
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lauren, een food fotograaf en -onderwijzer uit Londen, woonachtig in Zürich, Zwitserland. Ik wist al van jongs af aan dat ik in een of andere manier met eten wilde werken, maar ik wist niet zeker wat. Ik liep stage in een Londense bakkerij nadat ik de universiteit had verlaten en begon een eigen cakebedrijfje. Ik hield van bakken, maar realiseerde me dat mijn passie niet lag in het produceren van taart na taart. Op dit moment in mijn leven stond ik op het punt om te gaan trouwen en had ik wat stabiliteit nodig, dus ik vond een baan bij de belastingdienst, behaalde in de volgende vijf jaar mijn diploma en verhuisde naar Zwitserland naar een andere belasting gerelateerde baan.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?
Tijdens mijn verblijf in Zwitserland ben ik mijn foodblog begonnen en heb ik mij draai proberen te vinden in recept ontwikkeling. Ik had kunst gestudeerd op school (en ging bijna naar de universiteit voor een Fine Art diploma!), maar ik had niet officieel fotografie gestudeerd. Toen ik mijn foodblog begon, was het ook de eerste keer dat ik een DSLR gebruikte, en ik werd verliefd op fotografie! Ik kon niet stoppen met leren, lezen, oefenen en mezelf pushen. Het werd al snel mijn favoriete onderdeel van foodblogging, dus ik ging op zoek naar werk als foodfotograaf.
Toen ik mijn passie voor foodfotografie begon te delen, ontdekte ik dat ik er ook van hield om er les in te geven. Een deel van mijn fiscale job waar ik het meest van genoot waren de fiscale briefings waar we aan expats uitlegden hoe hun belasting werkte, en hen op een logische manier leerden wat ze konden verwachten. Ik bracht deze didactische vaardigheden die ik in de belastingwereld had geleerd over naar de foodfotografie en richtte uiteindelijk de Food Photography Academy op.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?
Ik fotografeer voor verschillende klanten, waaronder tijdschriften, merken en online media. Ik hou vooral van opdrachten die me aanzetten tot het aanleren van nieuwe vaardigheden. Zo heb ik vorig jaar wat werk gedaan voor een dranken merk, waarvoor ik snel moest leren hoe ik meer ‘flesfoto’s’ in een commerciële stijl kon maken. Dit is een vaardigheid die ik sindsdien vele malen heb gebruikt, maar die ik waarschijnlijk niet zou hebben geleerd zonder die eerste opdracht! Klanten vinden me soms via social media, maar meestal komen de aanvragen via mijn portfolio-site waar ik een reeks van mijn werk laat zien.

Hoe begin je met styling en waar ligt voor jou de focus?
Mijn stijl is vrij minimaal, ik ga niet voor erg drukke scènes. Als ik een scène bedenk, denk ik eerst aan het eten, welke invalshoeken het best tot zijn recht komen, welke kleuren het laten opvallen, en van daaruit bouwen. Ik plan ook altijd de richting van het licht in de opname, want ik geloof dat de belichting het gevoel van een beeld volledig verandert. Ik plan mijn opnames ook graag uit voordat ik mijn shoot inloop, en dat doe ik met behulp van mijn compositieroosters. Deze stellen me in staat om ruwe vormen en structuren te creëren die ik als basis voor mijn beelden kan gebruiken. Ik plan niet elk element voordat ik binnenkom, maar het helpt me een visie te creëren voor de beelden.
Mijn focus in de styling is eenvoudig, altijd het eten eerst! Dit moet altijd de belangrijkste focus zijn bij foodfotografie. Ik begin dus altijd met het centrale gerecht en voeg daar lagen aan toe. Zo kan ik gemakkelijk zien of iets echt in de scène past, of dat het een afleiding is. Ik besteed veel tijd aan de belichting van de scène, want ik kwam vaak tot de conclusie dat als een foto er niet goed uitziet, wanneer ik de belichting verander, het probleem is opgelost!

