Taart door @meladolcevita
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @meladolcevita

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie.

Gast van deze week: Melanie Jennes van @meladolcevita

Melanie Jennes van @meladolcevita

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Melanie Jennes, een 26-jarige afgestudeerde in Media en Cultuur in Utrecht en Television and Cross Media Culture in Amsterdam. Mijn reis begon in 2019 toen ik besloot Instagram te gebruiken als platform om mijn suikervrije en koolhydraatarme recepten te delen. Mijn passie voor voedsel en creativiteit leidde me verder in de wereld van fotografie en styling.

In 2021 heb ik de sprong gewaagd naar het ondernemerschap als freelancer en foodblogger voor mijn eigen website, www.meladolcevita.com, en andere gewaardeerde bedrijven.

Momenteel ben ik actief als food content creator voor merken zoals Steviala en Dadawan.

Mijn reis in de wereld van foodblogging en content creatie heeft me de kans gegeven om mijn liefde voor koken en fotografie te combineren en te delen met een groter publiek.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Mijn reis in de wereld van fotografie begon tijdens mijn eerste studie Communicatie en Multi Media Design in Maastricht. Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om lessen te volgen in fotografie en videografie, wat mijn interesse in het vakgebied wekte. Het was daar dat ik mijn allereerste camera kocht en de basisbeginselen van fotografie begon te leren.

Na mijn studie belandde mijn camera lange tijd in de kast, maar mijn avontuur op Instagram begon steeds beter te gaan. Dit was het moment waarop ik besloot om de sprong te wagen van mobiele fotografie naar het gebruik van een echte camera. Ik wilde mijn vaardigheden in fotografie en styling verder ontwikkelen en begon te experimenteren met kunstmatig licht en verschillende fotografische stijlen.

Mijn reis in de wereld van de fotografie is er een van voortdurende groei en ontwikkeling, en ik blijf ernaar streven om mijn vaardigheden te verbeteren en nieuwe aspecten te verkennen.

Een kijkje achter de schermen met @meladolcevita
Foodfotografie met @meladolcevita

Kun je jouw stijl omschrijven?

Mijn fotografische stijl kan het best worden omschreven als warm en uitnodigend. Ik geef de voorkeur aan een palet van warme kleuren, met veel gebruik van hout en bruine tinten. Vaak werk ik met houten ondergronden als favoriet, omdat ze een natuurlijke en rustieke uitstraling toevoegen aan mijn foto’s.

Hoewel hout mijn favoriet is, ben ik niet bang om af en toe te experimenteren met lichtere achtergronden om een fris contrast te creëren. Maar in essentie blijft mijn liefde voor houten elementen een constante in mijn werk, waardoor mijn foto’s een warme en uitnodigende sfeer behouden.

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Mijn absolute favoriete onderwerp om te fotograferen is ongetwijfeld cheesecake of een prachtige taart. Er is iets magisch aan het vastleggen van deze heerlijke creaties op beeld. 

Hoe koester je je creativiteit?

Ik koester mijn creativiteit door voortdurend inspiratie op te doen uit diverse bronnen zoals Pinterest, kookboeken en magazines. Alles wat me inspireert, schrijf ik zorgvuldig op in een klein boekje, zodat ik dit altijd bij de hand heb.

Tegelijkertijd begrijp ik het belang van af en toe een pauze nemen om op te laden. Deze adempauzes zijn cruciaal om mijn motivatie en creativiteit te vernieuwen. 

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf Melanie Jennes

Wie of wat inspireert jou?

Mijn inspiratiebronnen zijn divers, maar ik vind met name veel inspiratie via Pinterest. Ik kan urenlang door foto’s bladeren en ze analyseren, op zoek naar nieuwe ideeën en creatieve invalshoeken. Pinterest is voor mij een schatkist vol inspiratie en me aanzet tot het bedenken van nieuwe recepten en bijbehorende foto’s.

Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit sociale media, met name Instagram en TikTok. Deze platforms bieden een constante stroom van visuele en creatieve content van over de hele wereld, wat mijn creativiteit blijft prikkelen en me op de hoogte houdt van de laatste trends en technieken.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een fotograaf?

