Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @veggie_intervention

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Maja Lewicz van @veggie_intervention

Hallo, ik ben Maja, oorspronkelijk uit Polen, ik ben een food & product fotograaf en stylist gevestigd in Nederland.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je geleerd? Heb jij tips voor online cursussen?

Mijn reis door de wereld van creativiteit en voedselfotografie is grotendeels autodidact geweest, zo heb ik mijn unieke intuïtieve stijl ontwikkeld.

Door te oefenen met het herhaaldelijk fotograferen van één onderwerp, heb ik mijn oog getraind om het beste licht te vinden en te begrijpen hoe het werkt, maar ook door het werk van de creatievelingen die ik bewonder en verschillende aspecten van hun foto’s (licht, stemming, compositie) te bestuderen, kon ik mijn oog trainen om begrijpen wat een ‘professionele & goede’ foto inhoudt.

Ik heb meerdere gratis online tutorials en cursussen verkend in plaats van betaalde inhoud te voltooien. Ik raad het echt aan en heb zoveel van Joanie Simon geleerd van The Bite Shot en Lauren Caris van That’s Sage. Ook Fanette van Frenchly heeft geweldige tips voor het opbouwen van een succesvol fotografiebedrijf!

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Inspiratie komt uit alle verschillende richtingen/bronnen, simpele dingen zoals een vintage rekwisiet, wandelingen in de natuur, het observeren van het licht om me heen, architectuur, texturen of zelfs een bezoek aan een lokale boerenmarkt kan veel creativiteit in mij opwekken. Instagram en Pinterest zijn mijn belangrijkste inspiratieplatforms, maar ook het bestuderen van het werk van andere getalenteerde creatievelingen levert meestal veel ideeën op in mijn hoofd.

Welke fotografen inspireren je of waar haal je je inspiratie vandaan?

Er zijn zoveel fotografen wiens werk ik aanbid en waar ik constant inspiratie uit haal. Ik ben een liefhebber van donkere en humeurige fotografie, dus Linda Lomelino @linda_lomelino, Stella Andronikou @stellaand, Viola Virtamo @violaminerva, Eva Kosmas Flores @evakosmasflores behoren tot mijn favorieten aller tijden. Voor mooie en eerlijke foodfotografie kijk ik altijd naar Bea Lubas @bealubas, Kimberly Espinel @thelittleplantation, Bella @ful.filled en Rachel Korinek @twolovesstudio om er maar een paar te noemen.

Werk je met merken?

Ja, dat doe ik. Over het algemeen werk ik het liefst met holistische, doelgerichte bedrijven en merken die de planeet en het welzijn van mensen verbeteren. Als veganist werk ik graag samen met eerlijke merken die een plantaardige levensstijl promoten en bijdragen aan een betere wereld. Ik sta altijd open voor nieuwe projecten, of het nu gaat om fotografie, receptontwikkeling of creatieve samenwerking.

Heb jij goede tips voor je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Ik denk dat het belangrijkste is om een portfolio te hebben dat weerspiegelt wie je bent als fotograaf, je unieke stijl en visie om specifieke klanten of merken aan te trekken waarmee je zou willen werken (als je belangrijkste doel natuurlijk is om potentiële klanten aantrekken).

Persoonlijk probeer ik mijn portfolio gediversifieerd te houden om de potentiële klanten te laten zien welke vaardigheden en capaciteiten ik heb. Verschillende camerahoeken (flatlays, macro) actiefoto’s, lichtomstandigheden (helder en humeurig) maar ik probeer ook verschillende dingen te fotograferen, d.w.z. rauwe ingrediënten en producten, procesfoto’s, kant-en-klare gerechten, drankjes, hartige gerechten maar ook desserts om te laten zien dat ik kan werk met verschillende producten en kan jouw merk laten opvallen.

Dat gezegd hebbende, vind ik het belangrijk om je unieke stijl te laten zien en niet iedereen te plezieren. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de merken die je wilt aantrekken door je unieke stijl je uiteindelijk zullen vinden 🙂

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest? 

Ik breng de meeste tijd door op Instagram, omdat dit het meest waardevolle socialemediaplatform bleek te zijn als het gaat om het opbouwen van relaties met gelijkgestemde creatieven, maar ook om nieuwe klanten aan te trekken. Meestal besteed ik de hele dag ongeveer twee uur aan het opdoen van inspiratie, het geven van commentaar en het beantwoorden van DM’s en de opmerkingen van mensen.

