Een kijkje achter de schermen Food fotografie

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf Giedre Barauskiene

Mis het gouden uurtje niet

Giedre Barauskiene is een freelance fotograaf en stylist. Gevestigd in Vilnius, Litouwen, werkte ze als hoofdredacteur in verschillende Litouwse vrouwenbladen voordat ze een carrière nastreefde als redactionele en commerciële foodfotograaf en stylist. Ze draagt op het moment bij als foodredacteur en fotograaf voor een van de belangrijkste Litouwse mode- en lifestylemagazines “Moteris” @moteris. Giedre is ook een aantal kookboekenauteur en fotograaf.

Welke backdrops gebruik je?

Meestal hout, stof, geverfde stof – het zijn mijn favoriete achtergronden. Ik hou van gestructureerde achtergronden. Soms gebruik ik papier. Ik wil niet dat de kleur van de achtergrond of achtergrond te veel contrasteert met de kleuren van het voedsel dat ik fotografeer. Elke keer zijn mijn ogen op zoek naar iets nieuws voor de achtergrond of achtergrond. Tijdens mijn reizen, vooral als ik in het buitenland ben, betrap ik mezelf erop dat ik naar prachtige gestructureerde muren en deuren staar die ik graag mee naar huis zou willen nemen…

Hoe begin je met de styling?

Soms spontaan en meestal gebeurt het als ik voor persoonlijke projecten werk. Ik hou van dit gevoel – laat je niet beperken door regels, volg gewoon je aard, intuïtie.

Er zijn commerciële projecten gepland en dit deel van mijn werk accepteer ik zelf als opleiding. Deze ervaring leidt mij en zorgt ervoor dat ik betere resultaten behaal, ook al denk ik dat ik spontaan werk.

Als ik een warm gerecht fotografeer, laat ik het liefst mijn set klaarmaken. Ik maak een aantal proefopnames met een lege plaat, op zoek naar een betere compositie, hoek en kadrering.

Als het geen heet gerecht is, kan ik de scène urenlang verbeteren – het geeft mij voldoening. Deze verbetering betekent niet dat je de set overdrijft, maar voor mij betekent het dat je de set natuurlijker, eenvoudiger en niet saai moet maken.

Het is gemakkelijker om foto’s te maken van zoete gerechten dan van warme gerechten, vlees- en visgerechten. Dat is de reden waarom zoveel accounts op Instagram gewijd zijn aan taarten en andere zoetigheden.

Stap 1
Stap 2
Stap 3
Stap 4

Wat is je focus qua styling

De hele tijd een gevoel van het innerlijke geschil tussen minimalisme en niet-minimalisme, oude dingen en moderne dingen. Dus elke keer probeer ik de balans en harmonie tussen tegenstellingen te vinden.

Ik hou van beide – high key en low key.

Jarenlang heb ik als hoofdredacteur gewerkt voor verschillende Litouwse vrouwenbladen. In die tijd heb ik als kijker een enorme en rijke achtergrond verzameld. Nu vind ik het leuk om zelf foto’s te maken.

Mijn twee dochters zijn mijn modellen 😉

Beton

Welke props gebruik je meestal?

Ik geef de voorkeur aan rustige, neutrale of donkere kleuren, natuurlijke materialen. Voor de styling van het gerecht kan ik een moderne merkkom gebruiken of uniek handgemaakt keramiek of een gedroogde monsterabloem die van nature een komvorm heeft. Of ik gebruik het antieke bord van mijn oma. Het hangt er vanaf.

Ik heb al een  grote verzameling verschillende props.

Wanneer een model moe is…

Met welk licht werk je (daglicht/kunstmatig)?

Ik ben een daglichtfotograaf. Licht speelt in elke foto de hoofdrol: het maakt de foto levend.

Het daglicht is vluchtig, soms onvoorspelbaar en niet gemakkelijk te controleren, maar alleen in zeer kritieke situaties gebruik ik studioverlichting die ik steeds interessanter vind.

Foto tijdens het gouden uurtje

Welke camera en lenzen gebruik je en/of welk statief?

Mijn camera is vrij oud: Canon 5D Mark II. Ik denk erover om een nieuwe te halen. De twee belangrijkste lenzen die ik gebruik: 50 mm/1,4 en 24-70 mm/2,8. Statief – Manfrotto.

Welk programma gebruik je voor het editen van je foto’s?

Ik gebruik meestal Photoshop, maar soms werk ik ook met Lightroom.

Klaar voor het hete gerecht
Heet gerecht op zijn plaats

Tips & tricks?

* Na vele fotoshoots heb ik voor mezelf bewezen dat een wit agrodoek een zeer nuttig hulpmiddel is; het dient perfect als lichtfilter. Je kunt er meerdere lagen van gebruiken.

* Houd er tijdens het fotograferen van eten altijd rekening mee dat de held het gerecht (of het product) is en niet de rekwisieten, ook al zijn ze heel mooi, nieuw of antiek, zeldzaam of trendy. Het zijn slechts assistenten, ze kunnen helpen het beeld compleet te maken of te vernietigen.

* Vind de schoonheid in imperfectie, probeer niet de menselijke factor uit het beeld te elimineren: geen identieke grootte van koekjes of plakjes, verfrommelde stof, enz.

* Als het eten er op de foto goed uitziet, is dat geweldig, maar als het er mooi en smakelijk uitziet, is het perfect.

* Als je een foto maakt voor een tijdschrift, denk dan na over de plaats voor de tekst erop.

* Mis het gouden uur niet zonder een foto te maken.

Wil je Giedre volgen?

Instagram: @giedre_barauskiene

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.