Het vastleggen van een verhaal in één beeld is een van de belangrijkste vaardigheden van een fotograaf. Dit geldt vooral voor genres zoals foodfotografie, waar de nadruk ligt op het overbrengen van de smaak, textuur en emotie van het gerecht.

Het gebruik van props, de juiste compositie en styling speelt een cruciale rol bij het vertellen van dat verhaal en het overbrengen van de boodschap. Technische kennis en belichting zijn belangrijk, maar ze dienen als hulpmiddelen om het uiteindelijke doel te bereiken: het creëren van beelden die een verhaal vertellen en de kijker aanspreken.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Als creatief ondernemer is het essentieel om je voortdurend te blijven ontwikkelen. Om mijn vaardigheden in foodfotografie te verbeteren, investeer ik continu in leren. Dit omvat het lezen van boeken, volgen van online cursussen (voornamelijk via YouTube), en vooral blijven oefenen en experimenteren in de praktijk. Het combineren van kennisvergaring met praktische ervaring is voor mij de sleutel tot groei en verbetering.

Baksels en ander lekkers door Melanie Jennes
Melanie Jennes van @meladolcevita

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Hoewel ik persoonlijk geen traditionele portfolio heb, maak ik optimaal gebruik van mijn website en Instagram-account om mijn stijl en unieke kenmerken tot hun recht te laten komen.

Mijn voornaamste focus is om een duidelijke en herkenbare stijl te demonstreren. Dit omvat consistentie in mijn kleurenpalet, compositie, belichting en de algehele esthetiek van mijn foto’s. Ik wil dat kijkers onmiddellijk kunnen zien wat mijn foto’s onderscheidt.

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf Melanie Jennes

Wat is jouw ideale klant?

Mijn ideale klant is iemand met wie ik een prettige samenwerking kan opbouwen en die mij de creatieve vrijheid geeft die ik nodig heb. Voor mij is het essentieel om te werken met opdrachtgevers die openstaan voor mijn creatieve input en ideeën, en die bereid zijn om samen te werken om een visie tot leven te brengen.

Een kijkje achter de schermen met @meladolcevita
Baksels en ander lekkers door Melanie Jennes

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik besteed ongeveer 2 tot 3 uur per dag aan sociale media om mijn online aanwezigheid te onderhouden en te interageren met mijn doelgroep.
Mijn focus ligt voornamelijk op Instagram, TikTok en Pinterest. Deze platforms bieden een uitstekende mogelijkheid om mijn werk als foodfotograaf te delen en te promoten.

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis?

Voor creatieven die aan het begin staan van hun reis of bedrijf is het cruciaal om consistent te blijven oefenen en experimenteren. Ontwikkel je eigen unieke stijl en ontdek de werkmethode die het beste bij je past.
Daarnaast is het handig om je werkplek georganiseerd te houden, wat de efficiëntie bevordert. Blijf ook leren en openstaan voor nieuwe ideeën en trends in je vakgebied. Netwerken en samenwerken kunnen ook waardevolle kansen bieden om te groeien. Belangrijk is om geduldig te zijn, want succes kost tijd. Laat je passie leiden en blijf gefocust op je doelen.

Foodfotografie met Melanie Jennes
Foodfotografie met Melanie Jennes

Heb je speciale tips over product- of foodfotografie?

Investeer in daglicht- of continuverlichting om consistentie in je foto’s te behouden, zelfs op donkere dagen. Goede belichting is cruciaal voor product- en foodfoto’s. Het gebruik van kunstlichtbronnen stelt je in staat om je opnamen te plannen en te beheersen, ongeacht de weersomstandigheden. Dit vermindert stress en frustratie en geeft je de flexibiliteit om op elk moment van de dag te fotograferen. Kies voor zacht, diffuus licht om mooie texturen en details vast te leggen, en experimenteer met verschillende lichtopstellingen om de gewenste sfeer te creëren voor je foto’s.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik ben momenteel bezig met het opzetten van mijn eigen fotostudio. In mijn studio heb ik al twee grote tafels, studioverlichting, twee stellagekasten boordevol props, een verzameling backdrops en zowel grote als kleine diffusers. Dit stelt me in staat om de perfecte setting te creëren voor mijn product- en foodfotografieprojecten.

