Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @yessica_duque_photography

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Yessica Duque van @yessiva_duque_photography

Hallo iedereen! 

Mijn naam is Yessica, een keukenavonturier uit Venezuela. Ik ben een foodie met een passie voor fotografie, en ik verken de culinaire wereld met nieuwe smaken en kleuren!

Ik ben getrouwd, moeder van 2 jongens, en een mopshond genaamd Tito. Gevestigd in Nederland sinds 2008, eerst in Den Haag voor 10 jaar en sinds 2019 in een mooie stad genaamd Wateringen. 

Als foodfotograaf heb ik gewerkt met het maken van beelden voor buitencampagnes, social media en PR voor restaurants en chef-koks in Europa. Dit wordt aangevuld met vele jaren ervaring als grafisch ontwerper.

Ik ben een overtuigd voorstander van het creëren van een gemeenschap in plaats van concurrentie en velen van jullie die dat hebben bereikt, weten dat.

Ik hou van het delen van kennis over dit mooie vakgebied, dus aarzel niet om het me te vragen als je een vraag hebt, ik ben bereid om je een handje te helpen.  Training is nog steeds onderdeel van het proces, leren stopt niet. Elke dag leren we iets nieuws en nog beter als we het samen doen.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je geleerd?

Ik begon mijn reis als foodfotograaf in 2016 en werkte voor takea-way.com als Visual Designer. We hadden een nationale outdoor-campagnepagina vs. Deliveroo en Foodora, mijn manager in die tijd Sebastian Boas vroeg me, op basis van mijn “foodie”-achtergrond, of ik naar een aantal restaurants zou kunnen gaan en foto’s van hun gerechten zou kunnen maken. 

Hoewel alle foto’s voor deze campagne flatlays waren en een makkelijke klus leken, wist ik niet hoe ik een camera moest gebruiken, met uitzondering van de Auto-modus, veel minder “professioneel”. 

Maar uiteindelijk heb ik het uitgewerkt, en ze vonden de resultaten zo mooi dat ze me naar andere steden in Europa stuurden om meer en meer foto’s te maken en ineens was ik in Wrocław, Krakau, Berlijn, Brussel, Antwerpen, Wenen… Meer foto’s aan het maken. Vanaf de eerste dag hield ik van de hele dynamiek van het buiten zijn en niet de hele dag achter een bureau zitten.

Heb je tips voor online cursussen?

Ik heb mijn eerste cursus foodfotografie gevolgd aan de Leiths School of Food and Wine in Londen. Mijn leraar was William Reavell, een bekende naam in de industrie met een portfolio met merken als Marks & Spencer, Waitrose, Tesco om er maar een paar te noemen.

Op die cursus leerde ik hoe te stylen en fotograferen met daglicht, hoe je een scène samenstelt en vooral hoe de handmatige modus werkt op een DSLR-camera.

De tweede cursus was bij Le Cordon Bleu London, deze was meer gericht op foodstyling en fotografie met kunstlicht. Mijn leraar op die cursus was Alan Donaldson, een ervaren food-, drank- en horecafotograaf. Het was een interessante cursus, ik leerde hoe ik tethered kon fotograferen en te werken met licht en stroboscopen, en ook hoe ik samen met een Chef composities rond verfijnde gerechten kon maken.

In 2018, na 2 jaar werken voor takeaway.com, werd het werk met betrekking tot fotografie minder frequent, en meer repetitief. Ik realiseerde me dat ik hier niet blij mee was, en ik wilde blijven doen wat ik ontdekt had dat ik echt graag deed, dus… Ik stopte met mijn baan en begon mijn eigen bedrijf als food fotograaf en foodstylist. Dit leidde tot een hele nieuwe wereld van ontdekkingen.

De derde mijlpaal in mijn reis was de cursus “Food Styling for Media” in The International Culinary Center ICC New York, onder leiding van Louise Leonard, chef-kok, foodstylist, receptontwikkelaar en consultant. Een zware naam in de industrie, winnaar van Seizoen 2 van ABC’s prime time hit “The Taste”.  Haar werk omvat het stileren voor de Emmy award winnende show “Top Chef”, evenals het stileren voor Top Chef Masters, MasterChef, The Chew, Access Hollywood, en Next Food Network Star.

Een andere interessante face-to-face cursus was bij Kema Food Culture – Barce-lona van Marta Mauri, waar ik de populaire donkere stemming leerde door gebruik te maken van daglicht, en montage in Lightroom. 

Ik ben een grote fan van cursussen en bijeenkomsten op locatie. De laatste keer dat ik dit jaar ben geweest werd het georganiseerd door Lucie Beck. Het was een geweldige ervaring om uit je comfortzone te stappen, nieuwe dingen te leren en kennis te delen met andere gelijkgestemde professionals.

