een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @ishealthyphoto

Welkom bij Een kijkje achter de schermen met Lucie Beck. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Ronald Cova van @ishealthyphoto.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Mijn naam is Ronald Cova, food- en productfotograaf. Ik kom oorspronkelijk uit Venezuela en woon sinds vier jaar in Spanje.

Ik hou van de ruimte waar je al je creativiteit kan gebruiken voor een visueel concept met een recept of gastronomisch product. Toen ik foodfotografie ontdekte, klikte er iets van binnen. Zo ben ik begonnen met het verder ontwikkelen van mijn technische en creatieve vaardigheden met als doel om in beweging te blijven en dit te blijven doen. Ik ben intens, grappig en zeer gedetailleerd.

Door het bijzondere gebruik van licht en kleur maak ik food foto’s met een grote visuele kracht. Sinds ik aan deze reis ben begonnen, ben ik constant bezig met het ontwikkelen van mijn persoonlijke werk en het technische aspect van fotografie.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik ben per ongeluk begonnen met fotografie. Ik kreeg een tweedehands camera cadeau in Venezuela. Het was eerst nog een hobby en ik ging veel video’s bekijken. Ik begon met portretfotografie en het veranderde na verloop van tijd in foodfotografie.

Toen ik naar Spanje verhuisde, was het duidelijk dat fotografie mijn passie was. Ik ging geld sparen met verschillende banen zodat ik de opleiding Professional Photography Master kon betalen. Daar leerde ik verschillende soorten fotografie en werd ik uiteindelijk verliefd op voedsel- en productfotografie.

Ik begon steeds meer te leren over voedselfotografie via boeken, YouTube-kanalen, vele uren oefenen, workshops en één-op-één sessies met andere fotografen en stylisten in deze branche. Nu doe ik de opleiding Master in reclame- en modefotografie om nieuwe vaardigheden ontwikkelen die ik in mijn werk kan implementeren.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Kun je jouw stijl omschrijven?

Minimalistisch en kleurrijk, ook elegant en schoon. Na verloop van tijd ontdekte ik dat overvolle afbeeldingen, zelfs als ze zo mooi zijn, me niet inspireerden om te creëren. In plaats daarvan geeft een minimale benadering van één thema met verschillende perspectieven me geluk en passie. Dus begon ik steeds meer met deze stijl te creëren, spelend met verlichting en kleuren om de boodschap die ik wilde laten zien te versterken.

Zelfs nu ik mijn kennis kan toepassen op verschillende stijlen van foodfotografie, is bovenstaande stijl het meest gepassioneerd voor mij. Een van de citaten die ik in mijn studio bij me heb is: think out of the box. Dit in overweging nemen heeft me enorm geholpen om mijn stijl te ontdekken.

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Cocktails tot nu toe. Ik ben dol op het fotograferen van drank: kijken hoe het licht speelt met de vloeistoffen en diepte creëren met schaduwen en reflecties. Ook het aspect storytelling inspireert mij enorm om door te gaan met het maken van nieuw werk.

Recent ben ik me meer gaan verdiepen in het stylen van ingrediënten en eenvoudige recepten. Dit is het mooiste van foodfotografie: je verveelt je nooit.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Wil je jouw fotografie & styling verbeteren?

Kom dan een workshop food fotografie volgen

Hoe koester je je creativiteit?

Ik ben graag in contact met de natuur. In combinatie met mijn kleuren “obsessie” inspireert de natuur het beste kleurenpalet. Films en sommige series inspireren me ook erg. Ik vind het geweldig om te zien hoe elke scène bewust is gemaakt met een bepaalde boodschap en om een bepaalde emotie te creëren. Ik denk dat dit een van de beste hulpmiddelen is om fotografie beter te begrijpen.

Elke week neem ik een dag vrij van sociale media en werk. Het geeft me een nieuw perspectief. Mijn geest heeft deze pauze nodig om opnieuw te beginnen met het creëren van meer inspiratie.

Reizen is iets anders dat me veel helpt met mijn creativiteit, het bestuderen van de lichten in nieuwe steden en culturen is zo opwindend. En tot slot meditatie.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Wie of wat inspireert jou?