Foodfotografie met @meladolcevita
Melanie Jennes van @meladolcevita

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Onderweg heb ik geleerd dat het essentieel is om af en toe een pauze te nemen om geen onnodige druk op mijn creativiteit te leggen. Soms kunnen de beste ideeën naar voren komen als je jezelf wat ruimte geeft. Ik heb ontdekt dat door even afstand te nemen en te ontspannen, mijn creatieve proces juist gestimuleerd wordt. Het stelt me in staat om fris en geïnspireerd terug te komen naar mijn werk, met nieuwe perspectieven en ideeën. Dus, in plaats van constant te pushen, waardeer ik nu het belang van adempauzes en het laten stromen van creativiteit op zijn eigen tijd. Het is een waardevolle les die mijn werk als creatieve professional heeft verrijkt.

Welke apparatuur gebruik je?

Ik maak gebruik van een Nikon D5500-camera als mijn primaire fototoestel, samen met de bijbehorende zoomlens. Vaak gebruik ik een 50 mm f/1.8 lens.

Voor belichting vertrouw ik op de GODOX SL200ii, een krachtige continue verlichting die helpt om mijn onderwerpen gelijkmatig te verlichten. Om het licht te verzachten en te diffusen, maak ik gebruik van een 1,20 meter diffuser, wat zorgt voor zachte, schaduwvrije verlichting. Daarnaast heb ik een kleinere diffuser van 60 cm en een bouncer om de lichtomstandigheden naar mijn wens aan te passen en te controleren.

Melanie Jennes van @meladolcevita

Welke props en backdrops gebruik je?

Voor props zoek ik vaak bij de kringloop, H&M Home en Hiptafelen, waar ik betaalbare en unieke items vind.

Wat betreft backdrops, mijn collectie omvat vinyl backdrops van Errer Backdrops en Club Backdrops. Ik maak ook gebruik van harde backdrops van fotoachtergronden.nl om variatie toe te voegen aan mijn fotografie. Mijn absolute favoriet zijn echter de op maat gemaakte houten backdrops van Woodville Workshop. Elke backdrop is uniek.

Gebruik je een Moodboard?

Niet noodzakelijk, maar ik bewaar visuele inspiratie in een speciaal Pinterest-bord. Dit stelt me in staat om snel toegang te hebben tot ideeën die ik bewonder, hoewel ik niet altijd een formeel moodboard creëer voor elke fotoshoot.

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Bij het voorbereiden van mijn fotografie- en stylingset volg ik een gestructureerde aanpak. Allereerst plan ik mijn fotoshoot, bedenk ik welke compositie en sfeer ik wil bereiken en selecteer ik de benodigde props en backdrops. Vervolgens zorg ik ervoor dat alles binnen handbereik staat en georganiseerd is om efficiënt te kunnen werken.

Tijdens het fotograferen experimenteer ik met verschillende hoeken en perspectieven. Ik varieer de hoogte, de invalshoek en de afstand tot het onderwerp om te ontdekken welke het beste werkt.

Achter de schermen bij een foodfotograaf

Welk licht heeft je voorkeur?

Mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk daglicht, dat een prachtige en zachte belichting biedt. Echter, vanwege de onbetrouwbaarheid van daglicht, vertrouw ik vaak op mijn GODOX continue lamp. Dit geeft me de controle en consistentie die ik nodig heb voor mijn fotografieprojecten.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Over ongeveer 5 jaar zie ik mezelf hopelijk met mijn eigen kookboek, gevuld met mijn eigen recepten en bijbehorende fotografie. Naast het publiceren van mijn eigen werk, blijf ik betrokken bij inspirerende fotografieopdrachten voor toffe opdrachtgevers. Ik streef naar meer vrijheid in mijn werk en het verder ontwikkelen van mijn passie voor foodfotografie.

Een kijkje achter de schermen met @meladolcevita
Foodfotografie met @meladolcevita

Dank je wel, Melanie, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Leuk weetje: Melanie volgde mijn Online Business & Fotografie Coaching!

Wil je meer zien neem, dan een kijkje op onderstaand Instagram account.

Instagram: @meladolcevita

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.