Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @emmaduckworthbakes

Hallo, mijn naam is Emma en ik ben een recept ontwikkelaar foodstylist en fotograaf, gespecialiseerd in zoete lekkernijen en desserts. Ik creëer content voor merken die hun producten uitlichten voor hun web- of marketingmateriaal of via gesponsorde berichten op mijn IG social feed.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Voorheen was ik 15 jaar interieurarchitect en een paar jaar geleden verhuisde ik van Sydney, Australië terug naar Londen, Verenigd Koninkrijk, en deze verhuizing gaf me de kans om mijn carrière opnieuw te evalueren. Ik wist dat ik een verandering nodig had en realiseerde me dat ik mijn passie voor het bakken en de hobby van de fotografie kon combineren in een carrière. Ik hoefde alleen maar eerst te trainen en het vak te leren!

Heb je tips voor een online cursus?

Ik heb foodfotografie gestudeerd via een online cursus van Foodtography School, gerund door Sarah van @Bromabakery. Haar cursus leerde me de vaardigheden die nodig zijn voor het werken met natuurlijk licht, de kunst van het maken van de juiste composities met voedsel en de zakelijke kennis om te slagen als foodfotograaf in de social media omgeving.
Sinds ik de cursus heb gevolgd, breng ik mijn leerstof in de praktijk en heb ik de eerste zes maanden mijn vaardigheden en het opzetten van mijn bedrijf verfijnd. Ik studeer echter voortdurend – je kan nooit stoppen. Ik heb altijd gezegd dat kennis vertrouwen geeft. Ik had mijn eerste betaalde opdracht na zes maanden, begon mijn blog na acht maanden en tekende mijn kookboekdeal na 18 maanden.

Welke fotografen inspireren je of waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik doe overal inspiratie op. Mijn hele carrière is in een creatieve ruimte geweest en ik heb geleerd om inspiratie te halen uit kleine details zoals een versleten oppervlak van hout, tot de kleuren van fruit! Of het nu gaat om kleur, stijl, proporties en schaal, compositie, we kunnen overal inspiratie opdoen. Dat gezegd hebbende, bestudeer ik beelden van mijn vakgenoten, omdat hun creaties me letterlijk in mijn spoor kunnen stoppen met hun schoonheid.
Daarmee bedoel ik Bea Lubas, Rachel van Two Loves Studio, Bella van Ful.filled, Jen van Two Cups Flour, Roberta van Healthy Little Cravings en de lijst gaat nog verder. Er zijn zoveel getalenteerde fotografen die dagelijks magie creëren. Het scrollen door instagram is als het bladeren door een tijdschrift.

Hoe vaak blog je?

Ik probeer één keer per week een blogbericht te maken, soms twee keer. Ik ben net begonnen met het ontwikkelen van recepten voor mijn eigen kookboek en ga dan verder met het stylen en filmen van de inhoud en het schrijven van het manuscript, dus de komende zes maanden zal ik me bezig houden met het schrijven van het manuscript. Hopelijk kan ik jongleren met bloggen, klantenwerk en het schrijven van een kookboek.

Wat zijn de beste tips & tricks voor bloggen?

Ontwikkel recepten met producten waar je een passie voor hebt. Je enthousiasme zal het uitstralen.

Hoeveel tijd spendeer je aan social media en welke kanalen gebruik je het meeste?

Ik gebruik vooral Instagram en Pinterest en probeer het niet te veel te gebruiken tijdens mijn werkdag. Meestal heb ik ‘s avonds toch ook nog wel een moment dat ik er doorheen scroll.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Voor instagram: Wees consequent en authentiek voor Pinterest: Yikes, ik ben niet de grootste met Pinterest… maar ik zou zeggen gebruik Tailwind , het is de beste planning tool.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Ik werk met grote Britse supermarktketens, PR-bureaus die de merken zelf vertegenwoordigen of direct met merken. Ik ben vooral te vinden via instagram en daarom behandel ik mijn instagram als een bewegend portfolio.

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste balans behoudt tussen vrije tijd/ thuis en werk?

Het is moeilijk, vooral omdat ik nog in het eerste jaar van de oprichting van mijn bedrijf zit. Omdat ik zo nieuw ben in de industrie is mijn filosofie om hard te werken en mezelf te blijven opleiden. Ik weet dat de tijd zal komen dat ik kan vertragen, maar op dit moment is het op volle toeren. Maar ik werk vanuit huis en elke middag om drie uur moet ik onze drie kinderen uit school ophalen en verzorgen. Dan ga ik ‘s avonds weer aan het werk als de meisjes in bed liggen. Dat is wat ik zo leuk vind aan deze baan… Ik mag mijn eigen uren bepalen.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Zoals ik eerder al noemde, werk ik vanuit huis, al mijn foto’s maak ik in mijn keuken.

Waar begin je met de voorbereiding voor een food styling set?

Ik moet voor elke shoot een nieuwe set up maken en spullen pakken. Ik heb een kleine kampeertafel waar ik mijn set op bouw. Ik droom ervan dat ik op een dag mijn eigen ruimte heb om mijn spullen weg te zetten!

Welke props gebruik je het meeste?

Prachtige handgemaakte keramische borden en knijpkommen. Ze zijn mijn go to props.

Welke backdrops gebruik je graag?

Ik gebruik een combinatie van vinyl backdrops van CBL Backdrops en houten backdrops van Texturit en Woodville Backdrop.

Met welke licht werk je het liefst (daglicht/ kunstlicht) ?

Puur natuurlijk licht, maar hebben zich ertoe verbonden om kunstmatig te leren dit jaar. Ik kan hier niet nog een winter doormaken zonder!!

Welke camera en lenzen gebruik je en heb je een statief?

Ik heb een Canon 6D en gebruik drie Canon lenzen 24-70mm, 50mm 1.2 en 100mm macro. Ik gebruik een Manfrotto 190Go statief.

Welke programma gebruik je voor de nabewerking van je foto’s?

Altijd Lightroom.

Tips & tricks?

Oefen je kunst voortdurend. Dat is de enige manier om te leren. Duw jezelf buiten je grenzen en dan zul je groeien. Creëer een gemeenschap rond jezelf. Het kan eenzaam zijn om vanuit huis alleen te werken, maar andere fotografen die ik door middel van instagram heb ontmoet, zijn vrienden geworden. Ik hecht zo veel waarde aan de communicatie met hen. We kunnen ideeën naar voren brengen, praten over kosten, praten over winst en verlies…deze connecties zijn voor mij van onschatbare waarde.

Wil je meer van Emma haar werk zien?

Blog: www.emmaduckworthbakes.co.uk

Instagram: @emmaduckworthbakes

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.