Ik laat me door verschillende dingen inspireren. Mijn thuisland Venezuela is een bron van inspiratie voor mij: alle kleurrijke tinten en licht inspireren mij om dit constant in mijn werk mee te nemen.

De natuur en de zee zijn voor mij een van de meest inspirerende gebieden om te verkennen. Films en mode: ik hou van alle creativiteit in de mode-industrie. Ik geloof echt dat inspiratie uit verschillende aspecten kan komen en dat iets op verschillende momenten met ons kan verbinden.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (product)fotograaf?

Dat we begrijpen dat onze fotografie in dienst staat van een product. Dat we de verantwoordelijkheid hebben om de merkidentiteit via ons werk als fotograaf te versterken en te verbeteren, is voor mij een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden.
We zijn creatieve mensen en mind en dat kan ons soms tot originele en gekke ideeën brengen voor een project. En dat is geweldig als het idee overeenkomt met de visie van de klant, maar als dat niet het geval is, kan het een worsteling worden om mee om te gaan.

Een ander ding is om open te staan om te blijven leren. Elk product is anders en hetzelfde product van verschillende merken heeft verschillende behandelingen nodig. Dus als je van het proces kunt genieten en van elk project kunt leren, is dat zo bevredigend.
En bij het technische gedeelte vind ik verlichting het sleutelwoord. Een goede verlichtingsopstelling kan een normaal product omtoveren tot een kunstwerk dat “koop mij” schreeuwt.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Ik definieer mezelf als een spons. Ik probeer alle kennis die ik kan op te doen en dit mijn werk te verwerken. Dit is een reden waarom ik zo dol ben op foodfotografie.

Iets dat ik af en toe graag doe, is me verdiepen in een product of eten waar ik niet bekend mee ben. Het is een uitdaging en verbetert mijn leerproces enorm, want als ik een duidelijk doel heb over de look die ik wil bereiken, ga ik me vanzelf verdiepen in nieuwe gebieden van foodfotografie.

Wil je jouw fotografie & styling verbeteren?

Volg dan mijn food fotografie workshop!

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Ik denk dat het de essentie van jouw food- / productfotografie moet uitschreeuwen. Waarom ben je anders dan andere fotografen? En wat zijn je beste vaardigheden en sterke punten?

Ik raad ook aan om het beste te laten zien van elk aspect dat je ontwikkelt. Probeer 18-25 foto’s te kiezen die je geweldig vind, omdat je dan wordt uitgedaagd om alleen de real deal te plaatsen.

Ik heb gemerkt dat teveel voorbeelden de klanten in verwarring kunnen brengen over wat je hen echt te bieden hebt. Sommige mensen zeggen dat ze Ronald kennen, maar ik maak verschillende stijlen van foodfotografie en mijn aanbeveling is altijd hetzelfde: houd het simpel en effectief.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Als je dark en moody en vintage looks maakt en tegelijkertijd dol bent op het maken van minimale en elegante foto’s, kies dan het beste van beide en plaats ze in categorieën of samen op een esthetische manier.

Elke klant is uniek, dus het definiëren van je ideale klant zal helpen om te kiezen en een portfolio te laten zien dat is gemaakt om meer van deze klanten aan te trekken. Als je alleen je werk wilt laten zien, doe het dan op een creatieve manier waardoor je je er goed bij voelt.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Wat is jouw ideale klant?

Merken die hun identiteit willen verbeteren en risico nemen op inhoud. Ik hou ervan om werk te maken dat merken op een unieke manier laat opvallen. Ik werk graag met chef-koks en bloggers die lekker en mooi eten maken, mijn ideeën uiten en hun werk op de best mogelijke manier vertegenwoordigen.

Mijn ideale merken hebben ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn van hun klanten en de planeet. Ik hou van grote merken die zich inspannen om het leven van mensen en lokale bedrijven te verbeteren, en  gedreven om lokale bedrijven te helpen groeien met mijn werk als food- en productfotograaf.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Minder tijd dan de meeste mensen denken. Ik weet dat sociale media ongelooflijk belangrijk zijn. Voor mij heeft Instagram het potentieel om klanten te krijgen omdat mijn grootste klant daar vandaan kwam. Maar ik denk ook echt dat we voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid tijd die we besteden aan sociale media, want als we onze unieke stijl willen ontwikkelen, kunnen de duizenden foto’s die we zien invloed hebben op ons onderbewustzijn als fotograaf.

