Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @eliseshootsfood

Kun je jezelf aan ons voorstellen?

Hi! Mijn naam is Elise en ik ben food fotograaf en retoucheer woonachtig in de UK.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je geleerd? Heb je tips voor een online cursus?

In 2012 ben ik afgestudeerd in Commerciële Fotografie. Daar heb ik alles geleerd over fotografie, zowel in de praktijk als theorie en hoe je als commercieel fotograaf je brood kunt verdienen. Nadat ik me in alle facetten van de fotografie had verdiept, was het duidelijk dat er maar één weg was voor iemand die net zoveel van eten houdt als ik(!) en dus heb ik me hier in mijn laatste jaar in gespecialiseerd.
Food fotografie als niche was in die tijd heel anders, vooral omdat Instagram net van start ging en in tegenstelling tot wat we nu hebben waren er op dat moment bijna geen middelen van buitenaf voorhanden! Ik heb mijn in de praktijk verder ontwikkeld door andere commerciële foodfotografen te helpen, hun werk te bestuderen en te oefenen.

In de afgelopen jaren heb ik de cursus Restaurant Foodtography School gevolgd om mijn vaardigheden op dat gebied, waar ik van hou, verder te ontwikkelen. Ik ben zo onder de indruk van de overvloed aan briljante middelen die nu beschikbaar zijn voor foodfotografen op het gebied van educatie, props- backdrops is een goeie! – en wat ik voel is een meer verbonden gemeenschap.

Als ik een online cursus zou volgen, zou mijn grootste tip zijn om deze te combineren met een waardevolle praktijkervaring en met gidsen van de AOP en andere fotografische organisaties, die echt belangrijk zijn voor de zakelijke kant (het boek van de AOP, ‘Beyond The Lens’, is mijn zakelijke bijbel!).

Welke fotografen inspireren je en waar haal je verder je inspiratie vandaan?

Ik hou ervan dat inspiratie overal vandaan kan komen. Ik kan me geïnspireerd voelen door licht, natuur, kunst, reizen en plaatsen, recepten, eten, props, zelfs Netflix (als je mijn ‘Stranger Things’ thema vijgen op Instagram zag!) Als ik op zoek ben naar ideeën, blader ik door food magazines of kookboeken en ga ik vaak naar Instagram, gevolgd door Pinterest voor meer diepgaande styling mogelijkheden. Fotografen zijn onder andere Issy Croker, Laura Edwards, Steven Joyce, Maja Smend, Ryan Ball (conceptueel werk), Lizzie Mayson, Chris Tonneson, Tara Fisher en zoveel getalenteerde mensen op Instagram!

Hoe was het om een prijs te winnen bij de Pink Lady Food Photography Awards? Heb je hier meer werk of publiciteit gekregen?

Onwerkelijk! Ik herinner me dat ik als student in 2011 de awards galerie bezocht toen de wedstrijd begon, en me voorstelde hoe het zou voelen om mijn werk op een dag op die muren te zien. Toen heb ik 7 jaar lang tegen mezelf gezegd dat ik niet goed genoeg was om mee te doen! Pas toen ik me zo geïnspireerd voelde door mijn reizen, deed ik voor het eerst mee, puur voor mijn plezier en was ik het bijna vergeten tegen de tijd dat ik erachter kwam. Het was toen dat ik op de award avond was dat ik voelde waar de wedstrijd echt over ging, en het was veel minder de technische vaardigheid die erbij komt kijken en veel meer over het concept van eten zelf – de verhalen eromheen, verschillende perspectieven en uiteindelijk de manier waarop het ons over de hele wereld met elkaar verbindt. Het was een zeer bevredigend evenement, vol eenheid en feest.

Ik kreeg wel wat publiciteit en de exposure leidde tot een paar nieuwe klanten; maar voor mij was de meest waardevolle wat ik er uit kon halen veruit de kans om met zoveel geweldige mensen in contact te komen, om het zelfvertrouwen te vinden dat ik nodig had om mezelf vooruit te helpen in mijn bedrijf en gewoon een mooie herinnering dat we allemaal iets unieks en even belangrijks te geven hebben, dus het is belangrijk dat we deze vreugde delen met de wereld.

Hoeveel tijd spendeer je aan social media en welke kanalen gebruik je graag?

Ik gebruik absoluut Instagram het meest – ik ben die persoon die een boek opent alleen maar om naar de foto’s te kijken! Dus ik word echt heel enthousiast van een visueel platform en daardoor gaat mijn creativiteit stromen. Ik ben echter niet erg gewoon en ga door fases heen – als ik vind dat het niet meer voldoet aan een bepaald doel heb ik een pauze nodig totdat het me weer inspireert. Ik denk ook dat het belangrijk is om het te laten passen in je eigen schema (in plaats van de algoritmes!), omdat het werk van de klant altijd op de eerste plaats komt. Een andere reden waarom ik van Instagram hou is de geweldige community die er is, waar ik graag mee verbonden ben en die ik erg belangrijk vind.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Een tip voor Instagram zou zijn om een opgeslagen map te maken met 1 afbeelding van elk van je favoriete pagina’s zodat je altijd een verzameling van je meest inspirerende fotografen bij de hand hebt – er is niets erger dan te weten dat je van iemands stijl houdt en dat het een aankomende shoot zou kunnen inspireren, maar te vergeten waar je ze kunt vinden!

Op Pinterest creëer ik altijd een moodboard voor een shoot voor stylingreferenties door de naam van het gerecht dat ik fotografeer in te typen, gevolgd door ‘fotografie’. Maar gebruik mijn Pinterest-account niet als voorbeeld – het is een puinhoop!