Welke backdrops en props gebruik je graag?
Ik heb een mix van vinyl backdrops, zelfgemaakte geschilderde backdrops en organische oppervlakken zoals bakplaten. Ik zweer absoluut bij de vinyl backdrops van Capture by Lucy, en gebruik ze in de meeste van mijn shoots.
Net als mijn stijl is mijn prop-collectie relatief minimaal, en ik ruim vaak stukken op die ik niet meer zo vaak gebruik. Ik kijk veel in tweedehandswinkels voor unieke stukken, en ik vinden stukken die een beetje versleten zijn interessanter dan nieuwe stukken. Ik hou van de look als iets al een tijdje gebruikt is, zoals vintage bestek of messen met een mooi patina. Voor nieuwe stukken hou ik van Nom living, en heb ik nogal wat van hun handgemaakte keramiek borden en kommen. Ik vind de kleine knijppotjes altijd handig om kleine ruimtes in scènes in te vullen en andere elementen aan elkaar te koppelen.

Met welk licht werk je het liefste, daglicht of kunstlicht? En werk je met een daglichtlamp of flitser?
Ik ben begonnen met alleen fotograferen met daglicht, maar tegenwoordig schiet ik bijna alleen nog maar met kunstlicht. Ik ben begonnen met daglichtlampen en heb even geleden de overstap gemaakt naar flitslicht. momenteel werk ik met twee PIKA 200TTL’s.
Er is zeker een leercurve met kunstlicht, maar het is eerlijk gezegd een van de beste beslissingen die ik heb genomen. Ik heb nu de flexibiliteit om niet alleen te werken op het moment dat het me het beste uitkomt, maar ook om niet te vertrouwen op de zon of de wolken voor mijn foto’s. Ik ben zeker zelfverzekerder geworden als fotograaf.

Hoe maak je een actiefoto en wat zijn je instellingen?
Ik maak actiefoto’s met de flitser, waarbij ik gebruik maak van de effectieve “snelle sluitertijd” die ontstaat bij het fotograferen met een relatief laag vermogen. Hierdoor kan ik kiezen of ik een actie volledig wil bevriezen, of dat ik wat bewegingsonscherpte wil vastleggen. Ik gebruik de PIKA 200TTL flitsers, en kan een gelijkwaardige sluitertijd van ongeveer 1/8000 van een seconde bereiken op 1/32 vermogen. Dit is perfect voor dramatische spatten!
Welke camera, lenzen en statief gebruik je?
Camera: Sony A7iii Lenses: Sigma Art 35mm f/1.4, Sony Zeiss 55mm f/1.8, Sony Zeiss 90mm f/2.8 Macro Tripods: Manfrotto 055 Aluminium Tripod, Manfrotto 058B Triaut Tripod, Manfrotton 131D side arm
Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?
Ik gebruik een mix van Lightroom en Photoshop. Elk programma is goed voor verschillende dingen. Ik doe 90% van mijn kleurverwerking in Lightroom, maar eventuele retouches gebeuren altijd in Photoshop. Lightroom heeft een aantal basis retouches, maar in vergelijking met Photoshop doen ze het niet zo goed. Je kunt afbeeldingen in Lightroom en Photoshop heel eenvoudig aan elkaar koppelen voor het gemak, dus ik heb een workflow die vrij eenvoudig is.

Tips & Tricks?
De grootste tip die ik kan geven is niet opgeven. Foodfotografie is een zeer gespecialiseerd gebied, en het kost tijd om alle stukken samen te voegen van belichting, tot compositie en belichting. Elk gebied kost tijd en het is helemaal oké EN normaal als de resultaten de eerste keer niet geweldig zijn. Ik vind dit het grootste wat mensen ervan weerhoudt om kunstlicht te leren – ze proberen het een of twee keer en haten de resultaten in vergelijking met wat ze gewend zijn van natuurlijk licht. Maar het kost tijd om te leren hoe je kunstlicht zich gedraagt als natuurlijk licht, en als je het krijgt, is het een magisch moment.
Volg Lauren
Instagram: @lauren.caris
Website and blog: https://foodphotographyacademy.co
