sourdough bread
Een kijkje achter de schermen

Achter de schermen met foodfotograaf @emtulis

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Elizabeth Tulis van @emtulis. 

Elizabeth en ik ontmoetten elkaar tijdens de workshop van Twiggstudios, Stemsandforks en Elise Dumas. Ik herinner me nog dat ze net terugkwam van een workshop zuurdesembrood bakken, en een mooi en perfect zuurdesembrood meebracht! Erg indrukwekkend. Zo fijn dat je er bent.

Kun je jezelf voorstellen aan de lezers?

Hallo! Ik ben Liz, overdag advocaat en vroeg in de ochtends en ‘s avonds amateurbakker en foodfotograaf. Ik begon mijn bakblog, Pastry and Prose, een paar jaar geleden nadat ik betrokken raakte bij de online bakgemeenschap op Instagram.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je foodfotografie geleerd?

Bakken is al een hobby van me sinds ik een kind was, maar ik begon er meer tijd aan te besteden toen ik in 2017 naar Washington, DC verhuisde. Toen begon ik serieus te bakken en af en toe mijn baksels op Instagram te posten. Op een gegeven moment stelde mijn zus, die architect is en veel gevoel voor design heeft, voor dat ik meer kon nadenken over compositie in mijn foto’s.

Ik begon meer aandacht te besteden aan de keuzes en technieken van foodfotografen wiens werk ik was tegengekomen en bewonderde. Ik maakte foto’s met mijn oude iPhone, die me naar mijn gevoel beperkte, en uiteindelijk trok ik de stoute schoenen aan en kocht een full frame DSLR-camera.

Ik wist echter dat ik wat begeleiding nodig had om er goed gebruik van te maken, en toen zag ik dat Betty Binon en Aimee Twigger – twee foodfotografen die ik op Instagram volg – een workshop in Londen zouden leiden, samen met een andere geweldige fotografe, Elise Dumas. Ik ben dol op hun werk en Londen is een van mijn favoriete steden, dus ik greep de kans met beide handen aan en schreef me in voor de workshop.

Ik heb daar veel geleerd, en sindsdien heb ik geprobeerd te blijven leren en mezelf uit te dagen. Maar in principe ben ik autodidact, wat zeker vaak te zien is!

Waar haal je je inspiratie vandaan

Mijn baksels zijn het uitgangspunt voor mijn fotografie, en veel van mijn bakinspiratie komt van de seizoensproducten die ik op de plaatselijke boerenmarkt vind. Ik kan het nooit laten om een ongewoon stuk groente of fruit te kopen, of ik nu al een idee heb over hoe ik het zal gebruiken of niet! Ik ben vooral dol op groenten en fruit met diepe, juweelachtige kleuren, zoals rabarber, bloedsinaasappelen en paarse zoete aardappelen.

Welke fotografen inspireren jou?

Betty (@stemandforks) en Aimee (@twiggstudios) blijven me voortdurend inspireren. Ze maken niet alleen prachtige foto’s, maar slagen er ook in om visuele storytelling in hun werk te brengen. Net als ik zijn ze ook bakkers (en Betty is ook een bloemenontwerpster!), en ik hou ervan om te zien hoe de verschillende lagen van hun creativiteit zich vertalen in beelden. Het belangrijkste is misschien nog wel dat Betty en Aimee genieën zijn in het werken met licht.

Hoe vaak blog je? Of bak je 😉

Ik blog minder vaak dan ik zou willen! Ik probeer alleen recepten te posten die ik minstens een paar keer heb getest, en als het mogelijk is, probeer ik een verscheidenheid aan foto’s, inclusief procesfoto’s, in mijn posts op te nemen. Omdat ik een dagtaak heb die niets met bakken en bloggen te maken heeft, kan het moeilijk zijn om hier de tijd voor te vinden!

Mijn doel was om minstens één keer per maand een bericht te plaatsen, maar er is vaak iets tussen gekomen. Ik bak meestal een paar keer per week, maar dat is de laatste tijd wat minder geworden. Ik ben nu zwanger, en er waren een paar maanden in mijn eerste trimester waarin ik nauwelijks naar gebak kon kijken, laat staan het bakken en fotograferen! Maar ik begin er weer in te komen.

