galette Behind the scenes
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @minna_vauhkonen

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Minna Vaukohnen

Hoi, ik ben Minna, een foodfotograaf uit Helsinki, Finland. Eten en fotografie spelen al jaren een belangrijke rol in mijn leven. Met deze combinatie, vond ik natuurlijk mijn passie in de foodfotografie. Ik hou ervan om voornamelijk vegetarisch te koken en recepten te maken voor gezonde desserts. Onlangs ben ik begonnen met zuurdesem brood bakken en ik kan zeggen dat ik helemaal verslaafd ben.

Mijn favoriete manier om mijn vrije tijd door te brengen is met familie of vrienden en ik ga ook graag sporten.

Ook breng ik graag tijd door in de natuur. Ons zomerhuisje in de Finse archipel heeft een speciaal plekje in mijn hart. Aan de andere kant vind ik het heerlijk om dicht bij de stad te wonen met veel restaurants en evenementen in de buurt.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Het begon allemaal zo’n 4-5 jaar geleden, toen mijn vriendin me vroeg om samen met haar een foodblog te beginnen. We waren allebei met zwangerschapsverlof en het was een leuke bijkomstigheid naast het verzorgen van mijn baby. Tijdens het fotograferen voor de blog raakte ik echt geïnteresseerd in foodfotografie en wilde ik er meer over leren. Inmiddels heb ik twee kookboeken geschreven, nog een baby gekregen, twee jaar in het buitenland gewoond en nu heb ik mijn eigen bedrijf gericht op foodfotografie.

Heb je tips voor online cursussen?

Ik heb zoveel geleerd op Rachel’s (Two Loves Studio) online cursussen. Ik kan ze allemaal van harte aanbevelen. Ook Kimberly (The Little Plantation) en Christina Greve hebben een aantal geweldige online cursussen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit zoveel dingen. De natuur is een grote bron van inspiratie en ik vind het heerlijk om dicht bij de zee te wonen. Andere fotografen inspireren mij, maar ook kunst. Het kan bijvoorbeeld het licht zijn of de kleuren die in een schilderij gebruikt worden. Ook het eten zelf is een inspiratiebron voor mij. Als ik mooie ingrediënten zie of iets bak, hoef ik alleen maar mijn camera er bij te pakken.

Heb je goede tips betreffende de opbouw van je portfolio? Wat mag hierin niet ontbreken?

Nou, ik denk dat een portfolio je beste werk moet vertegenwoordigen en verschillende stijlen moet laten zien die je in staat bent om te schieten. Bijvoorbeeld lichte en donkere beelden, verschillende hoeken, beelden met enige actie, met handen of ander menselijk element, hard licht. Toch is het belangrijk om ook weer niet te veel beelden in een portfolio op te nemen en deze altijd actueel te houden.

Hoeveel tijd spendeer je aan Social Media en welke kanalen gebruik je het meeste? Heb je een tip voor gebruik van Social Media?

Goede vraag, waarschijnlijk te veel. Ik gebruik vooral Instagram, daar ben ik afgelopen winter actief mee begonnen. Het is me opgevallen dat het regulier plaatsen van content en het betrekken van anderen op Instagram een enorme impact heeft op het bereik en de groei.

Vanuit mijn ervaring kan Pinterest echt geweldig zijn om verkeer naar een foodblog te brengen. Het feit dat ik actief ben op Social media heeft een enorme hoeveelheid bezoekers naar onze foodblog gebracht. Met alleen mijn portfoliowebsite ben ik niet zo succesvol op Pinterest.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Mijn klanten zijn voornamelijk voedingsmerken. Vaak huren ze mij in voor het ontwikkelen van recepten en het maken van foto’s. Ik heb ook met tijdschriften gewerkt en dat is iets wat ik in de toekomst graag meer zou willen doen. Mijn klanten vinden mij via Instagram, een freelancersplatform of ze kennen mij omdat ik hen heb benaderd.

Hoe verzeker je jezelf van de juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en je werk?

