behind the scenes with Bea Luba Food photographer and teacher
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @bealubas

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Bea Lubas van @bealubas

Kun je jezelf voorstellen?

Hallo, ik ben Bea. Een Pools meisje dat in Engeland woont. Ik ben een foodfotograaf en docent.

Ik zou elke dag wel de hele dag eten kunnen fotograferen en ik vind het geweldig om nieuwe dingen te ontdekken over het vak en deze ontdekkingen te delen met andere fotografen. Je kunt me vooral vinden op mijn instagram @bealubas.

Mijn boek ‘How To Photograph Food’ is vorig jaar gepubliceerd (en het voelt nog steeds surrealistisch om te zeggen dat ik auteur van een boek ben!

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Fotografie was niet iets wat ik ooit als een carrière heb overwogen. De dingen veranderden voor mij toen ik naar Engeland verhuisde. Darek (mijn man) en ik begonnen rond te reizen en het nieuwe land waarin we woonden te verkennen en ik probeerde onze ‘avonturen’ vast te leggen met mijn mobiele telefoon. Tot mijn grote verbazing gaven de foto’s die ik nam nooit weer hoe ik me deze momenten of plaatsen herinnerde. Toen kreeg ik het idee dat ik graag een DSLR camera wilde hebben en meer over fotografie wilde leren.

In die tijd raakte ik echt geïnteresseerd in het verbeteren van mijn kook- en bakvaardigheden, dus toen mijn nieuwe camera arriveerde, begon ik als onderdeel van mijn praktijk dingen te fotograferen die ik kookte en bakte. Ik vond het proces zo leuk dat ik meer onderzoek begon te doen naar foodfotografie. (Ik weet dat het gek klinkt, maar tot dan toe had ik er niet eens aan gedacht dat foodfotografie een carrièremogelijkheid was!)

Op een dag typte ik ‘food photography tips’ in bij google search en kwam ik terecht bij Pink Lady Food Photographer of the Year competition. “Wow, er bestaat zelfs een wedstrijd voor foodfotografie! Ik weet nog dat ik tegen Darek zei dat ik niet van plan om mee te doen dat jaar. Ik had geen goede foto’s. Ik geloofde niet dat ik goed was. Maar toen Darek tegen me zei ‘Je hebt niets te verliezen’, veranderde er iets in mijn geest en op de dag van de deadline schreef ik mijn foto in.
Mijn mond viel letterlijk open van verbazing toen ik hoorde dat de jury mijn foto had uitgekozen voor de finale en dat hij aan de muur van The Mall Galleries in Londen komt te hangen!
Dat motiveerde me om harder aan mijn vaardigheden te werken, een blog te starten en serieuzer over foodfotografie na te denken.

De toewijding om te oefenen heeft de grootste invloed gehad op het verbeteren van mijn vaardigheden. Toen ik net begon fotografeerde ik ELKE DAG. (Ik probeer het nu nog steeds elke dag te doen, maar soms zit administratief werk in de weg :)) In het begin maakte ik veel slechte foto’s. Ik maakte een hoop fouten. Maar dat motiveerde me altijd om het opnieuw te proberen, en harder. Na elke shoot analyseerde ik de dingen die werkten en de dingen die niet werkten – ik denk dat de tijd nemen voor reflectie een groot verschil heeft gemaakt voor mij!

Aan het begin van mijn fotografiereis had ik ook het geluk dat ik de kans kreeg om twee fotografen te volgen die ik echt bewonder: Jonathan Gregson en Kris Kirkham. Ik zal voor altijd dankbaar zijn voor deze ervaringen, ze hebben me veel motivatie gegeven en me in staat gesteld om fotografie vanuit een ander (en zeer professioneel!) perspectief te bekijken.

Ik leer nu nog steeds bij! En ik wil altijd een student blijven.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Overal! Soms op de minst verwachte plaatsen. Maar door de jaren heen heb ik gemerkt dat er 4 inspiratiebronnen zijn die het meest terugkomen in mijn creatieve praktijk.

  1. Kleur is mijn grootste bron van inspiratie. Ik ben gefascineerd door kleurenpsychologie en hoe kleur beïnvloedt hoe we ons voelen. Het is mijn favoriete storytelling tool! (Naast licht!)
  2. Als ik zie hoe het licht verandert en hoe het reageert op de objecten, krijg ik altijd nieuwe ideeën over hoe ik licht in mijn werk kan gebruiken.
  3. Eten inspireert natuurlijk ook mijn shoots! Ik concentreer me altijd op wat het meest bijzonder is aan mijn onderwerp en ik maak mijn foto’s om dat speciale te laten zien wat mijn aandacht trok.
  4. Ik hou van kunstenaars die een frisse kijk hebben op iets alledaags. Dit wakkert altijd de inspiratie aan, en wekt mijn nieuwsgierigheid om beter te kijken en meer op te merken. Het verrassingselement is iets wat ik in mijn werk probeer te brengen – het lukt niet altijd, maar ik probeer het altijd haha

Wie zijn je klanten? En hoe vinden ze je?

