Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @mulino.cooks

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Yulia from @mulino.cooks. 

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Yulia Mulino, een food- en productfotograaf gevestigd in Nederland. Ik hou van koken en kan het heel goed, dat heeft me geholpen om ook receptontwikkelaar en foodstylist te worden. Met een artistieke achtergrond creëer ik unieke achtergronden voor mijn afbeeldingen.

Hoe ben je begonnen met foodfotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik begon mijn foodblog op Instagram in 2017 om deel uit te maken van een kookcommunity. In die tijd had ik een semi-professionele Canon-camera, met portretlenzen, en fotografeerde ik gerechten voor mezelf. Ik dacht: waarom deel je dingen niet met anderen? Ik deed mee aan foto- en receptenwedstrijden en vond het leuk om likes te ontvangen en te communiceren met mijn volgers. In een jaar tijd kreeg ik mijn eerste bestelling, ik moest recepten ontwikkelen en 15 gerechten fotograferen – heel uitdagend, heel spannend! Er kwam nog een project. Ik realiseerde me dat mijn passie mijn werk zou kunnen zijn. Ik was toen al zelfstandig kunstenaar, wat goed te combineren was met fotografie. Om mijn vaardigheden in het werken met licht en postproductie onder de knie te krijgen, heb ik altijd online cursussen gevolgd.

Ik zie dat je ook producten fotografeert?

Ja het is waar. Ik begon bijna vanaf het begin van mijn manier van fotografie, in 2018, met productprojecten te werken. Het cosmeticamerk hield van mijn minimalistische voedselfoto’s en ze vroegen of ik iets soortgelijks met hun producten kon maken. Op dat moment begreep ik dat deze sferen heel dichtbij zijn, beide behoren tot het genre van de stillevenfotografie, ik begon mezelf ook te positioneren als productfotograaf.

Zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

Als fotograaf (geen blogger) zou ik niet zeggen dat ik me aan één stijl houd. Ik experimenteer graag met stijlen, technieken en belichting. Als ik met projecten van klanten werk, moet ik de referenties en vereisten volgen die in een briefing worden vermeld. Ik bedoel, ik kan in verschillende stijlen werken, rustiek, scandinavisch of minimalistisch. Maar mijn favorieten zijn reclame of posterstijl, ik ga ook voor artistieke en moderne stijlen, werk graag met hard licht en eclectiek. Ik gebruik vaak gekleurde of tegelachtergronden en natuurlijke materialen zoals stenen of hout.

Heb je speciale tips over productfotografie?

De hoofdregel die ik altijd volg: houd de afbeelding simpel. Het product moet opvallen en alle rekwisieten moeten de kwaliteiten ervan alleen maar onderstrepen. Volg de trends (kleuren, stijl, presentatie) rekening houdend met de filosofie en individualiteit van elk specifiek merk. Probeer “wow-effecten”, levitatie, beweging, sprekende symbolen te gebruiken.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Ik kan door ALLES geïnspireerd worden. Kunst, films, spelen met kinderen, mijn man zien koken, schaduwen in het bos en zelfs afval op straat kunnen mij inspireren.

Over fotografen gesproken, Irvin Penn is een absoluut genie. Ik bewonder de manier waarop hij met voedsel speelt met behulp van surrealistische symbolen, wat resulteert in een provocerend maar nog steeds een verrukkelijk beeld.

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Hoe vinden klanten jou?

Meestal vind ik klanten op Instagram en via lokale communities.

Werk je met merken?

Ja, ik werk met merken, zowel met voedsel als met producten. Maar ik werk ook met online edities, schrijf over eten en fotografeer recepten.

Heb jij goede tips over je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Het hangt af van je doel. Als je bepaalde klanten wilt aantrekken, moet je een verzameling foto’s hebben die jouw vaardigheden op de beste manier demonstreren. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je met verschillende ondergronden, materialen en rekwisieten kunt werken, verschillende gerechten weet te stylen, weet wanneer je bepaalde lichtschema’s moet gebruiken.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest?

Op dit moment is Instagram mijn belangrijkste platform. Ik zou willen dat ik meer tijd kon vinden voor mijn portfolio op Pinterest. Wel check ik Pinterest voor inspiratie.

Momenteel besteed ik niet veel tijd aan sociale media. Hoe meer offline activiteiten ik heb, hoe minder ik online plaats. Ik moet nog steeds het juiste evenwicht vinden.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Zorg voor inhoud van hoge kwaliteit.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb mijn atelier op zolder. Het is groot genoeg voor al mijn apparatuur en props. Als ik met kookprojecten werk, doe ik dat in mijn keuken en verplaats ik het licht en de achtergronden daarheen.

Hoe maak je een fotografie & styling set?

Als ik geen opdracht heb met een grondige beschrijving van de foto, begin ik met het object zelf, voedsel of product, en bepaal ik welke stijl en licht ik ga gebruiken. Vervolgens hangt het af van het doel: als het een lifestylefoto is en ik moet een verhaal vertellen, dan zou ik voor geschikte rekwisieten gaan. Als het een reclamefoto is, zou ik eerder controleren welke effecten de kwaliteit van het product benadrukken.

Waar begin je, gebruik je een moodboard?

In 80% van de gevallen begin ik met een schets. Het is veel gemakkelijker om aan compositie te werken op een stuk papier dan in een studio. Zeker, ik gebruik een moodboard om het hele project in beeld te krijgen.

Welke tools in een fotografie setting niet mogen ontbreken?

Ik zou zeggen dat het nogal moeilijk is om een bevredigend resultaat te bereiken zonder een goede lens die geschikt is voor jouw doeleinden. Je kunt fotograferen met een low-budget camera, prachtige foto’s maken met natuurlijk licht, zelfs werken zonder statief (tot op zekere hoogte). Maar het is best een uitdaging om bijvoorbeeld met een kitlens 18-55mm een goede product- of foodshot te maken.

Kun je aangeven met welke apparatuur je werkt??

Het belangrijkste hulpmiddel is mijn favoriete camera Canon 5D IV en mijn lenzen, Canon 100 mm, Canon 24-70 mm en Canon 85 mm, niet te vergeten Manfrotto-statief, Godox-lampen en Wacom-tablet.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstmatig)?

Meestal werk ik met kunstlicht. Ik heb drie lampen, voor foto- en videoprojecten.

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Dat is een goede. Ik weet dat het in sommige gevallen een probleem kan zijn voor freelancers. Ik probeer niet ‘s avonds en in het weekend te werken. Het punt is dat koken en fotografie mijn passie is, niet alleen mijn werk, en ik kan wat photoshoptrucs bestuderen of zelfs in het weekend wat nieuwe recepten uitproberen.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Durf te handelen. Als je iets wilt, ga er dan gewoon voor. Ik zou willen dat ik minder aarzelde om bijvoorbeeld al in 2014 mijn huisgemaakte gerechten te posten. Vergelijk je werk niet met de anderen – we hebben allemaal onze eigen manier. Begin nu met bewerken in Lightroom en Photoshop (of andere platforms). Leer video’s maken en bewerken.

Wat is jouw droom…..?

Oh, je wilt niet over je dromen praten als je wilt dat die uitkomen, haha.

Tips en tricks?

Kijk rond. Bewaar de werken die je leuk vindt en analyseer die – wat je precies zo aanspreekt. Investeer in onderwijs. Waarschijnlijk zijn dit de meest voorkomende tips op elk gebied, maar toch: oefen regelmatig, stress niet en heb plezier!

Instagram: @mulino.cooks/

Website: Yuliamulino.com/

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.