Voor de laatste twee maanden gebruik ik Instagram op een meer effectieve manier. Ik plaats berichten, beantwoord en toon het werk van anderen waar ik van hou en vertel hen waarom ik verliefd ben op hun werk.

Instagram is een geweldige gemeenschap en ook de enige sociale media die ik regelmatig gebruik, ik heb ook Pinterest, en zelfs behans, maar ik ben niet zo veel in deze twee. Ik denk dat sociale media ook echt toxisch kan zijn voor de productiviteit als je geen controle houdt over de tijd je eraan besteed. Maar aan de andere hand is het absoluut geweldig om verbinding te maken met andere creatieve mensen en zakelijke kansen.

"Mijn geboorteland Venezuela is een bron van inspiratie voor mij: alle kleurrijke tinten en licht inspireren mij constant in mijn werk."

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

1. Wees niet bang om je diensten aan te bieden als foodfotograaf: In het begin was ik voortdurend aan het denken dat ik niet goed genoeg was om te beginnen met geld vragen voor mijn werk en dat ik eerst meer moest weten of meer volgers moest hebben.

Maar het was een leugen die ik mezelf vertelde om wat onzekerheden over mijzelf te bedekken en hoe ik me voelde over geld. Je bent nu goed genoeg om te beginnen, begin en vind een aantal klanten die je kunt helpen met je werk.

Misschien dat je aan het begin een promotie of korting nodig hebt, maar geef jezelf de mogelijkheid om te proberen, je zult verrast zijn met de resultaten.

2. Praat met de mensen in de buurt van je over je nieuwe bedrijfsidee: mensen zijn bereid om te helpen als je ze toestaat, je vrienden vertellen over je passie en vraag of ze je kunnen verbinden met enkele merken, restaurants, chefs of bloggers die je misschien kunt maken begin met werken.

3. Wees niet bang om fouten te maken: fouten laten ons het pad zien dat we moeten nemen, in het begin ga je veel fouten maken en het is helemaal ok, het belangrijk hier is dat je kunt leren het proces en vermijd het herhalen van deze fouten opnieuw.

Wil je jouw food fotografie & styling verbeteren?

Volg dan een privé workshop food fotografie!

4. Wees open om te luisteren en te leren van mensen die meer ervaring hebben met het bedrijf. Zij kunnen je nieuwe perspectieven brengen en je kunt leren van hun fouten en falen.

5. Geinspireerd worden door andere foodfotografen is geweldig, en wanneer we tijd doorbrengen op sociale media, vonden we prachtige werken, maar ik raad aan om inspiratie te krijgen uit bronnen die anders zijn dan food, omdat je op deze manier jouw essentie als foodfotograaf kunt ontdekken.

Misschien kun je verschillende bronnen mixen om je persoonlijke projecten te creëren. Ik nam bijvoorbeeld een frame van een film die ik onlangs heb bekeken omdat ik van de kleurtinten hield en mixte het met met natuurlandschapsfoto. Of neem een food fotocompositie in combinatie met een ander creatief werk en ontwikkel iets heel unieks. Gebruik niet alleen food als je inspiratie omdat je veel geweldige ideeën verliest, onthoud: think out of the box!

Kun je ons meer vertellen over je werk voor @addictivestock?

Addictive Stock is een stockfotobureau waarmee ik mijn werk kan verkopen aan de grootste stockphotocompanies als Adobe-Stock, Stocksy, etc. zonder mij zorgen te maken over de keywords en het publiceren. Ik kan beslissen welk project ik wil maken een aantal afbeeldingen aanleveren en het vervolgens aan Addictive Stock overlaten om ze te verkopen. Het maakt mijn leven gemakkelijker.

Het is niet mijn belangrijkste geldbron, maar vormt een aanvulling op mijn inkomen, en de verkopen kunnen je verrassen.  

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Heb je speciale tips over product- of foodfotografie?

1- Belichting is key voor productfotografie voor mij. Ik adviseer iedereen om je hierin te verdiepen diep te worden en verlichtingstechnieken te verbeteren. 

2- De kleurentheorie kan echt helpen om de producten op de set te verbeteren.

