Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @bakingmydays

Introduceer jezelf!

Mijn naam is Alexandra Onosa en in minder dan 48 uur word ik 32.
Ik ben een gelukkige gardner, een zeer nieuwsgierige foodie en een experimentele bakker, waanzinnig verliefd op zuurdesem. Eigenlijk ben ik de “moeder” van vier verschillende bacterieculturen.
Ik hou gewoon van het fermenteren van voedsel. Twee jaar geleden begon ik aan een fantastische reis om foodfotografie te leren, maar voordat ik jullie over dit avontuur van mij vertel, wil ik jullie nog wat meer over mijzelf vertellen.

Ik ben een romanticus die in het buitenland woont. Ik heb Londen in 2016 opgegeven om in een kleine stad in Duitsland te gaan wonen, geloof me, het had alles te maken met wat ik nu doe. Ik beschouw mezelf als een nomade in hart en nieren, ook al heb ik niet in te veel landen gewoond, maar ik hou van reizen, ik hoop dat dat ook telt.

Ik ben in 2010 direct na mijn afstuderen in de journalistiek van huis weggegaan. In die tijd droomde ik ervan om te reizen en te schrijven over plaatsen, culturen, mensen en hun tradities en ik was niet al te gefocust op voedsel, ook al is en was voedsel een heel belangrijk onderdeel van ieders leven.
Ik voel me al sinds mijn middelbare schooltijd aangetrokken tot fotografie. Mijn vader had een camera en ik gebruikte die af en toe om dingen vast te leggen die ik interessant vond in de natuur. Later, op de universiteit, studeerde ik de basisprincipes van de fotografie en ik herinner me dat mijn leraar me vertelde dat ik er oog voor had, maar dat ik niet op zijn woorden lette.

Nu ik er aan denk, had ik altijd al iets met kunst, maar ik heb geen idee waarom ik geen carrière in deze richting heb gemaakt. Misschien omdat ik het moeilijk vond om te kiezen tussen zoveel interessante dingen. Maar ik denk dat foodfotografie het meest bij mij past en het is precies wat ik nodig had om mezelf en mijn gevoelens te uiten.

Kun je vertellen hoe je food fotografie hebt geleerd?

Zoals ik al eerder zei, ben ik in 2018 begonnen met het fotograferen van eten. In 2012 kreeg ik mijn eerste DSLR, maar ik gebruikte het vooral voor het documenteren van reizen en kleine momenten in het leven.
Mijn verloofde had interesse in het maken van video’s dus hij begon mijn DSLR te gebruiken maar omdat het een beetje te oud was, was het niet geschikt om te filmen, dus investeerde hij in een nieuwe camera.
Door het werk moest hij zijn passie even laten varen, dus gaf hij de camera aan mij en zei: “Maak er gebruik van, je lijkt een oog te hebben voor het vastleggen van dingen!”

Hier begint mijn avontuur. Ik was al gepassioneerd door eten en naar Duitsland komen had een heel belangrijke rol in dit alles omdat Duitsland vrij groen is. Ik voelde me ineens erg aangetrokken tot het idee om zelf het voedsel te verbouwen, iets wat in Londen niet mogelijk was. We besloten om te proberen een tuin aan te leggen. Het bleek dat ik ook de groene vingers heb, dus ik werd elk jaar meer en meer gepassioneerd door gezond en lokaal eten en ik probeerde meer soorten groenten en uiteindelijk moesten we de tuin uitbreiden.
De hele tuindroom verbond me met de camera. Ik wist niet zeker wat ik moest fotograferen. Om een of andere reden leek het maken van portretten of het fotograferen van de natuur me iets te ingewikkeld, dus ik vroeg me af wat me echt gelukkig maakt, wat mijn interesse op elk moment van de dag wakker houdt en het antwoord was er gewoon, het was eten.

Eten was de brug tussen mijzelf en mijn familie, mijn vrienden, eten was overal in mijn herinneringen, ik herinner me zelfs veel van mijn familieleden door middel van eten. Toen het hoofdonderwerp eenmaal besloten was, ben ik het gewoon gaan fotograferen. Ik had een beetje kennis over de basis van de fotografie, maar het ontbrak me aan oefening. Ik had mijn verloofde aan mijn zijde om me te helpen met de technische details en ik begon gewoon allerlei gerechten te fotograferen, overal en altijd.
Later realiseerde ik me dat ik alles moest transformeren in een soort van kunst. En zo begon ik Instagram serieus te nemen en begon ik het werk van andere fotografen te observeren. Ik moest gewoon leren hoe ik betere foto’s kon maken.

