tomato
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @thebiteshot

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Joanie Simon van @thebiteshot.

portret foto Joanie Simon The Bite Shot
Ik denk dat velen van ons je kennen van al je geweldige video’s op Youtube, maar kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Joanie, een commerciële foodfotograaf, foodblogger en docente uit Phoenix, AZ. Ik geef voornamelijk les in foodfotografie op YouTube op mijn kanaal genaamd The Bite Shot.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik ben begonnen met het maken van content voor mijn foodblog en zoals veel mensen, werd ik verliefd op de fotografie kant van de zaak en wilde ik er beter in worden. Ik heb het vooral geleerd door dingen te googlen, het Pinch of Yum e-book, veel vallen en opstaan, en veel boeken te lezen.

Waar haal je je inspiratie vandaan of zijn er specifieke fotografen?

Als ik voor mezelf fotografeer, zoek ik naar de kleuren en gevoelens die uitdrukken waar ik op dat moment zin in heb. Ik denk ook veel na over het specifieke eten dat ik fotografeer en laat dat een groot deel van mijn creatieve beslissingen bepalen.

Op visueel gebied heb ik een graad in de kunstgeschiedenis en ik was altijd onder de indruk van het werk van de Fauves, en ik heb het gevoel dat dat een zekere invloed heeft op de algemene esthetiek waar ik me op richt.

breakfast food shot
Hoe vaak plaats je een video op Youtube?

Mijn doel is om elke donderdag te publiceren, maar tussen mijn persoonlijke leven, het geven van online cursussen, plus commerciële fotografie klanten, was het moeilijk om elke week te publiceren in 2020. Ik heb onlangs een video-editor ingehuurd die een enorme hulp is geweest door het maken van video’s gemakkelijker te maken en ik heb goede hoop dat ik in 2021 weer wekelijks video’s kan publiceren.

fresh honey
Heb je nog tips als je net bent begonnen met YouTube?

YouTube is niet zoals bloggen in die zin dat de SEO-strategieën die je op een blog gebruikt, niet van toepassing zijn op YouTube-video’s. De sleutel is, net als bij sociale media, om inhoud te creëren die zeer waardevol is voor een zeer specifiek publiek. Ik denk dus niet dat mijn kanaal zo succesvol zou zijn als het een algemeen fotografiekanaal was.

Dat ik me uitsluitend op eten richt, betekent dat een heel specifiek publiek geïnteresseerd is in die inhoud. Uiteindelijk gaat het mij om de kwaliteit van het publiek, niet om de kwantiteit. En ik leid altijd met vrijgevigheid. Dat is een waarde die ik integreer in alles wat ik doe in mijn bedrijf.

tomatoes
Heb je goede tips over je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Een portfolio moet de beelden bevatten die gericht zijn op de specifieke klanten die je zoekt. Als je op zoek bent naar redactionele klanten, moeten ze in staat zijn om het soort beelden dat ze in hun tijdschrift zetten in je galerij te zien.

Je kunt prachtige foto’s hebben, maar als ze niet passen bij de uitstraling en het soort werk dat die klant nodig heeft, word je niet aangenomen. Verwaarloos ook je ‘Over mij’ pagina niet. Als een klant je serieus neemt, zullen ze die lezen en het is jouw kans voor een geweldige eerste indruk.

olives
Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Instagram en YouTube zijn mijn primaire kanalen, hoewel ik niet veel tijd aan YouTube besteed. De meeste tijd op YouTube gaat zitten in het maken van video’s, waar ik tussen de 2 en 10 uur over doe.

Instagram besteed ik ongeveer twee uur per dag aan, al probeer ik het minder te doen omdat ik me veel creatiever voel naarmate ik minder tijd aan sociale media besteed 🙂

tomatilles
Wie zijn je klanten en hoe vinden ze jou?

De meeste van mijn klanten zijn voedingsmerken uit de VS, maar er zijn ook enkele Canadese. LinkedIn is een geweldige bron voor leads. Netwerken is ook een goede manier om nieuwe klanten te vinden en om mensen van je bedrijf op de hoogte te brengen.

Het afgelopen jaar zijn verwijzingen de meerderheid van mijn nieuwe zaken geweest. Een paar jaar geleden heb ik veel tijd besteed aan het rechtstreeks benaderen van klanten met wie ik wilde werken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, hoewel het zeker veel moeite en tijd heeft gekost.