Ik gebruik ook Pinterest, hoewel ik er vrij nieuw in ben en nog steeds aan het leren ben hoe ik er vanuit zakelijk oogpunt het beste van kan profiteren. Ik heb ook mijn kleine aanwezigheid op Facebook, maar ik weet dat ik meer tijd moet investeren in het opbouwen van een zinvolle betrokkenheid bij het publiek daar.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Wat Instagram betreft: wees eerlijk, oprecht en gastvrij. Betrek en respecteer andere mensen, onthoud dat er een persoon achter elk account zit. Probeer je te concentreren op het opbouwen van een community en relaties met andere creatieven in plaats van volledig gefocust te zijn op het aantal volgers en vind-ik-leuks. Ik probeer zoveel mogelijk met mensen om te gaan, als ik een nieuwe foto plaats, blijf ik een tijdje op het platform om te reageren op de opmerkingen van mensen.

Als het gaat om het laten groeien van je account, is kwaliteit en consistentie van inhoud de juiste keuze. Er is geen andere manier waarop andere creatievelingen je kunnen vinden dan door regelmatig (idealiter elke dag) mooie en zinvolle inhoud te plaatsen. Mijn motto is: wat je geeft, krijg je ervoor terug en ook het algoritme van Instagram lijkt zo te werken.

Wat Pinterest betreft, ik ben nog nieuw op het platform, maar het gebruik van de betekenisvolle zoekwoorden in de beschrijving van je pin zal je zeker helpen om opgemerkt te worden. Wat interessant is aan Pinterest is de vindbaarheid ervan, veel eigenaren van kleine bedrijven en doe-het-zelvers zijn op het platform en met de mogelijkheid om een link aan je pin toe te voegen (in tegenstelling tot een Instagram-bericht), kun je inkomend verkeer naar je site genereren of bloggen. De meeste mensen op Pinterest zijn daar om inspiratie op te doen of iets te kopen, dus het is een geweldig platform om vanuit dat perspectief je naamsbekendheid te vergroten.

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze je?

Tot nu toe heb ik het geluk gehad om met holistische merken te werken waarvan de producten een plezier waren om samen te werken met bijvoorbeeld biologische groene theebedrijven, kombucha en gefermenteerde producten, kruiden of veganistische start-ups. Ik werk ook met lokale restaurants en fotografeer hun menu’s en interieurs. Ik word gecontacteerd via Instagram maar meestal via mijn website.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Als eigenaar van een klein bedrijf, die veel vanuit huis werkt, is het gemakkelijk om de grens te overschrijden en de hele tijd (letterlijk) te werken. Na vele jaren bij internationale bedrijven te hebben gewerkt, heb ik mijn les op de harde manier geleerd, dus nu weet ik hoe ik prioriteit moet geven aan mijn werk, denk ik eraan om overdag pauzes te nemen en bijvoorbeeld een wandeling te maken.

Pauzes nemen van sociale media en mijn telefoon uitschakelen is ook zeer effectief gebleken. Ik bezoek de boerenmarkten, kruidenierswinkels, neem de tijd om ingrediënten te kopen of ga op jacht naar nieuwe props als vrijetijdsbesteding, ook al is het in werkelijkheid een deel van mijn werk 😉

Wat had je anders gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten??

Wees georganiseerd. Als freelance fotograaf moet je waarschijnlijk jongleren tussen veel kleine projecten, op verschillende locaties fotograferen en veel deadlines halen. Het is belangrijk om een systeem te hebben dat je helpt georganiseerd en geïnformeerd te blijven.

En wat fotografie betreft, focus je op het beheersen van je camera en het leren van alles wat er is over licht. Ga niet los op het kopen van props (dat was mijn fout) zonder je gedefinieerde stijl al te hebben. Het oefenen en perfectioneren van je fotografiestijl is belangrijker dan het hebben van een prachtige verzameling rekwisieten.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb een atelier aan huis. Ik heb een van de logeerkamers omgebouwd tot mijn studio waar al mijn uitrusting, props en lichten zijn. Ik ben erg dankbaar voor die ruimte, want het bespaart veel tijd om altijd de camera te hebben ingesteld en gewoon het eten mee te nemen en te fotograferen.

Hoe maak je een foodstyling set klaar?

Ik bereid de set altijd voor voordat het eten of een van mijn onderwerpen naar de opnamescène gaat. Ik bepaal eerst de sfeer die ik wil creëren en stel mijn camera daarop in. Ik streef ernaar om de optimale hoek te vinden voor het beste licht en het te fotograferen onderwerp. Daarna bepaal ik de achtergrond en de rekwisieten. Daarna positioneer ik mijn onderwerp en speel ik met de compositie. Ik heb mijn camera verbonden met mijn telefoon via de Canon-app, waar ik de hele scène duidelijk kan zien, wat me helpt de compositie aan te passen en de beste positionering van mijn onderwerp(en) te bepalen.

