Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @dyutima_myfoodlens

Ik ben een architect, foodstylist, foodfotograaf en recepten ontwikkelaar uit Singapore.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

In mijn vorige leven als architect had ik nauwelijks tijd voor mezelf. Toen ik tussen twee banen in een pauze nam, besloot ik mijn tijd te besteden aan koken – iets wat ik al jaren had gemist sinds ik voorgoed opgeslokt werd door mijn werk.
Terwijl ik kookte, nam ik foto’s met mijn telefoon en begon een Instagram-account. Hoewel de foto’s me niet noemenswaardig leken, kreeg ik veel aanmoediging op het platform.
Toen klanten mij begonnen te benaderen voor betaald werk, viel het mij op dat dit iets groters kon worden dan wat het was. Dus heb ik mijn roestige oude DSLR gekocht op 1 januari 2018. Als architect lag foodstyling & het maken van composities veel dichter bij mijzelf, dus richtte ik me voornamelijk op fotografie.
Ik investeerde in online & een op een lessen, leerde kunstlicht te gebruiken & oefende eindeloos. Ik bestudeerde ook het inspirerende werk van andere fotografen & bekritiseerde mijn eigen werk. In juli 2018 had ik mijn foodstyling & photography bedrijf in Singapore geregistreerd en in september 2018 werkte ik al met klanten, waaronder een van de grootste retailers in de stad.

Welke fotografen inspireren je en waar haal jij verder je inspiratie vandaan?

Ik laat me op veel verschillende manieren inspireren. Natuurlijk zijn er fotografen die me enorm inspireren zoals Bea Lubas & Rachel Korinek. Hun werk met licht, stijl van het verkennen van een onderwerp & benadering van de fotografie laat me altijd met ontzag achter. Daarnaast vind ik ook alledaagse ingrediënten heel inspirerend. Hun vorm, kleur & textuur begeleiden mij bij het visualiseren van concepten & het maken van composities. Ik geloof dat inspiratie overal is en dat we het alleen maar actief moeten zoeken.

Wie zijn je opdrachtgevers en waar vinden ze je?

Ik ben gezegend dat ik met verschillende klanten heb gewerkt.
Ik werk als commercieel foodstylist & fotograaf voor hotels & restaurants. Ik heb ook art direction & styling gedaan voor Gourmet food magazines, redactionele fotografie voor online magazines, receptuurontwikkeling & fotografie voor internationale lifestyle merken, grote retailers & wereldwijde food product bedrijven.
Daarnaast voer ik ook één-op-één foodstyling & fotografie feedbacksessies uit. Het is een spannende reis geweest om aan zo’n groot aantal projecten te kunnen werken. Vaak vinden klanten mij via social media-platforms of google-zoekopdrachten. Er zijn een aantal klanten die ik heb aangeschreven waar een mooie samenwerking is uitgekomen. Maar de meest krachtige manier voor klanten om mij te vinden is via mond-tot-mondreclame.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meeste?

Vroeger bracht ik veel te veel tijd door op mijn favoriete platform, Instagram. Maar daar ben ik me nu bewuster van geworden & heb ik specifieke dagen in de week toegewezen voor social media. Ik speel wel vals en sluip zo nu en dan een paar minuten (of meer) binnen op Instagram 😉

Hoe verzeker je jezelf van een juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Ik geloof echt in de balans tussen werk en privéleven, maar het is een strijd. Ik denk dat het hetzelfde is voor iedereen die een eigen bedrijf heeft. Het beheer van de belangrijke aspecten van het bedrijf en tegelijkertijd het creëren van content & het werken met klanten, kan op een gegeven moment zijn tol eisen. Ik werk 7 dagen per week en ben soms uitgebrand. Ik probeer nu de zondagen vrij te houden voor de familie. Ik probeer ook elke dag op tijd af te ronden, zodat ik de avond met mijn dochter kan doorbrengen.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Mijn foto’s zijn thuis gemaakt. Singapore is de duurste stad ter wereld, dus je kunt je voorstellen wat het zou kosten om een studio te huren. Het hebben van een studio in het appartement is ook vrij moeilijk omdat de ruimte hier beperkt is. Ik herschik de meubels in mijn woon- en eetkamer terwijl ik fotografeer. Het is altijd extra werk om al het meubilair te verplaatsen en terug te brengen, maar ik zie het als mijn dagelijkse workout 😉

Hoe begin je met styling?

Hoezeer ik ook hou van een systematische benadering van styling omdat het efficiënt is, ik begin altijd met een emotie. Ik denk na over wat ik wil overbrengen & hoe ik wil dat de kijker zich voelt als hij naar het beeld kijkt. Styling begint met het visualiseren van de stemming en het te vertellen verhaal.
Ik denk aan kleur, camerahoek & licht voordat ik bij de compositie kom. Als ik eenmaal een algemeen gevoel voor de foto in gedachten heb, ga ik me verdiepen in het schetsen van ideeën. En als ik richting heb, selecteer ik props die samen met het hoofd onderwerp werken om het verhaal te vertellen. Maar dan zijn er dagen dat ik me artistiek voel. Als ik een aantrekkelijk ingrediënt in huis heb, breng ik het naar buiten, experimenteer met backdrops & props & laat mijn creativiteit me leiden. Het hangt er echt van af hoe creatief ik me op een bepaalde dag voel.

