Omslagfoto Eefsfood
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @eefsfood

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. Gast van deze week: Eefje van @eefsfood
Achter de schermen met @eefsfood
Foto door Renske van Buren

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hoi, ik ben Eefje, 32 jaar en woon in Leiden. Op mijn 17de begon ik op de bakkersschool waar ik na twee jaar mijn banketbak diploma gehaald heb. Hoewel ik heel graag ook banketbakker wilde worden, dacht mijn lijf daar toen anders over. Mijn fysieke toestand stond een beetje in de weg waardoor dat niet is gelukt. Ik heb verschillende banen gehad sindsdien. 

9,5 Jaar geleden begon ik Eefsfood, gewoon voor de gein om alleen eten op de te delen. De rest is geschiedenis!

Sinds oktober 2019 is Eefsfood mijn fulltime baan.

Hoe ben je begonnen met bloggen en hoe heb je het geleerd?

Nog voor Eefsfood had ik een blogspot waarop ik weleens belevenis verhalen deelde. Toen mijn Eefsfood socials een tijdje bestonden en er vraag begon te ontstaan naar de recepten, deelde ik deze op diezelfde blogspot. Volgens mij na ongeveer 1,5 jaar, of zelfs sneller, is eefsfood.nl geboren en ben ik daar verder gegaan met recepten delen. Met moeite allemaal hoor, ik ben echt geen technisch wonder en toen al helemaal niet. Een vriend van mij keek mee en liet me zien hoe ik zelf artikelen en recepten kon delen. Hij bouwde de site.

Hoe is dat proces gegaan van bloggen i.c.m. fotograferen?

Een artikel/recept van alleen tekst kan natuurlijk niet. Dat vind ik in ieder geval! Volgens mij had ik in die tijd al een iPhone 5. Dit is ook waarmee ik al mijn foto’s maakte. Een jaartje later viste mijn moeder haar oude spiegelreflex uit de kast en ben ik daarmee gaan fotograferen. In de automatische stand natuurlijk, want ik had er verder geen kennis van.
Bruine items fotograferen

Hoe koester je je creativiteit?

Door met regelmaat rust te nemen, op de momenten dat ik tegen verveling aanzit komen vaak goede ideeën, inspiratie en creativiteit. Met vlagen heb ik dit juist ook als de druk erop zit. Af en toe fotograferen zonder dat er iets moet lukken, dat brengt ook vaak nieuwe ideeën. Dit laatste doe ik veel te weinig.

Wie of wat inspireert jou?

Ik ben niet trots op mijn schermtijd, maar het is wat het is. Ik denk dat ik het meest wordt geïnspireerd door dingen die ik zie tijdens het online scrollen (meestal Instagram). Maar er kan ook een idee ontstaan door een etalage van een bakkerij of iets dat ik zie op tv of in een food tijdschrift. Menukaarten en dingen die ik proef inspireren mij ook. Ik heb niet echt bepaalde personen die mij inspireren.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een blogger?

Dat vind ik lastig. Je plezier, ervaringen, enthousiasme en eigen mening over kunnen brengen in de tekst denk ik!

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Toch weer die rust nemen. Als ik even, voor hoever dat gaat, afstand neem van Eefsfood dan komen vaak de leukste ideeën. Ook vraag ik mijn volgers vaak wat ze graag zien. Van de dingen die exact worden genoemd komt vaak niks, maar juist die suggesties zorgen weer voor andere ideeën. Brainstormen samen met mijn management helpt hier ook zeker bij.

Cake fotografie met Eefje
Een kijkje achter de schermen met @eefsfood

Wat is jouw ideale klant?

Interessante vraag! Ik doe veel verschillende dingen namelijk, dus heb ik ook meerdere ideale klanten. Naast mijn blog en socials heb ik ook een online programma gemaakt om beginnende hobby bakkers te helpen met hun bak- en decoreer skills. Hier is dus de beginnende (hobby) bakker die zin heeft om meer te leren en mijn programma koopt mijn ideale klant. Ik doe ook wel wat fotografie dingen achter de schermen, dat is het fijn om vrijheid te krijgen hierin. Mijn grootste inkomstenbron is nog altijd mijn ‘influencer’ werk. De meest ideale klant is in dit geval een merk of product waar ik al fan van ben en dat ze dan met een samenwerk verzoek komen. Dan spring ik meestal een gat in de lucht. Ook zijn de nieuwe producten en diensten natuurlijk heel leuk, daar moet je je alleen iets meer in verdiepen. Leuk om te merken dat ik er daarna vaak ook langdurig fan van blijf.

Sinterklaas Taart fotograferen

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Instagram is mijn grootse kanaal en vind ik by far ook het leukst! Hier besteed ik de meeste tijd aan. Acht uur schermtijd op een dag is voor mij geen uitzondering. Het is eerder hoger dan lager. Ik typ werk-technisch ook veel in mijn notities en het bewerken van mijn foto’s en editen van mijn video’s doe ik voor 95% van de tijd op mijn telefoon. Ook lukt het me nog altijd om al mijn dm’s de beantwoorden en dat is met vlagen een behoorlijke klus. Facebook heb ik laten verslonzen afgelopen maanden. Dat komt ook echt omdat ik zelf nauwelijks FB meer gebruik en het ook niet leuk vind. Maar het is zonde, dus hier moet ik toch weer wat mee doen. Ditzelfde geldt voor Pinterest. TikTok doe ik niet aan.

