Foto door Borrels en Bites
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @borrelsenbites

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Marcella van @borrelsenbites

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

He, ik ben Marcella, 36 jaar en woon in Hoorn samen met mijn 3 kinderen – dochter Sam van 7 , tweeling Daan en Luuk van 5 en de aanstichter van dit alles, mijn for ever verkering (nog steeds niet getrouwd) Sjors.  

Hoe ben je begonnen met bloggen en hoe heb je het geleerd

Ik ben begon in 2017 met Borrels & Bites. Ik had heel erg ‘the urge to share’ maar wist niet goed waarover. Ik had al eerder een blog, beetje lifestyle-achtig maar voelde het niet helemaal, het was niet helemaal ‘mij’. Ik had een paar dagen vrij en besloot ruimte te maken om te ontdekken wat ik dan eigenlijk wilde gaan sharen.

Marcella van Borrels en Bites
Een kijkje achter de schermen bij Borrels en Bites

Ik wilde iets wat dicht bij mezelf stond dus leek het mij een goed idee om dat dan te ontdekken en op te schrijven wie ik dan was. Ik weet nog goed dat ik opschreef ‘Ik ben Marcella, ik hou van eten en ik drink koffie, drank en water. 15 minuten later wist ik het, ik ga bloggen over borrelhapjes en cocktails. De naam Borrels & Bites schoot bij mij te binnen en een half uur later had ik de URL geregistreerd.Ik was altijd al geïnteresseerd in het digitale landschap. Zowel social media als websites. Ik denk dat ik WordPress heb geleerd in mijn deeltijd HVA studie Media, Informatie en Communicatie, maar misschien al wel eerder. Ik heb het geleerd door vooral te doen. Testen en een beetje rommelen en kijken wat er gebeurt. Ook vind ik het leuk en interessant om te zien hoe mensen de site gebruiken, er gaat geen dag voorbij dat ik niet de analytics in de gaten houd. Ik lees veel over SEO en stop daar best wat tijd in, dan is het natuurlijk te gek om te zien dat je op de 1e pagina van Google staat!

Hoe is dat proces gegaan van bloggen i.c.m. fotograferen?


Het ging een beetje samen. Ik deed destijds de deeltijd studie, werkte als bijbaan in de Horeca en assisteerde stylistes bij fotografieproducties. Beeld creëren deed ik dus al, alleen dan als assistent van de stylist. Door mijn studie ging ik mij meer verdiepen in social media en wilde dat voor de horecabedrijven gaan doen waar ik ‘op de vloer’ werkte. Dan hadden we natuurlijk content nodig, ik wist wat mooi beeld was alleen had ik niet eerder zelf de fotografie én de styling gedaan. Ik had een basiscursus fotografie gedaan dus wist een beetje hoe ik de camera manueel moest bedienen. Dit lukte best goed! Ik fotografeerde dus al voor horeca en deze basiskennis kon ik nog verder uitpakken voor mijn blog.

Business school voor Fotografen

Hoe koester je je creativiteit?


Ik heb geleerd dat creativiteit komt en gaat. Er zijn (diepe) dalen en hoge pieken. Daar kon ik heel slecht mee omgaan maar nu weet ik dat je het moet omarmen. Ik zeg altijd ‘omarm het proces’. Je kunt creativiteit wel boosten, alleen werkt dat voor iedereen anders. Bij mij helpt het om doordeweeks in de ochtend te wandelen, dan kan ik even mijn hoofd leeg maken en opstarten, de wind in mijn gezicht voelen en dan pas echt de dag starten. Dan heb ik mijn wirwar van gedachten al enigszins op een rijtje voordat de dag echt begint. Creativiteit kun je niet pushen maar je kunt wel inspiratie opzoeken. Ik kijk eindeloos veel op social media en soms zie ik kleine details die ik dan meepak in recepten of in het maken van beeld. Ik weet nu dat creativiteit niet kan bestaan zonder pieken en dalen, als het vlak was dan zou het heel saai en monotoom zijn.
Foto door Marcella van Borrels en Bites
Foto artisjok door Marcella van Borrels en Bites

Wie of wat inspireert jou?


Dat kan van alles zijn. Ik kijk veel op social media en probeer te ontdekken wanneer ik ‘aan’ ga van een video of foto, wat hetgeen dan is. Is dat het licht, de styling, de muziek in de video? Dat zit dan in mijn hoofd en gaat bijna onbewust mee in mijn eigen creaties. Ook offline kan ik geïnspireerd worden, gewoon door door de stad te wandelen en mooie kleurcombinaties te zien en zelfs een mooie lichtinval in een plas op de grond. Dan kijk ik waar het licht vandaan komt waardoor het dan zo mooi is.
Foto door Marcella van Borrels en Bites
Marcella van Borrels en Bites

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een blogger?


Jezelf zijn. Je eigen identiteit weten te vinden en dit te vertalen in beeld en tekst. Probeer niet na te doen wat een succesvolle blogger doet, want die succesvolle blogger, is zo succesvol geworden omdat hij/zij zichzelf is (meestal).

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?


Bezig blijven, stilstaan is achteruitgang. Ook al zit het wel eens tegen, soms zijn er dagen dat ik het helemaal niet zie zitten en denk, voor wie doe ik dit eigenlijk? Dan weet ik dat ik door niks te doen helemaal niks bereik. Dus we gaan stug door. Ook doe ik best wat ‘vrijwilligerswerk’. Ik help mensen die hun eigen onderneming starten/hebben door content te maken. Ik vind het zo geweldig om een bedrijf zo’n start te geven, beeld is zo veel waard! Dat helpt mij ook, want ik heb weer wat ervaring erbij en exposure omdat ik vraag of ze mij dan wel willen benoemen bij het gebruik van de foto’s online.

