best cup cake
Een kijkje achter de schermen

Achter de schermen met foodfotograaf @butfirstsalt

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar  kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Nia van @butfirstsalt. 

Kun je jezelf voorstellen?

Hallo! Ik ben Nia, ik ben wetenschapper en foodfotograaf gevestigd in Nederland. Het is mijn passie om het verhaal van eten te vertellen door middel van mijn foto’s. Ik hou ervan om te experimenteren met onconventionele hoeken en stijlen. En ik hou ervan om mijn eten te laten vliegen.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd? Heb jij tips voor online cursussen?

Mijn liefde voor fotografie begon al heel jong. Al die jaren dat ik mijn vader zag prutsen met de filmcamera, werd ik verliefd op de wereld die de lens ziet. Ik vond het prachtig om te zien hoe de beelden bevroren en kon niet wachten om de rolletjes te laten afdrukken. Voor mij was het net magie… en ik wilde een beetje van die magie in mijn foto’s verwerken.

Ik ben een autodidactisch fotograaf. Zoals bijna iedereen die begon, fotografeerde ik de natuur en het kleine moois om me heen. Al snel nam ik een macrolens mee om mijn macrospel te verbeteren. Later wilde ik mijn horizon verbreden en andere dingen proberen, want ik heb de apparatuur al, dus waarom niet? Ik werd verliefd op foodfotografie terwijl ik mijn niche probeerde te vinden, en werd op slag verliefd.

Terwijl ik alle basisbeginselen van de camera leerde en hoe ik het allemaal zelf moest bedienen, volgde ik een paar masterclasses. Nu heeft de cursus fotografie voor gevorderden van Lucie Beck me zo veel geleerd over het marketingaspect van de fotografiebusiness.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Normaal gesproken haal ik mijn inspiratie uit de texturen en kleuren om me heen. Dat kan variëren van een eenvoudige kleur van een drankje tot de interessante texturen van een bloemkool. Ik hou ervan om de details van alledaagse voorwerpen vast te leggen en nieuwe en spannende dingen uit te proberen. Pinterest en Instagram zijn ook goede plaatsen om leuke ideeën van andere fotografen te vinden. Enkele van mijn favorieten zijn Kimberly Espinel (@ thelittleplantation), Anja Burgar (@useyournoodles) en Kamile Kave (@kamilekave), de lijst zal nooit eindigen, maar ik zal het hier bij laten.

Hoe kom je aan je actiefoto’s? En heb je hier nog speciale tips voor?

Ik hou ervan om beweging te bevriezen in mijn opnamen. Dat komt waarschijnlijk door mijn jeugdfascinatie voor de filmcamera, die een kostbaar moment vastlegt dat voor altijd blijft. Ze dragen zoveel bij aan het verhaal dat je wilt vertellen. Meestal kies ik eerst een onderwerp en zet ik de scène op. Dit omvat het opstellen van de props, achtergronden, belichting en zelfs eten. Ik voeg pas helemaal aan het eind actie toe. Speel met de sluitertijd, en het is het beste om in de handmatige modus te fotograferen. Veel foto’s maken op continu fotograferen en de beste eruit pikken is een goede manier om te beginnen. Ik maak vaak laagjes van twee of meer beelden in Photoshop om het beste effect te krijgen.

Pro tip: actiefoto’s, vooral spetters, kunnen vaak behoorlijk rommelig worden. Dus wees gewaarschuwd.

Hoe vaak blog je?

Ik blog niet zo vaak als ik zou willen, omdat ik fulltime werk. Hopelijk kan ik het snel weer oppakken.

Wat zijn de beste tips en tricks voor bloggen?

Een van de beste tips is om consequent en relativerend te zijn. Mensen zien graag een relaxte versie van jezelf in je blogs, dus gebruik dat in je voordeel. Houd ze kort, want langere blogs kunnen behoorlijk vermoeiend zijn om te lezen.

Werk je met merken?

