Foodfotografie blog
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @mirjampoldermans

Welkom bij Een kijkje achter de schermen met Lucie Beck. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Mirjam Poldermans van @mirjampoldermans

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Wie is Mirjam? Mezelf omschrijven vind ik best lastig. Aan de buitenkant kan ik rustig overkomen, maar in mijn hoofd ben ik vaak druk. Dat kan piekeren zijn, maar mijn hoofd kan ook borrelen van de creatieve ideeën. Lang geleden ben ik opgeleid als verpleegkundige en heb dit vak de eerste jaren van mijn werkzame leven beoefend, maar na een paar jaar bleek dit toch niet mijn ‘roeping’ te zijn. 

Zwanger van mijn derde zoon, heb ik besloten om een aantal jaren thuis te blijven bij de kinderen. In die jaren heb ik voor de goede doelen organisaties Make A Wish Nederland en Stichting Vier Het Leven, vrijwilligerswerk gedaan. 

Mirjam Poldermans
Foodfotografie blog

Naast creatief vind ik mezelf een ‘regelneef’. Voor de goede doelen heb ik als fondsenwerver veel evenementen georganiseerd. Vorig jaar heb ik mijn eerste eigen foto expositie geregeld. Ik krijg echt energie als ik kan organiseren. Het ‘organiseren’ van mijn eigen foto’s, zoals zelf het onderwerp, de styling en compositie voorbereiden en samenstellen, vind ik superleuk om te doen.

Ik woon in een heerlijk huis met een fijne tuin in het prachtige kunstenaarsdorp Laren met mijn man en onze ontzettend lieve chocoladebruine labrador Coco. Ik hou van de natuur en zoek graag met de hond de rust in het bos op.

Onze 3 volwassen zonen zijn uitgevlogen en hebben hun eigen plekje gevonden.

Naast fotografie ben ik graag op en aan het water in Friesland, wandel ik graag, en probeer ik sportief te zijn door wekelijks te tennissen en te trainen met een personal trainer. Mijn grootste sportieve uitdaging op dit moment is het onder de knie krijgen van de golfsport. 

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Op vakanties fotografeerde ik al jaren, maar meer dan leuke vakantiekiekjes met mooie herinneringen maakte ik niet. Totdat ik besloot dat ik mijn spiegelreflexcamera beter wilde leren kennen en ik, inmiddels heel veel, cursussen en workshops ben gaan volgen. Mijn hart gaat echt harder kloppen bij het maken van mooie beelden. Hoe mooi is het dat ik mijn passie heb gevonden in het fotograferen van stillevens van vooral bloemen en eten. Inmiddels heb ik thuis een eigen studio, waar ik urenlang bezig kan zijn om HET perfecte plaatje te maken. De studio geeft me rust en ruimte om creatief en productief te zijn.
Foodfotografie blog

Kun je jouw stijl omschrijven?

Als moderne stilleven fotograaf wil ik mijn liefde voor eten en bloemen vastleggen in mooie beelden. Ik hou, over het algemeen, van rustige beelden met niet teveel props en rustige kleuren. Maar ik maak weleens een uitspatting naar uitbundigheid met veel bloemen en kleuren.

Hoe koester je je creativiteit?

Inspiratie op doen door op Pinterest en Instagram bij andere fotografen te kijken wat zij creëren, naar inspiratie bijeenkomsten, zoals de Gathering & Styling van Lucie gaan. Dagen te plannen waarop ik freestyle: ik haal eten en bloemen in huis en ik ga zonder van te voren een duidelijk plan te hebben, fotograferen. Op deze dagen maak ik vaak hele mooie beelden.

Foodfotografie blog

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Ik heb mijn passie gevonden in het fotograferen van stillevens van vooral bloemen en eten.
Foodfotografie blog
Foodfotografie blog

Wie of wat inspireert jou?

Lucie inspireert mij zeker. De lef en energie die zij heeft, stimuleert mij vooral om meer zichtbaar te zijn. Erica Ferranoni, @ferraronierica, maakt prachtige foto’s. En @pictures_by_m_nl, ik vind dat zij hele mooie foto’s maakt die me erg inspireren. De schilder Tjalf Sparnaay is ook een grote inspiratiebron voor mij.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (product)fotograaf?

