Foto door Claudia van Food from Claud Nine
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @foodfromclaudnine

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Claudia Damen van @foodfromclaudnine

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Ik ben Claudia. Receptontwikkelaar, foodstylist en foodfotograaf. Ik woon met mijn man en kat in Zaandam en ben dol op alles met koolhydraten en kaas.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Ik deelde mijn recepten op Insta met foto’s gemaakt met mijn mobiel. Omdat ik dit wat serieuzer wilde nemen kreeg ik van mijn man voor mijn verjaardag een camera met de nu beruchte woorden ‘Dan moet je er wel wat mee doen’. Ik heb cursussen gedaan, foodfotografie cursussen, boeken gelezen, youtube filmpjes gekeken en vooral héél veel geoefend. Alles dat we aten wilde ik fotograferen, puur om meer ervaring op te doen.

Claudia van Food from ClaudNine

Kun je jouw stijl omschrijven?

Ik zou mijn stijl omschrijven als fris, kleurrijk, minimalistisch dus de focus echt op het eten.

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Zolang het met eten te maken heeft, vind ik het leuk om te fotograferen. Gerechten met pasta en rijst, lekkere salades, heerlijke toetjes.. ik word er allemaal enthousiast van.

Claudia van Food from Claud Nine

Hoe koester je je creativiteit?

Het is belangrijk om te blijven fotograferen voor jezelf en niet enkel in opdracht. Een opdrachtgever kan een bepaalde stijl in gedachte hebben en dat hoeft niet perse overeen te komen met wat jij het allerleukst vindt om te doen. Door ook genoeg vrij werk in te plannen kun je makkelijker blijven experimenteren en creatief blijven.

Wie of wat inspireert jou?

Ik vind het heerlijk om door buitenlandse kookboeken te bladeren. Dan ga ik naar Waterstones en blader ik door alle kookboeken die me aanspreken. Ik vind toch vaak dat de buitenlandse kookboeken vaak net iets voorlopen op trends dan NL kookboeken.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een (product)fotograaf?

Ik denk dat het heel belangrijk is dat je niet bang bent om je kennis en creativiteit te laten zien. Je hebt weleens opdrachtgevers die heel specifiek zijn in hun wensen, maar soms levert dat gewoon niet het beste resultaat op. Ik vind het dan belangrijk dat ik kan uitleggen waarom ik denk dat we beter een andere kant op kunnen gaan of uitleggen waarom iets niet kan zoals zij dat willen.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Ik denk ook hier dat ruimte vrij houden voor eigen werk belangrijk is. Ik heb ook mijn eigen website en Insta dus vrij werk is een groot deel van wat ik doe, maar je kunt je niet goed ontwikkelen als je niet de tijd en ruimte hebt om te experimenteren en proberen. Toen ik net de overstap had gemaakt van daglicht naar flitslicht ben ik echt een paar weken aan het worstelen geweest. Als je die tijd niet hebt, ben je ook niet snel geneigd de overstap te maken. En dat terwijl het mijn werk echt beter heeft gemaakt.

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Voor mij moet een portfolio divers zijn, dus dat je een klant laat zien dat je eigenlijk alles kan. Donkere foto’s, lichte moody foto’s, lichte frisse foto’s, direct licht foto’s, eventueel productfotografie, minimalistisch, meer gestyleerd etc.

Wat is jouw ideale klant?

Mijn ideale klant is iemand die vertrouwt op mijn expertise en me gewoon lekker mijn gang laat gaan.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Eerlijk? Veel te veel! Ik gebruik voornamelijk Insta en denk wel 2 uur per dag.

Een kijkje achter de schermen bij Food from Claudnine

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

Wees niet bang om te falen. Je leert iets door eerst fouten te maken. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft.

Heb je speciale tips over product- of foodfotografie?

Stap over op flitslicht. Maakt je leven zoveel makkelijker.

Foto door Claudia van Food from Claud Nine
Foto door Claudia van Food from Claud Nine

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb mijn eigen studio thuis. Studio is misschien een groot woord, het is een aparte kamer met al mijn apparatuur, maar ik blijf gewoon lekker studio zeggen.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Er wordt vaak gezegd dat perfectionisme je kan tegenhouden omdat het iets is dat je nooit kan bereiken en je tijd eraan verspilt, maar ik moet zeggen dat extreem kritisch zijn me geen windeieren heeft gelegd. Mijn insteek is dat ik enthousiast moet worden van mijn foto en anders vind ik het niet goed genoeg. Dat heeft ervoor gezorgd dat mijn Insta feed meer een online portfolio werd voor opdrachtgevers en ik relatief snel benaderd werd voor leuke opdrachten.

Foto door Claudia van Food from Claud Nine

Welke apparatuur gebruik je?

Ik heb een Nikon Z6 II, een 24-70 2.8mm lens en een macro lens. Verder kan ik niet zonder mijn statief, tethering kabel en laptop en flitslamp met losse grote diffuser.

Welke props en backdrops gebruik je?

Het liefste loop ik tegen props aan in een kringloopwinkel of een markt oid, maar dat wil iedereen tegenwoordig dus echte pareltjes vind je daar niet meer zo makkelijk. Winkels als Zara Home en H&M home zijn ook altijd goed. Vaak gebruik ik tafelkleden als backdrops, maar ik ben ook dol op de houten backdrops van Woodville. Die zijn alleen erg prijzig.

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Meestal heb ik tijdens het koken al een idee van welke backdrop ik wil gebruiken, afhankelijk van de kleuren van het gerecht, en hoe ik wil dat een foto er ongeveer uit komt te zien. Dit kan tijdens een shoot nog helemaal veranderen. Zoals ik zei, ik moet ergens enthousiast van worden en als ik dat gevoel tijdens het fotograferen niet heb, dan ga ik dingen veranderen. Meer kleur, minder kleur, gedekte tafel idee, direct licht ipv diffuus etc.

Gebruik je een Moodboard?

Alleen wanneer ik werk met opdrachtgevers zodat we van tevoren een duidelijk beeld hebben van welke stijl en gevoel we willen bereiken. Anders heb je de kans dat je achteraf niet op dezelfde lijn zat en mag je het overdoen.

Foto door Claudia van Food from Claud Nine
Een kijkje achter de schermen bij Food from Claudnine
Claudia van Food from Claud Nine

Welk licht heeft je voorkeur?

Ik werk altijd met flitslicht, maar voor fotografie vind ik zelf hard lichts het tofst (op dit moment). Met hard licht zijn de kleuren veel feller en springt een gerecht er echt uit.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Toen ik afgelopen januari full time voor mezelf begon had ik een paar lange termijn doelen, zoals gevraagd worden voor fotografie in een tijdschrift. Ik ben super trots want dat is al gebeurt! Dus ik ga groot denken en zeggen: over 5 jaar wil ik de fotografie doen van internationale kookboeken. Is echt een groot doel, maar een mens mag dromen toch 😊

Foto door Claudia van Food from Claud Nine

Dank je wel, Claudia, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem dan een kijkje op haar website of IG account.

Website: foodfromclaudnine.nl

Instagram: @foodfromclaudnine

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.