behind the scenes with
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @gastrostoria

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Darina van @gastrostoria.

behind the scenes with

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Darina en ik ben een voedselfotograaf in Vancouver, Canada.

Naast het werken met verschillende redactionele en commerciële klanten, geef ik les in foodfotografie aan een plaatselijke kunstacademie en ook online via mijn eBooks en de online cursus CaptureOne Deep Dive. Ik creëer technische en creatieve hulpmiddelen om fotografen te helpen hun foodfoto’s naar een hoger niveau te tillen.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Via een omweg ben ik in de fotografie terecht gekomen. Aanvankelijk begon ik als foodblogger toen ik tijdens de economische neergang van 2008 werd ontslagen van mijn baan als leraar. Met een MFA in creatief schrijven besloot ik mijn liefde voor schrijven te combineren met mijn passie voor koken, terwijl ik besloot wat ik daarna zou doen met mijn leven.

Ik begon een foodblog als een manier om een schrijfportfolio te maken om naar food-editors te sturen. Mijn blog was gericht op persoonlijke essays, wat destijds populair was. Ik wilde de volgende M.F.K. Visser worden.

Ik merkte echter al snel dat ik het leuker vond om foto’s van eten te maken dan erover te schrijven. Ik had echt moeite om mezelf de technische kant van fotografie te leren. Hoewel ik de creatieve visie had, was de techniek van het nemen van een goede belichting een uitdaging voor mij. In die tijd was er niet veel informatie op internet, dus besloot ik om naar de fotografieschool te gaan. Dit bleek een goede beslissing te zijn en hielp bij de ontwikkeling van mijn carrière.

behind the scenes with gastrostoria

Heb jij tips voor online cursussen?

Ik denk dat online cursussen een geweldig hulpmiddel zijn om nieuwe vaardigheden te leren en ze waren – en zijn nog steeds – een belangrijk onderdeel van mijn reis. Terwijl persoonlijke cursussen honderden en zelfs duizenden dollars kunnen kosten, kunnen online cursussen u dezelfde informatie geven in minder tijd, in het comfort van uw eigen huis.

Het probleem is dat de meeste mensen die online cursussen kopen, ze niet afmaken. Ze kopen ze omdat ze de vaardigheid willen leren en de cursus nieuw is of voor een goede prijs wordt aangeboden. Maar mensen zijn tegenwoordig erg ‘tijdarm’, vooral freelancers zoals bloggers of fotografen die al zoveel op hun bord hebben, graag proberen hun bedrijf te runnen en aan de eisen van het leven te voldoen. Soms ben ik ook een van die mensen. Wat voor mij heeft gewerkt, is om tijd in mijn wekelijkse agenda in te plannen om te gaan zitten en wat inhoud door te nemen. Als dingen niet ingepland zijn, komen ze vaak niet van de grond, dus op vrijdagmiddag voordat ik uitklok, besteed ik een paar uur aan studeren. Het hoeft niet eens zo lang te zijn. Ik geloof dat het de consistentie is die je helpt je doelen te bereiken, ook al is het beetje bij beetje.

behind the scenes with

"Het is de consistentie die je helpt jouw doelen te bereiken"

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit verschillende bronnen, zoals de texturen die in de natuur voorkomen, tot het licht in de werken van de oude meesters. Hoewel ik erg geïnspireerd word door mooie kookboeken en glossy foodmagazines, neem ik ook de tijd om me te verdiepen in andere vormen van kunst. Je kunt veel leren over compositie door stillevens te bestuderen.

Enkele van de foodfotografen waar ik het meest door ben geïnspireerd zijn Gentl + Hyers, Ditte Isager en Laura Edwards. Ik ben ook beïnvloed door de Australische foodfotografen en -stylisten vanaf het begin van mijn foodfotografiereis. Donna Hay bracht een revolutie teweeg in de manier waarop voedselfotografie wereldwijd wordt gezien.

Waar begin je, gebruik je een moodboard?