Ik werk pas sinds kort professioneel en heb met een aantal merken gewerkt die me via Instagram benaderden. Ik leer nog steeds hoe ik dat moet doen en ik hoop in de toekomst met meer merken te werken, omdat ik zo nieuwe stijlen kan verkennen en unieke kunstwerken kan maken.

Heb jij goede tips over je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Je portfolio moet kort zijn, maar wel veel indruk maken. Laat een selectie van je beste werken zien en houd ze up to date. Als je verschillende stijlen en belichtingen gebruikt, kunnen je klanten zien waartoe je in staat bent. Ik kies altijd een kenmerkende foto om uit te lichten.

Hoeveel tijd besteed je aan social media en welke kanalen gebruik je het meest? 

Ik gebruik Instagram het meest. Op de dagen dat ik niet veel werk heb, check ik in en reageer ik op alle reacties van de geweldige community en geef ik de liefde terug. De tijd die ik op de app doorbreng is verdeeld over de dag, wat het vrij moeilijk maakt om te beoordelen, maar ik zou zeggen dat waarschijnlijk twee uur op een goede dag?

Onlangs doopte ik ook mijn tenen in de Pinterest wereld. Maar ik spendeer er niet zo veel tijd als ik zou willen, misschien een uurtje per week als ik eraan denk om de app te openen.

Heb jij 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Geef waarde terug aan je community en laat je beste werk zien. Maak je geen zorgen over de aantallen, want die doen er niet echt toe. Wat er toe doet is dat je een geweldige community hebt die jou inspireert en die jij inspireert.

Ik ben nog maar pas begonnen op Pinterest, dus ik heb nog veel te leren. Een uitstekende manier om te beginnen is om er consequent berichten te plaatsen, en ik zou je ook aanraden om lid te worden van een paar groepen.

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze je?

Voornamelijk Nederlandse food- en productmerken of particulieren. Ik neem meestal rechtstreeks contact met ze op, of ze hebben me gevonden via Instagram.

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Ik werk fulltime als promovendus en werk in het weekend aan mijn fotografiebedrijf, dus ik heb zelden tijd voor vrije tijd. Dus probeer ik tussen mijn opdrachten door wat vrije tijd te nemen om een paar weekenden vrij te hebben. Als iemand weet hoe je die in evenwicht kunt brengen, ben ik een en al oor.

Welke lessen heb je onderweg geleerd??

Ik ben de schoonheid van post-processing gaan waarderen. Hoewel Photoshop nogal wat negatieve connotaties heeft, kun je met nabewerking van je foto’s creatief worden en zo veel meer overbrengen met je foto’s.
Het enige wat je moet doen is een nabewerkingssoftware aanschaffen en wat geduld hebben om het te leren. Je innerlijke creativiteit zal je er dankbaar voor zijn.

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik ben nieuwe technieken aan het leren en wil eindelijk kunstlicht onder de knie krijgen.
Ik heb ook wat projecten in de maak, en hopelijk komen er nog meer bij. Maar ik ben zo opgewonden voor wat er nog gaat komen.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis. Ik heb verschillende hoeken van mijn huis met tafels om me te helpen de perfecte scène te creëren. Als al het andere niet lukt, leg ik mijn achtergronden op de vloer van mijn woonkamer en klik ik erop los.

Hoe maak je een foodstyling set klaar?

Ik ben nogal een visuele planner. Als ik eenmaal een idee in mijn hoofd heb, schrijf ik elk klein detail van mijn scène op. Soms voeg ik zelfs een kleine schets toe. Natuurlijk verandert dit voortdurend wanneer ik opnamen maak, maar het is altijd praktisch om met een plan te beginnen.

Ik probeer mijn styling minimaal te houden om het oog naar mijn onderwerp te leiden.

Welke tools mogen in een fotografie setting niet ontbreken?

Een camera om het eten mee te fotograferen, een statief (voor al die actiefoto’s) en een telefoon of laptop om je foto’s te bewerken is alles wat je nodig hebt. Je hebt niet veel apparatuur nodig om mooie foto’s te maken.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Alle foto’s op mijn feed zijn gemaakt met natuurlijk licht. Zoals ik al zei, moet ik kunstlicht nog onder de knie krijgen, dus experimenteer ik achter de schermen.