Door de jaren heen heb ik met verschillende foodmerken en tijdschriften gewerkt. Voornamelijk voor opdrachten, maar het komt ook vaak voor dat merken en tijdschriften mij benaderen om mijn bestaande foto’s te kopen. Ik heb ook samengewerkt met fotografiemerken om te spreken over fotografie op verschillende conferenties en online evenementen.
Sommige van mijn klanten zijn mensen die ik zelf contacteer. Sommigen vinden mij via Instagram, Pinterest of Google search. En sommigen komen via de aanbeveling van mijn klanten of van bevriende fotografen.

Heb je goede tips over je portfolio?

Ons portfolio laat onze fotografische vaardigheden zien, dus het is belangrijk om een goede variëteit aan technieken en stemmingen te laten zien. Dit communiceert naar onze klant dat we de capaciteiten hebben om verschillende opdrachten aan te nemen.

Er zijn heel veel STERKE foodfoto’s, dus een verrassingselement kan ons net iets gedenkwaardiger maken. Hoe kan ik een potentiële klant die op mijn pagina landt positief verrassen?” is een goede vraag om jezelf te stellen.

Maar sterke en verrassende beelden zijn niet alles. Het is belangrijk om ook onze persoonlijkheid te laten zien, dus negeer je ABOUT pagina niet.

Vertel ons over je BOEK!
Op instagram heb je veel gedeeld over het maken van je fotografie en styling boek. Welke lessen heb je geleerd tijdens het schrijven van het boek?

Het voelt nog steeds zo onwerkelijk voor me om te zeggen dat ik een boek heb geschreven weet je!
Het was zonder twijfel het moeilijkste project waar ik ooit aan heb gewerkt, maar het was tegelijkertijd de meest verrijkende- en leerzame ervaring.

Het proces heeft me echt geholpen mijn gedachten over fotografie te ordenen en ik heb gaandeweg veel over mezelf geleerd. Ik leerde hoe mijn creativiteit werkt en wat ik dagelijks kan doen om me creatiever te voelen. Ik heb geleerd hoe ik mezelf op een duidelijkere manier kan uitdrukken. En natuurlijk hoe ik georganiseerder en productiever kan zijn! Ik heb het gevoel dat mijn mindset tijdens het proces ook een ‘upgrade’ heeft gekregen – ik ben echt trots op de persoon die ik dankzij deze ervaring ben geworden.

Heb je nog nieuwe plannen voor 2021?

Ja, die heb ik! Ik ga twee ongelooflijke fotografen begeleiden als onderdeel van mijn boekbonuservaring.
Ik ga ook ‘vaardigheden delen’ met een paar creatieven die ik echt bewonder.
En ik ben erg enthousiast over dat ik samen met Eva Kosmas Flores dit voorjaar weer onze Virtuele Workshop mag organiseren. We hebben vorig jaar met een geweldige groep gewerkt en ik kan niet wachten op de brainstormsessies en creatieve chats met fotografen dit jaar.
Ik wil ook een nieuwe richting inslaan met mijn werk voor klanten. Dit idee knaagt al een tijdje aan me! Ik zal hier wat meer over vertellen zodra de dingen op hun plaats beginnen te vallen. (Er is nog veel dat ik moet uitzoeken, maar het windt me enorm op!!!)

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ongeveer één/twee uur per dag. Ik neem af en toe wat langere pauzes, als ik mijn hoofd leeg moet maken of als mijn familie uit Polen op bezoek komt. Maar er zijn ook drukkere social media-seizoenen. Tijdens de boekpublicatiemaanden spendeerde ik veel meer tijd op social media omdat ik het echt geweldig vond om de kans te krijgen om in contact te komen met de lezers.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Voor Instagram:
Creëer. Deel. Herhaal.
Ondersteun anderen.
Engage zoveel als je kunt.
Stel tijdsgrenzen.
Laat de cijfers je niet in de war brengen.
Ik kon het niet bij één houden – sorry!

Voor Pinterest – Ik zou het volgen van Dama @details.to.dama ten zeerste aanbevelen

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Dat is iets wat ik nog steeds aan het leren ben, en er is nog zoveel ruimte voor verbetering, maar ik ben een veel creatiever persoon en een leuker mens om mee om te gaan sinds ik meer aandacht begin te besteden aan hoe ik wil dat deze balans er voor mij uitziet.

Ik herhaal vaak de woorden van David Allen in mijn gedachten ‘Ik kan alles – maar niet alles’. Het is niet zo moeilijk om nee te zeggen tegen dingen die we niet willen doen, maar het is wel heel moeilijk om nee te zeggen tegen spannende kansen die op ons pad komen. Maar ja zeggen tegen TE VEEL spannende projecten zal ons vroeg of laat overbelast, leeggezogen, ongeïnspireerd, oncreatief of zelfs opgebrand achterlaten. Dat is een zeer hoge prijs voor te royaal ja zeggen. Ik heb het ook meegemaakt en het is niet leuk.

