Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @cancaramelo

Ik ben Lenka en ik waarschuw je, mijn verhaal gaat alle kanten op. Toen ik 18 was verhuisde ik van Berlijn naar Barcelona omdat ik het gevoel had dat ik wat tijd nodig had voordat ik een beslissing kon nemen over welke weg ik in zou gaan met mijn carrière en een beetje meer zon op mijn gezicht. Het plan was om 5 maanden te blijven, wat nu al 17 jaar geleden is. Na een paar jaar als serveerster te hebben gewerkt, ben ik psychologie gaan studieren – met een kleine pauze tussendoor toen ik voor een jaar naar Chili ging en nam daarna het tweede semester vrij om door Peru te reizen (om sieraden te verkopen die ik was gaan maken). Ik deed mijn master en doctoraat in de neurowetenschappen, maar ik heb altijd van koken gehouden, het idee van nieuwe combinaties van smaken, texturen en kleuren uit te proberen.

Op een gegeven moment overtuigde mijn vriend me om een foodblog te beginnen – vooral om weer wat van mijn recepten te kunnen koken. Vanaf het begin wist ik dat de foto’s hierbij een visuele uitnodiging moesten zijn om het recept te gaan maken, en voordat ik het eerste recept publiceerde, kocht ik mijn eerste dslr.
Ik genoot enorm van het fotograferen voor mijn blog, maar ik pauzeerde de blog toen ik zwanger werd en was zo misselijk dat ik de koelkast soms niet eens kon openen.
Na de geboorte van mijn tweede kindje wilde ik graag weer aan het werk – tegen die tijd had ik al besloten dat ik geen carrière in de neurowetenschappen meer wilde maken en op een gegeven moment stond ik mezelf toe om gewoon te proberen me voor mijn werk volledig op food fotografie te richten. Vanaf dat moment ben ik niet meer gestopt met leren, fotograferen en werken aan dat doel. En ik ben heel erg blij met deze beslissing.

Hoe ben je met food fotografie begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik begon met mijn foodblog, waar in het begin de recepten centraal stonden – iets wat in de loop van de tijd langzaam zou verschuiven. Nadat mijn tweede kindje was geboren begon ik echt alles wat ik kon te lezen over food fotografie en dat natuurlijk in de praktijk te brengen.
Ik deed ook een paar online cursussen (hoewel de cursussen waarvan ik het meest leerde meer gericht waren op de zakelijke kant) en volgde een paar workshops (maar tegen die tijd vond ik het materiaal niet zo nieuw meer voor me).

Wie zijn je opdrachtgevers?

Tegenwoordig maak ik foto’s en soms ook recepten voor blogs, online winkels, tijdschriften, restaurants en verschillende merken. Ik werk graag voor kleine bedrijven die geloven in wat ze doen en geïnteresseerd zijn in het bevorderen van een gezonde en duurzame levensstijl.
Na verloop van tijd realiseerde ik me ook dat ik wil werken voor mensen die mijn prijzen betalen en mijn werk waarderen. Dit is iets waar ik nu goed op let, na enkele slechte ervaringen in het verleden (waar ik alle eerste waarschuwingssignalen negeerde omdat ik de opdracht wilde binnenhalen en er achteraf spijt van had – nou ja, deels spijt, want ik heb in ieder geval mijn lesje geleerd en dat is het deel dat de moeite waard is).
Aan de andere kant doe ik mijn best om mijn klanten een transparante en prettige ervaring te bezorgen en natuurlijk altijd een zo goed mogelijk resultaat te behalen – daarom heb ik ervoor gekozen een klus aan te nemen!

Hoe begin je met styling?

Meestal begin ik met het in mijn hoofd voorbereiden van de setting, rekening houdend met de sfeer die ik zoek, de emoties die ik wil oproepen en het verhaal dat ik wil vertellen. Soms, als ik niet veel ideeën heb, ga ik eerst op zoek naar inspiratie. Dan maak ik een paar schetsen. Ik heb gemerkt dat het proces een stuk makkelijker en vloeiender is als ik van tevoren weet wat ik wil.

Waar ligt voor jou de focus met styling?