Mijn twee meisjes zorgen ervoor dat ik mijn werk wel los moet laten. Maar soms is het een worsteling met Instagram en fotograferen tijdens de avonden en weekenden. Ik hou van foodfotografie, dus ik doe het ook tijdens mijn vakanties. Het is leuk, maar het mixt ook vrije tijd met werk en ik heb het gevoel dat ik goed moet nadenken over de balans en de tijd die ik met mijn gezin doorbreng. Ik probeer de weekenden echt vrij te houden van sociale media.

Wat zou je aan de start van de carrière anders hebben gedaan als je het had geweten?

Ik zou Instagram actiever hebben gebruikt en mijn werk hebben gedeeld, zelfs als ik er niet 100% tevreden mee was. Ik denk dat ik me terughoudend opstelde om echt een carrière in foodfotografie te beginnen, omdat ik me te veel zorgen maakte over wat andere mensen ervan dachten. Ik wou dat ik vanaf het begin de moed had gehad om te doen waar ik van hou.

Heb je al nieuwe plannen voor het aankomende jaar?

Oh ik zou graag met meer fotografen live in contact komen als dat weer mogelijk is. Ik droom er ook van om les te geven in foodfotografie en misschien een kleine workshop te organiseren.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Ik fotografeer thuis. Het is oké, maar soms heb ik echt te weinig ruimte in mijn kleine thuisstudio/werkruimte. Ook hou ik ervan om buiten te fotograferen. Ik vind het een geweldige manier om mijn omgeving / thuisland in mijn beelden op te nemen als storytelling en het brengt ook enige afwisseling in mijn werk.

Hoe bereidt je een foodfotografie en -styling sessie voor?

Meestal maak ik een moodboard. Ik denk na over de kleuren, de stemming en de samenstelling die ik wil gebruiken. Dan kies ik wat props uit die misschien werken. Afhankelijk van het gerecht plan ik ook de stijl van het eten zelf.

Zijn er props die je veel gebruikt?

Keramische borden en kommen, vintage bestek en linnengoed. Ik zou zeggen dat ik deze het meest gebruik en dat ik dan afhankelijk van het gerecht iets verander of eraan toevoeg.

Welke backdrops gebruik je?

Ik hou ervan om een oude houten tafel te gebruiken. Ik heb een aantal oprolbare achtergronden die echt praktisch zijn en een aantal geschilderde borden. Sommige heb ik gekocht en andere heb ik zelf geschilderd.

Met welk licht werk je? Daglicht of kunstlicht

Ik gebruik alleen natuurlijk licht in mijn fotografie. Soms is het moeilijk, want de winters in Finland zijn echt donker.

Welke camera en lenzen gebruik je? En gebruik je een statief?

Ik heb een Canon 6D en drie lenzen. Meestal gebruik ik een 50mm en een 100mm macro. De 35mm is geweldig voor grotere scènes. Ik heb een Manfrotto statief.

Waar kun je niet zonder werken?

Ik kan niet werken zonder statief. Zoals gezegd, we hebben niet veel daglicht tijdens de wintermaanden.

Is er een programma dat je graag gebruikt om je foto’s te bewerken?

Ik gebruik voornamelijk Lightroom en een beetje Photoshop wanneer dat nodig is.

Tips & tricks?

Oefenen en oefenen, zou mijn advies zijn als je beter wilt worden of je eigen stijl wilt ontwikkelen. Ik ben geobsedeerd door mooi licht en ik denk dat dit het belangrijkste onderdeel van de fotografie is. Het begrijpen van licht is de sleutel en daarbovenop komen kleurentheorie, composities etc. Ik zou ook zeggen dat het begrijpen en kennen van je camera belangrijk is. Als je weet hoe je uitrusting werkt, kun je je bij het fotograferen concentreren op het creatieve gedeelte.

Ik ben pas recentelijk begonnen met tethered fotograferen en het is een wereld van verschil.

Wil je meer van Minna haar werk zien?

Website minnavauhkonen.com

Instagram @minna_vauhkonen

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.