Flatlay fotografie door Anne Pluijms
Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @annen_as

Welkom bij Een kijkje achter de schermen. Een blog waar kennis en ervaring wordt gedeeld door verschillende fotografen en creatieve ondernemers over de hele wereld. We zijn allemaal verbonden door onze passie voor food en fotografie. Gast van deze week: Anne Pluijms van @annen_as

Zou je jezelf kunnen voorstellen?

Hoi, ik ben Anne. 37 jaar. Mama van Faas en Pomme en ik woon sinds 2 jaar in Eindhoven. Ik hou niet van chocolade maar wel kaas en een medium rare gebakken rib-eye. Ik begin elke dag met koffie en je mag mij wakker maken voor luchtige aardappelpuree. Na bijna 8 jaar als e-commerce manager van de Lindenhoff webwinkel ben ik sinds juni het avontuur aan gegaan om full-time als foodphotograaf aan de slag te gaan.

Hoe ben je begonnen met fotografie en hoe heb je het geleerd?

Rond mijn 15e had ik een canon met een portret lens waarbij ik de welbekende “vakantiekiekjes” schoot met een focus op portretfotografie. De Italiaanse dame op de stoep of de Franse bakker.

Bij Lindenhoff is de passie voor fotograferen weer volledig aangewakkerd – eerst met simpele productfotografie voor in de webwinkel, sfeerfoto’s van de dieren en de boerderij, daarna ook receptfotografie en vervolgens reportage bij restaurants.
Ik merkte dat ik soms ideeën in mijn hoofd had die ik niet kon vastleggen. Daarom ben ik online de verschillende fotografiecursussen van Lucie gaan volgen. Van de 3-daagse foodfotografie cursus tot het maken van backdrops.

Daarnaast vooral veel zelf gaan ontdekken, veel oefenen en uitproberen. Youtube video’s bekijken en inspiratie van andere fotografen bekijken & bestuderen. En boeken over (food)fotografie gaan lezen. Op dit moment volg ik de flitscursus van Lucie en ook nog the online food foundation van Kimberly Espinel (@Thelittleplantation) – wat ook echt een feest is!

Een kijkje achter de schermen met Anne Pluijms
Lifestyle fotografie door Anne Pluijms
Flatlay fotografie door Anne Pluijms

Kun je jouw stijl omschrijven?

Ik zou zelf mijn stijl omschrijven als creatief, harde contrasten, duidelijke structuren en texturen. Natuurlijk, zonder teveel poespas, rauw, darkmoody met een frisse lichte touch!

Wat is je favoriete onderwerp om te fotograferen?

Uiteindelijk; alles wat met eten te maken heeft. Van een recept tot mensen met passie en vakmanschap. Ik krijg ook enorm veel energie van restaurant reportages. Het bereiden van een gerecht. De chef aan het werk, het gerecht aan op tafel tot aan het interieur. Maar een ambachtelijke bakker die heerlijk worstenbrood maakt vind ik ook heel tof; van de ingrediënten tot iemand die aan de slag is.

Hoe koester je je creativiteit?

Ik probeer elke week 1 dag of een dagdeel creatief bezig te zijn. Dit kan freestylen zijn met fotograferen, schilderen of knutselen met de kids tot inspiratie opdoen op Pinterest voor een nieuw concept of moodboard.
Of gewoon de natuur of de stad in de duiken. Van even niks moeten en juist gewoon voor je uit staren kun je onbewust ook creatief worden of creatieve ideeën krijgen.

Ik ben ook dol op foodphotography challenges: zoals die van Foodartproject (@foodartproject) of the eat capture share challenge van @Thelittleplantation en er zijn er nog veel meer! Het is heerlijk om hierbij out of the box concepten te bedenken en uit je comfort zone te gaan en nieuwe dingen te ontdekken en inspiratie te krijgen van de andere deelnemers.
Het stimuleert mij om op deze manier met een “opdracht bezig te zijn”. Daarnaast ben ik ook iemand die kookboeken meeneemt op vakantie als inspiratie. Ik kan hier heerlijk in bladeren de foto’s bestuderen.

Fotografie door Anne Pluijms
Een kijkje achter de schermen met @annen_as

Wie of wat inspireert jou?

Ik haal uit veel dingen inspiratie. Mijn creatieve brein draait graag de hele dag volop. Ik zie kleurcombinaties als ik ergens loop. Ik zie verhoudingen die ik aantrekkelijk vind. Natuurlijk duik ik ook regelmatig op Pinterest en Instagram. Een aantal van mijn favorieten op instagram zijn @Chantalarnts (prachtige inspirerende stijl) @twinsinmykitchen (mega sprankelende settings) @joorkitchen (zij deelt mooie stories over haar werk en ondernemen) @andreakoever (mega creatief en prachtige composities) @vaimomatskuu (prachtige texturen en contrast in haar foto’s) @happylifeinthekitchen (fenomenale foodstyling) @moncafeblog_alenaprichystalova (prachtige dreamy settings) @everydaykitchenmagic (dark moody op zijn best) en nog veel meer 😉 Mijn mama is na haar pensioen verschillende fotografiecursussen gaan volgen en kan naast fotograferen photoshoppen als de beste. Zij is ook een inspiratie dat je elke dag weer nieuwe dingen kunt leren. Ik vind het ook heel mooi en bijzonder dat zij mij tips en advies kan geven over hoe ik dingen kan aanpakken.Natuurlijk heb en krijg ik ook veel inspiratie van Lucie. Door haar en de cursussen heb ik weer ontdekt hoeveel passie en energie ik heb voor fotograferen. Haar lef en de dingen die ze deelt heeft zeker mij een duwtje gegeven om te kiezen voor de koers die ik nu vaar. Op dit moment volg ik online haar cursus voor flitsen. Wat ook weer een hele nieuwe wereld van fotograferen opent. Dus volop inspiratie.