Dus dit is waar ik aan gewerkt heb om mijn evenwicht te bewaren:

Ik leer mezelf op de eerste plaats te zetten. Ik geef prioriteit aan voeding, beweging, slaap en rust. Ik werk aan mijn mindset. Op die manier kan ik beter voor mijn gezin opkomen. En ben ik een creatiever persoon op het werk.

Ik ga aan het einde van elke maand zitten en beslis wat het MEEST belangrijk voor me is in de komende 4 weken. Daarna volg ik dagelijks mijn processen/afleidingen om op koers te blijven, en gefocust te blijven. Dat betekent vaak dat ik Nee moet zeggen tegen dingen waar ik eigenlijk Ja tegen zou willen zeggen, maar ik moet ruimte en mentale energie overhouden voor die creatieve projecten die op dat moment HET MEEST belangrijk voor me zijn.

Ik heb systemen aan het werk gezet die me helpen georganiseerder en productiever te zijn. En ik doe mijn ‘diepe werk’ ‘s ochtends als mijn energieniveau op zijn hoogst is en ik raak mijn telefoon of e-mailbox in die tijd niet aan.

Ik bepaal mijn werktijden en probeer me daaraan te houden. (Ik ben geen supermens en soms werk ik overuren, maar ik heb mezelf beloofd dat niet te vaak te laten gebeuren).

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Beide!

Ik werk graag op verschillende locaties. Dat geeft me altijd inspiratie en laat me het licht op nieuwe manieren ontdekken.

Maar ik geniet ook van de flexibiliteit die het werken vanuit mijn kleine thuisstudio me geeft! Ik kan mijn set-up de dag ervoor klaarzetten, ik hoef mijn apparatuur niet in en uit te pakken of ergens heen te rijden, wat een hoop tijd bespaart!

Plus ik kan met Daisy (mijn hond) op de bank knuffelen wanneer ik daar zin in heb en een theepauze houden met Darek in de tuin!

Hoe bereid je een foodstyling set voor?

Of ik nu vanuit mijn thuisstudio werk of op een andere locatie, ik brainstorm altijd van tevoren over ideeën voor shoots/creatieve benaderingen.

Vaak doe ik de testopnames al voor de fotoshoot. Ik test hoe het keramiek en de kleuren samenwerken, en als er een nieuw idee is voor de belichting dat ik wil proberen, test ik dat ook voor de shoot.

Als ik in mijn thuisstudio werk, bereid ik mijn set-up en alles wat ik nodig heb altijd de dag van tevoren voor. Ik vind het fijn om ‘s ochtends de studio in te lopen en alles voor de shoot klaar te hebben staan. Dan voel ik me altijd creatiever! Als ik op een locatie werk, test ik altijd eerst het licht en warm ik mijn ogen op door een paar foto’s rond de studio te nemen.

Dan begin ik de set voor te bereiden voor de eerste schotel terwijl ik de notities over de briefing bekijk. Ik verzamel altijd alle rekwisieten en alles wat ik nodig zou kunnen hebben voor de styling op één plek, meestal op een tafel naast de set-up zodat ik alles binnen handbereik heb. Ik begin met de compositie zonder eten, als ik tevreden ben met hoe het eruit ziet, komt het eten op de set en dan werk ik aan de details.

Welke props gebruik je het meest en welke achtergronden gebruik je?

Ik zoek altijd naar tijdloze dingen die ik steeds opnieuw kan gebruiken, met ander servies, en voorwerpen die nog meer ‘karakter’ krijgen naarmate ze ouder worden.

Enkele van mijn favoriete keramisten zijn: Zielony Slon Pottery, PatPottery, TriLukne, Dante’s Ceramics en WinterWares.

Mijn favoriete winkels voor props en stoffen zijn: Anthropologie en Daylesford Farm (hun linnengoed is mijn favoriet!)

Wat achtergronden betreft: Woodville Backgrounds, @fifbackgrounds, Capture by Lucy’s backgrounds, JipyFondos, Pepperazzi backdrops zijn degenen die ik het meest gebruik.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht) ?

Ik werk met natuurlijk licht, maar ik sta te popelen om meer te leren over kunstlicht.

Welke camera en lenzen gebruik je?

Ik werk met Canon 5D mark IV en mijn twee favoriete lenzen zijn 50mm en 100mm.

Waar kan je niet zonder werken?

Ik kan niet werken zonder eerst iets te eten haha! Ik kan me niet concentreren op fotografie als ik alleen maar denk aan het eten wat ik ga fotograferen.

Als ik in de studio werk, is het gebruik van een statief en live view tethering wat mijn werk altijd makkelijker maakt en wat me veel tijd bespaart!

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Ik hou van Lightroom en Photoshop.

Tips en trucs

Wees lief voor jezelf!

Word verliefd op het leerproces en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet lukken. Neem er lering uit en geef jezelf ALTIJD een schouderklopje omdat je het hebt geprobeerd, want daar is veel moed voor nodig!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.