outside drink photography
Een kijkje achter de schermen

Achter de schermen met foodfotograaf @thegreenchopstick

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Milou van @thegreenchopstick. 

Photocredit Tim Janssen.

Kun je jezelf voorstellen?

Hi, ik ben Milou en ik kan alleen maar aan eten denken, over eten praten, naar eten kijken en…eten. Nou ja, ik doe ook nog wel andere dingen. Maar het is wel een geluk dat ik werk als vegan receptontwikkelaar, foodfotograaf en schrijver. Dat doe ik voor verschillende merken met wie ik een klik heb, voor magazines en voor mijn eigen kookboeken. Vegan East en Vegan Summer liggen al in de boekhandel. Ik ben nu druk bezig met mijn derde.

Cocktailshoot | Vegan East.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je geleerd over food fotografie?

Foodfotografie fascineerde me al een tijd, tot ik ruim zes jaar geleden ineens gedwongen rust moest nemen tijdens de zwangerschap van mijn middelste. Ik kon niet actief meer werken (toen werkte ik nog als journalist en was ik veel op pad voor interviews) maar wel leren. Dit was mijn kans om me echt te verdiepen. Zo leerde ik alles, via workshops, YouTube en verder: oefenen, oefenen, oefenen. En in het begin veel slechte foto’s maken, haha.

Welke fotografen inspireren je of waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik ben echt fan van het werk van David Loftus. Hij maakt prachtige beelden en doet daar bovendien niet al te ingewikkeld over. Dat gaf me in het begin zelfvertrouwen, hij maakte het vak toegankelijk. Verder ben ik recent verliefd geworden op de fotografie van Viola Virtamo. Zij fotografeert net als ik ook vaak buiten. Het werk van Beth Kirby heb ik altijd bewonderd – rond haar is het helaas een beetje stil nu (ik hoop dat ze ok is). Verder hou ik ook van de rauwere, pure stijl van Susann en Yanic van Krautkopf. En hé, de styling van Kimberly Espinel is natuurlijk altijd on point.

Hoe vaak blog je? Wat zijn jouw beste tips en trucs voor bloggen?

Ik vind het lastig om een regelmaat te vinden in het bloggen. Soms doe ik het elke week, soms schiet het er maanden bij in, omdat ik het te druk heb. Met veel (leuke!) opdrachten en een gezin met drie kinderen is de dag in een zucht voorbij. Soms sta ik de hele dag te koken voor mijn werk en wil ik ’s avonds alleen nog maar op de bank zitten en patat bestellen. Laat staan dat ik dan nog een blog ga tikken, haha.

Werk je met merken? Of word je wel eens benaderd en hoe ga je daar mee om?

Ja, heel graag. Vooral merken die mijn missie delen om steeds meer mensen te verleiden tot plantaardige keuzes. En ik merk dat ik steeds meer aanvragen krijg, dus de markt groeit. Kijk alleen al naar het schap met bijvoorbeeld vleesvervangers. The future is vegan! 

Wel irritant vind ik dat sommige merken je benaderen en vragen om te werken in ruil voor hun product. Ik snap wel dat ze het proberen, maar ze realiseren zich niet dat het nogal een belediging is voor ons vak. Of ik een recept wil ontwikkelen, inclusief mooie foto, in ruil voor een doosje tomaten, of een pak rijst? Nehhh. 

Je eerste boek is alweer uit: “Vegan East” Hoe gaaf is dat! Kun je ons vertellen hoe dat kwam?

Ja, en mijn tweede Vegan Summer, een zomerboek, is ook nét uit. 

Vegan East was mijn eerste echte kookboek. Ik zat op een terras met mijn uitgever Lisette Drent en vertelde haar over mijn plannen voor een vegan boek met oosterse smaken. Ik heb een Indische achtergrond en miste een boek in de kast met de kruiden en smaken die ik gewend ben te gebruiken. Dus nou ja, dan moest ik hem maar zelf maken. Gelukkig was zij gelijk enthousiast. Samen met art director Alexandra de Vries vormen we het fijnste team ever. 

En liggen er nog meer mooie plannen op de plank?