Wat is de belangrijkste vaardigheid van een fotograaf?

Uitgaan van je eigen kracht en kwaliteit en kiezen voor hetgeen waar jij energie krijgt – zodat je ook doet waar jij blij van wordt want daar ligt ook jouw talent. Daarnaast er is elke dag weer zoveel te leren, ook van de fouten die je maakt. Een dosis leergierigheid en nieuwsgierigheid is ook een waarde waar je veel uit kan halen. Ik geloof ook ook dat als je open minded bent – je heel veel mooie dingen kunt zien en jezelf kunt verbazen op een positieve manier door andere. Daarnaast is het begrijpen van licht en compositie iets wat zeker helpt bij het maken van foto’s.

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Hoe blijf je je ontwikkelen als creatief ondernemer?

Meedoen met foodfotografie challenges ga ik op dit moment erg goed op. Ik ben dol op leren en nieuwe dingen ontdekken – dus ik ben ook altijd te porren voor een toffe cursus. 

Lezen van (fotografie)boeken, verdwalen in mooie tijdschriften en kookboeken. Dingen uitproberen, testen en ook accepteren als iets niet werkt.

Kletsen met andere ondernemers; hoe zij dingen aanpakken, waar ze tegen aanlopen.

En vooral ook (nieuwe) dingen doen, op avontuur gaan en ontdekken!

Een kijkje achter de schermen met Anne Pluijms
Achter de Schermen met foodfotograaf Anne Pluijms
Achter de Schermen met foodfotograaf @annen_as

Heb jij goede tips met betrekking tot een portfolio? Wat moet er volgens jou in staan?

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn eigen website nog live moet. Op dit moment is mijn instagram dus mijn portfolio + daarnaast maak ik op maat gemaakte photogalleries (met Pixieset) voor potentiële klanten. Ik vind dat een portofolio een goed beeld moet schetsen voor de klant van jouw stijl, waar jij goed in bent en waar jij energie van krijgt – zodat je hier ook de juiste klanten mee aantrekt. Daarnaast is een diversiteit in je portofolio ook aantrekkelijk; darkmoodyphotography versus lichte settings, close-ups, maar ook sfeerphoto’s versus productfoto’s, portretfotografie of interieur. Laat zien wat jouw stijl is en welke onderwerpen jij graag fotografeert en wie jij bent.

Wat is jouw ideale klant?

Mijn ideale klant is iemand die vertrouwt dat je samen iets moois neer gaat zetten. Een klant die wel weet wat hij wilt, hier kaders mee zet zodat zijn wensen daar in terugkomen maar je daarnaast ook de creatieve vrijheid geeft om het op beeld te maken die kunnen verbazen (en net iets anders zijn dan de “standaard”).

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Dit is bij mij heel wisselend. Ik kan mezelf verliezen op instagram of Pinterest. Maar ik kan ook dag er totaal geen aandacht voor hebben. Of dit de juiste strategie is weet ik niet. Maar ik ben niet dagelijks bezig met het algoritme van Instagram. Maar ik gok dat ik gemiddeld per dag 2 uur eraan besteed.

Restaurant fotografie door Anne Pluijms
Flatlay fotografie door Anne Pluijms
Achter de Schermen met foodfotograaf @annen_as
Foodfotograaf Anne Pluijms

Heb je goede tips voor creatieven die net beginnen met hun reis / bedrijf?

Begin! Heb vertrouwen. Ga op ontdekkingsreis. Probeer veel uit. Deel waar je mee bezig bent. Laat zien wat je huis hebt. Durf ook bartersdeals voor te stellen – vraag of je ergens foto’s mag maken tegen bijvoorbeeld een diner zodat jij kan beginnen, een portfolio kan opbouwen en kan gaan ontdekken waar jij energie van krijgt. Gun jezelf tijd om dingen te ontdekken, wees niet te streng voor jezelf! Ontmoet andere creatieven. Ook al is het eng uit je comfortzone stappen kan ook hele mooie dingen opleveren.

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Het liefst op locatie. In een restaurant, op een boerderij, bij de bakker. Ik vind het heerlijk om hier creatief aan de slag te gaan en de hoek te zoeken om de goede foto te schieten. Daarnaast schiet ik vooral thuis. En dan ook echt overal in huis. Als ik een idee heb dan ga ik opzoek in huis maar dat ene hoekje waar het licht goed valt, waar die kast staat, waar de muur perfect is. Van de badkamer, tot de slaapkamer, tot in de woonkamer en in de tuin. Het hele huis is een studio.

