behind the scenes food photography
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @healthylittlecravings

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Roberta Dall’Alba

Mijn naam is Roberta, ik ben een foodfotograaf, foodblogger en cinemagraph artist met een passie voor zelfgemaakte gerechten en een obsessie voor bakken.
Ik heb een voorliefde voor textuur en aandacht voor detail, en ik wil altijd dat mijn afbeeldingen verrukkelijk en smakelijk zijn, en zo driedimensionaal mogelijk. Ik heb met kleine bedrijven en tijdschriften gewerkt, maar ook met grotere merken, waaronder Nikon, Barilla en Samsung.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Mijn carrière begon eigenlijk met een enorme liefde voor eten. Vervolgens lanceerde ik mijn blog in 2016 en in 2018 besefte ik dat ik, om op te vallen, mijn voedselfotografie moest verbeteren.
Dat jaar investeerde ik in een cursus foodfotografie, ik was vastbesloten om te leren en mijn leven te veranderen (ik had geen baan, ik had geen plan B!!!).
Dat was een springplank, het hielp me ook om in contact te komen met een geweldige gemeenschap van voedselfotografen (sommige van hen kan ik nu als vrienden beschouwen!).

Ik denk dat het niet hebben van een plan B me echt heeft geholpen om mijn best te doen en niet op te geven.
Na die opleiding ben ik nooit gestopt met studeren en investeren in mijn ontwikkeling. Er zijn zoveel dingen te leren en ik hoop dat ik NOOIT zal stoppen met leren! Het is mijn belangrijkste drijfveer.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Letterlijk overal! Ik weet dat het een vaag antwoord is, maar alles kan je inspireren: een gebouw, een besneeuwd veld, het huis van je oma, een bepaalde geur die doet denken aan je kindertijd.

Maar ik zeg graag dat inspiratie ook en vooral van binnenuit komt. Ik geloof in gevoelens die alles beter maken. Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal een uniek oog en een unieke ziel hebben en dat iedereen de wereld op een andere manier ziet. Maar we moeten tijd vinden om te stoppen en te vertragen, en naar binnen te kijken, om die unieke wereld te vinden. Die uniciteit komt tot uiting in je foto’s.

Welke fotografen inspireren je?

Mijn belangrijkste inspiratiebronnen waren (en zijn) Bella Karragiannidis (ful.filled) vooral vanwege haar creativiteit en benadering van foodfotografie, Bea Lubas (bealubas) vooral vanwege haar vertelvaardigheid, Rachel Korinek  (twolovesstudio) vooral vanwege haar vermogen om het beste uit elk gerecht naar boven te halen,  Joanie Simon (the bite shot) voor haar vermogen om les te geven (de manier waarop ze lesgeeft, zorgt ervoor dat je echt foto’s wilt maken!).

Ik zag dat je een blog hebt: waar blog je over en hoe vaak post je een blog?

Ik probeer 1x per week te posten! Als ik andere projecten heb, ben ik niet zo consistent.

Wat zijn de beste tips en tricks voor bloggen? 

Richt je absoluut op SEO. Ik wou dat ik dit wist toen ik begon. Toptips: Vind de juiste zoekwoorden voor je blogbericht, als dat zoekwoord een behoorlijk aantal maandelijkse bezoeken heeft, maar het is niet te  concurrerend, ga daar dan mee door. Om dit te weten gebruik ik ubersuggest.
Nog een tip: schrijf nuttige informatieve berichten en verdeel ze in alinea’s. Niemand wil een super “compacte” post lezen.

Werk je met merken? 

Ja, ook al plaats ik zelden gesponsorde berichten. Ik werk het liefst als freelancer met ze samen om content voor ze te creëren.

Heb jij goede tips voor je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan? 

Ik zou willen voorstellen om een andere website te hebben, om je foto’s te laten zien, niet om je blog te gebruiken. Ik weet dat het wat meer geld kost (2 websites hebben is niet goedkoop), maar het is het waard.
Een goede variëteit aan foto’s erin hebben – donker, licht, zoet eten, hartig eten, drinken… – is altijd goed.
Laat ook het werk zien dat je voor merken hebt gedaan.
Eén ding ga ik in 2021 implementeren (ook een tip voor jou): maak een informatieve rubriek waar je kunt schrijven over foodfotografie. Dit helpt bij SEO en Google zal je vinden! 😉

Groep kardemombroodjes op een servet

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest?  