Door welke fotografen ben je geïnspireerd?

Mijn allereerste liefde (foodselfotografie gerelateerd, haha), was Adina van Pancakeplanet. Ik heb haar dit zelfs verteld en ik hoop dat ze het serieus nam, want ik was doodserieus :). Mijn tweede liefde was Viola Minerva. Ik herinner me de dag dat ik deze twee geweldige meisjes ontdekte en de impact die hun werk op mij had. Ik was verbaasd over hun vermogen om zulke verhalen over eten te creëren en dat motiveerde me nog meer. Ik kan ook tradities aan de lijst toevoegen, familieleden en jeugdherinneringen. Maar bovenal is de natuur mijn belangrijkste inspiratiebron.

Hoeveel tijd besteed je aan social media een welke kanalen gebruik je het meest?

Ik wou dat ik kon zeggen dat ik precies de juiste hoeveelheid tijd besteed aan sociale media, maar ik denk dat het net iets meer is dan het gemiddelde. Ik denk dat het heel belangrijk is om de mensen te betrekken die jou en je werk steunen. Het werkt alleen op die manier. Ik vind het respectvol om de nodige tijd te nemen om aanwezig te zijn. Het platform dat ik het meest gebruik is Instagram, gevolgd door Pinterest en Youtube. Ik denk ook serieus na over een website.

Waar fotografeer je?

In het begin schoot ik overal rond het huis, zelfs buiten, zonder al te veel te denken aan het spel van licht en schaduw, zonder rekening te houden met achtergronden. Naarmate ik meer aandacht begon te besteden aan de details, transformeerde ik langzaam mijn woonkamer in de studio.
Stap voor stap werd het mijn werkruimte.
Nu hou ik er ook van om foto’s te maken in de andere kamers van mijn huis (inclusief de badkamer) omdat het licht in elke kamer anders is, maar de woonkamer blijft mijn favoriet omdat die erg ruim is, zodat ik er verschillende opstellingen kan bouwen.

Hoe begin je een food fotografie set up?

Ik heb niet elke keer een recept dat werkt. We zijn immers gewoon mensen en onze creatieve stroom is niet elke dag hetzelfde. Meestal stel ik me het onderwerp in verschillende scènes voor en ga ik voor het onderwerp dat het meest zinnig is. Ik weet dat er veel mensen zijn die hun opstellingen schetsen, ik probeer het soms ook, andere keren bouw ik mijn hele scène een avond eerder en soms heb ik gewoon mijn onderwerp en geen beeld in mijn hoofd en dat is meestal wanneer de magie gebeurt. Meestal begint het met het onderwerp. Ik leg het gewoon op mijn tafel en bouw er alles omheen.

Waar let je op met een foodstyling set?

De belangrijkste focus…hmm! Meestal denk ik aan het verhaal of de gevoelens die ik wil vastleggen vanaf het eten dat ik fotografeer.
Elk onderwerp heeft een verhaal, ik zie het begin recht voor me, dus ik vertel gewoon de rest van het verhaal vanaf de stukken die ik al heb.
Ik hou ervan om momenten te creëren die mensen ontroeren en ze bepaalde emoties laten voelen. Verhalen die hen het gevoel geven aanwezig te zijn, of die herinneringen oproepen. Dat is de belangrijkste focus voor mij. Dus ik ben gewoon aan het stylen vanuit een gevoel en ik concentreer me op dat gevoel om een bepaald verhaal te vertellen. 

Welke studio backdrops gebruik je?

