Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @chantalarnts

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Chantal Arnts van @chantalarnts

Wie ben je en kun je ons vertellen hoe je bent begonnen met fotografie? Ik zie dat je ook gebruik maakt van drone videografie, klopt dat?

Mijn naam is Chantal, 29 jaar en woon in Amsterdam.

Na mijn afstuderen aan de Hotelschool Maastricht kreeg ik van mijn ouders een cursus aan de fotovakschool cadeau en de afgedankte camera van mijn vader 

Ik ging in die tijd ook stage lopen bij een digitaal horecamagazine waar ik de vrijheid kreeg om alles te doen wat ik wilde. Dus begon ik zoveel mogelijk te fotograferen en ook het stukje video leerde ik er zelf bij. Op je bek gaan en daardoor leren hoe het wel moet.
Ik bleef zo’n 4 jaar in het bedrijf plakken en begon steeds meer aanvragen van buitenaf te krijgen. Zo’n 4 jaar geleden besloot ik helemaal voor mezelf te beginnen. Als ik nu terugkijk naar dingen die ik toen maakte, kan ik mezelf echt flink uitlachen. Maar soms ben ik ook wel weer jaloers op de onwetendheid waarmee ik toen dingen kon maken. Ik heb me een partij door opdrachten heen gebluft, maar dat zorgde er wel voor dat ik op mijn bek ging en daarna leerde hoe het wel moest.

Het is nooit mijn doel geweest om fotograaf te worden, maar wel precies waar ik op het moment wil zijn.

Welke fotografen inspireren je of waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik vind het rauwe werk van de Zweedse fotograaf Per-Anders Jörgensen fantastisch. Een paar keer per jaar brengt hij het food magazine ‘Fool’ uit, welke ik een van de beste food magazines vind die er bestaan. Qua videografie ben ik verliefd op het werk van Mees Peijnenburg. Heeft niets met food te maken, maar de sfeer die hij neerzet is zo pakkend dat je ernaar wil blijven kijken. Dat vind ik ook in mijn eigen werk belangrijk. Inspiratie uit haal ik uit de seizoenen, het licht, kleuren, texturen. Ik vind licht en hoe het de dingen en kleuren om ons heen verandert echt fantastisch.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Mijn klanten bevinden zijn voornamelijk in de horecasector. Restaurants, bakkerijen, koffie- of fruitproducenten, maar ook een aantal bladen. Hoe ze bij me terecht komen, geen idee. Maar ik denk dat social media – en het feit dat veel restaurateurs mijn foto’s voor een hun marketing gebruiken – een grote rol speelt. En uiteindelijk is de horecasector ook maar een klein wereldje.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Omdat ik veel voor restaurants en producenten werk, werk ik eigenlijk altijd op locatie. Dat is soms (nee, eerder ‘vaak’) een uitdaging, omdat het licht op locatie natuurlijk minder controleerbaar is dan in een studio of thuis waar je precies weet wat je qua licht kan verwachten. Maar het maakt je wel weerbaar om er in iedere situatie iets van te maken en te roeien met de riemen die je hebt.

Ik heb vaak genoeg in een restaurant of zaak gestaan op een donkergrijze dag met kunstlicht dat niet uit kon worden uitgezet. Dan ga je op zoek naar andere invalshoeken of hoekjes. 

Hoe maak je een food styling set klaar?

Zelf doe ik (buiten het werk voor een aantal magazines om, waarbij ik met stylistes werk) zo min mogelijk aan food- of set styling. Ik houd niet van set-ups die er onecht of te gestyled uitzien. Ik vind het leuker om een sfeer neer te zetten dan om het perfecte bord of de perfecte food set-up te fotograferen.
Ik vind mezelf sowieso niet perse een foodfotograaf, maar eerder een sfeerfotograaf. Het maakt mij niet zoveel uit of mijn instellingen helemaal kloppen of dat alles in het gerecht of de setting haarscherp is. Dat de sfeer klopt en dat het de identiteit van een zaak of bedrijf uitstraalt, vind ik echt vele malen belangrijker.

Welke props gebruik je het meeste?

Zo min mogelijk. Ik hou niet van teveel poespas in mijn beeld. Ik vind kleuren, sferen en texturen van de omgeving of ondergrond belangrijker. Dus vaak blijft het bij een gerecht op een mooie ondergrond (en dat kan ook een stoel of hoek van de tafel zijn).

Welke achtergronden gebruik je?

