Mint in ice
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @foods_by_marta

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. De gast van deze week: Marta Grabowska van @foods_by_marta.

Kun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Marta Grabowska, ik ben een commerciële voedselfotograaf en receptontwikkelaar in het zuiden van Polen. Ik zei mijn zakelijke baan op en ging fulltime aan de slag met mijn bedrijf in februari 2020, slechts een maand voordat de pandemie begon, wat een echte test bleek te zijn!

portrait Marta Grabowka

Hoe ben je begonnen met food fotografie en hoe heb je het geleerd?

Dus dit eerste stukje lijkt misschien een beetje verkeerd, maar blijf alsjeblieft bij me! 🙂 Ik ben opgegroeid in een huis dat naar versgebakken cake rook. Ik stond regelmatig in de keuken bij mijn moeder en mijn oma en dat heeft mij gevormd, mijn liefde voor eten en het maken van recepten.

Ik heb in het VK gestudeerd en wilde mijn leven documenteren en delen met mijn familie en vrienden die in Polen verbleven. Dit is het moment waarop ik mijn passie voor fotografie ontdekte, mijn eerste DSLR-camera kreeg en ontdekte dat er een hele wereld van voedselfotografie is die mijn twee passies combineert.

Ik begon door vrienden te maken met de fotografieafdeling van mijn universiteit en sloop hun geweldige fotostudio binnen om eerst dingen te leren over zaken als het belang van de handmatige modus, testopnamen, lichttesten enzovoort. Vervolgens leerde ik van inhoud die gratis online beschikbaar was (de blog van Rachel Korinek, de video’s van Joanie Simon en algemene fotografiegerelateerde inhoud).

Toen ik het kon betalen, heb ik eerst geïnvesteerd in een cursus foodfotografie. Ik realiseerde me al snel dat een generieke online cursus niet genoeg is, dus vorig jaar heb ik geïnvesteerd in een mentor en het was een van de beste zakelijke beslissingen!

Canon camera

Kun je jouw stijl omschrijven?

Ik fotografeer meestal graag met een kleine scherptediepte, tenzij een project anders vereist. Dat gezegd hebbende, beschouw ik mijn stijl nog steeds in een stadium waarin het evolueert en verandert.

Labels als ‘licht en helder’ of ‘donker en humeurig’ probeer ik bewust te vermijden. Ik heb het gevoel dat fotografie en eten zoveel te bieden hebben dat ik me wil concentreren op het verkennen van hun mogelijkheden. Daarom speel ik met verschillende opstellingen en stemmingen voor mijn shoots en concentreer ik me op het genieten van het proces 🙂

Studio light

Hoe selecteer je de juiste props bij jouw stijl?

Fotografie is voor mij een heel persoonlijke ervaring. Ik wil dat het mij en mijn persoonlijkheid weerspiegelt. Daarom vraag ik mezelf altijd af als ik op zoek ben naar nieuwe rekwisieten: ‘Voelt dit als mij? Voel ik dit in mijn beelden zien?’. Is het antwoord ja, dan bedenk ik of ik al iets soortgelijks in mijn collectie heb.

Ik hou er ook van om stukken te gebruiken die ik nergens anders heb gezien, vooral vintage borden en bestek die ik heb van mijn moeder en oma. Ze zijn zo’n prachtig onderdeel van mijn verhaal en persoonlijkheid!

Heb je speciale tips over food fotografie?

Het enige waarvan ik wilde dat iemand me had verteld toen ik voor het eerst begon met het opzetten van mijn foodfotografiebedrijf, is: ‘Wees niet bang om de tijd te nemen.’

Het is geen teken van zwakte als het je 2 of 3 of 5 jaar kost om een foodfotografiebedrijf op te bouwen. We zijn allemaal zo verschillend en het verhaal van iemand anders is niet jouw verhaal. Daarom is het zo belangrijk om het dag voor dag te bekijken, zonder de stress van het vergelijken van je werk en waar je staat met anderen.

Wees niet te streng voor jezelf als de dingen niet gaan zoals je had gehoopt en vertrouw op het proces. Het is belangrijk om een groter beeld te hebben van waar je naartoe gaat, maar wees niet te gefixeerd op stress als er iets verandert. Dit is het mooie van creatief werk – dingen veranderen en geen dag is hetzelfde! Ken je sterke punten, concentreer je erop en geniet van het proces 🙂

Behind the scenes

Hoe koester je jouw creativiteit?

Ik probeer elke maand minstens 1 volledige dag te wijden aan dingen die me voeden, die me een goed gevoel geven en die mijn ziel voeden 🙂

Ik merk ook dat het hebben van een goede routine me helpt om creatiever te blijven. Voor mij is een must in mijn routine ochtendyoga en elke avond een paar pagina’s uit een boek lezen voordat ik naar bed ga.