Kun je vertellen met welke apparatuur je werkt?

Ik hou mijn uitrusting heel eenvoudig, omdat ik geloof dat het vereenvoudigen van je uitrusting je de mogelijkheid geeft om je creativiteit te ontwikkelen.

Voor de meeste van mijn opnamen gebruik ik de Sony A7iii met de Sony 90 mm f / 2.8 macro lens. Ik heb ook de Sony 50 mm f/1.8 lens, die ik gebruik voor flatlays.

Ooit zou ik graag de Sony 14 mm f/1.8 lens en Sigma 35 mm f/1.4 lens aan mijn collectie willen toevoegen.

Ik gebruik ook het Benro System Go Plus Aluminium statief FGP28A met de Benro Headset B3.

Ik bewerk mijn foto’s op mijn Apple MacBook Pro met de desktopversie van Adobe Creative Cloud.

Tips en tricks?

Onthoud dat het niet uitmaakt op welk apparaat je fotografeert of wat je fotografeert; geweldig licht verslaat elke keer geweldige apparatuur of onderwerp. Bestudeer dus je licht en let op hoe het op je held valt. Experimenteer met verschillende lichtomstandigheden en richtingen.

Als je net begint, stel ik voor dat je de foto’s die je mooi vindt analyseert, uitzoekt wat je er zo goed aan vindt en dan probeert dat aspect in je eigen foto’s na te bootsen.

Er is geen kortere weg. Oefen met je compositie en technieken, en speel ermee. Wees altijd creatief en denk na over manieren om de foto te verbeteren.

Blog en instagram link

blog: www.butfirstsalt.com

Instagram: @butfirstsalt

 

 

Behind the scenes met @butfirstsalt

Kun je jezelf voorstellen?

Hallo! Ik ben Nia, ik ben wetenschapper en foodfotograaf gevestigd in Nederland. Het is mijn passie om het verhaal van eten te vertellen door middel van mijn foto’s. Ik hou ervan om te experimenteren met onconventionele hoeken en stijlen. En ik hou ervan om mijn eten te laten vliegen.

Hoe ben je begonnen, en hoe heb je het geleerd? Heb je tips voor online cursussen?

Mijn liefde voor fotografie begon al heel jong. Al die jaren dat ik mijn vader zag prutsen met de filmcamera, werd ik verliefd op de wereld die de lens ziet. Ik vond het prachtig om te zien hoe de beelden bevroren en kon niet wachten om de rolletjes te laten afdrukken. Voor mij was het net magie… en ik wilde een beetje van die magie in mijn foto’s verwerken.

Ik ben een autodidactisch fotograaf. Zoals bijna iedereen die begon, fotografeerde ik de natuur en het kleine moois om me heen. Al snel nam ik een macrolens mee om mijn macrospel te verbeteren. Later wilde ik mijn horizon verbreden en andere dingen proberen, want ik heb de apparatuur al, dus waarom niet? Ik werd verliefd op foodfotografie terwijl ik mijn niche probeerde te vinden, en werd op slag verliefd.

Terwijl ik alle basisbeginselen van de camera leerde en hoe ik het allemaal zelf moest bedienen, volgde ik een paar masterclasses. Nu heeft de cursus fotografie voor gevorderden van Lucie Beck me zo veel geleerd over het marketingaspect van de fotografiebusiness.

Waar haal je je inspiratie vandaan of zijn er specifieke fotografen?

Normaal gesproken haal ik mijn inspiratie uit de texturen en kleuren om me heen. Dat kan variëren van een eenvoudige kleur van een drankje tot de interessante texturen van een bloemkool. Ik hou ervan om de details van alledaagse voorwerpen vast te leggen en nieuwe en spannende dingen uit te proberen. Pinterest en Instagram zijn ook goede plaatsen om leuke ideeën van andere fotografen te vinden. Enkele van mijn favorieten zijn Kimberly Espinel (@ thelittleplantation), Anja Burgar (@useyournoodles) en Kamile Kave (@kamilekave), de lijst zal nooit eindigen, maar ik zal het hier bij laten.

