Chocolade ijs van Siham Daily
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @sihamdaily

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld.

Gast van deze week: Siham van @sihamdaily

Siham van @sihamdaily

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hi, ik ben Siham 36 jaar, wonend in Utrecht. Mijn passie voor koken en bakken begon een lange tijd geleden, gezien ik dit zo leuk vond ben ik dit gaan delen op facebook 10 jaar geleden, zo groeide ineens ook mijn instagram en mijn passie voor fotograferen. Momenteel werk ik 27 uur op het kinderdagverblijf en werk ik hiernaast alle mogelijke uren aan mijn eigen bedrijf Siham Daily. 

Kun je jouw stijl omschrijven?

Een verhaal vertellen, een verhaal vertellen doormiddel van de foto. Ik ben zelf een fotografe die graag dark and moody fotografeert, het brengt net wat meer drama met zich mee wat ik prachtig vind in foto’s.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik had al snel interesse in het fotograferen van de gerechten, 7 jaar geleden fotografeerde ik toen met mijn iphone, na 3 jaar vond ik het hoogste tijd voor mijn eerste camera, een cursus foodfotografie later en ik ben zelf gaan onderzoeken naar wat ik zelf echt mooi vind en wat mijn stijl is. 

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Voedsel! Alles wat met food te maken heeft, vintage props erbij, wat handen erbij en de foto is voor mij perfect. 

Foodfotografie door @sihamdaily

Hoe koester je je creativiteit?

Dat ik ook voor mijn eigen blog kan fotograferen, doormiddel van mijn website kan ik mijn eigen creativiteit in kwijt. Elke opdrachtgever heeft bepaalde wensen, die kunnen anders zijn dan hoe ik het zie. Door mijn portfolio aan te vullen fotografeer ik ook graag voor mijn eigen instagram en website. 

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een fotograaf?

Dat je achter je werk staat, dat je kunt aangeven wat wel werkt voor een bepaalde opdracht en wat niet. Wees niet bang creatief te zijn en maak dit bespreekbaar.

Wie of wat inspireert jou?

Eva Kosmas, Bea lubas, Maya van @veggie_intervention. Deze vrouwen zijn grote voorbeelden, ieder fotografeert zo uniek maar ook onwijs prachtig.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Daag jezelf uit door iets nieuws te proberen, blijf workshops volgen om je zelf meer en meer te verbeteren. Leer van andere fotografen durf vragen te stellen, durf je zelf te tonen.
Ik heb al heel lang flits lampen in huis, de cursus van the bite shot gedaan, dit was het toch niet. Uiteindelijk een extra workshop gevolgd bij Claudia @foodfromclaudine en dat heeft mij verder geholpen. Ook ben ik gek op boeken van fotografen, hoe zien zij alles voor zich, hoe hebben ze het beschreven, ga lekker op onderzoek uit. 

Cupcakes fotografie
Muffins gefotografeerd

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio. Wat moet er volgens jou in staan?

Wil je verschillende klanten trekken kies dan voor verschillende stijlen, hou deze echter wel dicht bij jouw stijl. Ik kies er persoonlijk voor om de fotos te plaatsen die ik oprecht mooi vind. 

Wat is jouw ideale klant?

Een klant die met mij wilt sparren om de beste resultaten te behalen, die ook kijkt naar wat ik te bieden heb, waar ik mijn creativiteit helemaal los op mag laten gaan. 

Tulband fotografie

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Veel, ik ben altijd bezig met mijn socials, het meeste werk ik met Instagram en Canva. 

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

Doen, begin die instragram pagina, zet je werk er op en kijk vooral terug, kijk terug naar hoe je bent gegroeid. Durf potentiele klanten te benaderen. Ik heb 3 jaar geleden een klant benaderd en we zijn al 2,5 jaar bezig met verschillende opdrachten en nog lang niet klaar, hoe tof is dat. 

Heb je speciale tips over product- of foodfotografie?

Voor foodfotografie is je belichting onwijs belangrijk, leer je camera en het licht kennen en je komt een heel eind. 

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Durf fouten te maken, ga hier mee aan de slag en zorg ervoor dat je het de volgende keer beter doet. Fotograferen en een portfolio opbouwen is voor mij vallen en opstaan. Dat mag er wezen, wees wel kritisch in hoe je je portfolio opbouwt want potentiele klanten zien jouw werk en dat zorgt voor jouw extra opracht. 

Bolussen gefotografeerd

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik maak mijn fotos thuis in mijn eigen ontwikkelde studio, gewoon een kamer in huis haha. Ik hoop ooit wel te kunnen verhuizen naar een studio waar ik alles kan voorbereiden en shooten.

Welke apparatuur gebruik je?

Ik gebruik een canon 6D mark ii met de 24-70 mm of een 50 mm lens.
Mijn tethering kabel, statief, c – stand, en laptop zijn hier dan ook echt onmisbaar. Zo is een goede reflector ook onwijs belangrijk wanneer ik aan het fotograferen ben. 

Tafelstyling door een food fotograaf
Tafelstyling door een food fotograaf

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Vooraf probeer ik er over na te denken hoe ik de foto in beeld wil hebben, hierna zet ik een setup op om vervolgens het gerecht te fotograferen.  Pinterest is hier ook mijn beste vriend. 

Gebruik je een Moodboard?

Dit doe ik alleen bij opdrachtgevers, dan struin ik ook kookboeken en Pinterest af.

Welke props en backdrops gebruik je?

Ik struin vaak de kringloop winkels af, in het buitenland op vakantie probeer ik ook parels te vinden voor mijn foto’s. Naast dat gebruik ik ook H&M Home, Zara Home, Casa shop om mijn props aan te schaffen.

Qua backdrops val ik altijd terug op mijn favoriete backdrops van @errerbackdrops. 

Welk licht heeft je voorkeur?

Daglicht en anders flitslicht, wat een verademing is flitslicht, het gerecht komt meer tot leven. 

Hands in frame in food fotografie

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Full time mijn eigen bedrijf runnen, een kookboek fotograferen en daarnaast gegroeid in mijn werk. 

Siham van @sihamdaily
Pancakes / pannenkoekjes

Dank je wel, Siham, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem, dan een kijkje op onderstaand Instagram account.

Instagram: @sihamdaily

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.