Last but not least is rust ook erg belangrijk voor mijn creativiteit. Met rust bedoel ik niet alleen je 7 of 8 uur slaap krijgen (wat niet altijd mogelijk is!) maar ook ervoor zorgen dat je gedurende het jaar regelmatig vrij neemt.

Wil jij je Foodfotografie skills verbeteren?

Volg de online workshop over Foodfotografie!

Welke fotografen en/of kunstenaars inspireren jou?

Er zijn er zo veel! Beginnend met foodfotografen, ben ik helemaal weg van het werk van Bea Lubas, Rachel Korinek, Linda Lomelino, Claudia Goedke. Het zijn grote inspiratiebronnen!

Het zal waarschijnlijk niet als een grote verrassing komen als ik zeg dat ik ook bewondering heb voor het werk van Ansel Adams, dat voor mij ongelooflijk rustgevend is. Op het gebied van kunst in bredere zin vind ik zoveel vreugde en inspiratie in kunst van barokke en romantische meesters (Caravaggio, Francisco Goya) maar ook in meer hedendaags werk (Monet, Vincent van Gogh, Salvador Dalí, Frida Kahlo).

ink cake

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (food)fotograaf?

Nieuwsgierig blijven en ruimdenkend zijn. Ik vind het zo belangrijk om de mindset te hebben om te willen leren. Niet om onrealistische doelen na te jagen, maar om je vaardigheden en de kwaliteit van de dienstverlening aan jouw klanten te verbeteren.

Hoe blijf je leren als een (food)fotograaf en / of blogger?

Dit bestaat uit twee delen. De eerste is dat ik elk jaar probeer te investeren in minimaal één cursus of een coachingstraject. De tweede is dat ik fotografie/bedrijfsgerelateerde boeken lees en probeer een paar conferenties/seminars bij te wonen waar ik iets nieuws kan leren en mijn vaardigheden kan uitbreiden 🙂

Mint in ice

"Denk aan het type klanten dat je wilt aantrekken en laat dat het uitgangspunt zijn voor het opbouwen van je portofolio"

Behind the scenes

Hoe vinden klanten je? Wat is je ideale klant?

Mijn klanten vinden me via mijn e-mailvoorstellen 🙂 Ik doe eerst mijn onderzoek en neem vervolgens per e-mail contact op met klanten met mijn pitch. Ik werk graag met verschillende opdrachtgevers. Projecten die ik doe met lokale bedrijven en kleinere merken waar ze willen dat ik hen help met creatieve richting, zijn echter de projecten die mij het meest na aan het hart liggen.

Heb je goede tips voor een portfolio? Wat vind je dat er in moet?

Ik denk dat het hebben van een speciale pagina met je privédomein een must is als je wilt pitchen voor merken, bureaus of uitgeverijen.

Een goed portfolio moet ook een verscheidenheid aan werk laten zien om je capaciteiten te demonstreren. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het belangrijk is om te begrijpen welk type werk je het meest aanspreekt, wat voor soort klanten je wilt aantrekken en dat dit het uitgangspunt is voor het opbouwen van jouw portfolio.

Behind the scenes

Hoeveel tijd spendeer je op sociale media en welke kanalen gebruik je het meest? 

Ik heb meestal 2-4 speciale dagen per week waarop ik ongeveer 30-45 minuten op sociale media ga om te posten, maar ook om te communiceren met andere fotografen en fotografiegemeenschappen 🙂 Ik vertrouw op Instagram, Pinterest en Adobe Discover (als we dat meetellen als sociale media).

Wil jij je Foodfotografie skills verbeteren?

Volg de online workshop over Foodfotografie!

Heb je goede tips om te bloggen?

Ik blog niet echt. Het afgelopen jaar is mijn focus sterk verschoven naar alleen foodfotografie. Het enige dat ik wel weet, is: investeer in het begrijpen van SEO! Het zal ZEKER van pas komen om je pagina hoger te laten scoren in Google. En dat heeft ook betrekking op je Portfolio-pagina 🙂

Polish easter babka

Hoe zorg je er voor dat je de juiste balans hebt tussen vrije tijd / thuis en werk?

Dit is het lastigste deel van mijn werk en ik denk dat veel eigenaren van een eenmanszaak  hiermee worstelen. Twee dingen zijn mij nuttig gebleken.

Ten eerste goede communicatie met mijn man en mijn familie. Ik laat ze van tevoren weten wanneer ik een drukkere agenda heb en leg uit dat ze me minder zullen zien, maar dat het maar een periode is van b.v. 2 of 3 weken.

Ten tweede, het creëren van een routine. Ik gebruik Asana om mijn taken te groeperen en te plannen. Aan het einde van elke dag bekijk ik mijn taken voor de volgende dag. Het stelt me op mijn gemak en maakt het gemakkelijker om te ontspannen en de dag af te sluiten.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Geduldig zijn is de sleutel. Dit was de moeilijkste les aangezien ik van nature een erg ongeduldig persoon ben. Maar in deze prachtige branche van foodfotografie is geduld de sleutel. Veel dingen kosten tijd – het opbouwen van een vaardigheid, het maken van een fotoshoot of het pitchen, plannen en uitvoeren van een project met een klant – en het is belangrijk om te leren hiermee akkoord te gaan.

