By Stef
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @another.foodphotographer

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld.

Gast van deze maand: Stef van @another.foodphotographer

By Stef @another.foodphotographer

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Stefanie, maar iedereen zegt Stef. Al tien jaar dertig waarvan er 20 samen met de liefde van mijn leven. Moeder van twee meiden en een jongen. Het gezicht achter By Stef Photography.

@another.foodphotographer creëerde ik tijdens covid maar durfde dat pas een jaar later openbaar te maken, omdat ik hier compleet nieuw in was en daardoor ook onzeker erover was, maar wel voelde dat ik dit fantastisch vond om te doen.

Muziekliefhebber en houd van alles wat met eten te maken heb. Alleen vind ik koken niet heel leuk, ik ben meer van het opeten. Ik denk vaak al in plaatjes en lach heel hard om m’n eigen grappen. 

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik heb altijd affiniteit met fotografie gehad. Al vanaf dat ik een klein meisje was. Mijn moeder die veel foto’s nam en ze ook nog inplakte in fotoboeken. Maar ook zelfs foto’s en dia’s van opa & oma. Ik liep altijd met een camera. Van wegwerp tot mijn eerste cameraatje die ik op Schiphol kocht voor een reis naar Kenia. 

Toen ik in 2003 klaar was met het voortgezet onderwijs en aan de fotografie opleiding kon beginnen was mijn veilige leventje zo op z’n kop gezet dat ik me dat helaas niet meer kon realiseren. Totdat mijn oudste dochter geboren werd, een betere camera kocht en mijn passie door wilde zetten.

When covid happened, ging mijn familie fotografie jammer genoeg op een laag pitje. Samen met mijn collega realiseerde we de nieuwe website met webshop voor mijn werkgever. Online shoppen werd onderdeel van het “nieuwe normaal”, zelfs voor de banketbakker. Maar daar hoort natuurlijk ook fotografie bij. Want hoe leuk is het om het taartje, gebakje, stuk chocolade zo te fotograferen dat ook daadwerkelijk het water ervan in je mond loopt. Ik ontdekte een nieuwe passie: food fotografie! 

By Stef @another.foodphotographer
Foto door @another.foodphotographer
Rookmachine gebruiken bij foodfotografie

Kun je jouw stijl omschrijven?

Dit vind ik een lastige. Kan ik al zeggen dat ik een eigen stijl heb? Ik probeer zoveel mogelijk uit om zoveel mogelijk aan te kunnen bieden, maar ik houd zelf enorm van dark moody beelden. 

Een kijkje achter de schermen met @another.foodphotographer
Foodfotografie met By Stef

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Ik houd enorm van mensen. Daar bedoel ik mee uiterlijk, innerlijk en alles daar tussen in. De verschillen vind ik fascinerend. Ik vind het heerlijk om te observeren. Van ieniemienie baby tot een authentiek gezicht waar de groeven boekdelen spreken. Food heeft mijn voorkeur gekregen want hier kan ik ook mijn creativiteit in kwijt.

Een kijkje achter de schermen met @another.foodphotographer
Een kijkje achter de schermen met @another.foodphotographer

Hoe koester je je creativiteit? 

Vanaf jongs af aan heb ik altijd al een soort creatief vlammetje gehad, dat wakkert zo nu en dan weer aan. Dat vlammetje zorgde ervoor dat ik schilderijen maakte, oude stoelen opnieuw ging bekleden, meubels ging verven of m’n inrichting compleet uit het niets weer omgooide. Sinds ik mij op Foodfotografie ben gaan richten heb ik daarin echt mijn passie gevonden. Het stylen van een scene vind ik heerlijk. Hier kan ik echt mijn creatieve brein los laten gaan.
De afgelopen maanden doe ik mee aan de kleur challenges van @foodartproject en andere challenges op Instagram. Door hieraan mee te doen laat je je zelf inspireren door andere en krijg je soms een heel andere kijk op de styling en wat de kleur toevoegt aan een foto. Maar laatst de drie-daagse challenge van Bea en Anja waarvan een dag bestond uit “only prop”: hoe verschrikkelijk interessant en prachtige foto’s hieruit kwamen. Het dwingt je om out of the box te denken en dan krijg je de creatiefste input. Ook rust nemen speelt hier een belangrijke rol in. Al vind ik dat soms moeilijk.

Foodfotografie met @another.foodphotographer

Wie of wat inspireert jou?

Sowieso de food community op Instagram is echt fantastisch. Iedereen leert van elkaar, geeft de liefste complimenten en support of dat nou internationaal of nationaal is. Onder andere deze vrouwen vind ik mega inspirerend Anja Burgar @useyournoodles, Anne Pluijms @annen_as, Yessica Duque @yessica_duque_photography, Kamile Kaveckaite @kamilekave, Karsu Donmez @karsudonmez. Soms haal ik ook inspiratie uit bladen; bijvoorbeeld de allerhande, maar dat kan ook van een mooie zonsondergang zijn of een mooi verhaal. Ook vind ik veel inspiratie op Pinterest. 

