Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met fotograaf @stephaniedriessen

Styling: Jose Spaans & fotografie: Stephanie Driessen & model: Veerle

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Stephanie Driessen, ik ben fotograaf en woon al ruim 17 jaar met mijn man in de prachtige en inspirerende stad Haarlem. Ik heb een Franse moeder en Nederlandse vader.
Mijn kleine postuur heb ik van moeder en de technische inzichten van mijn vader. Best een goede combinatie, al zeg ik het zelf ;-). 
In 2011 kwam ik, na 10 jaar in een hectische baan te hebben gewerkt als projectmanager in de reiswereld, zonder werk te zitten. Opeens had ik alle tijd van de wereld en besloot ik een cursus te gaan volgen bij een centrum voor kunsten in Hoofddorp. Mijn idee was een cursus tekenen en schilderen te gaan volgen, maar ik vond de duur van de cursus, 16 weken, een beetje te lang ;-), dus werd het fotografie.
Die cursus duurde 8 weken en mocht ik het toch niks vinden, dan zat ik er niet te lang aan vast. Halverwege de cursus werd gevraagd of iemand op pad wilde om een reportage van ‘De week van de amateurkunst’ te maken. Ik had voldoende tijd en twijfelde geen seconde, dus daar ging ik. Die week is bepalend geweest voor wat ik nu do. Want na die week wist ik het, fotografie zou geen hobby worden, maar mijn werk!

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het vak geleerd?

Voor het einde van die cursus ben ik op zoek gaan naar een deeltijdopleiding fotografie en vond die in Amsterdam aan de Fotovakschool. Tijdens de opleiding ben ik als vrijwilliger gaan werken bij een culturelere instelling in Haarlem waar ik ook wat fotografie voor mocht doen. Van onbetaald werk als vrijwilliger ging ik langzaam aan naar betaalde opdrachten. Donderdag 11 juli 2013 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en Stephanie Driessen Fotografie was geboren.

Welke fotografen inspireren je en waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal veel inspiratie uit de oude schilderkunst, maar ook uit architectuur, natuur en door naar het werk van andere fotografen te kijken.
Gemmy Woud-Binnendijk is een grote inspiratiebron voor mij, hoe zij het licht en eigenlijk alles naar haar hand weet te zetten vind ik fascinerend. Én ze is een meester in Photoshop!
Ik ga binnenkort een 2-daagse masterclass bij haar volgen. Ook Bertina Bartlett van Silver Linings Studio en Jamie Beck volg ik graag op Instagram. Daarnaast houd ik erg van kostuumdrama’s, de prachtige locaties, het gebruik van het licht en compositie van de scenes inspireren mij enorm.

Hoeveel tijd spendeer je aan social media en welke kanalen gebruik je het meeste?

Instagram is mijn favoriete kanaal voor inspiratie. Ik kon me er soms helemaal in verliezen, nu ga ik er bewuster mee om. Ik heb zelfs schermtijd met app-limieten op mijn telefoon ingesteld, ter zelfbescherming 😉 Daarnaast gebruik ik Pinterest vooral voor het maken van moodboards. Pinterest is heel handig en fijn als je met meerdere mensen samenwerkt aan een project of opdracht, je kunt dan samen aan een board werken.

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Laat je vooral inspireren op instagram en ga jezelf niet vergelijken, er is namelijk maar 1 jij! Gebruik Pinterest voor het maken van moodbords, daar is het heel geschikt voor en super handig omdat je het kan delen met andere, zoals bijvoorbeeld de mensen met wie je samenwerkt en of je klant.

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze je?

Ik heb particuliere – en commerciële klanten zoals magazines (tuin en interieur), culturele instellingen en creatieve zelfstandigen. Klanten vinden mij vaak via social media, google, maar regelmatig ook via via.

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Werk je samen met anderen?

Voor vrij werk en magazines werk ik samen met fotostyliste José Spaans en afwisselend ook met een bloemenstyliste Judith de Vries. We noemen onszelf het dreamteam omdat we zo fijn samen werken en samen ook echt is moois neerzetten waar we trots op zijn.  