Ja, ik gebruik zeker moodboards als uitgangspunt, zowel voor klantenwerk als voor mijn eigen persoonlijke projecten. Ik vind het belangrijk dat je moodboard naast die van eten ook andere shots bevat. Ooit kreeg ik van een klant een moodboard met afbeeldingen van de binnenkant van een jazzclub, een wenteltrap in art-decostijl en een whiskey sour. Ik begreep meteen de stemming die ze wilden voor hun merk.

Zodra ik mijn moodboard heb, is mijn volgende stap het schetsen van de foto’s die ik wil maken. Het weerhoudt me ervan afbeeldingen te maken die te veel op elkaar lijken en het zorgt ervoor dat ik niet ter plekke iets hoef te verzinnen als ik aan het werk ben.

behind the scenes with

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.
behind the scenes with

Zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

Mijn stijl is vrij minimalistisch, maar toch probeer ik met elke foto die ik maak een verhaal te vertellen. Ik wil dat de kijker het gevoel krijgt dat er een breder verhaal gaande is dan wat ze in het kader kunnen zien.

Ik zou mijn stijl omschrijven als ‘moody’. Dit betekent echter niet altijd donker. Veel van mijn lichtfoto’s zijn ook moody, met prominente schaduwen. Ik concentreer me zoveel mogelijk op de schaduwen omdat ik dol ben op de mysterieuze schaduwen en het gevoel dat er weinig licht is. Naar mijn mening zie je daar echt de vaardigheid van een fotograaf – in hoe ze hun schaduwen beheersen.

Hoe vaak blog je?

Meestal plaats ik nu een keer per week op maandag een blog op mijn blog over foodfotografie Gastrostoria.

Ik schrijf over een verscheidenheid aan onderwerpen met betrekking tot voedselfotografie, van verlichting tot styling, tot compositie en zaken.

Sinds kort ben ik begonnen met schrijven over maandthema’s. Door me vier blogposts op één onderwerp te concentreren, kan ik dieper ingaan op het lesgeven over het onderwerp, wat ook mijn lezers ten goede komt.

behind the scenes with

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Ik denk dat consistentie de belangrijkste factor is om te slagen in bloggen of, eerlijk gezegd, in alles wat je doet. Het is iets waar ik zelf mee heb geworsteld, omdat ik, zoals de meesten van ons, zoveel dingen doe. Maar ik zie zeker de beloning als je consequent komt opdagen. Het is bovenal wat vertrouwen opbouwt en jouw publiek laat groeien.

Mijn grootste tip voor het bereiken van consistentie is om inhoud in batches te plaatsen. Ga een of twee dagen zitten en schrijf al je berichten voor de maand. Gebruik een Instagram-planner zoals Later en doe hetzelfde. Je zult versteld staan hoeveel tijd het je bespaart. En huur zo snel mogelijk iemand in om u te helpen. Ik heb jarenlang alles zelf gemaakt, allerlei dure online cursussen en meesterbreinen gekocht om me te helpen dingen uit te zoeken waarvan ik wist dat ik er niet eens goed in zou zijn. Ik vond het uiteindelijk kosteneffectiever om een virtuele assistent te betalen om een aantal van deze taken voor mij te doen, en het maakte tijd vrij in mijn schema om dingen te doen die me echt geld opleverden en de naald in mijn bedrijf verplaatste.

behind the scenes with

Je bent een commerciële foodfotograaf, kun je me daar meer over vertellen?

Al heel vroeg in mijn bedrijf ben ik commercieel gaan werken. Dit was het resultaat van maandenlang bezig zijn met het leggen van de basis voor mijn marketing, het opzetten van mijn website en portfolio en het bereiken van mijn netwerk. Ik heb ook een bedrijfsopleiding gevolgd en ben heel gestructureerd mijn fotografiebedrijf begonnen.

