Fotografie door Winnie Verswijvel
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @winnieverswijvel

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Winnie Verswijvel van @winnieverswijvel

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hoi! Ik ben Winnie Verswijvel, ben 28 en ben 5 jaar geleden van Antwerpen naar Amsterdam verhuisd. Daar woon en werk ik nu. Het grootste deel van de tijd doe ik dat voor Culy.nl, daarnaast ben ik ook als freelancer actief voor andere opdrachtgevers als ALDI en njam!. ‘Food content creatie’ is hoe ik mijn baan het beste kan omschrijven. Naast food fotografie doe ik dus ook nog andere dingen zoals receptontwikkeling, culinair schrijven, food styling en social media content.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Toen ik begon als redacteur bij Culy werd mij na een tijdje gevraagd of ik het leuk zou vinden om ook zelf recepten te ontwikkelen en te fotograferen voor de website. ‘’Túúrlijk!’’, dacht ik, alsof dat een makkelijke klus zou zijn. In dat laatste heb ik me zwaar vergist: al gauw merkte ik hoe moeilijk het is om een goede food foto te maken. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en vind ik dat eigenlijk nog steeds, ondanks dat ik gelukkig al veel meer controle heb over mijn foto’s.

Winnie Verswijvel
Fotografie door Winnie Verswijvel
Fotografie door Winnie Verswijvel

Kun je jouw stijl omschrijven?

Op dit moment: minimalistisch met een klein vleugje vintage. Ik hou van levendige kleuren en van spelen met scherpte-diepte. Maar ik ben mijn stijl nog volop aan het ontwikkelen en hoop dan ook dat ik daar nooit een rustpunt in bereik. Het probleem is dat ik zo veel verschillende stijlen mooi vind, van conceptueel en funky tot rustig, natuurlijk en een beetje ouderwets.

Hoe koester je je creativiteit?

Creativiteit hangt samen met heel veel andere aspecten van mijn leven: goede nachtrust, voldoende bewegen, goed eten en inspirerende plekken opzoeken. Ik merk dat mijn werk beter wordt als ik dit soort factoren goed bewaak. Makkelijk is dat niet altijd: door een druk sociaal leven en een race tegen deadlines heb ik vaak het gevoel dat mijn creativiteit wordt beperkt. Het is echt een kwestie van tijd maken voor creatieve dingen en van balans zoeken, maar ik denk dat elke creatieve ondernemer daar wel mee worstelt.
Fotografie door Winnie Verswijvel

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

De dingen die ik zelf het liefst maak en eet: vaak kommen met rijst of noedels, bedekt onder een lading kleurrijke toppings. Zoetigheid daarentegen zet ik echt niet graag op de foto. Ik zie de mooiste foto’s van gebak verschijnen, maar mij lukt het maar niet.

Wie of wat inspireert jou?

Jonge mensen die op korte tijd veel verwezenlijken, dat vind ik knap. Tuurlijk kan ik ook opkijken naar grote namen, maar als 28-jarige geven leeftijdsgenoten me toch meer een boost. Dan denk ik: ‘’Wow, als zij het kunnen, ik ook’’. Dat inspireert me vooral in de aspecten hard werken, nieuwe dingen proberen en door zetten. Puur voor visuele inspiratie blader ik graag door food magazines of kijk ik naar mijn favoriete Instagram-accounts.

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (product)fotograaf?

Met een andere bril naar eten kijken dan de gemiddelde persoon en dat dan ook nog eens op foto vast te leggen. Het zachte van een perzik, het sappige van een tomaat, de mooie rondingen van een blaadje basilicum… Wie deze eigenschappen op een overtuigende manier in beeld kan brengen, weet wat hij doet. Als het om gerechten draait, heb ik de grootste bewondering voor mensen die alledaagse gerechten goed kunnen fotograferen. Een sterrengerecht schittert altijd wel op een foto, maar een gegratineerde ovenschotel in een alledaagse ovenschaal? Zie dat maar eens aantrekkelijk op een foto te krijgen.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Door kritisch naar mijn foto’s te kijken en me af te vragen wat er beter kan. Maar ook door actief te investeren in het leren van nieuwe skills. Vorig jaar volgde ik een cursus food styling bij Lucie en een cursus culinair schrijven. Dit jaar wil ik leren werken met flitslicht en kookcursussen volgen. Zo is er elk jaar wel iets waar ik mezelf in wil verbeteren. De laatste tijd ben ik ook meer bezig met videocontent, dat is weer een nieuwe tak van sport waar ik erg veel plezier aan beleef.

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

In je portfolio neem je liefst een mix van verschillende stijlen op, je wil dat alles wat je doet en kan goed weerspiegeld is. Verder denk ik dat het belangrijk is om het werk uit te lichten dat het dichtst bij je persoonlijkheid aanleunt. Ik probeer alleen maar dingen te delen waar ik 100 procent achtersta, werk dat volledig aansluit bij wie ik ben.

Wat is jouw ideale klant?