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (product)fotograaf?

Als je een beeld zo kan overbrengen dat het water in je mond loopt en het product, gerecht of recept wilt hebben dan heb ik mijn doel bereikt. 

Foodfotografie achter de schermen
Foodfotografie met By Stef

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.
Flat dor Stef

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer? 

Veel freestylen maar ook veel workshops volgen. Blijven leren.  Ja, soms denk je goh, had ik dat nou wel die cursus moeten volgen maar ik denk dat elk stukje meer informatie je helpt one way or another.

Ook heb ik een aantal boeken over Foodfotografie vol inspiratie, magazines of online cursussen. 

Ik heb veel bij Lucie gevolgd, online Foodfotografie & styling, Business School, Gathering & Styling en ik kan toch echt wel zeggen dat ik het afgelopen jaar gegroeid ben. 

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Ik zou zeggen zoveel mogelijk. Zoveel mogelijk producten, gerechten in zoveel mogelijk stylen. 

Wat is jouw ideale klant?

Mijn ideale klant vind mijn werk mooi. De klant zou graag samen met mij doormiddel van mijn fotografie het verhaal achter hun culinaire creaties willen vertellen. Deze klant ziet de waarde van goede fotografie voor hun website en socials om hun culinaire visie naar buiten te brengen en zo meer klanten te kunnen genereren. 

Foodfotografie achter de schermen

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Het zal al met al wel iets van 2 tot 3 uren per dag zijn dat ik besteed aan social media. Instagram is daar koploper mee. Algoritme, smalgoritme. Dat boeit mij totaal niet. Ik post wanneer ik post, of niet. Uiteraard is het heel tof als jouw post het goed doet. Soms als ik mijn telefoon open en ik val meteen in Instagram omdat ik niet afgesloten heb, kan ik soms wel eens vergeten wat ik eigenlijk op mijn telefoon moest doen. Met Pinterest en LinkedIn ben ik onlangs begonnen. Facebook gebruik ik het minst. 

Foodfotografie met @another.foodphotographer

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

De food fotografie schiet ik vooralsnog gewoon thuis. Ik heb een goede lange tafel met een enorm raam op het zuiden en een overkapping als ik besluit dat het licht daar beter is. 

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Dat er geen goed of fout bestaat. Dat je leert door het te doen. Oefenen, oefenen, oefenen. 

Halloween met By Stef

Welke props en backdrops gebruik je?

Ik ben dol op props. Als ik even de kans krijg struin ik vlooienmarkten of kringloopwinkels af opzoek naar oude borden, glazen en bestek. Maar de H&M home en Zara home hebben ook verrassend mooi service en servetten die ik graag gebruik.

Mijn favoriete backdrop komt van YD backdrops @ydbackdrops, dit materiaal is zo fijn. Het kreukelt niet en is ook zo schoongemaakt.

Ook heb ik een handgeschilderde houten backdrop die ook prachtig is, deze won ik met de september challenge van @foodartproject gesponsord door @woodrow_studios 

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Welke apparatuur gebruik je?

Ik fotografeer met Sony A7III, een hele fijne systeemcamera met een sigma zoomlens 28-70 mm

(Hey..pssst kerstman, kan ik hier binnenkort ook een Godox flitser aan toevoegen?)

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Ik schrijf mijn notities op mijn telefoon helemaal vol. 

Wat kan ik eerst bedenken en dan borduur ik daar op voort. Wat heb ik daarvoor nodig? Moet ik nog iets aanschaffen of heb ik alles in mijn assortiment? Heel soms wijk ik daar vanaf omdat het niet uitpakt zoals ik wil en dan begin ik opnieuw. 

Gebruik je een Moodboard?

Soms wend ik mezelf naar Pinterest waar je prima een digitaal moodboard kan maken. Fijn om iets visueel te zoeken wat je ongeveer in je hoofd hebt. 

By Stef @another.foodphotographer

Welk licht heeft je voorkeur?

Voor nu doe ik alles met natuurlijk licht. Hier ben ik verliefd op. Ik zou uiteindelijk ook wel een flitser willen aanschaffen, dit is altijd handig en kan je makkelijker schakelen in elke situatie.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Ik hoop dat ik dit volledig als werk zou kunnen doen. Beelden mogen maken voor merken, maar ook voor de lokale bakker, groothandel, ontbijt/lunchrooms en/of kleine ondernemers. Mijn doel is om foto’s te maken die niet alleen mooi zijn, maar die ook het verhaal van het bedrijf vertellen.

Foodfotografie met @another.foodphotographer
By Stef

Dank je wel, Stef, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem, dan een kijkje op onderstaand Instagram account.

Instagram: @another.foodphotographer

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.