Ik heb van hen allemaal geleerd en ik zal voor altijd dankbaar zijn voor alle kennis die ze met mij en iedereen in het veld hebben gedeeld.

Terug naar de vraag over online cursussen, ik vind ze een geweldig idee. Je kunt al deze nieuwe dingen leren, zonder dat je aan schema’s gebonden bent, en het is echt nuttig om deze cursussen nog steeds te kunnen volgen als je een druk leven hebt, of gewoonweg een goede balans wilt hebben tussen werk, gezin en opleiding. 

Ik heb er al heel wat gedaan:

1. Hoe maak je Gif’s in photoshop van Rachel Korinek – Two Loves Studio

2. Het vangen van voedsel in beweging door Steve Hansen – Creatief

3. Eten en drinken fotografie – linda.com

4. Verhalen vertellen door middel van fotografie door Douglas Kirkland – linda.com

5. Productfotografie leren – linda.com

Waar haal je je inspiratie vandaan?

De laatste tijd is de inspiratie afkomstig van verschillende uitdagingen georganiseerd door verschillende fotografen op Instagram. Ik geloof dat deze uitdagingen je creatieve grenzen verleggen, je uit je comfortzone dwingen en je helpen je eigen stem te vinden. Ze zijn ook geweldig om nieuwe, frisse inhoud aan je portfolio toe te voegen.

Welke fotografen inspireren je?

Ik ben een grote fan van Donna Hay haar kookboeken en tijdschriften en haar wonderbaarlijke fotografie team. Chris Court is een van mijn favorieten.

Om er nog een paar te noemen: Joanie Simon, Andrew Scrivani, Stella Andronikou, (@stellaland), Betty Binon (@stemsandforks) Jena Carlin, Rachel Korinek, Bea Lubas, William Reavell, Mikel Ponce, Saskia de Wal… De lijst gaat maar door…

Werk je samen met merken?

Op dit moment niet. Tenzij we takeaway.com als merk tellen. Onlangs ben ik benaderd door enkele potentiële klanten met sterke merken, dus ik zou kunnen zeggen dat ik er mee bezig ben, voor de rest alleen restaurants en kleine bedrijven in de horeca.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Normaal gesproken zijn mijn klanten in dezelfde lijn met mij. Vanuit mijn ervaring als Grafisch Ontwerper probeer ik op zijn minst een Skype-meeting te boeken om het water te testen… Ik heb uit het verleden geleerd hoe ik selectief kan zijn met mijn projecten en probeer de juiste balans te vinden. Het kiezen van je klanten bespaart je veel tijd.

De manier om mij te vinden is makkelijker: Laat je werk voor je praten. Hoe meer geluid je maakt met je werk, en ik bedoel (vermeldingen, wedstrijden, uitdagingen, interviews) zal het gemakkelijk maken om je te vinden. Google is verstandig, ook Instagram als platvorm helpt, maar de meest effectieve marketingtool is mond-tot-mondreclame.

Heb je goede tips over je portfolio?

Maak een portfolio die je zelf leuk vindt, en waar je achter kunt staan. Het zal iedereen laten zien wie je echt bent en hoe je werkt. Wees niet bang om wat foto’s te maken als je ze niet meer leuk vindt, het is normaal om te evolueren en je aan te passen.

Als je je portfolio deelt met een potentiële klant, pas het dan aan om het aantrekkelijker te maken. Foto’s die afleiden van de doelstellingen van uw klant, kun je het beste verwijderen of aan het eind laten staan.

Een gedrukt portfolio kan een betere indruk achterlaten dan een digitaal portfolio. Doe je onderzoek, kijk welke stijl je klant het beste bevalt.

Hoeveel tijd besteedt u aan social media en welke kanalen gebruikt u het meest? 

Ik besteed veel tijd aan Instagram. Het grootste deel daarvan is het publiceren van content en het samenwerken met de community. Ook krijg ik veel berichten met vragen van (potentiële) klanten en andere fotografen.

Soms plaats ik één of twee foto’s waarvan ik weet dat ze die kick hebben waar ik altijd naar op zoek ben en verdwijn ik voor een week. Ik heb het gevoel dat mijn creativiteit wordt beïnvloed door alle beelden die je ziet en ik probeer de social media detox te doen. Ik probeer mezelf af te leiden door goed te lezen, films te kijken, ukelele te spelen, naar muziek of podcasts te luisteren, of te koken… Het helpt me om me creatiever en energieker te voelen.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Creëer voor Instagram een community boven de concurrentie.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, iedereen is uniek en er is genoeg kans voor ons allemaal. Soms bepalen grote aantallen of volgers niet hoe goed je bent of of je je rekeningen kunt betalen.
Aarzel niet om te vragen aan degenen die je volgt of bewondert, veel mensen zijn bereid om je te helpen met je twijfels.
Ik ben een van die mensen.

