizontale of verticale foto’s plaatsen?

Als je het direct plaatst op LinkedIn is een verticale foto mooier: die trekt meer de aandacht. Of kies voor een vierkante foto. Let er op dat het er mooi uitziet, vooral als je meerdere foto’s plaatst (daar kun je ook een carrousel post van maken, dan upload je een pdf en kunnen mensen door je foto’s bladeren en worden foto’s niet ‘gecropt’ want dat is zonde van jouw mooie foto’s).

Ik gebruik meestal 3 of 4 hashtags onder een post. Is dat voldoende?

Ja, dat is goed. Je kunt uitzoeken wat meer resultaten oplevert bij het zoeken in LinkedIn, bijvoorbeeld de # ‘fotograaf’ of ‘fotografie’. Binnen LinkedIn kun je hashtags zoeken en volgen (check dat in de zoekbalk links bovenin). Daar kun je ook zien hoeveel volgers en voor die bepaalde # zijn.. 

LinkedIn met Anoek Schippers

Accepteer je altijd alle uitnodigingen op LinkedIn? Kijk je naar de branche?

Ik kijk altijd naar het profiel van degene die een connectieverzoek stuurt en hoe het er uit ziet. Het hoeft niet gelijk je klant te zijn, maar ze sturen je niet voor niks een connectieverzoek denk ik dan altijd :). Hij of zij kan ook een ambassadeur voor jou zijn of worden.

Normaal gesproken stuur ik ook altijd een bericht met iets van: “Dank je wel voor je connectieverzoek” en maak ik als het even kan een compliment over hun bedrijf / pagina. Na hun reactie krijg je ook een beeld van die persoon en ga je het gesprek aan. Dan merk je vaak gelijk: is diegene oprecht geïnteresseerd of was het puur een verzoek uit sales oogpunt? Gelukkig komt dat laatste niet vaak voor maar krijg je juist leuke gesprekken en ga je echt de connectie aan!

Kun je de posts plannen voor LinkedIn?

Ja, dat kan! Je kunt het direct binnen LinkedIn zelf doen sinds een tijdje, ideaal. Zeker als je met vakantie bent of het heel druk hebt.

Wat moet je absoluut niet doen op LinkedIn?

Dat is denken dat je alleen professionele dingen ‘mag’ delen op LinkedIn. 

Zorg dat mensen je persoonlijk een beetje leren kennen: deel dingen waar je van houdt, zoals ik regelmatig iets deel over interieurstyling of over Italië. Je zou zeggen dat dit niks met LinkedIn te maken heeft, maar het laat zien wie ik zelf ben. Mensen gaan je hierdoor herkennen en onthouden. Als er maar wel een zakelijk haakje in je post zit maar die is er heel vaak. Mensen willen jou graag beter leren kennen en natuurlijk ook wat je allemaal zoal doet, maak een mooie afwisseling in content.

Praat dus niet alleen over je bedrijf en over je aanbod. Schets ook niet alleen het perfecte plaatje, maar vraag bijvoorbeeld om advies of laat zien hoe het er achter de schermen aan toegaat.  

Wie zijn er bij een fotoshoot aanwezig en wat gaat er vooraf aan die ene mooie foto? 

Houd de balans, net zoals je doet op andere social media. 

En wat je vooral wel ‘moet’ doen?

Ga het vooral doen, laat jezelf zien en doe het eventueel stap voor stap. Begin bij de basis: zorg ervoor dat je profiel er ‘perfect’ uitziet, maak het zo duidelijk en compleet mogelijk en ga daarna posten. En mocht je daar hulp bij kunnen gebruiken, just let me know 🙂 Ik heb al veel creatieve ondernemers mogen helpen en het lijkt me leuk om jou daar ook bij te helpen.

Doe je mee met mijn gratis Masterclass?

“Ik heb geleerd hoe ik de juiste personen aanspreek. Dit doe ik door alleen projecten te delen die écht bij mij passen. Dan krijgen mensen helder: ah, voor dit soort foto’s moet ik bij Mireille zijn. Kortom: ik weet nu precies waar ik mee bezig ben, en daarin heeft Anoek een grote rol gespeeld. Daarnaast was het traject ook gewoon lekker praktisch. Van een slapend LinkedIn account heb ik nu een professioneel profiel, en mijn posts krijgen steeds meer aandacht. Het gaat erom dat ik zichtbaar ben, mensen herkennen mij nu. Nb: omdat ik in de creatieve sector werk, kreeg ik trouwens via de PPO-aanvraag een deel van het cursusgeld terug.”

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.