Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met food fotograaf @dearnabond_photography

 

Kun je jezelf voorstellen?

Zeker! Mijn naam is Dearna Bond, en ik ben styliste en fotografe in Hobart (de stad onderin Tasmanië – het kleine eiland onderin Australië). Ik fotografeer vooral eten en drinken, maar heb me het afgelopen jaar of twee ook op andere gebieden van fotografie gestort, waaronder interieur- en lifestylefotografie.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd?

Soort van per ongeluk! Ik heb de liefde voor eten en koken van mijn moeder en grootmoeder geërfd en ben in 2013 een foodblog begonnen om de gerechten die ik maakte te laten zien. Op dat moment had ik geen idee van foodfotografie – ik kocht een instapmodel DSLR maar fotografeerde de eerste zes maanden volledig op automatisch.

Ik bracht veel tijd door op Youtube en Google in dat eerste jaar, maar had nog steeds echt moeite om de fundamenten van foodfotografie te begrijpen, dus in het begin van 2015, nam ik een online cursus en dat is waar ik begon echt dingen te begrijpen en een hoop verbetering te zien.

Vanaf daar heb ik veel geoefend en gefotografeerd wanneer ik maar kon, en in 2017 begon ik zelf les te geven in foodfotografie, eerst via een op een workshops, en vervolgens lanceerde ik in juli mijn online cursus via de Food Photography Guides (http://foodphotographyguides.com/). Helaas hebben mijn online cursussen een beetje een backseat genomen toen mijn freelance werk de afgelopen paar jaar aantrok, maar het is zeker iets wat ik graag weer zou willen oppakken. Ik hou er zelf ook van om cursussen te volgen en ik ben ervan overtuigd dat je altijd meer kunt leren, op welk niveau je ook zit.

 

 

Waar haal je je inspiratie vandaan of zijn er specifieke fotografen?

Ik ben altijd dol geweest op Eva Kosmas Flores, zij was zo’n pionier op het gebied van moody, outdoor en lifestyle foodfotografie – vooral in de wereld van foodblogs en sociale media – en het was haar cursus die ik ver terug in 2015 heb gevolgd.
Ik ben ook dol op Silvia Bifaro, Aimee Twigger en Viola Virtamo.

 

Hoe vaak blog je?

Nog iets dat de afgelopen jaren op de achtergrond is geraakt! Ik heb voor het laatst een post gepubliceerd na de geboorte van mijn dochter, begin 2019. Veel van mijn foodwerk is tegenwoordig vooral voor klanten en/of socials.

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Ik ben waarschijnlijk niet de beste persoon om dit te beantwoorden gezien de slapende staat van mijn eigen blog, maar ik denk consistentie en ook een eigen kijk hebben op de dingen. Voor de meesten kan dit gewoon meer van je eigen persoonlijkheid zijn, maar denk ook eens aan een andere invalshoek voor je recepten, de manier waarop je ze stijlt en fotografeert, en de manier waarop je erover praat.

Do you work with brands?

Yes, I’ve slowly been building up my work and experience and left my other job at the end of last year, so photography is now my only job! I think things have changed quite a bit over the past few years though, in the past I used to get a lot of work doing sponsored posts via Instagram however that only makes up a small portion of my business now – the majority of my work is creating content for brands themselves.

Do you have good tips about your portfolio? What do you think should be in it?

I think a portfolio needs to have a good, easy-to-use layout and only showcase your best work. I also think its really important to show versatility – dark and moody shots, light and bright, natural lighting, artificial lighting, hard lighting etc

Werk je met merken?

Ja, ik heb mijn werk en ervaring langzaam opgebouwd en eind vorig jaar heb ik mijn andere baan opgezegd, dus fotografie is nu mijn enige baan! Ik denk dat er de laatste jaren wel veel veranderd is. In het verleden kreeg ik veel werk voor gesponsorde posts via Instagram, maar dat maakt nu nog maar een klein deel van mijn werk uit – het grootste deel van mijn werk maak ik voor merken zelf.

Heb je goede tips voor je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Ik vind dat een portfolio een goede, gebruiksvriendelijke lay-out moet hebben en alleen je beste werk moet laten zien. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om veelzijdigheid te laten zien – donkere en stemmige opnamen, lichte en heldere, natuurlijke verlichting, kunstlicht, harde verlichting enz.