Foto door Marcella van Borrels en Bites
Foto door Marcella van Borrels en Bites
Foto door Marcella van Borrels en Bites

Wat is jouw ideale klant?


Haha, net hoe de wind waait. De ene dag vind ik productfotografie in lifestyle setting helemaal de bom. Dan weer cocktails fotograferen in opdracht, dan weer op locatie te zijn , horeca-fotografie en de volgende dag receptontwikkeling.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?


Ik denk iedere dag een uur of 5. Het meeste op Instagram en Pinterest. Ik moet ook meer met TikTok doen, maar die vergeet ik vaak. Beter opletten!

Foto door Marcella van Borrels en Bites
Foto door Marcella van Borrels en Bites

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?


Blijf dicht bij jezelf en omarm het proces. Eigenlijk hetzelfde als wat ik hierboven al beschreef. En blijf in beweging en blijf bezig. Ook al heb je het gevoel dat het geen zin heeft. Een slechte foto is ook weer een stap, daar leer je ook van.

Heb je speciale tips over bloggen i.c.m. foodfotografie?


Niet echt, ik doe ook maar wat eigenlijk. Ik denk wel dat het belangrijk is om je focus te verdelen, dus niet alleen de fotografie maar ook de focus op tekst, SEO en je website zelf.

Een kijkje achter de schermen bij Borrels en Bites

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?


Ik maak alles thuis waar mijn keuken een semi studio is. Wij hebben ons huis vorig jaar verbouwd met een uitbouw waar we rekening hebben gehouden met fotografie. Er is een groot dakraam en overal stopcontacten, zelf in de grond. Ik heb veel ruimte en licht. Ik fotografeer hier ook voor opdrachten en heb ook wel eens opdrachtgevers over de vloer. Dan is het echt een studio.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?


Komt ie weer: Omarm het proces. Soms lukt iets niet en uiteindelijk, door door te zetten, kom je er wel. Soms is er veel frustratie en mislukt iets. Dan is het balen natuurlijk en heb ik helemaal geen zin om het opnieuw te doen. Wat ik nu weet, de 2e poging is altijd beter. Dit probeer ik te onthouden en mij aan vast te houden als zoiets gebeurt.

Business school voor Fotografen

Welke apparatuur gebruik je?


Camera is een Nikon Z7ii, bijna altijd met de 50mm 1.8. Ik heb ook een macro objectief en 35mm 1.8, die gebruik ik minder vaak. Ik fotografeer meestal Tethered met mijn Macbook Pro in Lightroom.
Ik heb een C-Stand en Manfrotto statief. Ook nog een Vanguard statief met opzetarm die ik gebruik voor Reels. Voor die Reels gebruik ik overigens mijn telefoon, een Iphone 13 Pro. 

Verder heb ik wat betreft kunstlicht een continulamp en Godox ad200pro.

Welke props en backdrops gebruik je?


Ik gebruik vaak een tafelkleed als backdrop. Vooral omdat ik wil dat wanneer je de foto ziet, je het gevoel hebt dat je er zo in kunt stappen, alsof je zelf aan tafel zit. Ik heb een paar platen met textuur, die heb ik zelf gemaakt met plamuur en verf. Mijn props zijn vaak naturel. Veel hout en ik houd ook erg van vintage. De glazen die ik gebruik mogen ook een beetje een vintage gevoel hebben en elegant zijn. Maar vooral goed passen bij het drankje. Alle props die ik gebruik in een foto vertellen het verhaal van het onderwerp. Niet te veel poespas.

Foto door Marcella van Borrels en Bites

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?


Ik heb meestal wel in mijn hoofd hoe ik het wil hebben en zie het voor me. Meestal pakt dat wel goed uit. Ik vind het belangrijk dat alle items die je op de foto ziet, kloppen bij het doel van de foto. Alles moet ergens op slaan en logisch zijn. Meestal zet ik de set al klaar en bepaal ik de angle van de foto. Bijvoorbeeld voor een cocktail zet ik alles al klaar en dan bereik ik de cocktail. Soms pakt dat goed uit maar soms moet ik alsnog de boel omgooien. Heb je wel eens.

Gebruik je een Moodboard?


Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat als je dicht bij jezelf blijft je zelf het moodboard creeert.

Foto door Marcella van Borrels en Bites

Welk licht heeft je voorkeur?


Daglicht, zeker nu in de lente! De schaduwen zijn zacht en lang en hebben iets dramatisch, zo mooi is dat. Of juist hard in direct zonlicht. Hiermee spelen vind ik heerlijk. Ik vind kunstlicht ook heel leuk om mee te werken omdat je dan natuurlijk van die leuke splash-shots en beweging goed kunt vastleggen. Hoog op mijn lijstje staat een zest-shot, alleen nog even de tijd en ruimte vinden.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?


Meer dan 3 volgers ☺. Haha, ik hoop dat ik dan een groot bereik heb en veel mensen heb mogen inspireren met recepten van hapjes maar vooral cocktails. Ik hoop dat ik dan (nog meer) leuke samenwerkingen heb en veel inspirerende mensen heb kunnen ontmoeten. Mijn droom is een eigen boek! Misschien ook een eigen productenlijn ooit in glazen of cocktail tools.
Foto door Marcella van Borrels en Bites

Dank je wel Marcella voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem dan een kijkje op haar website of IG account.

Website: borrelsenbites.net

Instagram: @borrelsenbites

Business school voor Fotografen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.