Ik huurde een fotografiecoach in, die me leerde over prijzen en hoe ik banen moest inschatten, zodat ik mezelf professioneel kon presenteren, en niemand vermoedde ooit dat ik een nieuweling was.

In mijn eerste jaar als bedrijf begon ik te werken met marketing- en reclamebureaus, maakte ik een kookboek, werkte ik voor kranten en tijdschriften en werkte ik aan productverpakkingen. Ik blijf vandaag aan dit soort projecten werken. Terugkijkend was mijn werk nog lang niet het niveau dat het nu is, maar ik heb dit allemaal kunnen doen omdat ik een mentor inhuurde die me leerde hoe het bedrijf werkt. Anders denk ik niet dat ik in mijn eentje had kunnen slagen.

behind the scenes with

Met welk licht werk jij (daglicht/kunstmatig)?

Ik fotografeer 99% van de tijd met kunstlicht. Ik werk meestal met flits, maar gebruik graag continu licht voor redactioneel drankwerk omdat ik de uitstraling die het de foto’s geeft mooi vind.

Als je commercieel fotografeert, moet je op elk moment van de dag het licht kunnen creëren dat de klant wil, en consistentie van opname tot opname is cruciaal. Omdat ik in een klimaat leef dat het grootste deel van het jaar vrij grijs is, geniet ik ook van de controle die kunstlicht me geeft voor mijn persoonlijke werk. Omdat ik naar de fotografieschool ging, begon ik al heel vroeg met flitsen, dus dat voelt voor mij het meest natuurlijk aan.

Kun je aangeven met welke apparatuur je werkt?

Ik gebruik de Elinchrom Pro 500 flitsers voor mijn flitser. Ik heb een paar Godox SL60W voor continu licht die ik ook gebruik als werklampen wanneer ik met flitser in Live View fotografeer. Wat mijn camera’s betreft, ik heb altijd met verschillende iteraties van de Canon 5D gefotografeerd.

Je geeft online cursussen over foodfotografie; hoe ben je begonnen deze te maken?

Op dit moment heb ik één cursus, Capture One Deep Dive for Food Photography.

Het is een intensieve masterclass over de tools en functies in Capture One, met meer dan 70 lessen en er komen er nog meer aan. Ik heb deze cursus tijdens de zomer live gegeven, waarbij ik acht weken lang elke week een nieuwe module uitbracht. Ik ben momenteel bezig met het aanpassen ervan en het toevoegen van nieuw materiaal. Het zal in oktober weer beschikbaar zijn voor aankoop.

Hoewel Lightroom verreweg het meest populaire programma is voor foodfotografen, is Capture One een onmisbare tool voor studiowerk en cruciaal als je commercieel wilt werken, in ieder geval voor tethering. Art directors geven je compositie-overlays voor productverpakkingen of tijdschriftomslagen die je nodig hebt om te kunnen gebruiken in Live View, wat je met Capture One kunt doen.

Wat ik van mijn studenten hoor, is dat als ze Capture One eenmaal hebben geprobeerd, ze er veel de voorkeur aan geven boven Lightroom vanwege de krachtige tethering en kleurbeheer die het biedt, evenals bepaalde functies die Lightroom niet heeft, zoals de mogelijkheid voor verschillende bestandsformaten tegelijk.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik ben geen grote gebruiker van sociale media, omdat het me niet helpt om werk te vinden bij het soort klanten waarvoor ik normaal fotografeer. Ik gebruik mijn gastrostoria Instagram-account vooral om fotografietips te posten en ik vind het leuk om daar in contact te komen met andere fotografen. Het community-aspect van sociale media is iets dat ik nuttig vind.

 

behind the scenes with

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Geef voor Instagram meer dan je krijgt. Vind en reageer op berichten en doe op een oprechte manier mee. Voor Pinterest raad ik ten zeerste aan om samen te werken met een Pinterest-professional die foodfotografie en bloggen als een niche begrijpt. Pinterest kan een enorme aanjager van verkeer naar jouw site zijn als je weet hoe je het op de juiste manier gebruikt. Ik niet, dus ik werk met Katerina Reotudis en zij is geweldig.