Ik hou erg veel van hout. En ook al zijn de meeste van mijn achtergronden gemaakt van pallets of multiplex (ik maak ze meestal zelf), ik heb geïnvesteerd in een eikenhouten tafelblad uit een antiekwinkel. Ik viel voor het rustieke uiterlijk en alle krassen en vlekken die het droeg. Dit tafelblad gebruik ik het meest en af en toe vervang ik het door mijn badkamervloer of linnen tafelkleden of de marmeren salontafel. Mijn laatste toevoeging aan de achtergrondcollectie was een roestige metalen plaat die ik op zolder vond. Ik heb ook het klassieke zwarte canvas en een paar vinylkleurige backdrops, maar omdat ik van donkere en humeurige fotografie hou, ga ik altijd voor het zwarte canvas.

Welke props gebruik je vaak?

Ik hou van keramiek, stoffen, oude kleren, vintage voorwerpen en bestek en natuurlijke elementen zoals bloemen en takken. Meestal alles wat de natuur op mijn tafel legt. Maar het belangrijkste van alles is het menselijke element. Ik heb een fascinatie voor handen. Als ik moest kiezen tussen een bepaalde kom of een paar handen zou ik voor de handen gaan.

Met wat voor een licht fotografeer je?

Ik gebruik vooral natuurlijk licht in mijn fotografie. Meestal diffuus en zelden hard licht. In een jaar tijd ben ik ook meer aandacht gaan besteden aan kunstlicht. Ik begon te fotograferen met een softbox met continu licht en later ontdekte ik de kracht van monolights. Ik heb ook een speedlite, maar ik geef de voorkeur aan de monolights.

Wat zijn je instellingen bij actie fotografie?

Actie fotografie zijn mijn favoriet. Het kostte me een tijdje om te begrijpen dat ik veel licht nodig heb om een goede action shot te maken, maar uiteindelijk ben ik er toch gekomen en als ik moet kiezen tussen een stilleven en een action shot zou ik altijd voor de action shot gaan.
De instellingen variëren de hele tijd omdat ze afhankelijk zijn van het licht en het type actie dat ik wil vastleggen. Maar voor een goede actiefoto heb je licht nodig, een hoge ISO, een zeer snelle sluitertijd en een groter diafragma.
Ik probeer alles in balans te brengen op een manier die niet echt van invloed is op het beeld en dan heb ik het over de ruis. Ik doe meestal alles zelf, ik fotografeer vastgebonden, met behulp van de timer en ik heb de hele tijd een draadloze muis in mijn buurt zodat ik niet tussen mijn camera en de scène hoef te rennen.
Ik sluit mijn camera aan op mijn bureaublad en gebruik de live mode, zo kan ik de hele scène de hele tijd zien. Dan komt het leuke gedeelte als ik op de sluiter druk en ik begin te tellen.
Maar mijn verloofde helpt me ook wel eens als wat ik wil doen te ingewikkeld is en ik mijn beide handen nodig heb. Wat betreft de instellingen, ik deel ze altijd voor bijna elke foto die ik op mijn account upload, in de hoop dat het iemand kan helpen, op een dag.

Welke camera en lenzen gebruikt je en/of statief?

Ik gebruik een Canon 6D Mark II met een 100mm lens, een 50mm lens en een 24-105mm lens. Af en toe gebruik ik ook mijn Nikon D5100 met een 50mm lens. Ik fotografeer zelden zonder statief. Ik hou van de stabiliteit die een statief me geeft, maar ik ben helemaal gek op de C-standaard. Het is zwaarder dan een statief, het heeft iets meer ruimte nodig en het is iets moeilijker om het te verplaatsen, maar het is erg handig en het geeft me meer ruimte en zelfs meer stabiliteit.

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?
Lightroom is het beste bewerkingsprogramma dat er is, nietwaar? Ik pas ook kleine details aan/corrigeer ze in Photoshop, wanneer dat nodig is.

Tips and tricks?

OEFENING IS DE SLEUTEL samen met het begrijpen van het licht, het bestuderen van kleuren, het leren van compositie en het experimenteren met hoeken. Men moet zichzelf uitdagen. Je moet anders naar eten kijken en buiten de gebaande paden proberen te denken. Waarom niet voor het buitengewone gaan in plaats van het gewone? 🙂

volg @bakingmydays

Instagram: @bakingmydays

Andere “Een kijkje achter de schermen met”

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Loved reading this! Thank you for doing these behind the scene interviews 😊

    1. luciedebock zegt:

      Thank you so much Deepika so great to hear from you!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.