Ik ben ook begonnen met het fotograferen van meer kookboeken, die meestal zijn ontstaan doordat ik de auteurs kende via verschillende netwerksituaties in het verleden (conferenties, Facebook-groepen, enz.)

salad greens
Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Daar probeer ik nog steeds achter te komen. Als iemand dat doet, laat het me weten!

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Ik zou minder aan mezelf hebben getwijfeld. Ik twijfelde altijd aan mezelf (en doe dat nog steeds), maar na verloop van tijd weet ik dat zelftwijfel een deel van het proces is, dus ik ben in staat om er voorbij te gaan en te voorkomen dat het me vooruitbrengt.

behind the scenes
Heb je nieuwe plannen voor het komende jaar?

Jazeker! Mijn boek “Picture Perfect Food” komt in april uit en ik ben zo blij dat ik het in handen van mensen kan brengen. Het staat vol met lessen die ik nog nooit op YouTube of Instagram heb gedeeld, dus veel leuke nieuwe dingen daar!

Ik zal ook een vernieuwde versie van mijn online cursus, Artificial Academy, opnieuw lanceren. Het heeft de afgelopen twee jaar duizenden voedselfotografen geholpen om kunstlicht in hun werk te leren gebruiken en het wordt alleen maar beter en beter.

Kun je ons vertellen hoe je normaal gesproken te werk gaat bij een food fotografie opdracht?

Als je met een klant werkt, gaat het erom dat je heel veel vragen stelt. Weten wat de klant verwacht en wat hun visie is, is het belangrijkste voor mij, zodat ik er zeker van kan zijn dat ik de uiteindelijke beelden kan leveren waar ze van houden. En geen detail is te klein in mijn ervaring. Van props tot de manier waarop ze willen dat het eten eruit ziet, waar de foto’s gebruikt gaan worden, branding en kleuren, het is van het grootste belang om op één lijn te zitten.

chocolate balls
Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Mijn studio is bij mij thuis, dus allebei! 🙂

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

99% van de tijd fotografeer ik met kunstlicht. Het geeft me totale controle, consistente belichting tijdens een shoot en maakt het veel sneller in de nabewerking van de foto’s. Maar soms, als ik eens wat anders wil en ik de tijd en flexibiliteit heb, fotografeer ik met daglicht omdat daglicht me de kans geeft dingen anders te zien en me inspireert tot nieuwe ideeën met mijn kunstlicht.

behind the scenes cup cakes blue
Kun je vertellen met welke apparatuur je werkt?

Ik heb een heleboel apparatuur, veel vanwege de educatieve kant van mijn bedrijf en mijn cursus kunstlicht. Verschillende mensen hebben verschillende apparatuur nodig, afhankelijk van het soort werk dat ze maken, waar ze fotograferen, hun budget, enz… dus ik probeer veel variatie aan te brengen in mijn cursussen en mijn YouTube-inhoud om aan de behoeften van een breed publiek te voldoen.

Ik heb een quiz gemaakt die mensen kunnen doen om erachter te komen welke specifieke verlichtingsapparatuur ik hun aanraad op basis van antwoorden op verschillende vragen: https://go.bucketquizzes.com/sf/9346c786.

Voor mij persoonlijk, gebaseerd op mijn specifieke behoeften en voorkeuren, fotografeer ik met Godox AD600 Pro lampen (flitsers), en een verscheidenheid aan modifiers, afhankelijk van de look die ik probeer te bereiken. Mijn vaste modifiers zijn een 12 x 36” strip softbox voor donkere en moody verlichting en een grote 4′ x 4” diffusion Scrim Jim Cine van Westcott voor meer algemene en zachte verlichting.

Mijn huidige camera is de Nikon Z7 en ik gebruik voornamelijk de 24-70mm f2.8S lens en de 105mm Sigma f2.8 lens met de FTZ converter. Ik ben ook dol op mijn Manfrotto-statief, de 161MK2B en ik geef de voorkeur aan een pistoolgripkop om snel van de verticale naar de horizontale stand te kunnen overschakelen.

gold an blue cup cake close up

Tips en trucs?

Als er iets is dat je niet begrijpt in de fotografie, laat je dan niet intimideren, maar zie het als een kans om geïnspireerd te raken en iets nieuws te leren. Ik heb in een paar jaar veel geleerd omdat ik alles wat ik niet begrijp als een persoonlijke uitdaging zie om iets nieuws te leren.

mexican soup
Wil je mee van Joanie haar werk zien?

Website: JoanieSimon.com

Youtube: youtube.com/thebiteshot

Instagram @thebiteshot

 

noodle soup
 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.