Over Pinterest, ik hou ervan en ik zou het meer moeten gebruiken om mijn fotografie te delen als inspiratie voor anderen, maar ik gebruik het om de recepten te delen die ik graag probeer en experimenteren. Als het resultaat goed is, maak ik een mooie foto en schrijf ik het recept op mijn blog om het te delen. Pinterest is vrij goed om verkeer naar je website te brengen, vooral als je een content creator bent.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrijetijdsbesteding / thuis en werk?

Ik heb de beste ondersteuning, mijn rechter- en linkerhand, mijn man. Hij is er altijd voor me geweest om me op te vrolijken, om mijn dromen te ondersteunen, om voor de kinderen te zorgen, om te koken Als ik te laat ben vanwege mijn werk, om mijn leven gemakkelijker te maken… Om me duizend levens te laten leven, sinds dag één en daar ben ik dankbaar voor.

Wat had je anders gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Als ik had geweten dat ik een foodfotograaf zou zijn, zou ik naar de culinaire school zijn gegaan. Hoewel, ik hou van koken, recepten uitproberen en experimenteren. Wat meer kennis over verschillende kooktechnieken zou een pluspunt zijn! 

Heb je nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik heb dit jaar geleerd om het moment te beleven. Ik had veel plannen voor dit 2020 en met alle beperkingen van Covid-19 heb ik het geluk gehad om de meeste ervan te bereiken. Ik weet dat het goed is om vooruit te plannen, maar nu geef ik er de voorkeur aan om mijn lijst met plannen kort te houden en positief te blijven voor 2021.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik heb een klein thuiskantoor/studio die ik tijdens de lockdown heb kunnen afronden. Dit is waar ik mijn persoonlijke projecten fotografeer en sommige voor klanten, maar als ik met een grote klant moet werken reserveer ik liever een studio, in het geval van een restaurant, dan is die op locatie.

Hoe maak je een foodstyling set klaar?

Eerst maak ik mijn mentale planning op basis van de wens die ik in gedachten heb en laat ik de props aan het woord. Normaal gesproken is het beeld waar ik van hou niet datgene wat ik in eerste instantie schets. Ik hou ervan om dingen te verplaatsen en op mijn gevoel af te gaan. 

Welke props gebruik je het meest?

Hangt ervan af, ik hou ervan om linnengoed van Wilbur & Wolf te gebruiken, soms hou ik gewoon van simpel, de meeste van mijn props zijn van tweedehandswinkels, of plaatsen als Xenos, Sostrene Grene, Dille en Kamile… Alles hangt af van mijn stemming… Ik hou er echt van om met ze te praten en ze in de lucht te bewegen met mijn ogen dicht en me het hele tafereel voor te stellen.

Welke achtergronden gebruik je?

Ik maak mijn eigen achtergronden, die ik meestal gebruik.

Ook veel van @clubbackdrops, en de meest in het oog springende die ik heb van @myluciebackdrops, een cementlook 🙂

Met welk licht werk je graag, kunstlicht of daglicht?

Dat hangt af van de situatie. Daglicht zal altijd mijn voorkeur hebben. Ik heb geleerd hoe ik kunstlicht moet gebruiken omdat het zo handig is, en vanwege de breedtegraadproblemen krijg je soms maar een paar uur zonlicht voor een dag, en dat zal maanden duren.

Welke camera en lezen gebruik je en heb je een statief?

Ik gebruik een Canon 5D mark III. Mijn statief is een Vanguard Alta-pro 263AT. Voor flat-lay gebruik ik de Manfrotto Avenger C-stand kit 33.

Lenzen: Sigma 50mm f/1.4 Art., Sigma 105mm f2.8 macro, Sigma 105mm 1.4 Art. , Canon 50mm 1:1.8, Canon 20mm 2.8

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Adobe Lightroom en Photoshop.

Tips & tricks

Tips en tricks op Lightroom, ik druk altijd op Y om het voor en na te zien, helpt me om een beter overzicht te hebben en de voortgang te zien.

Je weet waarschijnlijk ook dat je de bijsnijdingsmodus kunt activeren door op R te drukken op uw toetsenbord in de Develop-module.

Het is echter mogelijk dat je niet weet welke verscheidenheid aan bijsnijdingen je tijdens het bijsnijden op een afbeelding kunt plaatsen door op O te drukken, zoals de regel van derden, de gouden driehoek, de gulden snede, de spiraal, enz.
Het is een geweldig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je foto-elementen in balans zijn binnen de proporties van het nieuwe bijsnijdgebied, wat helpt bij het ontwikkelen van een beter esthetisch aspect van je afbeelding.

Wil je meer van Yessica haar werk zien?

Instagram: @yessiva_duque_photography

Website: https://yessicaduque.com/index.php/about/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.