Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @anna_wierzbinska

Wie ben je en wat doe je?

Hey, mijn naam is Anna Wierzbinska, ik ben een in Polen geboren, in de UK gevestigde food- en drankenfotograaf en content creator.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je geleerd?

Ik ben in 2016 begonnen. Ik heb mijn mobiele telefoon in het begin gebruikt, voor mijn IG-account, maar ik had ook heel oude Nikon D30. Ik begon ermee te spelen, en leerde hoe ik in de manuele modus moest schieten.
Toen ik met mijn blog begon, en mijn fotografie wat serieuzer begon te nemen, besefte ik al snel dat ik mijn fotografie zal moeten professionaliseren. Ik gebruikte internet en You Tube video’s in het begin om de basis te leren. Food Blogger Pro en Lightroom Magic van Two Loves Studio waren mijn eerste online cursussen, en ik denk nog steeds dat ze tot de beste behoren die er zijn.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je nog meer inspiratie vandaan?

Ik krijg echt inspiratie van overal. Etens- en reistijdschriften en tv-programma’s, kookboeken, familie en vrienden, de natuur, andere bloggers en fotografen.

Ik ben dol op het werk van Maja Smend, ik vind haar foto’s prachtig en ik vind het geweldig hoe ze eten en mensen vastlegt. Er zijn zoveel andere supertalente fotografen die me dagelijks inspireren: Laura Edwards, Matt Armendariz, Anastasia Zourabova en Andrey Tulsky om er maar een paar te noemen…

Meer leren over fotografie?

Hoe vaak blog je?

Ik probeer minimaal 1 keer per week op mijn blog Anna Banana iets te plaatsen, hierop publiceer ik mijn recepten.

Wat zijn de beste tips & tricks voor bloggen?

Ik heb geen trucjes. Geduld, consistentie en vastberadenheid. Bereidheid om nieuwe dingen te leren en een open geest. Ik zeg altijd dat langzaam en gestaag de race wint, bloggen is geen sprint, het is een marathon. Kijk naar je concurrentie, kijk wat anderen doen om op de hoogte te blijven van je spel. Investeer in jezelf en je opleiding, het zal zich op tijd terugbetalen!

Werk je samen met merken?

Ik werk samen met merken, maar ook met individuele klanten en restaurants/ bars.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan social media en welke kanalen gebruik je?

Waarschijnlijk te veel! Maar serieus, sociale media zijn zo tijdrovend, ik doe mijn best om een goed evenwicht te bewaren. Ik breng ongeveer 1-2 uur per dag door op Instagram, het is mijn favoriete platform, ik hou van de gemeenschap daar en het is waar ik het meeste uithang. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om met je publiek in contact te komen, en dat betekent dat je elke dag wat tijd moet besteden aan het beantwoorden van hun opmerkingen en ook aan de inhoud ervan.

Heb je 1 goede tip for Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Het is tegenwoordig moeilijk om de steeds veranderende algoritmes op alle sociale media bij te houden! Maar ik zou zeggen dat mijn nummer 1 tip voor Instagram, vooral als je net begint, consistentie is. Post regelmatig en niet geobsedeerd over hoeveel likes je post krijgt. Het bepaalt niet je waarde als persoon.

Maak voor Pinterest frisse, heldere en in het oog springende pins. Er vinden op dit moment veel veranderingen plaats op dit platform en nieuwe inhoud is op dit moment erg belangrijk!

Meer leren over fotografie?

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Ik werk met een mix van verschillende klanten. Sommige van hen zijn bekende merken van producten, andere zijn grote supermarkten. Ik werk ook met weinig lokale hotels, restaurants en bars. Mijn werk bestaat uit weinig verschillende elementen zoals het ontwikkelen van recepten, foodfotografie, het maken van content (voornamelijk voor mijn klanten social media kanalen), en ook een beetje lifestyle fotografie (voornamelijk voor de hotels).
Mijn klanten vinden mij vooral via mijn Instagram en mijn website, maar ook via mond-tot-mondreclame. Ik heb een aantal van mijn lokale restaurants en bars benaderd, wat ook heeft geresulteerd in een werkrelatie.