Styling: Jose Spaans & fotografie: Stephanie Driessen & model: Veerle

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijdsbesteding / thuis en werk?

Werk en privé lopen vaak in elkaar over, vooral omdat ik mijn werk als fotograaf vaak niet als werk voelt. Maar ook omdat er geen uitknop zit op mijn hersenen 😉 waardoor ik regelmatig geïnspireerd raak en daar dan gelijk iets mee wil gaan doen. Een paar maanden geleden had ik besloten om de zondag vrij te houden, maar in praktijk lukt dat niet altijd, vooral als er een super leuke opdracht alleen op die dag kan, dan ben ik snel om.

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik droom van een eigen studio (die heb ik mijn hoofd al helemaal ingericht :-)), tot die tijd werk voornamelijk op locatie. Dat kan bij mensen thuis zijn of bijvoorbeeld een gehuurde locatie. Ondertussen ben ik al op veel verschillende plekken geweest, waardoor ik vaak snel weet welke locatie het meest geschikt is voor een bepaalde shoot.
Maar een eigen studio blijft nog steeds hoog op mijn verlanglijstje staan. Dus tips voor een mooie en betaalbare ruimte in Haarlem met natuurlijk licht, met ramen bij voorkeur op het noorden gelegen, zijn welkom!

Met wat voor licht werk je? Hoe ga je om met de zon bij interieurfotografie?

Ik werk 99% van de tijd met natuurlijk daglicht en als het echt niet anders kan gebruik ik een reportageflitser met een grote paraplu op statief voor invullicht, maar nooit als hoofdlicht. Tijdens een workshop heb ik met een Godox studioflitser mogen werken, inmiddels staat deze op mijn verlanglijstje. Met de juiste light shaper (bijvoorbeeld een grote softbox) kun je heel mooi, bijna een natuurlijk resultaat bereiken.

Welke camera en lenzen gebruik je en heb je een statief?

Begin dit jaar heb ik mijn hele set (3 spiegelreflexcamera’s en 5 lenzen) ingewisseld voor de nieuwe systeem camera van Nikon. Twee Nikon Z6 camera’s en 2 objectieven, een Nikkor 24-70 MM F2.8 en een Nikkor 85 MM F1.8 zitten er tegenwoordig in mijn tas. Ik heb er geen enkel moment spijt van gehad. Daarnaast werk ik vaak met een statief van Manfrotto met een kantelbare arm, heel handig bij het maken flatlays!

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik Lightroom CC en Photoshop CC. Ik vind Lightroom prettig om zijn catalogus functie waardoor ik een goed overzicht heb van al mijn projecten. Daarnaast gebruik ik Lightroom ook voor de eerste bewerkingen zoals witbalans, tint en transformatie. Photoshop gebruik ik voor het ‘zwaardere’ werk zoals retoucheren en bij fine art portretten om samengestelde beelden te maken en het een schilderachtig touch te geven.

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Tips en tricks?

Begin gewoon met fotograferen. Of het een onlinecursus is of een workshop bij je favoriete fotograaf. In het begin moet je vooral veel oefenen om je camera te leren kennen en te begrijpen hoe je alles naar je hand kunt zetten in de manuele stand van je camera. Nu nog steeds volg ik regelmatig cursussen bij collega fotografen, zowel online als live op locatie voor meer verdieping maar ook omdat ik altijd nieuwe dingen leer. Want iedereen heeft zo zijn eigen manier van werken.
Daarnaast is youtube mijn favoriete plek om snel nieuwe dingen te leren op het gebied van fotobewerking in Photoshop en Lightroom. En ik schaf regelmatig tutorials aan van bekende fotografen, ik kijk namelijk graag mee achter de schermen van een bekende fotograaf 😉

Fotografie: Stephanie Driessen en styling: Jose Spaans

Wil je meer van Stephanie haar werk zien?

Instagram: @stephaniedriessen

Website: https://www.stephaniedriessen.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.