De laatste jaren heb ik veel gewerkt voor commerciële partijen. Daar heb ik veel uit geleerd, maar in de toekomst zou ik ook graag wat creatievere projecten op poten willen zetten. Een E-book met foto’s en tips van mijn favoriete plekjes in Amsterdam, foodvideo’s maken in Japan en Zuid-Korea, mee de visuele stijl van restaurants bepalen,… Mensen die hieraan willen meewerken, mogen zich komen melden 😊.
Fotografie door Winnie Verswijvel
Fotografie door Winnie Verswijvel
Achter de schermen met Winnie Verswijvel
Achter de schermen met Winnie Verswijvel

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik probeer om de paar dagen mijn Instagramfeed aan te vullen en mijn stories te onderhouden. TikTok heb ik recent aangemaakt en dient voorlopig vooral als speelruimte voor mijn eerste video-experimenten. De grootste uitdaging bij socials vind ik het strategische stuk dat komt kijken bij volgerwerving. Ik ben daar niet zo graag mee bezig, maar weet dat het me wel veel zou opleveren.

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

Laat je niet ontmoedigen door werk waar je niet tevreden over bent. Ik was zeker geen natuurtalent en ik heb dikwijls gehuild uit pure frustratie omdat het allemaal niet lukte zoals ik het wilde. Maar alles waar je aandacht aan geeft, gaat groeien. Met een sterke mindset kun je het verschil maken, veel meer dan dure apparatuur of props.

Heb je speciale tips over product- of foodfotografie?

Oefen, oefen, oefen. Bekijk elke foto die je maakt kritisch en vraag jezelf af wat er beter kan. Dat is zoveel nuttiger dan 1000 foto’s maken en hopen dat er een goed exemplaar tussen zit. Toen ik pas begon, noteerde ik in een boekje welke lessen ik die dag geleerd had. Dat is een goede manier om er bewust mee bezig te zijn, in plaats van gewoon zomaar wat te doen.
Winnie Verswijvel
Fotografie door Winnie Verswijvel

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis! In mijn dromen heb ik een aparte studio met een gigantische keuken en veel ruimte voor props, maar met een klein appartementje in Amsterdam is de realiteit anders. Het is wel ‘ns gebeurd dat ik een backdrop op mijn bed leg omdat het licht op dat moment het beste is in de slaapkamer. Dan weet je wel hoe beperkt in ruimte ik ben…

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Zo veel! De belangrijkste les voor mij was – zoals ik eerder zei – dat mindset veel belangrijker is dan talent. Maar ook qua food styling en food fotografie heb ik veel concrete lessen geleerd. Dat gaat van de manier waarop je kruiden aantrekkelijk over een gerecht legt tot inschatten welk licht het mooiste is voor een gerecht.

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.
Achter de schermen met Winnie Verswijvel

Welke apparatuur gebruik je?

Een Sony Alpha 6400 met twee lenzen: een Tamron-zoomlens en eentje van 50 mm.

Welke props en backdrops gebruik je?

Dankzij een kringloopwinkelverslaving heb ik heel veel tweedehandsbordjes en glazen. De laatste jaren heb ik bovendien geïnvesteerd in handgemaakt keramiek, met unieke stuks kun je het verschil maken. Naast verschillende backdrops van Lucie werk ik ook graag met stoffen ondergronden (vaak tweedehands gordijnen), die geven je foto’s automatisch veel textuur.

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Door de props en backdrops klaar te leggen waarvan ik denk dat ze bij de mood van mijn gerecht passen. Eenmaal het gerecht klaar is, probeer ik zo snel mogelijk een definitieve propkeuze te maken; een gerecht verpietert snel en je wil vermijden dat het er na een paar minuten al minder mooi uitziet. Als ik weet dat ik een hele dag moet koken en fotograferen, probeer ik bovendien vroeg naar bed te gaan en helemaal uitgerust aan de dag te beginnen. Het is behoorlijk vermoeiend om op één dag verschillende gerechten te koken en ze ook nog eens mooi te fotograferen, vooral als je tegelijkertijd ook nog mails en appjes moet beantwoorden. Je combineert veel verschillende rollen, bij grotere producties zijn daar allemaal verschillende poppetjes voor. Doe je dat allemaal zelf dan is een uitgerust koppie geen overbodige luxe.
Fotografie door Winnie Verswijvel

Gebruik je een Moodboard?

Voor grotere klussen wel, maar vaak heb ik daar geen tijd voor en wordt het hooguit een snelle Pinterestcheck.
Fotografie door Winnie Verswijvel
Fotografie door Winnie Verswijvel

Welk licht heeft je voorkeur?

Voorlopig heb ik alleen nog maar met daglicht gewerkt maar werken met kunstlicht staat absoluut nog op mijn to-do.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Reizend, creërend en dagelijks genietend van dit leuke werk. Ik ben nu al heel tevreden met hoe het gelopen is en ik hoop dat over 5 jaar nog steeds te kunnen zeggen.
Winnie Verswijvel

Dank je wel, Winnie, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem dan een kijkje op haar website of IG account.

Instagram: @winnieverswijvel

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.