Yesss, ik ben met zo’n mooi boek bezig nu! Mag er helaas nog niets over zeggen, maar wel bijna, dus stay tuned…  🙂

Creme Brûlée | Vegan Summer

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest? Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Net als veel mensen, heb ik een haat-liefde-verhouding met social media. Ik gebruik Pinterest voor inspiratie, of om mensen met wie ik werk een beeld te geven bij wat ik in mijn hoofd heb. Maar soms teken ik een compositie ook uit. Verder post ik niet echt op Pinterest. Op Instagram wel. Maar net als bloggen, vind ik het lastig daar trouw en voorspelbaar te posten. Als het daar dus wat stiller is, weet je: die heeft het effe takkedruk.

Grapefruit Gin Tonic | Vegan Summer

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Die balans is soms nogal ver te zoeken. Maar ik weet wel wat me helpt: sporten. Ik hou van zowel yoga en pilates als kickboksen, dat zijn echt uitlaatkleppen die mijn gedachten naar het nu brengen – waardoor ik gelijk meer ‘thuis’ ben als ik vrij ben. Ik zit nu in een megadrukke periode waarin ik zelfs in de weekenden werk, maar heb in de zomer wel zes weken vrij gepland. Dus nou ja, we’re getting there.

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten??

Ik geloof oprecht dat het pad dat je hebt bewandeld nodig was om te komen waar je nu bent. Van fouten leer je, dus nee, ik had niets anders gedaan. Maar ik doe nú wel dingen anders. Ik zeg bijvoorbeeld makkelijker ‘nee’ als een klus niet bij me past, of als ik er geen energie van krijg.  

Sateh Tempeh | Vegan Summer

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Ik ben een fladderaar wat dat betreft en maak overal foto’s. Buiten fotograferen vind ik leuk. Voor Vegan Summer stond ik hartje winter met -1 op de hei een drankje te fotograferen in een zomerse setting. Je had die blikken van de voorbijwandelende mensen moeten zien…  

De fotografie voor Vegan East viel precies in de eerste lockdown. De locatie-shoots vielen dus per direct af en ineens werd mijn eigen vensterbank mijn ‘studio’. Werkte eigenlijk top. Het is nog steeds een van mijn favoriete plekken om te fotograferen – pal op het noorden, dus nooit ‘last’ van de zon daar.

Bounty viennetta | Vegan Summer

Hoe maak je een foodstyling kit??

Dat begint in mijn hoofd. Ik heb een bepaald plaatje in gedachten, een kleur, een sfeer. Moody, licht, sprankelend, neutraal. Daar ga ik dan de spullen bij zoeken. Dat ene bord dat achterin mijn propskast staat en dat ene antiekige vorkje. En zo verder. 

Welke props gebruik je het meeste?

Chopsticks! Omdat je veel van mijn gerechten met stokjes kunt eten (en ik zelf ook graag met stokjes eet), heb ik veel, heel veel, chopsticks. Ik heb mijn blog niet voor niets Thegreenchopstick.com genoemd, haha. En mijn man heeft trouwens een hele mooie houten deegroller voor me gemaakt. Dat wordt ook een favoriet, weet ik nu al.

Welke achtergronden gebruik je?

Van alles door elkaar! Van Frans tafeltje, tot een backdrop van beton (zwaaaar!) en van vinyl backdrops tot behang, of linnen. 

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Met allebei, maar mijn voorkeur gaat uit naar daglicht. Vooral ook omdat ik hou van buiten fotograferen.

Blueberry Bob – voor Vegan Summer

Welke camera, lenzen en statief gebruik je?

Ik heb een Nikon D750 met een Manfrotto MT190XPRO4 Tripod (omdat die ook horizontaal kan). Mijn favo lenzen zijn de macrolens van Nikon: AF-S MICRO NIKKOR 105mm 2.8, de SIGMA 85mm 1.4 en de SIGMA 50mm 1.4. 

Welk programma gebruik je om je foto’s te bewerken?

Lightroom en bijna altijd Photoshop.

Lotuswortelchips | Vegan East

Tips en tricks?

Voor editing? Laat een beeld soms even rusten, als je het nog niet ‘voelt’ en niet weet wat er mist. Ga even totaal iets anders doen. Koffie drinken, of nasi goreng eten of zo. De volgende keer dat je de foto weer voor je ziet op het scherm, weet je waarschijnlijk wat je er nog aan wil doen om ‘m te laten shinen.

Blog and instagram link

Blog: Thegreenchopstick.com
Insta: @thegreenchopstick

Cocktail | Vegan East

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.