Ik wil wel altijd iets van de identiteit van de zaak zelf naar voren laten komen, dus het liefst werk ik met de materialen en kleuren die aanwezig zijn. Alles kan als onder- of achtergrond dienen als het maar past in het geheel.

Eigen ondergronden nemen vaak veel van de identiteit van de zaak weg, ben ik van mening. Ik probeer wel altijd van tevoren de locatie te checken (al dan niet op internet). Als ik niet zeker over de locatie ben, zorg ik dat ik altijd wat mooie ondergronden of materialen in de auto heb liggen.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest? Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Dat verschilt heel erg. Ik besteed tijd aan social media als ik er zin in heb en als ik enthousiast ben om iets te delen. Niet omdat ik het als ‘moeten’ zie of omdat er een strategie achter zit. Ik vind , omdat het voor mij meer een showcase is van recent werk en ik het leuk vind om het verloop van mijn werk te zien. Wel vind ik het belangrijk dat de kleuren altijd bij elkaar aansluiten. Zodat het een fijn geheel is.

Als ik 1 tip moet geven? Houd een grid bij waarin je kan zien hoe en of een volgende foto aansluit op het geheel. 

(Pinterest gebruik ik al een tijd niet meer, zou ik weer op moeten pakken).

Hoe zorgt je ervoor dat je een balans vindt tussen vrijetijdsbesteding /thuis en werk?

Mmh, moeilijk. Vooral omdat ik hou van mijn werk en het niet als werken voelt. Maar ik hou ook van mijn vrienden en heb die ontspanning ook nodig om weer voldoening uit mijn werk te halen. Dus voor mij is dat een wisselwerking.

Wat had je anders gedaan als je het aan het begin van je carrière had geweten?

Niets. Ik geloof er sterk in dat de dingen wel lopen zoals ze moeten lopen als je maar doet wat goed voelt. Ook al heb ik niet perse een logisch carrièreverloop gehad, de puzzelstukjes vallen wel allemaal op zijn plaats als ik het in een groter geheel plaats. Het was/is nooit mijn bedoeling geweest om fotograaf te worden. Dat is nou eenmaal zo gelopen. 

Met welk licht werk je? Daglicht of kunstlicht?

Tot nu toe fotografeer ik al mijn werk met daglicht (of licht dat aanwezig is op locatie). Al ben ik me ook steeds meer bewust van de beperking ervan en ben ik me nu meer aan het verdiepen in het gebruik van kunstlicht. Daglicht zal altijd mijn voorkeur blijven houden, maar uiteindelijk wil ik het licht gewoon zelf kunnen bepalen ipv andersom.

Welke camera en lenzen gebruik je? En maak je gebruik van een statief?

Ik schiet met een Sony a7iii, Sony a7rii (zowel voor fotografie als videografie) en een DJI Mavic 2 Pro (drone). Qua lenzen hebben een 35mm 1.4, 55mm 1.8, 85mm 1.4 en 16-35mm 4.0 (interieur) mijn voorkeur. 

Afgezien van mijn interieur fotografie, schiet ik alles uit de hand. Ik heb een verschrikkelijke hekel aan statieven en de mate waarin het me onflexibel maakt. Zeker omdat ik alleen met prime lenzen werk. Ik wil tijdens een shoot rondlopen en een situatie vanuit verschillende hoeken en lichtsituaties bekijken en schieten.  

Soms start ik een shoot wel eens met mijn camera op statief, maar na 5 minuten klik ik hem dan toch maar los en staat dat ding zijn tijd uit te zitten in een hoekje. Het helpt ook dat ik een redelijk stabiele hand heb en het me vaak wel lukt om zelfs op 1/10 scherpe foto’s te maken. 

 

Welke programma’s gebruik je om je foto’s te bewerken?

Ik bewerk in Photoshop Camera Raw. Waarom, geen idee. Het werkt precies hetzelfde als Lightroom, maar ben hier ooit eens in begonnen en er altijd mee blijven werken.

Tips & tricks?

Leer het licht begrijpen. Een mooi gerecht kan lelijk worden door slecht licht, maar een minder mooi gerechten kan ook juist mooi worden door goed licht. Wanneer je weet waar licht vandaan komt en hoe het in het voordeel kan werken, worden je foto’s echt beter. Dat verandert per seizoen, dus probeer je altijd bewust te zijn hoe licht je werk beïnvloedt. 

Nieuwsgierig naar meer werk van Chantal?

Website: www.chantalarnts.com

Instagram: @chantalarnts

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.