3- Wees voorzichtig en laat genoeg negative space in sommige foto’s, in het geval merken de foto willen combineren met grafisch ontwerp.

4- Ik denk dat het kennen van je onderwerp je duizenden uren echt kan besparen, dus ik raad aan om een ​​maaltijd of recept te kiezen en hier zoveel mogelijk over te leren.  

Zie wat werkt en wat niet en implementeer nieuwe vaardigheden om elke keer betere resultaten te krijgen. Ook zijn flatlays een mooi onderwerp om een ​​bepaalde periode mee te oefenen. 

5- Styling is erg belangrijk. Je onderwerp kennen en wat trucs om het beste van één gerecht te zien en altijd een natuurlijke uitstraling behouden. Je kunt kijken hoe chef-koks gerechten presenteren om ideeën te krijgen en geïnspireerd te worden vóór de shoot.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

In het begin begon ik thuis met foodfotografie. Nu ik mijn eigen studio heb werk ik daar het grootste deel van de tijd maar ik werk soms ook nog thuis.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Je moet nederig blijven om te leren van je fouten.

Dit is een creatief beroep, maar als we geen goed organisatiesysteem hebben, kan het een chaos worden.

Apparatuur is minder belangrijk dan kennis. Maar investeren in kwaliteitsuitrusting is het zeker waard.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Welke materialen gebruik je?

Ik gebruik altijd tethering (Tether Tools en Capture One) om mijn camera en computer te verbinden. Het stelt me in staat om alle dingen te corrigeren die ik op de set nodig heb en later geen verrassingen te zien op mijn schermmonitor.

Een goed statief: ik denk dat het helemaal een must is als je met natuurlijk licht werkt.

 
Ik heb een Camera Sony A7RIII en de volgende lenzen:
Tamron 17-28 mm 2.8 (deze is voor het interieur van restaurants)
 
Mijn favoriet is de macro lens. Ik gebruik het voor elke shoot in combinatie met de 50mm lens. 
 
Voor belichting gebruik Profoto materialen: Profoto B10 plus 
Modifiers: Softbox 2*3 en een paar paraplu’s en een beautydish.
Deze apparatuur is heel draagbaar en van geweldige kwaliteit. Ik kan voor langere periodes werken en de kwaliteit op elke opname in termen van licht is hetzelfde.
 
Enkele reflectoren en zwarte borden om het licht in sommige delen van de set vorm te geven.

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Ik heb mijn setting tafel en daarnaast heb ik meestal een grotere tafel met een prop-selectie en alle styling-ingrediënten en hulpmiddelen. Dit maakt het gemakkelijker om te werken aan het bouwen van de set. Bij een groot project, kan ik het werk delen met een assistent om alles snel en beter te maken.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto
een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Gebruik je een Moodboard?

Ik gebruik altijd een moodboard voor de shoot. Sommige items die je kunt vinden op mijn Moodboard: 

  • Visuele referenties: gekke ideeën, het hoofdonderwerp, sommige styling-voorbeelden en zelfs het soort licht dat ik wil krijgen.

  • Boodschappenlijst: ingrediënten voor het recept en de styling, nieuwe props en andere materialen.

  • Enkele schetsen van mijn ideeën.

  • Merkidentiteit, in het geval dat we het hebben over het project van de klant.

Welk licht werk je de voorkeur?

Ik werk meestal met kunstlicht, omdat in het begin ‘s nachts werkte; voor mijn stijl en workflow is dit de beste optie.
Maar ik verken ook natuurlijk licht en ik geloof diep dat het natuurlijke lichtgevoel iets magisch en zo mooi heeft. Het beste van beiden gebruiken is de sleutel.

een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto
een kijkje achter de schermen met @ishealthyphoto

Wat is je droom…..?

Les geven in foodfotografie op de manier waarop ik foto’s maak. Mensen laten zien dat je een succesvol leven kunt hebben met de dingen die je maakt.
En werken als artdirector die nieuwe concepten ontwikkelt voor merken in de voedingsindustrie.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Creëeren met dezelfde visie en samen met een foodfotografieteam werken over de hele wereld.

Hier kan je Ronald Cova vinden:

Website: ronaldcova.net

Instagram: @ishealthyfood

Wil je jouw food fotografie & styling verbeteren?

Kom een workshop food fotografie bij mij volgen!

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.