Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @bru_branco

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Bruna van @bru_branco

Hoi! Mijn naam is Bruna. Ik ben een Braziliaanse voedselfotograaf en content maker. Ik ben getrouwd en moeder van een 8-jarig meisje. Ik ben geboren in Rio de Janeiro en woon momenteel in Curitiba, in het zuiden van Brazilië. Ik heb hier altijd al gewoond, maar ik hou ervan om te reizen en nieuwe plaatsen, mensen en culturen te ontmoeten.

Hoe ben je begonnen met fotografie, hoe heb je het geleerd?

Ik ben afgestudeerd in de rechten en jaren later ben ik teruggegaan naar de universiteit om modeontwerp te studeren, waar ik een semester fotografie heb gestudeerd en uiteindelijk meer van fotografie hield dan van mode, maar pas vele jaren later ben ik met fotografie gaan werken.

Ik werk nu al bijna zes jaar met fotografie en de afgelopen 3 jaar met foodfotografie. In 2017 ben ik begonnen met fotograferen van wat ik voor de lol thuis had gekookt en gebakken en ben daardoor helemaal verliefd geworden op foodfotografie.
In het begin gebruikte ik internet- en YouTube-video’s om de basis te leren en ik heb uiteindelijk ook een aantal cursussen gevolgd.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je nog meer je inspiratie vandaan?

Ik haal overal inspiratie vandaan! Lokale boerenmarkten, de natuur, kunst, reizen, mooie kookboeken, tijdschriften, foodblogs, kookshows en ik laat me ook inspireren door ingrediënten en hun kleuren en texturen.

Ik raak ook geïnspireerd door zoveel geweldige fotografen en foodstylisten zoals Matt Armendariz, Tanya Bates, Kirsten Jenkins, Kirsty Bryson en ik hou absoluut van het werk van Chris Court.

Werk je samen met merken?

Ja, ik werk samen met zowel lokale merken en individuele klanten.

Heb je een goede tip voor de opbouw van je portfolio? Wat vind jij dat het moet bevatten?

Je portfolio moet alleen je beste werk bevatten. Toon een mix van lichtstijlen, stemmingen, hoeken en beeldverhoudingen en houd je portfolio altijd up-to-date.

Hoeveel tijd spendeer je aan social media en welke kanalen gebruik je het meeste?

Ik gebruik Instagram het meest. Instagram is belangrijk voor mij omdat veel klanten mij daar hebben gevonden. Ik besteed ongeveer anderhalf uur per dag aan het delen van mijn werk, het reageren op opmerkingen en berichten en het kijken naar wat anderen hebben gecreëerd.
Als ik een drukke agenda heb, neem ik vaak een pauze van Instagram om alles up-to-date te krijgen.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goed tip voor Pinterest?

Op Instagram denk ik dat het belangrijk is om een verbinding te maken met je volgers en je gemeenschap. Het is ook erg belangrijk om jezelf te laten zien, regelmatig te posten en kwaliteitsvolle inhoud te creëren.

Ik gebruik Pinterest alleen voor het maken van moodboards als referentie voor een opdracht. Maar het staat al in mijn planning om het vaker te gaan gebruiken.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Mijn klanten zijn lokale voedsel- en drankmerken, restaurants en tijdschriften. Ze vinden me via mijn website, Instagram of mond-tot-mondreclame.

Hoe verzeker je jezelf van de juiste balans tussen werk en vrij tijd/ thuis?

Het is soms moeilijk, maar ik ben er mee bezig! Ik begin de dag graag met tijd voor mij en mijn gezin, dus als het even kan, ga ik ‘s ochtends sporten, ontbijten met mijn gezin en dan ben ik klaar om te gaan werken. Aan het eind van de dag lees ik graag een boek of kijk ik graag naar een film op Netflix. In het weekend zet ik mijn telefoon uit en ben ik niet op social media te vinden.

Wat zou je anders gedaan hebben, als je het aan het begin van je carrière zou hebben geweten?

Iets waar ik in het begin spijt van heb, is dat ik heb getwijfeld aan mijn kunnen en niet in contact heb gemaakt met potentiële klanten, mijn portefeuille heb gestuurd en mijn diensten heb aangeboden. Het heeft lang geduurd voordat ik meer vertrouwen had in mezelf en in mijn werk om contact met mensen op te nemen.

Heb je nog nieuwe plannen voor aankomend jaar?

Ja. Ik heb een lijst gemaakt van klanten waar ik echt mee wil werken en ik ben van plan om volgend jaar contact met ze op te nemen.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Mijn foto’s zijn thuis gemaakt. Ik heb een speciale kamer waar ik al mijn rekwisieten en spullen fotografeer en bewaar.

Hoe bereid je je voor op een foodstyling set?

Ik ben een planner en ik maak bijna altijd schetsen van wat ik in gedachten heb voor de shoot. Eerst denk ik aan de hoek waaruit ik schiet, afhankelijk van de kwaliteiten van het eten. Vervolgens richt ik me op de belichting, de kleuren en het verhaal dat ik wil vertellen, van daaruit kies ik de achtergrond/backdrop en de props. Afhankelijk van het eten bereid ik het van tevoren voor, zodat ik op de dag van de fotoshoot me zo goed mogelijk op de fotografie kan focussen.

Welke props gebruik je graag?

Ik hou van handgemaakt aardewerk en vintage borden en glazen.
Ik probeer te kiezen voor neutrale kleuren en een matte afwerking om reflecties te vermijden. Ik hou ook van linnen servetten, die gebruik ik veel in mijn foto’s.

Welke backdrops gebruik je?

Ik gebruik onder andere achtergronden die ik zelf maak en dit zijn gelijk ook mijn favorieten vanwege de texturen. Ik heb ook mooie vinyl backdrops, ik hou van hun praktische kant. Ik heb ook enkele grote vloertegels die ik vandaag de dag wel minder vaak gebruik.

Met welk licht werk je graag? Daglicht of kunstlicht?

Ik werk met beide, maar met kunstlicht 80% van de tijd. Ik hou van de flexibiliteit die kunstlicht mij geeft.

Welke camera en lenzen gebruik je? En gebruik je een statief?

Ik heb een basis Canon EOS RebelSL1 en mijn go to lens is mijn 50 mm 1.4. Deze camera is nog steeds geweldig, maar ik begon de behoefte aan krachtigere apparatuur te voelen, dus een nieuwe camera voor volgend jaar staat al in mijn planning.

Mijn statief is een Manfrotto 058B en een 131DB arm.

Waar kan je niet zonder werken?

Toen ik begon met fotograferen, gebruikte ik geen statief, vandaag kan ik niet werken zonder. Het maakt mijn leven een stuk makkelijker en ik kan een fotoshoot veel sneller afmaken.

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Ik gebruik Adobe Lightroom om te bewerken en Photoshop om te retoucheren.

Tips & tricks

Ik koop altijd meer ingrediënten dan ik nodig heb. Vaak is dat fruit mooi aan de buitenkant, maar niet zozeer aan de binnenkant.
Een ander ding dat ik altijd doe is na een fotoshoot alle batterijen meteen opladen. Er waren momenten dat ik het voor later liet liggen en uiteindelijk vergat en de volgende dag met bijna alles klaar, niet met opgeladen batterijen.

Meer zien van Bruna haar werk?

Instagram: @bru_branco

Website: https://brunabranco.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.