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Mijn fotografieklanten variëren van voedingsmerken tot restaurants, met een mix van redactioneel en commercieel werk. Ze vinden me online, via Instagram of via mond-tot-mondreclame. Ik ben ook retoucheur voor verschillende retailers, merken en onafhankelijke fotografen.

Hoe verzeker je jezelf van de juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Een yogamat in de studio!! 😉 Zelfstandig werken maakt het vinden van deze balans wel erg moeilijk, maar des te belangrijker. Ik zorg er altijd voor dat ik de dag begin en eindig met wat tijd voor mezelf. Vooral het productief beginnen van de dag is voor mij belangrijk, dus meestal betekent dit een workout wanneer ik de meeste energie heb. Ik gebruik de weekenden om zo veel mogelijk in de natuur te zijn en yoga en meditatie om me te laten aarden, vooral om me te helpen ontspannen na een shoot (een glaasje wijn of twee kan ook geen kwaad).

Wat zou je anders hebben gedaan wanneer je het had geweten aan het begin van je carrière?

Elk onderdeel van mijn proces is cruciaal geweest voor mijn leerproces en ik vertrouw erop dat ik heb gedaan wat toen voor mij nodig was, dus ik zou niets veranderen! Deze stappen zijn de basis van wie we zijn, dus het is belangrijk om ze te herkennen als onderdeel van ons en dankbaar te zijn voor elke les.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Het grootste deel van mijn werk wordt maak ik vanuit mijn thuisstudio in Londen, maar ik werk ook op locatie in restaurants, externe studio’s en bij klanten thuis. Het aanpassen en oplossen van problemen is een groot deel van het fotograferen, dus eigenlijk alles wat werkt – de wereld is jouw studio!

Met welke licht werk je het liefste? Daglicht of kunstlicht?

Daglicht, altijd! Ik heb een speedlite en een softbox voor situaties in restaurants waar de controle over het licht beperkt is, maar je kunt de kwaliteit van het natuurlijke licht gewoon niet verslaan – naar mijn mening een van de beste geschenken die we krijgen in de foodfotografie. Omdat we verbonden zijn met de natuur en eten iets is wat we fysiek consumeren, voel ik dat onze verbondenheid sterker is wanneer eten op een natuurlijke manier wordt gepresenteerd. Ik speel ook graag met de onvoorspelbare natuur om die unieke momenten te vinden, dus het werken met die natuur is een groot deel van mijn creatieve proces. Zie mijn blogpost betreffende ‘The Magic of Light’.

Hoe bereid je een food styling set voor?

Ik denk altijd aan de hoek van waaruit ik schiet, afhankelijk van de kwaliteit van het eten dat ik schiet. Dit helpt me om me de opstelling voor te stellen en meer na te denken over de stemming die ik wil overbrengen, de kleuren en de props. Ik heb meestal een visioen in mijn hoofd van de opstelling vlak voordat ik in slaap val! Bij opdrachten schets ik meestal vooraf de set-ups, maar ik hou graag een element van spontaniteit en creatieve vrijheid voor het persoonlijke werk en laat de shoot op een natuurlijke manier ontwikkelen.

Sommige gerechten bereid ik graag de dag ervoor voor, zodat ik me zoveel mogelijk kan focussen op de fotografie. En, als het gaat om het fotograferen, ook de set-up altijd klaar is voordat ik dit doe, met behulp van een stand-in voor het eten dat vergelijkbaar is in vorm en kleur. Als ik eenmaal tevreden ben met de compositie/het licht, etc., is het neerzetten van het gerecht de allerlaatste stap.

Welke props en backdrops gebruik je graag?

Ik gebruik een mix van zelfgemaakte backdrops, vinyl backdrops, oude houten planken van kringloopwinkels en badkamertegels. Ik vind dat echte oppervlakken met textuur altijd het beste werken, maar ik waardeer ook het gemak van de uit te rollen oppervlakken, sommige kunnen er erg mooi uitzien.

Welke props gebruik je het meest?
Ik ga graag naar de keramiekverkoop voor steengoed borden, kommen en mokken die mooi schieten. Ik probeer te gaan voor matte, effen, neutraal gekleurde rekwisieten om reflecties te vermijden en geen afbreuk te doen aan de schotel. Ik ben ook een beetje geobsedeerd door antiekwinkels voor het verzamelen van vintage bestek!

Welke camera en lenzen gebruik je en heb je een statief?

Ik heb een Canon 6D Mark II met een Canon 50mm f/1.2L USM lens en een Canon 24-70mm lens. Mijn statief is een Manfrotto MBAG80N die ik al jaren heb, dus ik weet niet zeker of ze dit model nog wel maken, maar het heeft een balhoofd waar ik van hou en die ik gemakkelijk kan omzetten naar overhead.

Welke programma gebruik je om je foto’s na te bewerken?

Ik fotografeer tethered direct naar Lightroom waar ik al mijn selecties en globale aanpassingen (kleur- en toonaanpassingen, lenscorrectie, enz.) maak; vervolgens breng ik de foto’s naar Photoshop voor verdere selectieve aanpassingen.

Tips en trucs voor een beginnende foodfotograaf of foodstylist?

Voor een foodfotograaf – train jezelf om het licht op te merken, te waarderen en te begrijpen; camera of geen camera. Licht is de basis van de fotografie zoals we de wereld zien, dus geen enkele vorm van styling van het perfecte gerecht zorgt voor een goed beeld met slecht licht. Accepteer dat er altijd goede en slechte opnames zullen zijn, maar het is allemaal onderdeel van het proces. Het mooie van fotografie is dat er – net als in het leven – geen einddoel is en dat je altijd zult leren, dus geniet ervan!

Wil je meer zien van Elise’s werk?

Website: https://www.elisehumphrey.com

Instagram:  @eliseshootsfood

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.