Hoe bedenk je jouw actiefoto’s? En heb je daar nog speciale tips voor?

Ik hou ervan om beweging te bevriezen in mijn opnamen. Dat komt waarschijnlijk door mijn jeugdfascinatie voor de filmcamera, die een kostbaar moment vastlegt dat voor altijd blijft. Ze dragen zoveel bij aan het verhaal dat je wilt vertellen. Meestal kies ik eerst een onderwerp en zet ik de scène op. Dit omvat het opstellen van de props, achtergronden, belichting en zelfs eten. Ik voeg pas helemaal aan het eind actie toe. Speel met de sluitertijd, en het is het beste om in de handmatige modus te fotograferen. Veel foto’s maken op continu fotograferen en de beste eruit pikken is een goede manier om te beginnen. Ik maak vaak laagjes van twee of meer beelden in Photoshop om het beste effect te krijgen.

Pro tip: actiefoto’s, vooral spetters, kunnen vaak behoorlijk rommelig worden. Dus wees gewaarschuwd.

Hoe vaak blog je?

Ik blog niet zo vaak als ik zou willen, omdat ik fulltime werk. Hopelijk kan ik het snel weer oppakken.

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Een van de beste tips is om consequent en relativerend te zijn. Mensen zien graag een relaxte versie van jezelf in je blogs, dus gebruik dat in je voordeel. Houd ze kort, want langere blogs kunnen behoorlijk vermoeiend zijn om te lezen.

Werk je met merken?

Ik werk pas sinds kort professioneel en heb met een aantal merken gewerkt die me via Instagram benaderden. Ik leer nog steeds hoe ik dat moet doen en ik hoop in de toekomst met meer merken te werken, omdat ik zo nieuwe stijlen kan verkennen en unieke kunstwerken kan maken.

Heb je goede tips voor je portfolio? Wat zou er volgens jou in moeten staan?

Je portfolio moet kort zijn, maar wel veel indruk maken. Laat een selectie van je beste werken zien en houd ze up to date. Als je verschillende stijlen en belichtingen gebruikt, kunnen je klanten zien waartoe je in staat bent. Ik kies altijd een kenmerkende foto om uit te lichten.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media, en welke kanalen gebruik je het meest?

Ik gebruik Instagram het meest. Op de dagen dat ik niet veel werk heb, check ik in en reageer ik op alle reacties van de geweldige community en geef ik de liefde terug. De tijd die ik op de app doorbreng is verdeeld over de dag, wat het vrij moeilijk maakt om te beoordelen, maar ik zou zeggen dat waarschijnlijk twee uur op een goede dag?

Onlangs doopte ik ook mijn tenen in de Pinterest wereld. Maar ik spendeer er niet zo veel tijd als ik zou willen, misschien een uurtje per week als ik eraan denk om de app te openen.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Geef waarde terug aan je community en laat je beste werk zien. Maak je geen zorgen over de aantallen, want die doen er niet echt toe. Wat er toe doet is dat je een geweldige community hebt die jou inspireert en die jij inspireert.

Ik ben nog maar pas begonnen op Pinterest, dus ik heb nog veel te leren. Een uitstekende manier om te beginnen is om er consequent berichten te plaatsen, en ik zou je ook aanraden om lid te worden van een paar groepen.

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze je?

Voornamelijk Nederlandse food- en productmerken of particulieren. Ik neem meestal rechtstreeks contact met ze op, of ze hebben me gevonden via Instagram.

Hoe zorg je voor een balans tussen vrije tijd/thuis en werk?