Behind the scenes
Behind the scenes

Zou je jouw camera en lens details willen delen? Wat is je favoriete lens?

Zeker! Ik fotografeer met een Canon 5d Mark IV. Ik heb 3 verschillende Canon lenzen die ik door elkaar gebruik: 50mm f/1.4, macro 100mm f/2.8L en 24-70mm f/2.8L. De macro 100 mm is zonder twijfel mijn favoriete lens!

Waar maak je de foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb het geluk dat ik mijn eigen fotostudio aan huis heb, waar ik de meeste van mijn klant- en persoonlijke projecten fotografeer. Indien nodig fotografeer ik ook op locatie bij een klant.

Hoe maak je een fotografie & styling set?

Ik begin altijd met ervoor te zorgen dat ik de visie van mijn klant begrijp. Als ik aan een persoonlijk project werk, brainstorm ik wat mijn visie voor de shoot is.

Vervolgens ga ik nadenken over welke kleuren het beste bij dat gevoel passen. Op basis daarvan plan ik welke achtergronden en rekwisieten ik ga gebruiken. Ik schets ook graag een paar van de opnames, omdat het een goed startpunt is voor als ik op de set ben en me helpt om ‘op te warmen’. Als ik al deze ideeën op hun plaats heb, bereid ik het gerecht een dag van tevoren voor (tenzij de shoot procesopnamen vereist).

Op die manier weet ik precies welke stappen ik moet nemen als ik op een shootdag de studio binnenloop en kan ik me puur concentreren op het er smakelijk uit laten zien van het eten!

Moody scene

Waar begin je? Gebruik je een moodboard?

In de loop van de tijd heb ik mijn eigen pdf gemaakt die ik ‘Photoshoot Planner’ noem met dingen waarvan ik weet dat ik ze voor elke shoot moet overwegen (zoals kleurenpalet of lijst met hoeken en opnames).

Ik organiseer mijn ideeën en maak daarbij een moodboard. Ik zou zeggen dat ik 99% van de tijd een moodboard heb waarop ik vertrouw. Ik merk dat het organiseren van mijn werk me helpt scherp te denken, alle ideeën te onthouden en me de gemoedsrust geeft om te creëren. Het zorgt er ook voor dat mijn werk zoveel sneller gaat en dat ik aan het einde tijd heb om te spelen en iets extra’s te creëren dat niet in het oorspronkelijke plan was.

Welke tools mogen in een fotografie setting niet  ontbreken?

Voor mij is dat een statief en een tethering-opstelling (een goede tethering-kabel en software) – het helpt om creatieve vrijheid te behouden.

Ik zoek eerst met een camera in mijn handen naar het frame en monteer het dan op het statief. Op deze manier hoef ik, als ik bij mijn camera vandaan moet stappen om iets te veranderen met de styling van het eten of het licht, niet opnieuw het proces van zoeken naar het juiste frame te doorlopen.

Een ander hulpmiddel dat niet mag worden gemist, zijn lichtmodificatoren – bounceboards, zwart schuim en diffusors. Ze helpen het gevoel van het beeld te maken of te breken.

Behind the scenes

Met welk licht werk je het liefst (daglicht/kunstmatig)? Wat is je favoriete kunstlichtopstelling?

Ik fotografeer alleen met natuurlijk licht. Het enige dat ik kan zeggen is: zorg ervoor dat je natuurlijk licht leert en begrijpt, dan zal het een groot verschil maken tijdens die korte winterdagen.

Wat is jouw droom…..?

Mijn grote droom is om ooit een fotostudio te kunnen openen in het centrum van mijn stad.

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar..?

Ik zou graag mijn bedrijf verder laten groeien en, met de tijd, mijn aanbod uitbreiden, maar ik zal aankondigingen delen wanneer de tijd daar is 🙂 Ik ben ook van plan mijn vaardigheden uit te breiden en kunstlicht te leren gebruiken voor meer vrijheid op die lange shootdagen!

Tips en tricks?

De grootste tip – geef niet op en wees koppig! Elke baan of hobby heeft tijd nodig om vaardigheid en de juiste kennis op te doen. Houd dat in gedachten wanneer er momenten van twijfel aan jezelf komen. Truc – je hoeft geen indrukwekkende collectie taartstandaards te bezitten. Draai een kom ondersteboven en plaats er een bord in een bijpassende kleur op.

Je kunt Marta Grabowska hier vinden:

Website: marta-grabowska-brzeczek.pl

Instagram: @foods_by_marta

Wil jij je Foodfotografie skills verbeteren?

Volg de online workshop over Foodfotografie!

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.