Ik hou soms wel van drukke foto’s, maar meestal ben ik gefascineerd door eenvoudige beelden met veel negatieve ruimte en weinig elementen, die emotie overbrengen en indruk maken door de manier waarop ze gebruik maken van licht (en schaduwen!), kleur, texturen en compositie. Ik denk dat het vertellen van een verhaal, balans en een interessant gebruik van licht en schaduwen daar de sleutel toe is. Ik denk veel na over mijn kleurenpalet, plaats dingen intuïtief en als iets niet werkt, loop ik de compositieregels na om me te helpen iets evenwichtigs en esthetisch moois te creëren.

Welke backdrops gebruik je graag?

Ik heb een aantal vinyl achtergronden, maar meestal maak ik gebruik van mijn hand beschilderde houten backdrops. Ik heb ook nog oud bakblik waar ik weg van ben en wat hergebruikt hout.

Welke props gebruik je vaak?

Allereerst, mijn handgemaakt keramiek. Stuk voor stuk, ik heb een kleine collectie opgebouwd, deze komen terug is de meeste van mijn foto’s. Ik vind mooi keramiek (in neutrale tonen) echt cruciaal in food fotografie. Ik gebruik ook mijn linnen servetten en theedoeken vrij vaak, samen met vintage bestek welke ik gevonden heb bij de kringloop.

Met welk licht werk je het liefste (daglicht/ kunstlicht)?

Ik werk graag met zowel natuurlijk als kunstlicht. Lange tijd heb ik alleen met natuurlijk licht gewerkt, maar het maakte me bang toen ik mijn diensten aan restaurants begon aan te bieden – hoe zou ik mooie foodfoto’s maken als het buiten donker was?
Toen ik begon te experimenteren met kunstlicht werd ik weggeblazen door hoe natuurlijk het eruit zou kunnen zien als het goed werd uitgevoerd. Tegenwoordig krijg ik vaak commentaar als “dat licht!” op instagram wanneer ik gebruik maak van kunstlicht. Het was ook een bevrijding in een tijd waarin mijn jongere zoon nog niet op de basisschool was begonnen en ik overdag heel weinig tijd had om te fotograferen – kunstlicht gaf me de vrijheid om ‘s nachts te schieten.

Hoe maak je actiefoto’s en welke instellingen gebruik je?

Voor actie foto’s gebruik ik het liefst kunstlicht, zodat ik in staat ben mijn ISO tot een minimum (100 voor mijn camera) te beperken terwijl ik de beweging bevries. Ik gebruik flitslicht voor dit soort foto’s en de duur van de flits is wat de beweging bevriest, niet de sluitertijd (welke ik meestal rond de 1/200 instel om al het omgevingslicht te elimineren).

Werk je met daglichtlampen of flitslicht? En welke camera, lenzen en statief gebruik je?

Ik heb twee speedlites die ik graag gebruik. Ik heb ook een paar flitsers die ik gebruik voor commerciële klussen waarbij ik met een klein diafragma zoals f/16-22 moet fotograferen om alles scherp te hebben en waarbij ik meer kracht nodig heb dan de speedlites kunnen bieden.

Ik gebruik een canon 5d mark iv met een sigma 105mm f/2.8 macro lens, een sigma art 50mm f/1.4 lens en een tamron 24-70 f/2.8 zoomlens. Ik ben in het bezit van een manfrotto statief waar ik van hou, met een extra arm voor overhead opnames – hoewel ik sinds kort de voorkeur geef aan mijn nieuwe c-standaard voor deze opnames.

Met welk programma werk je om je foto’s na te bewerken?

Altijd met lightroom, soms met photoshop voor de final touch – vlekjes wegwerken, compositie etc.

Tips & tricks?

Bestudeer licht, probeer op verschillende plaatsen te schieten, met verschillende soorten licht, speel met diffusors en reflectoren – zo heb ik het meeste geleerd.
En voor iets praktischer: bij het maken van flatlays kantel je de elementen die naar binnen zijn geplaatst om lensvervorming te voorkomen – als de elementen hoger zijn, zoals bij flessen, moeten ze bijna naar voren vallen om recht op de foto te kunnen kijken.

Volg @cancaramelo

Instagram: @cancaramelo
Website en blog: www.lenkaslens.com & www.cancaramelo.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.