Welke lessen heb je onderweg geleerd?

Elke dag kun je weer nieuwe dingen leren. Ik krijg van mama Photoshop tips, ik ontdek een nieuwe manier om met tegenlicht over weg te gaan. Ik was eerst een diehard fan van daglicht. Verliefd op daglicht. Maar Lucie heeft met wat peper in mijn kont laten zien dat je helemaal niet bang hoeft te zijn voor flitsen. Je mag lef hebben, en vertrouwen hebben in jezelf. Zonder fouten maken kom je ook niet vooruit!

Welke apparatuur gebruik je?

Ik heb een Canon Eos 6D mark ii met een Canon EF 24-70mm F/2.8L II USM. Daarnaast heb ik een Manfrotto statief (Manfrotto MT055XPRO3 Professional Aluminium Tripod 3 Sections).

Als daglicht heb ik de Falcon Eyes Daglichtlamp met Opvouwbare Softbox LH-ESB5050 50x50cm en om te flitsen gebruik ik de Godox witstro AD200.

Foodfotograaf Anne Pluijms
Foodfotograaf Anne Pluijms
Een kijkje achter de schermen met @annen_as

Welke props en backdrops gebruik je?

Voor props gebruik ik alles wat los en vast zit. Ik heb altijd al een lichte verslaving gehad voor servies. Van oma’s servies tot kringloop vondsten tot prachtige handgemaakte keramiek. Ik neig persoonlijk naar een meer romantische Franse stijl. Maar ik merk dat de combinatie met modern ook vaak fijn combineert. 

Daarnaast vind ik het dus heerlijk om te improviseren. En te kijken wat je om handen hebt om daar een mooie foto mee te maken. Backdrops heb ik een mooie collectie via myluciebackdrop, ik ben ook fan van errerbackdrops. Creativebackgrounds.pl en zelf backdrops te maken (of zoeken naar backdrops die op locatie zijn).

Hoe bereid je een fotografie en styling-set voor?

Ik vraag de klant vaak om een aantal foto’s die zij aantrekkelijk vinden om te delen. Hier kan ik uit opmaken welke compositie, kleur gebruik, licht inval en bewerking zij mooi vinden. Natuurlijk bekijk ik de site en socials.
Afhankelijk van het onderwerp ga ik opzoek naar voorbeelden, inspiratie op instagram, welke poses, angles zijn handig en slim voor dit thema.
Meestal maak ik vervolgens een selectie van props en backdrops die ik klaar leg zodat ik hier tijdens het maken van de setting mee kan spelen.

Gebruik je een Moodboard?

Zeker. Ik maak vaak op Pinterest een moodboard aan met sfeerbeelden, composites, kleur combinaties, poses etc. Dit zorgt onbewust natuurlijk voor inspiratie maar ook als ik merk dat ik vastloop tijdens het fotograferen vind ik het een fijne houvast om even naar te kijken en doorheen te bladeren om het creatieve proces weer te activeren.
Het klinkt natuurlijk allemaal idyllisch maar er zijn vaak genoeg momenten dat je iets probeert vast te leggen maar dat het stokt en je even nieuwe inspiratie nodig hebt om het om te gooien.
Dan is een moodboard een fijne houvast om op terug te vallen daarnaast geeft het natuurlijk de klant ook een goed beeld van de sfeer die je gaat proberen te vangen tijdens de opdracht.

Welk licht heeft je voorkeur?

In principe daglicht. Maar ik ben de wondere wereld van flitsen aan het ontdekken. Ik hou van dark moody en foto’s met met beweging. Dit kan zowel met prachtig met daglicht. Maar een flitser zorgt er wel voor dat je het nog scherper vast kunt leggen. Dus deze ben ik ook telkens meer aan het vast leggen. Ik blijf wel een zwak hebben voor daglicht met harsh light en harde schaduwen.

Hoe zie je jezelf in ongeveer 5 jaar ..?

Ik ben niet iemand waar je deze vraag aan moet stellen. Ik ben iemand die heel erg leeft in het nu. Natuurlijk heb ik ook dromen maar of die over 5 jaar zijn of over 3 maanden. Daar kan ik geen antwoord opgeven. Ik droom van een eigen studio het liefst in Frankrijk, maar dat is niet praktisch). Daarnaast staat op mijn wishlist om een kookboek te fotograferen. Ik hoop dat ik over 5 jaar met nog net zoveel energie mooie foto’s maak – en volop geniet van het leven met mijn vent en de kids!

Restaurant fotografie door Anne Pluijms

Dank je wel, Anne, voor het delen van jouw ervaringen en kennis!

Wil je meer zien neem dan een kijkje op haar IG account.

Instagram: @annen_as

Online workshop Food & Foodstyling Fotografie

Leer de perfecte food foto’s maken.

Deze blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg als je iets koopt via de affiliate link.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.