header pie
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @anna_janecka

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Anna van @anna_janecka.

Kun je jezelf voorstellen? Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Hallo, mijn naam is Anna Janecka, ik ben een commerciële food- en productfotograaf in Londen. Ik ben dol op het maken van foto’s sinds ik me kan herinneren, dus ik kan zeggen dat het vastleggen van dierbare momenten altijd mijn passie is geweest.

Fotografie was altijd aanwezig in mijn leven, maar mijn reis naar foodfotografie begon in september 2019. In maart 2021, toen de lockdown begon, besteedde ik al mijn vrije tijd aan oefenen, zelfverbetering en het uitproberen van nieuwe dingen. Die tijd was mijn meest intensieve leertijd. Ik herinner me dagen dat ik 8-10 uur per dag aan het fotograferen was of 2 uur lang probeerde een perfecte plons van een drankje vast te leggen. Alles wat ik weet, heb ik geleerd uit de boeken, You Tube, veel pogingen en fouten maken.

In oktober 2021 werd ik ontslagen en besloot ik om zelfstandige te worden en me 100% te richten op foodfotografie. Leuk weetje – Covid-19 en de lock-down hielpen me om een nieuw beroep te leren. Ik ben nog steeds aan het leren, probeer nieuwe technieken en composities uit, maar dit is iets geweldigs, denk ik.

Heb je tips voor online workshops?

Als beginner met een zeer beperkt budget woonde ik talloze gratis webinars bij, live-sessies op Instagram en abonneerde ik me op veel nieuwsbrieven van veel fotografen. Ik ontdekte dat YouTube vol gratis en geweldige lessen staat, ik zal niet origineel zijn door te zeggen dat mijn favoriete YouTube-leraar Joanie Simmons was en nog steeds is.

Ik heb echter nooit geld uitgegeven aan professionele cursussen. Ik heb alles geleerd door veel fouten te maken, boeken over foodfotografie te lezen en gratis video’s te bekijken, alleen maar omdat ik daar tijd voor had.

Desalniettemin heb ik positieve feedback gehoord over de Kosmas Flores-cursus van Eva, de Artificial Light Academy van Joanie en de Food-cursussen van Rachel van @twolovestudio.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Ik zoek overal inspiratie. Food-tijdschriften, kookboeken, op Pinterest, soms komen er gewoon ideeën in me op en moet ik ze meteen opschrijven, soms droom ik over ideeën, is dat raar? Ik combineer vaak ideeën van een paar verschillende niet-verwante foto’s, zoals een kleurenschema van de ene foto en een compositie van een andere, en laat ze op mijn eigen manier samensmelten. Inspiratie is overal, we moeten alleen wat meer rondkijken.

Mijn absolute topinspiratie is Bea Lubas. Ik hou van alles aan haar stijl, kleuren, eenvoudige en elegante composities en altijd een sterke boodschap. Ik had de kans om met Bea te kletsen aan het begin van mijn foodfotografie-reis en ze heeft me veel geholpen, gemotiveerd en me de goede richting gewezen.

De lijst met mijn favoriete fotografen is echter langer 🙂 Rachel Korinek voor haar eenvoudige maar pakkende stijl, mooie en scherpe foto’s. Omdat ik me meer op mijn gemak voel met donkere en humeurige foto’s, ben ik dol op het werk van Haniyeh Nikoo, dat van Rakhee Yadav of dat van Melissa Ifemwe. Voor romantische vibes en mooie drukke scènes (waar ik mee worstel) bewonder ik Viola Virtamo, Linda Lomelino, Kristina en Eva Kosmas Flores.

Grote kans dat ik iemand gemist heb 🙂

Werk je met merken?

Ja, ik werk met merken. Ik heb een paar vaste opdrachtgevers, maar ook veel eenmalige projecten. Ik werkte ook met lokale restaurants of deed productsessies voor kleine lokale bedrijven. In het begin van mijn reis met foodfotografie had ik veel projecten betaald gekregen met producten, maar dat doe ik niet meer (af en toe als de producten van goede kwaliteit zijn en het fotograferen op mijn voorwaarden is).

Heb jij goede tips over je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Website was 1 van het eerste op mijn lijst waarin ik heb geïnvesteerd. Ik wist dat ik het nodig had, het ziet er professioneel uit en ik kan mijn werk daar gemakkelijk presenteren. Ik heb een selectie van mijn favoriete foto’s uitgelicht op mijn homepage om potentiële klanten aan te moedigen meer van mijn portfolio te bekijken.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest? 

