Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @Emmaivane

Wie ben je en wat voor een werk doe je?

Ik ben Emma Ivane, een taartkunstenaar en een gepassioneerd foodfotograaf uit Helsinki, Finland. Ik ben een bakboekauteur en een foodblogger. Ik ben ook een kunstenaar en ik schilder abstracte schilderijen. Als consultant geef ik les in branding, instagram marketing en mentale technieken.

Hoe heb je food fotografie & foodstyling jezelf aangeleerd?

Ik raakte geïnspireerd door de taartkunst toen ik in 2010 in Maleisië woonde en zag de mooiste versierde taarten. Toen ik terug naar Finland verhuisde, probeerde ik bloemen met suikerpasta te maken en sinds die dag doe ik elke dag iets met taarten. Ik begon serieus meer te leren over foodfotografie toen mijn uitgever voorstelde om in 2014 mijn eigen bakboek te fotograferen. Daarna heb ik 6 bakboeken en honderden foto’s voor klanten, voedingstijdschriften, productverpakkingen en reclame gefotografeerd.

In het jaar 2013 had ik een taartkunsttentoonstelling in een museum omdat ik door het Craft Museum of Finland was geselecteerd als de Artisan of the Moment. Dat was een echte kickstart voor mijn carrière.
In datzelfde jaar deed ik ook mee aan het tv-programma The Whole of Finland Bakes (het Finse equivalent van het BBC-formaat The Great British Bake Off). Vorig jaar werd mijn laatste samenwerkingsboek “Designer Cake Decorating – Geschreven door 12 van ‘s werelds beste taartontwerpers” wereldwijd gepubliceerd in Londen.

Welke foodfotografen inspireren je en waar krijg je inspiratie door?

Mijn grootste inspiratiebron voor foodfotografie is Linda Lomelino. Ik hou ervan om prachtig versierde taarten, foodactie foto’s te fotograferen en mijn katten in de foto’s op te nemen zodat de inspiratie uit die concepten komt en hoe ik de beelden zo mooi mogelijk kan maken.

Kun je je opdrachtgevers omschrijven?

Mijn klanten zijn foodmagazines, keukengereibedrijven, voedingsbedrijven, onderwijsinstellingen en gemeentebesturen. De klanten hebben mij gevonden via social media of uit tijdschriftartikelen.

Hoeveel tijd besteedt je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik heb niet echt geteld, maar enkele uren per dag. Ik gebruik vooral instagram en mijn blog www.emmaivane.com maar ik gebruik ook TikTok, Pinterest, Facebook, Twitter en YouTube.

Hoe vind je een balans in social media, thuis en werk?

Ik heb mijn hobby’s omgezet in een carrière, dus ik moet toegeven dat ik veel werk. Mijn werk is echt mijn passie en dit is meer een manier van leven. Soms heb ik korte vakanties als ik naar de tropen reis, maar ik gebruik daar nog steeds social media.

Waar maak je je foto’s?

Ik heb een thuis studio.

Hoe begin je met een styling?

Ik begin met het plannen van het recept en hoe het er op de foto’s uit gaat zien. Vervolgens bedenk ik hoe ik genoeg contrast met de achtergrond kan creëren, zodat ik kan kiezen of ik een donkere of een lichte scène wil maken.

Wat is je focus met styling?

Ik hou ervan om dromerige en romantische kaders te creëren die een aantal interessante elementen hebben, zoals beweging.

Welke studio achtergronden gebruik je?

Ik gebruik meestal mijn marmeren tafel, een houten doos of grote kartonnen achtergronden die ik zelf schilder.

Hoe maak je actiefoto’s en wat zijn je instellingen?
Ik gebruik een statief en een timer met mijn camera om de actiefoto’s te maken.

Werk je met een flitser?
Vroeger werkte ik ook al met een flitser, maar ik gebruik al jaren vooral daglicht.

Welke camera en lenzen gebruikt je en/of statief?
Ik gebruik Nikon D850 camera met Sigma 50mm 1.4 Art lens met een Manfrotto statief.

Welk programma gebruikt je om je foto’s te bewerken?
Ik gebruik meestal Lightroom, maar ik gebruik ook Photoshop voor bijvoorbeeld het maken van cinemapunten.

Tips en tricks?

Volg altijd je passie en waar je van houdt. Het geeft je een geweldig vermogen om snel te leren en heel goed te worden in wat je doet.

Volg @emmaivane

Instagram: @emmaivane

Blog: Emmaivane.com

Blijf geïnformeerd?

Op de hoogte blijven van de laatste blogpost, online workshops en korting voor @myluciebackdrops?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.