Ik werk fulltime als promovendus en werk in het weekend aan mijn fotografiebedrijf, dus ik heb zelden tijd voor vrije tijd. Dus probeer ik tussen mijn opdrachten door wat vrije tijd te nemen om een paar weekenden vrij te hebben. Als iemand weet hoe je die in evenwicht kunt brengen, ben ik een en al oor.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Ik ben de schoonheid van post-processing gaan waarderen. Hoewel Photoshop nogal wat negatieve connotaties heeft, kun je met nabewerking van je foto’s creatief worden en zo veel meer overbrengen met je foto’s.
Het enige wat je moet doen is een nabewerkingssoftware aanschaffen en wat geduld hebben om het te leren. Je innerlijke creativiteit zal je er dankbaar voor zijn.

Heb je nog nieuwe plannen voor het komende jaar?

Ik ben nieuwe technieken aan het leren en wil eindelijk kunstlicht onder de knie krijgen.
Ik heb ook wat projecten in de maak, en hopelijk komen er nog meer bij. Maar ik ben zo opgewonden voor wat er nog gaat komen.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Thuis. Ik heb verschillende hoeken van mijn huis met tafels om me te helpen de perfecte scène te creëren. Als al het andere niet lukt, leg ik mijn achtergronden op de vloer van mijn woonkamer en klik ik erop los.

Hoe bereid je een food styling set voor?

Ik ben nogal een visuele planner. Als ik eenmaal een idee in mijn hoofd heb, schrijf ik elk klein detail van mijn scène op. Soms voeg ik zelfs een kleine schets toe. Natuurlijk verandert dit voortdurend wanneer ik opnamen maak, maar het is altijd praktisch om met een plan te beginnen.

Ik probeer mijn styling minimaal te houden om het oog naar mijn onderwerp te leiden.

Welke hulpmiddelen in een fotografiesetting mogen niet ontbreken?

Een camera om het eten mee te fotograferen, een statief (voor al die actiefoto’s) en een telefoon of laptop om je foto’s te bewerken is alles wat je nodig hebt. Je hebt niet veel apparatuur nodig om mooie foto’s te maken.

Met welk licht werk je (daglicht/kunstlicht)?

Alle foto’s op mijn feed zijn gemaakt met natuurlijk licht. Zoals ik al zei, moet ik kunstlicht nog onder de knie krijgen, dus experimenteer ik achter de schermen.

Kun je vertellen met welke apparatuur je werkt?

Ik hou mijn uitrusting heel eenvoudig, omdat ik geloof dat het vereenvoudigen van je uitrusting je de mogelijkheid geeft om je creativiteit te ontwikkelen.

Voor de meeste van mijn opnamen gebruik ik de Sony A7iii met de Sony 90 mm f / 2.8 macro lens. Ik heb ook de Sony 50 mm f/1.8 lens, die ik gebruik voor flatlays.

Ooit zou ik graag de Sony 14 mm f/1.8 lens en Sigma 35 mm f/1.4 lens aan mijn collectie willen toevoegen.

Ik gebruik ook het Benro System Go Plus Aluminium statief FGP28A met de Benro Headset B3.

Ik bewerk mijn foto’s op mijn Apple MacBook Pro met de desktopversie van Adobe Creative Cloud.

Tips en trucs?

Onthoud dat het niet uitmaakt op welk apparaat je fotografeert of wat je fotografeert; geweldig licht verslaat elke keer geweldige apparatuur of onderwerp. Bestudeer dus je licht en let op hoe het op je held valt. Experimenteer met verschillende lichtomstandigheden en richtingen.

Als je net begint, stel ik voor dat je de foto’s die je mooi vindt analyseert, uitzoekt wat je er zo goed aan vindt en dan probeert dat aspect in je eigen foto’s na te bootsen.

Er is geen kortere weg. Oefen met je compositie en technieken, en speel ermee. Wees altijd creatief en denk na over manieren om de foto te verbeteren.

Blog en instagram link

blog: www.butfirstsalt.com
Instagram: @butfirstsalt

Flitsen bij food fotografie

Ik ga het je allemaal uitleggen in “Flitsen bij Foodfotografie”. Zodat jij precies weet hoe jij met flitsers kunt werken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.