Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @tealthy_

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Manju Jisto, een voormalig special en docent, nu een foodfotograaf en een foodblogger. Ik kom uit de mooie staat Kerala, India, maar woon momenteel in Dubai, VAE. Foodfotografie is een hobby voor mij, maar ik heb een fotolicentie voor het maken van foto’s voor klanten.
Ik neem niet veel werk aan, omdat ik daar erg selectief in ben. Toen ik een paar jaar geleden met mijn Instagram-pagina begon, was mijn focus alleen het documenteren van wat ik gekookt had. In het begin wist ik niet veel over licht, compositie, lenzen, juiste props, backdrops enz.

Hoe begin je met styling en waar leg je de focus?

Als ik foto’s maak, begin ik met het kiezen van een achtergrond en wat lege borden/props en maak dan een paar foto’s om te zien of de opstelling me bevalt. Mijn foto’s bestaan over het algemeen uit een minimale styling, omdat ik wil dat de ogen van de kijkers zich richten op het eten. Ze moeten het gevoel hebben dat ze het eten van hun scherm pakken.

Wanneer ben je begonnen en hoe heb je alle aspecten van food fotografie je eigen gemaakt?

Ik wist niets van foodfotografie toen ik met Instagram begon. Mijn enige doel was om te documenteren wat ik kookte.
Ik had nooit gedacht dat ik mezelf een foodfotograaf zou noemen omdat ik geen idee had welke camera ik moest gebruiken, perfect licht, wat voor soort props en backdrops ik nodig had etc.
Ik heb alles met vallen en opstaan geleerd. Ook al heb ik vreselijke foto’s gemaakt, vooral de actiefoto’s, ik heb het nooit opgegeven. Ik bleef het proberen en begon te posten, ook al was het een slechte foto, zodat ik mijn persoonlijke groei in de huidige tijd kon observeren. Een ander ding dat ik doe is mezelf uitdagen.

Welke props gebruik je graag?

Ik verzamel/koop props uit verschillende delen van de wereld die ik bezoek. Ik vind het heerlijk om ze te verzamelen. Props spelen een grote rol in de foodfotografie. In het verleden heb ik fouten gemaakt door het kopen van glanzende props die ik niet meer gebruik. Ik gebruik altijd liever matte props om schittering te voorkomen.

Welke backdrops gebruik je graag?

Een ander ding dat ik graag verzamelzijn backdrops. Ze spelen een belangrijke rol in het eindbeeld. Vroeger maakte ik mijn eigen achtergronden. Nu koop ik alles online. Ik heb er ook een paar gekocht in jouw Myluciebackdrops shop.

Hoe maak je actie foto’s en welke instellingen gebruik je hiervoor?

Ik hou van foodfotografie, maar mijn favoriete vorm zijn actiefoto’s, vooral de splash shots.
Voor actiefoto’s is timing een belangrijk aspect. Omdat ik helemaal alleen moet poseren en fotograferen (achter en voor de camera), kost het wat extra tijd om de perfecte foto te maken.
Ik visualiseer eerst hoe de splash shot eruit moet zien en ga dan verder met fotograferen tot ik de perfecte foto’s heb.
Ik stel de sluitertijd in op 1/200 en de ISO op niet meer dan 200. Ik maak 5-10 foto’s om er zeker van te zijn dat ik de juiste krijg.
Ik gebruik een oud statief / waterflesje / tissuebox of iets dergelijks om de scherpstelling op het primaire onderwerp van het frame te verbeteren. Als we actiefoto’s maken, en dan met name splash shots, moeten we veel geduld hebben, want het is onmogelijk om de perfecte foto in één keer te maken.

Welke licht gebruik je, kunst- of daglicht?

Ik gebruik zowel natuurlijk als kunstmatig licht voor mijn foto’s. Voor actiefoto’s gebruik ik echter alleen kunstlicht.
Vroeger gebruikte ik alleen natuurlijk licht, waardoor ik alleen overdag foto’s kon maken. De aankoop van het snellicht/kunstlicht was de beste beslissing die ik nam omdat het mij in staat stelde om op elk moment van de dag foto’s te maken. Als foodfotografie je passie is, zou ik je ten zeerste aanraden om een kunstlicht te kopen.

Welk type camera en lenzen gebruik je? En maak je gebruik van een statief?

Ik begon mijn fotoreis met een instapmodel van Nikon-camera’s, de D5300, met een 50 mm prime lens en een kitlens. Vorig jaar heb ik Nikon D850 gekocht en heb ik voornamelijk twee Nikon-objectieven gebruikt. Het ene is een zoomobjectief (24-120mm) en het andere is een macro-objectief (105mm). Voor 45 graden/30 graden/rechtopstaande hoekopnamen gebruik ik Manfrotto statief en voor vlakke lagen gebruik ik een heavy duty lichtstatief (vergelijkbaar met C-statief) waaraan ik mijn camera bevestig.

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik een programma/app genaamd Polarr (volledige versie/abonnement). Tot nu toe ben ik er erg blij mee, want ik gebruik het al een paar jaar.

Welke fotografen inspireren je?

Er zijn maar weinig foodfotografen die me hebben geïnspireerd. Een van mijn favoriete fotografen is Aimee van @twiggstudios.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Fotografie is voor mij een passie/hobby, dus ik neem niet veel werk op me. Ik ben zeer selectief. Ik heb foto’s gemaakt voor twee kookboeken en voor twee restaurants, in de vorm van samenwerkingen.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en elke kanalen gebruik je?

Ik breng 2 uur per dag door op de sociale media. Ik probeer elke dag met BTS op mijn verhalen te posten zodat er consistentie is en het geeft me ook de mogelijkheid om mijn oude foto’s te vergelijken om te zien hoeveel ik als fotograaf ben gegroeid. Een van de redenen waarom ik tijd doorbreng op social media is om met gelijkgestemden in contact te komen. Ik heb veel vrienden gemaakt, ook al heb ik ze nooit ontmoet.

Tips en tricks?

Oefen Oefen Oefen! Geef niet op. Ik heb het vooral over actiefoto’s. Omdat action shots niet zo gemakkelijk zijn, moet je veel geduld hebben. Ik heb het met vallen en opstaan geleerd. Ik daag mezelf de hele tijd uit en dat heeft me echt geholpen om te groeien als fotograaf.

Wil je meer van Manju haar werk zien, bekijk dan haar instagram feed en website:

Instagram : @tealthy

Website : www.tealthy.com

Deze blogpost bevat affiliatielinks. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als jij iets koopt via de affilatelink.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.