Heb jij goede tips over je portefeuille? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Verschillende docenten hebben verschillende benaderingen. Ik denk dat het belangrijkste is dat je het soort werk presenteert dat je het liefst wilt doen om die klanten aan te trekken. Ik denk echter ook dat de afbeeldingen een scala aan vaardigheden binnen jouw stijl moeten vertegenwoordigen. Ik sta bijvoorbeeld bekend om mijn moody werk, maar ik let er ook op dat ik ook veel lichter werk in mijn portfolio heb. Je wilt niet dat potentiële klanten denken dat je maar één ding kunt.

Je wilt ook veel tijd besteden aan de paginering van jouw afbeeldingen. Afbeeldingen moeten samenvloeien in termen van tonen, kleuren, vormen en belichting. Ik heb nu een fotoconsulente die op mijn site werkt, maar toen ik het vroeger zelf deed, maakte ik kleine afdrukken van de afbeeldingen die ik overwoog om in mijn portfolio op te nemen en hing ze op een muur en verplaatste en verwijderde afbeeldingen die niet werkten tot ik voelde wat ik had samengesteld.

behind the scenes with

Stop nooit met leren

Wat zijn je dromen, hoe zie je jezelf over een jaar of 5?

In de afgelopen paar jaar heb ik mijn commerciële werk teruggeschroefd en me meer gericht op redactionele fotografie, evenals persoonlijk en online lesgeven. Ik ben een levenslange leraar en was altijd van plan dat lesgeven een groot deel van wat ik doe zou zijn, zelfs toen ik net begon met mijn bedrijf. Als fotograaf denk ik dat het ook belangrijk is om meerdere inkomstenstromen te hebben om je te helpen de stiltes in het bedrijfsleven te doorstaan. Lesgeven geeft me de vrijheid om de projecten te kiezen waaraan ik wil werken. Het geeft me het extra voordeel dat ik verbinding maak met een bredere gemeenschap. Over vijf jaar wil ik doen wat ik nu doe: producten maken die andere foodfotografen helpen op hun creatieve reis en fotoprojecten maken die me opwinden. Ik zou graag nog veel meer kookboeken willen schieten!

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Ik vind dit eerlijk gezegd erg moeilijk. Omdat ik lesgeef en een werkende fotograaf ben, heb ik het gevoel dat ik twee afzonderlijke bedrijven run en mijn aandacht vaak verdeel. Ik moet het dubbele doen van het werk dat ik andere bevriende fotografen zie doen. Om voldoende vrije tijd te hebben, moet ik mijn best doen om grenzen te stellen aan waar ik ja tegen zeg en om vrije tijd in te plannen alsof het iets is dat ik voor mijn bedrijf moet doen. Ik merk dat als ik de ene dag te lang en hard werk, ik de volgende dag moe en ineffectief ben. Het heeft dus geen zin om mezelf de grond in te rennen, want het komt allemaal op hetzelfde neer.

Tips en tricks?

Stop nooit met leren. Ik ben altijd aan het studeren en heb het gevoel dat fotografie iets is dat je nooit helemaal onder de knie krijgt. Ik heb leraren gehad die al meer dan 30 jaar fotograferen en zeggen dat ze nog steeds leren over licht. Neem de tijd om uw licht echt te observeren terwijl u werkt en maak aantekeningen. Ik heb een shoot-notitieboekje waarin ik de details van elke shoot opschrijf. Waar ik het licht plaatste, de instellingen op mijn camera. Ik meet zelfs de afstand van mijn licht tot mijn set en mijn onderwerp en noteer. Dit helpt me mijn licht beter te begrijpen en het opnieuw te creëren wanneer ik dat wil.

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Je kunt Darina hier vinden:

Blog: www.gastrostoria.com

Instagram: @gastrostoria

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.