Of er één belangrijkste vaardigheid is, durf ik niet te zeggen. Goed kijken hoe het licht valt zodat je HERO het mooist op de foto komt is erg belangrijk. Maar de compositie, styling en het kleurgebruik zijn in mijn foto’s ook erg belangrijk.

Foodfotografie blog

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Ik blijf workshops, zowel online als offline, volgen. Ik heb me voorgenomen om 1x per jaar een fotografie cursus van een paar dagen te volgen, bij voorkeur in het buitenland om het tot een bijzonder uitje te maken. Ook wil ik de Gathering & Styling van Lucie zo vaak mogelijk bezoeken. Mijn wens is om 1x per maand met andere food–, lifestyle, stilleven of productfotografen af te spreken om samen te fotograferen. Het lijkt me ook leuk om dit soort events te organiseren (zonder dat ik in het vaarwater van de Gathering & Styling van Lucie kom, uiteraard).

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Het belangrijkste voor je portfolio is volgens mij dat je portfolio een goede weerspiegeling is van je werk.

Wat is jouw ideale klant?

Mijn ideale klant kijkt naar een foto van mij en ziet deze bij de eerste blik bij hem of haar thuis hangen. Mijn foto’s, met voornamelijk eten als onderwerp, worden vaak in keukens opgehangen. 

Mirjam Poldermans

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Social media geeft me nog weleens kopzorgen, omdat ik nog geen regelmaat en systeem heb in hoe vaak ik zal posten en wanneer. Sommige periodes ben ik best actief en post ik een paar keer per week, maar er zijn ook periodes dat ik vergeet te posten. Ik post vooral op Instagram en Pinterest. Ik gebruik social media kanalen wel vaak om inspiratie op te doen, maar kan dan zomaar heel lang aan het scrollen zijn wat ik weer zonde van mijn tijd vind. Ik denk dat ik niet zonder social media kan voor de zichtbaarheid, maar ik vind het ook behoorlijk tijdrovend. 

Mirjam Poldermans in De Oude Kas

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

De belangrijkste tip, waarin Lucie mij heeft geïnspireerd, is lef hebben. Laat je zelf zien, durf aan te kloppen bij bedrijven voor een samenwerking. Je bent goed!

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb thuis een eigen studiootje.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Dat ik nog weleens twijfel aan de kwaliteit van mijn eigen foto’s, maar dat ik tijdens mijn eerste expositie door de enorme enthousiaste reacties merkte dat die twijfel niet nodig is. Ik mag mijn foto’s aan iedereen laten zien zonder te twijfelen!

Welke apparatuur gebruik je?

Ik gebruik de Canon EOS M50 systeemcamera met verschillende objectieven. Macrolenzen van 22 en 28 mm, zoomlens 55-200, lens 15-45. Ik gebruik een Godox QS300 II studiolamp. De camera is een instapmodel. Ik ben aan het sparen voor een upgrade.

Welke props en backdrops gebruik je?

Mijn voorraad props groeit gestaag. Ik haal servies, vazen, bestek, tafellinnen bij de kringloop, soms bij Zara of H&M Living. Op vakantie probeer ik altijd op zoek te gaan naar winkels met keramiek. Ik heb onlangs zelf wat backdrops gemaakt, gebruik ook backdrops van vinyl en backdrops van oud hout of een stuk steen.

Mirjam Poldermans in De Oude Kas
Foodfotografie blog

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Soms heb ik een freestyle dag waarop ik van te voren alleen plan welke onderwerpen ik fotografeer, maar nog niet heb nagedacht over de styling of compositie. Ter plekke pak ik verschillende props en backdrops en kijk welk beeld ik mooi vind.  

Andere dagen heb ik van te voren een heel plan. Ik verzamel de props (koop eventueel nog extra props), de HERO’s en de backdrops en maak de setting zoals ik deze in mijn hoofd heb. Het grappige is dat de foto’s die ik na zo’n shoot het mooist vind, vaak net iets anders zijn dan mijn oorspronkelijke plan.

Gebruik je een Moodboard?

Ik gebruik geen Moodboard, maar heb wel een soort van Moodboard in mijn hoofd voordat ik met een shoot begin.  

Foodfotografie blog

Dank je wel Mirjam voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem dan een kijkje op haar website of IG account.

Website: www.mirjampoldermansfoodandflowerfotografie.nl

Instagram: @mirjampoldermans

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.