Een kijkje achter de schermen Interieur fotografie

Een kijkje achter de schermen met @muk.vl

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Muk van Lil, woonachtig in de regio Amsterdam en werk als Fotograaf, spreker en Creative Director voor bedrijven in de interieur en design branche. Ik ben eigenaar van 2 bedrijven: byMuk en MUK.Workshops. Momenteel zit ik middenin de lancering van een derde bedrijf.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Als kind stond ik zelf al nooit op foto’s, maar maakte ik ze. Tijdens mijn HBO studie International Management besloot ik van mijn talent mijn bijbaan te maken, omdat ik de meeste bijbaantjes niet leuk vond en er steeds snel mee stopte.
Zo was ik op mijn 17e opeens aan het ondernemen.
Toen ik 18 was fotografeerde ik mijn eerste kookboek, dat werd een bestseller en daarna volgde er nog één. In de tussentijd startte ik een bedrijf in grof gebreide plaids, als een van de eersten in Nederland.

Dat was mijn startkapitaal voor professionele apparatuur. Het bedrijf deed ik na 6 maanden van de hand toen ik het geld bij elkaar had. Inmiddels zijn we vanaf dag 1 ruim 7 jaar verder! Ik heb er altijd naast gestudeerd of gewerkt en sinds 2,5 jaar ben ik fulltime ondernemer.

fotograaf voor interieur

Wie zijn je klanten? En hoe vinden ze jou?

Mijn klanten hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze ontzettend leuk zijn haha! Ik heb het geluk met bedrijven en magazines te mogen werken waar ik zelf heel blij van wordt. Het varieert van commerciële shoots in de interieurbranche, bijvoorbeeld nieuwe collecties, tot aan producties voor magazines, in eigen beheer of in opdracht van.

Hoe plan jij je tijd in met social media en marketing en vrije tijd voor jezelf/gezin?

Mijn gezin bestaat uit mijn vriend en ik. We zijn 9 jaar samen. Hij is militair en niet veel thuis, dat geeft me ruimte om mijn eigen ding te doen.
Dat heb ik ook nodig, die uitlaatklep. Mijn werk is heel persoonlijk, gebaseerd op mijn visie en gevoel.

Vaak krijg ik op de gekste momenten inspiratie, dat wil ik altijd graag benutten. Daarnaast werk ik heel efficiënt. Omdat ik zo jong begon, heb ik veel zelf het wiel uit moeten vinden. Ik kom niet uit een ondernemersfamilie of omgeving. Eerlijk gezegd kende ik maar 1 ondernemer op de dag dat ik begon. Maar al snel merkte ik dat het handig was om zo efficient mogelijk te werken, dan had ik tijd voor andere dingen. Dat zit er nog steeds ingebakken, tijdens mijn workshops leer je super efficient te werken. Een dag lang nabewerken is aan mij niet besteed, ik lever het het liefst de dag erna al op.

Do you have any props that are useful for styling? For example, always a rug on the couch.

Styling I often outsource, but that doesn’t mean I haven’t eaten cheese. Good styling is not too present for me, and has a certain stratification. Surfaces I always want to break with objects such as vases, you change height with them.

Hoe begin je met het fotograferen van een bepaalde kamer? Waar let je op?

Ik loop rond, kijk naar het licht en bepaal hoe de zon draait. Aan de hand van de sfeer en stijl die ik wil neerzetten werk ik tegen de zon in, of met de zon mee. Heel easy eigenlijk. 

Heb je nog bepaalde props die handig zijn met het stylen? Bijv altijd een kleed op de bank.

Styling besteed ik vaak uit, maar dat betekent niet dat ik er geen kaas van heb gegeten. Goede styling is voor mij niet te aanwezig, en bevat een bepaalde gelaagdheid. Oppervlaktes wil ik altijd breken met voorwerpen zoals vazen, daar wissel je dan mee in hoogte.

Met wat voor een soort licht werk je (daglicht/kunstlicht)

Met beide.

Werk je met een speedlite/flash?

Yes! Ik werk met sets van Godox, Profoto en Broncolor.

Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief?

Ik werk met de Sony A7III, mijn favoriete lens is de 24-70. In kleine ruimtes pak ik vaak de 16-35. Als statief gebruik ik Gitzo. Dat merk is het enige dat ik niet om de 3 maanden hoef te vervangen haha, het gebruik is vrij intensief.

Welk programma gebruikt je om je foto’s te bewerken?

Capture one, Lightroom en Photoshop.

Tips en trucs?

Deel ik op mijn blog: https://bymuk.nl/tips-interieurfotografie/

Want to follow Muk?

Blog: www.bymuk.nl

Instagram: @muk.vl

Workshops: www.mukworkshops.com

Instagram: @mukworkshops

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.