Kan ik deze vraag overslaan? Eheh grapje terzijde, ik probeer minder tijd op sociale media door te brengen. Ik hou van Instagram en interactie met mensen in mijn DM’s, maar soms is het gewoon uitputtend.  

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest? 

  • Instagram: inhoud van hoge kwaliteit plaatsen. Ik weet het, ik weet dat het iets is dat je al hebt gelezen. Maar serieus, het werkt. Waarom? Simpel gezegd: meer kwaliteit > als mensen je foto zien zullen ze WOW denken/zeggen > ze zullen eerder je werk delen > meer mensen zullen je kennen.
    Persoonlijk deel ik ALTIJD foto’s waar ik van hou, ongeacht hoeveel volgers de persoon heeft. Als ik willekeurig accounts ontdek met een klein aantal volgers, en ze zijn zo getalenteerd, word ik boos omdat ik ze niet eerder kende!
  • Pinterest: Ik pin meestal ongeveer 20-30 foto’s per dag en gebruik Tailwind om ze in te plannen. Een ding waarvan ik denk dat het werkt, is het gebruik van trefwoorden (degene die ik vind op ubersuggest) in de fotobeschrijving.
Drie kleurrijke tomaten in het water

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze jou?

Ik heb geen specifieke soorten klanten. Ik heb gewerkt met tijdschriften, chocolademerken, pastamerken, apparatenmerken, maar ook Nikon en ik werk nog steeds graag voor foodbloggers!
Sommigen van hen hebben me gevonden, maar ik geloof niet in wachten (als ik had gewacht, zou ik niet met veel van hen hebben gewerkt). Ik ga contact met ze opnemen als ik dat echt wil! Wees niet bang om contact op te nemen (en geef niet op)!

Heerlijke gesneden tomatengalette op een snijplank

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk? 

Ik probeer mijn dagen te plannen en een bepaalde tijd te werken en sluit dan mijn MacBook voor het avondeten. Zaterdag en zondag, vrije dag. Maar eerlijk gezegd: ik ben dit nog steeds aan het verbeteren! Ik ben een hardwerkend persoon en ik heb de neiging om meer te werken dan nodig is.

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar? 

Natuurlijk! 2021 zal zo druk zijn! Ik ben mijn eigen programma voor voedselfotografie aan het opzetten, gericht op de creatieve benadering (ik wil dat het anders is dan andere cursussen), ik blijf 1:1 coachingsessies geven en in oktober geef ik een workshop in Toscane met Sam @frostingandfettuccine. Ik kan niet wachten!

Welke props gebruik je het meeste?

Ik gebruik graag vintage props, ze geven een “rustieke” sfeer aan de foto. Maar ik vind het eigenlijk heerlijk om eten zelf als prop te gebruiken! 😉

Welke backdrops gebruik je? 

Ik gebruik vinyl (mijn favoriete zijn Capture van Lucy en FondosParaFotografos, beide van superhoge kwaliteit), en sommige zijn gemaakt met multiplex door Backdrop Woodville.
Maar ik gebruik ook degene die ik thuis heb gemaakt. Ik kan met trots zeggen dat ik ze begon te maken in 2017, en ik denk dat de mijne een van de eerste tutorials was die er waren!

 Soms vind ik het ook heerlijk om servetten/tafelkleden als achtergrond te gebruiken. Ze geven zo’n “huiselijke sfeer”

In deze Achter de schermen… serie willen we graag weten: Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio? 

Ik schiet al mijn foto’s thuis.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstmatig)?

Ondanks dat ik weet hoe ik kunstlicht moet gebruiken, gebruik ik meestal natuurlijk licht (vooral omdat ik thuis geen studio heb en ik een flitser en zo moet opzetten, om dan meteen alle spullen te verwijderen).

Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief? 

Ik gebruik een Nikon D850 of Z6, met 105mm lens of 24-70mm lens. Ik heb altijd een statief gebruikt, het model dat ik momenteel heb is dit: https://www.manfrotto.com/us-en/190go-ms-aluminum-tripod-kit-4-section-with-xpro-3-way-head-mk190goa4-3wxus/

Waar kan je niet zonder werken? 

Mijn statief!;) Ik heb trillende handen. En ook mijn macrolens.

Welk programma om foto’s te editen? 

Lightroom en Photoshop

Tips en tricks? 

Te veel! Daarom maak ik mini-tutorials op mijn IGTV! 🙂

Link naar blog en instagram van deze week Achter de schermen met… gast:

Geïnspireerd en zou je graag meer ‘Achter de schermen met’ lezen:

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.