Hoe verzeker je jezelf van je de juiste balans tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Het kan moeilijk zijn, vooral als je begint. Maar ik behandel mijn freelance werk op dezelfde manier als elke andere baan die ik heb gehad. Ik heb een routine waar ik me de meeste dagen aan probeer te houden. Sta op, doe mijn workout, douche, ontbijt en dan is het werk tot ongeveer 5-6 uur. De avonden zijn omtol rust te komen en te ontspannen, maar als ik een groot project of een deadline heb, zal ik vaak tot laat werken. Het grootste voordeel van freelance werken is de luxe om mijn eigen tijd te beheren en daar flexibel mee om te gaan. Als het een warme en zonnige maandag is in het midden van de zomer en mijn werklast niet te groot is, mag ik een dagje vrij nemen om naar de kust te gaan. Maar dan zou ik waarschijnlijk meer in het weekend moeten werken om de achterstand in te halen.

Wat zou je anders gedaan hebben, wanneer je dit had geweten aan het begin van je carrière?

Ik zou zeggen dat het OK is om een dag vrij te nemen en te genieten van het leven in een langzamer tempo. Het is ook OK om de tijd te nemen terwijl je nieuwe vaardigheden leert. We zijn allemaal anders en nemen de kennis anders op. Sommige dingen hebben gewoon tijd nodig en dat is ook goed.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik maak de meeste van mijn foto’s thuis, in mijn keuken, wat ook direct mijn studio is.

Hoe bereid je je voor op een food styling set?

Ik begin met het plannen van een dag of zo vooruit. Ik probeer te bedenken welke kleuren en props ik ga gebruiken en of ze passen bij het onderwerp dat ik fotografeer. Soms doe ik ruwe schetsen op papier van de scènes die ik wil vastleggen. Op de dag zelf zet ik altijd eerst alles op (tafels, achtergronden, props, etc.), test ik mijn licht en alle apparatuur. Als alles is opgesteld, breng ik het onderwerp in beeld en maak ik een opname. Ik fotografeer de schotel/het onderwerp altijd vanuit alle mogelijke hoeken, om te zien wat er het beste uitziet.

Welke props gebruik je het liefst?

Eerlijk gezegd neig ik steeds meer naar de minimale stijl, waarbij eten de held is (zoals het hoort) en er bijna geen props aan te pas komen. Ik zie vaak foto’s op Instagram, waar ik eigenlijk moeite heb om het eten zelf te zien, omdat het begraven ligt onder een berg props. Als ik mijn sleutelstukken moet kiezen, wordt het een vintage koelrek en wat vintage bestek. Oh, ik hou ook van mijn linnengoed!

Welke backdrops gebruik je?

Tegenwoordig gebruik ik voornamelijk vinyl backdrops. Ik hou van het gemak ervan, ze kunnen schoongeveegd worden en zijn superlicht. Ik heb ook een aantal oude houten planken, vloer- en keukentegels die ook een geweldige backdrops kunnen maken.

Met welk licht werk je het liefste? Daglicht of kunstlicht?

Ik werk meestal met daglicht, maar gebruik af en toe wel kunstlicht. Ik heb een flitser en een octabox.

Welke camera en lenzen gebruik je en gebruik je een statief?

Op dit moment gebruik ik een Canon 6D. Ik gebruik een 50mm 1.8 prime lens, 24-70 mm zoom lens en een 105mm macro lens. Ik gebruik een Manfrotto 055 statief.

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Lightroom en Photoshop, maar ik denk er over na om op de korte termijn CatureOne een te proberen.

 

Tips and tricks?

Er bestaat niet zoiets als ‘s nachts succes. Hard werken en consistentie loont. Investeer in jezelf, en stop nooit met leren!

Vergeet niet dat het de reis is die telt en niet de bestemming. Geniet van de rit, speel met verschillende stijlen, maak fouten, pak jezelf op en vergelijk jezelf niet met anderen en hun werk.

Wil je meer zien van Anna’s werk?

Blog: https://annabanana.co/

Instagram: @anna_wierzbinska

Wil je op de hoogte blijven van food fotografie events en workshops?

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.