Waar leg je de focus met styling?

Verhalen vertellen is zeker mijn focus met styling. Er zijn zoveel manieren om het verhaal van het eten te vertellen dat ik graag verschillende stijlen verken. Mijn favoriete techniek is het gebruik van lagen in composities. Ik begin een scène te construeren door een laag van interesse per keer toe te voegen en deze van de grond af aan op te bouwen. Soms zitten de lagen in de details van het voedsel & op andere momenten zitten ze in de ingrediënten & props als een brede compositie die een groter verhaal voorstelt.

Welke backdrops gebruik je?

Ik gebruik een combinatie van gekleurd papier, handgeschilderde borden, backdrops van Woodville workshop & mijn favoriete, geprinte vinylvellen.

Welke props gebruik je vaak?

Zoals de meesten, heb ook ik in het begin van mijn reis veel props verzameld. Zoveel dat ik kasten vol had. Vandaag gebruik ik er niet veel van. Ze zijn gewoon achtergelaten als kasten vol met ongebruikte fotoprops. Ik heb een goede collectie nodig vanwege het scala aan klanten waar ik mee werk, maar in de loop der jaren ben ik van veel kopen naar extreem selectief zijn gegaan. Ik hou van neutrale kleuren, het meest van grijs. De meeste aankopen gebeuren tijdens mijn reizen. Als ik iets unieks of een specialiteit van een bepaalde regio vind, neem ik het mee. Als er een bepaalde artiest is die prachtige serveerartikelen maakt, wil ik hem of haar graag de hand reiken. Keramiek is mijn favoriet. Maar ja, ik ben nu extreem selectief geworden.

Met welk licht werk je (daglicht of kunstlicht)?

Ik werk met beide soorten licht, maar moet vaak terugvallen op kunstlicht, omdat het de flexibiliteit geeft om te fotograferen ongeacht de zon. Singapore is een eiland en het regent bijna elke dag. Het is moeilijk om hier alleen afhankelijk te zijn van natuurlijk licht. Ook worden de meeste opnames van mijn cliënten gemaakt in ruimtes zonder toegang tot natuurlijk licht. Het is spannend om kunstlicht te kunnen vormen, niet alleen om er natuurlijk uit te zien, maar ook om de branding van verschillende klanten te matchen.

Hoe maak je actie foto’s en welke instellingen gebruik je hiervoor?

Ik gebruik kunstlicht voor actiefoto’s. Het is meestal ingesteld op een hoge sluitertijd zoals 1/200 of 1/250 & opname in burst-modus. Ik neem nogal wat proeven en kies dan het beste schot uit de reeks.

Werk je met speelste/ flits?

Ik werk met stroboscopen. Ze zijn mijn beste vrienden. Ik dacht onlangs aan het aanschaffen van een speedlight voor het gemak van het vervoer voor shoots op locatie, maar in plaats daarvan kocht ik een andere stroboscoop flitser. Ik ben verslaafd aan de kwaliteit van het licht.  

Welke camera en lenzen gebruik je en heb je een statief?

Ik heb een Nikon D750 camera en gebruik deze met een combinatie van een Nikkor 50mm 1.4 prime lens of Nikkor 105mm Micro 2.8 lens. Mijn huidige statief is Manfrotto 190 maar ik wou dat ik ruimte had voor een C-stand.

Welke programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Ik hou ervan om mijn foto’s te bewerken terwijl ik fotografeer en met tethered shooting heb ik de mogelijkheid om dat te doen. Ik ben in staat om bewerkingen te doen op Lightroom terwijl ik bezig ben en eventuele wijzigingen aanbreng in het licht en de compositie tijdens het fotograferen zelf om zo mijn visie te bereiken. Bewerken is een groot deel van die visie. Als ik een snelle bewerking aan de telefoon nodig heb, is Snapseed het hulpmiddel.

Tips en tricks?

Mijn grootste tip zou zijn – zoek niet naar een bestemming maar naar een mijlpaal. Stel kleine haalbare doelen & vier elke mijlpaal die je bereikt. Omdat fotografie een oneindige reis is, helpen deze mijlpalen ons om het pad voorwaarts te navigeren, nieuwe doelen te stellen en ons vertrouwen te geven om verder te gaan zonder dat we het nog eens hoeven te raden of twijfelen. Oefen maar. Eindeloos oefenen. Oefen tot het resultaat daar is. Er zijn geen sluiproutes in deze reis & hoe harder we het proberen, hoe sneller we bewegen. Altijd waarde hechten aan vooruitgang. Het is onze grootste erkenning.

Wil je meer zien van @dyutima_myfoodlens?

Bezoek haar website: https://myfoodlens.com

Instagram – https://www.instagram.com/dyutima_myfoodlens/ 

Facebook – https://www.facebook.com/myfoodlens/ 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.