 

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Haha, te veel. Zeker minder nu echter dat wat ik vroeger deed. Ik probeer elke dag te posten op mijn Stories en 3-4 keer per week in mijn feed. Ik check meestal 15 minuten of zo elke ochtend en avond, maar de dagen dat ik in mijn feed post zal ik langer bezig zijn met mijn post en ook met andere accounts.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Ik ben geen grote Pinterest-gebruiker, maar ik denk dat consistentie zeker helpt op Instagram, vooral door Stories consequent te gebruiken. Maar afgezien daarvan, als je klanten probeert aan te trekken, is het posten van je beste werk de sleutel.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Dat kan heel moeilijk zijn! Het leven als freelancer bestaat vaak uit hele drukke periodes waarin je ‘s avonds en in het weekend werkt om je achterstand in te halen, en dan weer hele rustige periodes waarin je je zorgen maakt dat er geen werk binnenkomt! Ik probeer me in die periodes te ontspannen (al lukt dat niet altijd 😉 ) en van mijn vrije tijd te genieten, want ik weet dat het snel weer druk zal worden.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Ik denk dat het belangrijk is om persoonlijk maar ook professioneel te zijn en je te realiseren dat niet elke klant een goede match zal zijn. Sommige klanten nemen veel tijd in beslag en verwachten veel van je zonder dat ze voor je tijd willen betalen. Ik probeer altijd in een vroeg stadium een offerte uit te brengen met daarin een voorbehoud dat “extra werk zal worden berekend tegen $xxx”, zodat ik iets heb om op terug te vallen als de omvang toeneemt, of als ze me langer ter plaatse houden dan waarvoor ik had geoffreerd.

Ook het in rekening brengen van beeldlicenties. Het lijkt een onderwerp te zijn dat niet veel mensen bespreken of in rekening brengen – wat begrijpelijk is, want het is veel verwarrender dan gewone prijzen! Maar het is iets waarvan ik denk dat alle fotografen het zouden moeten doen – we verdienen het om extra inkomsten te krijgen voor het geweldige werk dat we doen!

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik ga me zeker richten op het meer werken met kunstlicht – ik ben er nog redelijk nieuw in en heb nog veel te leren!

 

pasta

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Of thuis of op locatie. Thuis heb ik een kleine kamer die is omgebouwd tot een studio, maar soms neem ik gewoon achtergronden mee naar de keuken en werk ik daar, omdat het het makkelijkst is om dicht bij de actie te zijn!

Hoe bereid je een foodstyling set voor?

Meestal heb ik eerst een idee in mijn hoofd, of als ik met een klant werk, stel ik een shootlist op en beschrijf ik wat ik ga doen. Ik zorg dan eerst voor de juiste belichting, of dat nu het vinden van een plek met de beste natuurlijke belichting is, of het opstellen van flitslicht.
Dan stel ik mijn achtergrond op, leg mijn rekwisieten klaar en voeg ten slotte het eten toe.

 

 

Welke hulpmiddelen in een fotografiesetting mag je niet missen?

Goede verlichting is het allerbelangrijkste, dus leren hoe je verlichting moet gebruiken en manipuleren is een must. Vervolgens een lens die goed werkt bij foodfotografie (ik begon met een 50mm f1.8, maar gebruik nu meestal mijn Sigma ART f1.4). Tot slot een goede prop verzameling met veel keramiek, linnengoed en ouder, rustiek serviesgoed.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Ik zal altijd van echt stemmig bewolkt daglicht blijven houden, maar ik leer dit licht na te bootsen met kunstlicht – het is niet helemaal hetzelfde, maar het komt op een goede (en betrouwbaardere) tweede plaats.

Can you tell which equipment you work with?

I shoot with a Canon R5 and the two lenses I use most are the 24-70mm f2.8 and Sigma ART 50mm f1.4. I have a Manfrotto MT055XPRO3 tripod and two Godox lights (one strobe, one continuous). I use Lightroom (and occasionally Photoshop) to edit. 

 

Kun je vertellen met welke apparatuur je werkt?

Ik fotografeer met een Canon R5 en de twee lenzen die ik het meest gebruik zijn de 24-70mm f2.8 en Sigma ART 50mm f1.4.
Ik heb een Manfrotto MT055XPRO3 statief en twee Godox lampen (één flitser, één continu).

Ik gebruik Lightroom (en soms Photoshop) om te bewerken.

Tips en trucs?

Verlichting! Leren belichten is de sleutel tot goede fotografie. En ook het fotograferen van andere dingen dan voedsel kan echt helpen om niet alleen je algemene fotografievaardigheden te verbeteren, maar ook om je een nieuwe manier van kijken naar dingen te geven die je vervolgens op voedsel kunt toepassen.

Wil je meer zien van Dearna’s werk?

Blog: http://www.dearnabond.com/menu/

Instagram: @dearnabond_photography

 

 

Want to improve your foodphotography?

Join the MyLucie Membership and have access to all courses, masterclasses, live Q&A sessions and a creative community.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.