Ik gebruik graag het menselijke element in mijn foto’s, inclusief mijn handen of mezelf in de scène, dus als ik de camera op mijn telefoon heb aangesloten, kan ik van een afstand fotograferen en precies scherpstellen waar ik wil. Je kunt dat vergelijken met tethering, maar dan heb je niet de kabel en speciale software nodig, alleen de telefoon en de app.

Welke props gebruik je het meeste?

Ik ben een vintage meisje, dus in de loop van de tijd heb ik een verzameling prachtige props (oud bestek en vintage keukengerei) verzameld die ik regelmatig zoek in kringloopwinkels en vlooienmarkten hier in Nederland. Maar ik hou ook van modern serviesgoed en keramisch aardewerk. Afhankelijk van het onderwerp en de opdracht van de klant en hun merkidentiteit kies ik de meest geschikte props. Meestal gebruik ik voor mijn privéshoots de vintage props, terwijl ik voor klantshoots meestal ga voor moderne strakke looks met minimale props.

Welke backdrops gebruik je?

Een van mijn favoriete achtergronden is een zwaar oud houten blad dat ik van mijn buurman heb gekregen. Ik vind het moeilijk om de juiste vinylachtergronden te vinden die houten oppervlakken imiteren, dus ik ben super blij dat ik dat stuk heb. Bovendien ben ik een grote fan en heb ik een paar vinyl backdrops van @clubbackdrops en heb ik onlangs de vinyl backdrop van @myluciebackdrops uitgeprobeerd waar ik ook dol op ben. Last but not least heb ik een paar vloertegels die perfect zijn als achtergrond, als ze maar wat groter waren.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstmatig)?

Ik werk graag met natuurlijk licht en dat is het licht dat ik tot nu toe het meest heb gebruikt. Ik ben echter bezig met het verkennen en investeren van tijd om meer te weten te komen over kunstlicht, omdat het zo veel tijd kan besparen bij de postproductie van foto’s en bij het maken van foto’s in grote volumes, om nog maar te zwijgen van het feit dat er in de winter zo weinig daglicht is, dus nog meer reden om dat deel van de fotografie onder de knie te krijgen!

Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief?

Ik gebruik de Canon 6D Mark II.

Qua lenzen de Canon 50mm  f/1.8 , Sigma 35mm f/1.4 art en Canon Zoom lens 16-35 F/4

Statief: Vanguard Alta-pro 263AT

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Ik gebruik Lightroom voor basisbewerkingen en Photoshop voor geavanceerdere retouches.

Waar kun je niet zonder werken?

Zeker een statief! Een stabiel statief met een lange arm (om flatlays te schieten) is voor mij een absolute must, niet alleen voor haarscherpe fotografie, maar ook voor wanneer de beschikbaarheid van natuurlijk licht schaars is.

Tips en tricks?

Wees de leerling van het licht! Je hebt dat waarschijnlijk al vaak gehoord, maar het is echt cruciaal in voedselfotografie (eigenlijk in elke fotografie), zelfs met het meest lelijke voedsel, gebrek aan rekwisieten en slechte compositie zal je gerecht er goed uitzien en krijg je een fatsoenlijke foto als het licht heeft gelijk.

Oefen, oefen, oefen, maak elke dag een foto! Alleen door dat te doen, verbeter je je schietvaardigheid, ontdek je wat voor jou werkt en ontwikkel je uiteindelijk je unieke stijl.

Leer je foto’s in een vroeg stadium te bewerken, investeer in het leren gebruiken van de bewerkingssoftware, er zijn talloze gratis online bronnen die je kunnen helpen om van een saaie foto iets geweldigs te maken.

Doe mee aan Instagram-uitdagingen. Je kunt zien hoe andere creatieven het uitdagingsthema benaderen en leren van de besten door te leren werken met beperkingen. De #eatcaptureshare-uitdaging van @thelittleplantation is populair – je kunt eerdere inzendingen bekijken door op de naam in Instagram-hashtags te zoeken. Bovendien stimuleren dergelijke uitdagingen je creativiteit en laten ze je out-of-the-box denken, maar stellen ze je werk ook bloot aan andere creatievelingen.

Last but not least, wees voorzichtig met jezelf tijdens je fotografiereis. Geef niet op als je ontevreden bent over je werk. Het is natuurlijk en we zijn er allemaal geweest. Vergelijk jezelf niet op een competitieve manier met andere creatieven, maar observeer hun werk en leer ervan. Het beste is dat iedereen fotografie kan leren en een professional kan worden als je genoeg tijd investeert en bereid bent om continu te leren en te verbeteren.

Wil je meer van Maja haar werk zien?

Instagram:

https://www.instagram.com/veggie_intervention

Website:

https://www.majalewiczphotography.com

Pinterest:

https://nl.pinterest.com/majalewicz/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.