Taart om 5ok volgers mee te vieren
Eefje van @eefsfood
Foto door Debbie - Het Ingrediënt

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

Doe je eigen ding, laat je inspireren en probeer van alles uit wat je zelf leuk vindt. Dat is het belangrijkst! In het geval van een website; verdiep je in SEO! Ik wist lange tijd niet eens wat het was. Er zijn weinig dingen die ik opnieuw zou willen doen, maar als ik vanaf het begin had geweten hoe belangrijk dit is, en daarnaar gehandeld had, had mijn site er nu een stuk beter bij gestaan (niet dat het nu een ramp is, maar je snapt wat ik bedoel).

Heb je speciale tips over bloggen i.c.m. foodfotografie?

Ook hier; verdiep je er wat meer in. Een aantal jaar deed ik maar wat. Toen ben ik een cursus gaan doen om mijn camera te leren kennen en handmatig in te kunnen stellen. Ik vond fotograferen daarna nog veel leuker omdat het meer eigen voelt en je ziet wat er allemaal nog meer mogelijk is naast de automatische stand. Vroeger fotografeerde ik elk recept echt uit alle hoeken denkbaar om allemaal te delen bij het recept. Nu stort ik me vooral op 2-3 knallers.

Een kijkje achter de schermen met Eefje van @eefsfood
Foto door Renske van Buren

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis! Ik woon niet groot dus dit doe ik voornamelijk in mijn woonkamer waar het regelmatig in no time ontploft is. Ook staat mijn halve woonkamer vol met al mijn werk en fotografie spullen (flitslamp, krat vol ondergrondjes etc, etc). Om moe van te worden af en toe! Maar ik prijs me nog altijd gelukkig dat ik dit allemaal vanuit huis kan doen.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Dat het geen ramp is als je niet consequent post. Veel van mijn collega’s werken met een content planning. Ik dus echt niet. Als ik enthousiast ben en iets maak, moet ik het diezelfde dag nog delen. Ik heb zelden content achter de hand. Dit is blijkbaar mijn manier en heb ik inmiddels ook geaccepteerd. Ik heb vaker ook vooruit proberen te werken, maar dit hield nooit lang stand en koste mij toch ook moeite. Deze manier resulteert wel soms in een week lang geen nieuwe recept online. Ik zie hier zelf niet echt het probleem van in en een ander vind dit misschien onprofessioneel. So be it, blijkbaar is dit mijn manier en dat heeft best wat tijd gekost.

Food fotografie met Eefje van @eefsfood
Fotograferen
Foto door Debbie - Het Ingrediënt

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Nauwelijks, ik denk vooral in sfeer en in wat het mooi zou doen icm het gerecht. Hiervoor leg ik backdrops neer waarvan ik denk die goed passen. Vaak als ik iets vind missen op de foto heb ik niet de goede kleur te pakken, dan is er vaak meer contrast nodig. Dan vis ik een anders backdrop uit mijn voorraad en komt het meestal goed!

Gebruik je een Moodboard?

Eigenlijk nooit! Soms als ik het even niet weet zoek ik foto’s op om mij te inspireren. Dit doe ik zelden op Pinterest, meestal via Instagram en soms gewoon via google.

Welke apparatuur gebruik je?

Ik fotografeer met een Canon 6D Mark II. Ik gebruik voornamelijk mijn 24-70mm lens, maar ik heb ook een 50mm lens en een 100mm macrolens die ik er weleens bijpak. Mijn flitser is van Bresser en mijn transmitter van Canon. Wat betreft keukenapparatuur; standmixer van Kitchen Aid, keukenmachine van Magimix, blender ook van Magimix en de beste staafmixer heb ik van Bamix.

Welke props en backdrops gebruik je?

Ik hou het vaak simpel, minimale styling. Ik zet vaak klaar waarvan ik denk dat het mooi zou staan. Mijn kasten staan vol met one-pieces. Het is echt een bij elkaar geraapt zooitje zodat ik veel keus heb voor de foto’s. Ik gebruik voornamelijk oprolbare vinyl backdrops. Maar ik heb ook een aantal houten platen. Sommige zijn geverfd, andere hebben echt die mooie houtlook. Soms gebruik ik mezelf als prop/achtergrond zoals deze foto:

Foto met Eefje als prop

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.
Flatlay foto door Eefje van @eefsfood

Welk licht heeft je voorkeur?

Tot twee jaar geleden zou ik altijd zeggen; helder daglicht. Ik vind rechtstreeks zonlicht echt heel moeilijk, maar kan wel heel gaaf zijn. 

Eind 2021 besloot ik dat het genoeg was. Elk najaar ervoer ik redelijk vaak stress om iets waar je geen invloed op hebt; het weer. Omdat het totaal niet licht werd op een dag en er een paar fotografie deadlines in m’n nek aan het hijgen waren. Die kon ik simpelweg niet afronden omdat het alleen maar grauw en grijs is. 

Februari 2022 deed ik een flitslicht cursus en sinds dien ben ik daar groot fan van! Na een hoop oefenen heeft dit echt mijn voorkeur gekregen. Je kunt er nog meer sfeer mee geven aan een foto vind ik. Mijn food foto’s maak ik nu zeker voor 80% met flits. En geen stress meer in het najaar.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Ik ben echt helemaal geen toekomst planner dus ik denk hier zelden over na. Het is wel de bedoeling dat ik tegen die tijd een bakboek heb gemaakt en misschien andere toffe projecten heb lopen. Ik hoop dat alles online nog lekker doorloopt en ik plezier heb ik mijn werk. De vrijheid die ik ervaar bij het eigen ondernemer zijn zou ik NOOIT meer in willen leveren dus. Dus als dat er over 5 jaar nog is, ben ik een gelukkig mens.
Food fotografie met Eefje
Taart fotograferen

Dank je wel, Eefje, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem, dan een kijkje op onderstaand Instagram account.

Instagram: @eefsfood

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.