Eerlijk gezegd breng ik te veel tijd door op sociale media! Ik gebruik voornamelijk Instagram, maar post ook af en toe iets op Facebook.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Als je een beginner bent, is het erg belangrijk om deel te nemen aan uitdagingen en samenwerkingen op Instagram. Ten eerste kun je het werk van andere mensen over hetzelfde onderwerp zien. Ten tweede kun je veel mensen ontmoeten, verbindingen en vriendschappen opbouwen. Ten derde kun je in contact komen met merken en ernaar zoeken. Ik realiseerde me ook dat geduldig en consistent zijn veel helpt. Het is niet eenvoudig om je stijl te vinden. We proberen allemaal alle methoden, composities en technieken uit, het kost tijd om te vinden wat we het liefste fotograferen.

Over Pinterest kan ik niet echt iets zeggen, ik ben er zo slecht in. Ik gebruik het meer ter inspiratie. Ik was foto’s aan het uploaden, maar ik moet zeggen, het was al een tijdje geleden… Vanuit het perspectief van de gebruiker zou ik zeggen dat foto’s in het oog moeten springen.

Wie zijn jouw klanten en hoe vinden ze jou?

De meeste van mijn klanten zijn merken. Ik heb maar een paar restaurantshoots gehad. Klanten vinden mij vooral via Instagram of als reactie op mijn mail.

Hoe zorg je voor een balans tussen vrije tijd/thuis en werk?

Ik moet toegeven dat ik hier een probleem mee heb. Samen met mijn partner werken we vanuit huis en zijn we allebei freelancer. We hebben geen kinderen, alleen een kat 😛 dus ik heb niet zoveel verplichtingen. Soms werk ik tot 02.00 uur en soms maar tot 14.00 uur, er is geen regel. Ik beloof mezelf om dit te veranderen en 8-10 uur per dag te werken en niet in het weekend te werken, maar ik kan niet vasthouden aan mijn beloftes.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Zeker geduld, maar ik heb ook mijn creativiteit omarmd en ontdekt. Ik heb een zeer interessante video op YouTube bekeken, dat creativiteit iets is wat we kunnen leren en ik moet eerlijk zijn, ik zie de vooruitgang met betrekking tot mijn creativiteit, maar het kostte tijd.

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Tegenwoordig is het moeilijk om iets te plannen, vorig jaar heeft ons laten zien dat alle plannen binnen een dag of twee kunnen verdwijnen en dat we er geen controle over hebben. Mijn plan is echter om meer te zijn dan een fulltime fotograaf. Ik heb nog wat plannen in verband met fotografie, maar wacht met aankondiging.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Mijn studio is thuis, dus ik fotografeer in beide 🙂 Als ik buiten fotografeer, fotografeer ik in mijn achtertuin.

Hoe maak je een foodstyling set klaar?

Het hangt van de foto af. Soms plan ik alles een dag of twee vooruit. Schetsen maken op zoek naar de inspiratie, borden, bestek en linnengoed samenstellen. Maar ik fotografeer ook zonder enig plan, ik ben gewoon aan het improviseren.

Welke tools mogen in een fotografie setting niet ontbreken?

Als we heldere lichte foto’s maken, mogen we de lichtreflector niet vergeten, hetzelfde geldt voor donkere foto’s, we zouden wat zwarte borden moeten hebben om een meer dramatische scène te creëren. De laatste tijd ontdekte ik ook hoe handig tethering is. Ik oefen op 2 manieren: als ik boven mijn hoofd fotografeer, maak ik verbinding met Lightroom, maar als ik in een hoek van 45 graden fotografeer, werk ik graag met mijn iPad.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstmatig)?

Sinds ik naar de nieuwe plek ben verhuisd, werk ik meestal met kunstlicht. Ik heb geen gemakkelijke toegang tot het natuurlijke licht. Ik moet de helft van de werkruimte in de keuken schoonmaken om mooi natuurlijk licht te hebben. Bovendien is werken met kunstlicht zo makkelijk en 24/7 beschikbaar 😉 Ik heb een speed light voor motion shoots en Godox 60w voor de rest.

Tips en tricks?

De belangrijkste tip: wees geduldig, koppig en geef nooit op! Experimenteer, lees boeken of blogs, leer en ontdek. We waren allemaal een beginner en we leren allemaal nog steeds. Niemand is geboren met alle vaardigheden en kennis.

Mijn favoriete truc is om vaseline te gebruiken om een mat effect op het bestek te krijgen.

Website en Instagram link

Anna’s website: www.annajanecka.com 

Instagram link: @anna_janecka

 

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.