Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @stemsandforks

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Betty Binon. De persoon achter de blog Stems & Forks. Ik ben moeder, fotograaf, foodstylist, receptontwikkelaar, schrijver en gepassioneerd barokmuziekliefhebber.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Ik ben in december 2016 begonnen met mijn foodblog. Gewapend met een Canon 80D en de editing app snapseed, begon ik te bloggen en te posten op social media. Na een paar weken mijn foto’s en blogberichten te hebben gepost, begon ik te evalueren wat ik verkeerd deed.
Ik realiseerde me dat mijn foto’s gewoonweg vreselijk waren. Ik dacht niet veel na over het verhaal van mijn beelden. De styling en redactie was beperkt en dat was te zien. Het kostte me ongeveer een jaar om Lightroom, styling, belichting etc. te begrijpen. In dat jaar heb ik veel Youtube tutorials bekeken en me aangemeld voor Lynda.com. Veel experimenteren, vallen en opstaan en hard werken.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je je inspiratie vandaan?

Muziek, foto’s, films, kunst… Alles wat een verhaal vertelt. Dat verhaal kan zo simpel zijn als een emotie en/of kan zo lelijk of macaber zijn als rottend fruit. Ik moet me gewoon emotioneel verbonden voelen met iets dat verder gaat dan het voor de hand liggende.

Muziek: Bach, Brahms, Händel, Beethoven, Radiohead, Bob Marley, Slowdive, Sarah McLachlan…

Films: Pan’s Labyrinth (alles), Game of Thrones (verlichting), The king (verlichting), Chinatown (stemming, verlichting) Raise the Red Lantern (verlichting, kleuren, toon), New World, Dunkirk (kleuren en toon), Parasite (het briljante gebruik van symboliek).

Kunst: Van Gogh, De Aardappeleters om zijn warme, vintage, aardse en rauwe tonen en tinten, Camille Claudel’s L’Âge Mûr (de Rijpe Tijd) Deze maakt me ALTIJD aan het huilen. Veel verschillende schilders uit de Nederlandse Gouden Eeuw.

Fotografen: Edward Burtinsky, is een Canadese fotograaf die bekend staat om zijn epische grootformaat foto’s die natuurlijke en industriële landschappen weergeven. Zijn beelden zijn zanderig, vegend, voortekenend en toch mooi.

Kun je je opdrachtgevers omschrijven?

Mijn bedrijf is verdeeld in meerdere categorieën:

Productfotografie: Home Decor, Kleding, Eten, Restaurants, Bars, Voedselmerken.

Receptontwikkeling: Meestal is dit gebonden aan mijn social media influencer business.

Social Media Influencer: Mijn minst favoriete deel van de business, maar een noodzakelijke laag.

Schrijven: Schrijven van opiniestukken over voedselkwesties of chef-koks etc.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruikt u het meest? En hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd, thuis en werk?

Ik besteed ongeveer 3 uur per dag aan sociale media. Instagram en pinterest. Ik beschouw sociale media als mijn “winkel/galerie” waar ik met de gemeenschap moet omgaan.

Ik ben vreselijk in balans. Ik werk de hele nacht door en heb moeite om overdag bij te blijven.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Ik maak ze thuis. Ik heb mijn studeerkamer omgebouwd tot een studio. Het is krap, maar ik doe mijn best.

Hoe begin je met styling?

Ik begin altijd met een idee in gedachten. Een eenvoudig idee en van daaruit bouwen. Er wordt veel geïmproviseerd tijdens het opzetten van mijn scène. Over het algemeen probeer ik alles op te zetten voordat ik het eten of voorwerp plaats en ga van daaruit verder.

Waar leg je de focus met styling?

Mijn focus op styling is ervoor te zorgen dat het doel van het schot niet verloren gaat. Is het om het hoofdonderwerp te versterken? Een stemming te creëren? Gebaseerd op wat mijn doel is met het schot, neem ik de styling vanaf daar. 

Welke backdrops gebruik je graag?

Ik gebruik zelden meer backdrops voor mezelf. Voor producten en klanten doe ik dat wel. Ik heb de neiging om naar tafelbladen te grijpen, en naar verschillende materialen. Zoals de bovenkant van een met klimop beklede omheining, op een gescheurde aarde, noodlijdend hout, verfrommelde papieren enz.

Welke props gebruik je vaak?

Ik hou ervan om kaarsen en bloemen en planten te gebruiken. De natuur en de mensen, ik geloof dat ze zo’n sterke band hebben. Alle speciale gelegenheden en mijlpalen in het leven worden gekenmerkt door kaarsen en bloemen. Ook de betekenis/symboliek achter bloemen en kaarsen intrigeert mij.

Welke licht werk je mee, daglicht of kunstlicht?

Voor mijn eigen werk geef ik de voorkeur aan natuurlijk licht, maar vul het soms aan met kunst licht. Het meeste van mijn werk voor opdrachten is met kunst licht.

Hoe maak je actie foto’s en welke instellingen gebruik je?

Dat hangt van veel factoren af, nietwaar? Normaal als ik suiker op een taart strooi, vind ik mijn ISO vrij hoog.

Welke camera en lenzen gebruik je en gebruik je een statief?

Als ik thuis schiet, gebruik ik mijn statief. Ik heb twee lenzen: een 50 mm 1.2 f Canon en een 24-70 mm Canon. Ik gebruik een Canon 5D Mark IV.

Welk programma gebruik je voor het bewerken van je foto’s?

Ik gebruik lightroom en photoshop en als voor verhalen in instagram gebruik ik Snapseed.

Tips en tricks?

Voor foto’s gangbaar voor een groot publiek, creëer je een hoog contrast tussen licht en donker. Verlaag je highlights iets, verhoog je witten.
Dit brengt wat warme tinten naar buiten, wijzig de witbalans koeler als je niet van warme tonen houdt. Neem tijdens het bewerken van je beeld pauzes en kom er met frisse ogen op terug. Het bewerken voor lange tijd is vergelijkbaar met het feit dat je zo diep in het bos staat dat je niet kunt zien waar je staat!
Het uiteindelijke doel van foodfotografie is om ervoor te zorgen dat het eten er heerlijk uitziet. Gebruik een vernevelaar om de producten er fris en glanzend uit te laten zien. Of bak/oliesprays voor vlees zoals gebraden kip. Voor taarten, taarten en andere suikerhoudende gebakjes probeer je van wat ahornsiroop of honing te voorzien om het een mooie glans te geven.

Wil je meer zien van @stemsandforks haar werk?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.