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Voor mijn eigen blog – die vooral gericht is op bakken – heb ik gemerkt dat het goed is om aantekeningen of een dagboek bij te houden van recepten of receptideeën waarvan ik denk dat ze een goede post zouden zijn, en dan de mogelijke toekomstige posts in gedachten te houden terwijl ik het recept aan het testen en fotograferen ben. Ik denk dat het ook helpt om een realistisch schema op te stellen-ik zou graag elke week of om de week een recept posten, maar ik weet dat dat niet echt haalbaar is gezien mijn andere verplichtingen.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Het varieert heel erg, maar ik gebruik Instagram zeker het meest.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Voor Instagram vind ik het leuk om van tevoren te bedenken hoe mijn “grid” eruit zal zien als ik een bepaalde foto plaats. Ik gebruik vaak de drafts sectie om uit te testen hoe verschillende foto’s erin zullen passen. Hoewel ik een Pinterest account heb, moet ik toegeven dat ik Pinterest nog niet echt heb uitgevonden! Dus ik neem alle tips aan die anderen kunnen delen!

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze jou?

Omdat ik een fulltime baan heb die niets met fotografie of bakken te maken heeft, heb ik mijn bloggen of fotografie nog niet echt kunnen professionaliseren of te gelde maken. Wel krijg ik af en toe via Instagram DM de vraag of ik mijn baksels ergens verkoop en of ik bestellingen aanneem. Niemand heeft ooit geprobeerd om me in te huren voor foodfotografie, hoewel er een paar geweldige bakkerijen in DC zijn waar ik graag mee zou werken als de gelegenheid zich voordeed.

Hoe zorg je voor een balans tussen vrije tijd/thuis en werk?

Bakken is mijn balans! Bakken en fotograferen stellen me in staat om afstand te nemen van mijn werk als advocaat en mijn geest op een totaal andere manier te gebruiken.

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Ik zou willen dat ik veel eerder in mijn leven was begonnen met fotografie!

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik weet dat als de baby er eenmaal is, het nog moeilijker zal worden om tijd te vinden om te bakken en te bloggen. Daarom hoop ik de komende maanden wat tijdrovende bakprojecten aan te pakken die al een tijdje op mijn to-do lijstje staan, zoals croissants en andere ontbijtgebakjes gemaakt met gelamineerd deeg.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik maak mijn foto’s thuis, in mijn eetkamer, die ramen heeft op het noorden.

Hoe bereid je een foodstylingset voor?

Ik zou willen dat ik meer tijd had om aan food styling te besteden! Mijn styling is vrij minimalistisch, maar ik gebruik meestal een achtergrond, kies een paar props die lijken te werken en speel net zo lang tot ik een compositie vind die me bevalt. Ik experimenteer ook een beetje met het licht – soms gebruik ik een reflector, of blokkeer ik de ramen ernaast voor meer dramatisch licht.

Welke props gebruik je het meest?

Afhankelijk van hoe breed je “props” definieert, zijn bakplaten en bakperkament waarschijnlijk degenen die het vaakst op mijn foto’s te zien zijn. Wat interessanter is, zijn de porseleinen dessertbordjes die ik bij een kringloopwinkel in Brooklyn heb gevonden en die in een groot aantal van mijn foto’s te zien zijn.

Wat voor achtergronden gebruik je?

De laatste tijd gebruik ik een houten achtergrond van Texturit en een paar minder dure achtergronden van Replica Surfaces. Ik heb een hele mooie dubbelzijdige achtergrond van Woodville Workshop die ik een tijdje geleden heb gekocht, maar ik kocht hem toen ik net serieus begon met voedselfotografie en nog niet had uitgezocht welke kleuren en texturen het beste bij mijn stijl passen. Ik gebruik de laatste tijd ook alleen maar stof en bakpapier.

Met welk licht werkt je? (daglicht/kunstlicht)

Ik gebruik altijd natuurlijk licht.

Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief?

Ik gebruik een Canon 6D camera en een Sigma 50 mm lens. Voor sommige opnames gebruik ik een oud, ietwat gammel statief dat van mijn opa is geweest, hoewel ik graag een nieuwe zou aanschaffen met een afneembare arm die ik kan gebruiken voor flatlays.

Waar kun je niet mee/zonder werken?

Natuurlijk licht!

Met welk programma bewerk je je foto’s?

Ik gebruik Adobe Lightroom.

Tips en trucs?

Meer inzicht in licht – zowel in het algemeen als specifiek in mijn ruimte – is voor mij de sleutel geweest tot het verbeteren van mijn fotografie. Ik gebruik ook vaak de “Canon Connect”-app op mijn telefoon, waarmee ik op afstand kan fotograferen en mezelf in foto’s kan opnemen.

Meer zien van het werk van Elizabeth?

Check haar blog: https://www.pastryandprose.com

Of volg haar op Instagram: @emtulis

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.