Wie ben je en wat doe je?
Hi there! Ik ben Stefanie Baert, het gezicht achter FoodLove. Reeds drie jaar lang spoor ik iedereen aan tot een gezondere levensstijl. Ik geeft inspirerende kookworkshops en organiseer healthy food tours in Gent. Ook ontwikkel ik recepten en foto’s voor bedrijven én leer ik je tijdens een foodstyling workshop hoe je zelf heerlijke foodpictures kan maken.
Welke backdrops gebruik je?
Ik hou ervan om erg veel diverse backdrops te hebben. Zo kan ik me laten inspireren door het gerecht en de best passende backdrop uitkiezen voor de shoot.
Ik heb verschillende sets van houten plankjes die samen de illusie van een mooie verweerde tafel geven, maar ook een oud houten tafelblad dat ik in een hoek in de kelder vond. Momenteel werk ik graag met tegels, al zijn die wel wat zwaarder om mee te nemen naar shoots. Je vindt ze in tegelwinkels of bij natuursteenhandelaars. Ik heb een aantal witte marmeren tegels en grijze outdoortegels met een ruwe structuur. Bij mijn favoriete handelaren bedaal je zo’n 15 euro per stuk, of je gaat gewoon dumpster diven in hun afvalcontainer (met toestemming uiteraard ;)). Hoe meer structuur en textuur in een oppervlak zit, hoe meer karakter je foto’s krijgen. Kies dus niet voor een eenvoudige, grijze tegel, maar durf te gaan voor die tegel met kleurverschillen, putjes en groeven.
Photo credits: FoodLove voor De Hobbit
Ook heb ik een aantal vinyl backdrops, die je gemakkelijk online vindt. Deze zijn niet altijd fantastisch: ze kunnen wat blinken of erg fake lijken. Maar er zitten ook vaak pareltjes tussen! Kijk dan wel niet verbaasd op wanneer alle foodbloggers dezelfde ondergronden gebruiken en ieders foto’s op instagram hetzelfde lijken.. 😉 Ook bij winkels voor tapijt & vinyl heb ik al tientallen oude stalen gekregen, van collecties die ze niet meer aanbieden. Ga zeker eens naar de speciaalzaak in jouw buurt, ze zijn die stalen liever kwijt dan rijk!
Vraag ook aan je familie, buren, vrienden of ze niets hebben liggen: een oude houten duur, wat planken in het tuinhuis, resterende tegels van hun nieuw aangelegd terras,.. Ze zullen je graag helpen én trots zijn wanneer “hun” backdrop op een mouthwatering picture prijkt.
Zoals je ziet gaat hier het gezegde echt op: One man’s trash is another man’s treasure. Driekwart van mijn backdrops gingen op de afvalberg terechtkomen, indien ik ze niet had uitgekozen als foto backdrop. Creatief zoeken resulteert in prachtige backdrops voor weinig geld, zo heb je meer budget om te investeren in je zaak!
Hoe begin je met stylen
Eerst en vooral kijk ik welk beeld ik wil creëren of welke sfeer de klant wenst. Ook bedenk ik wat de troeven van het gerecht zijn en bepaal ik van daaruit de positie van de camera. Ga ik voor een topshot of een side shot?
Vervolgens bereid ik de styling voor. Ik probeer een aantal composities uit, bekijk hoe het licht zit en stel een eerste beeld samen. Vervolgens bekijk ik met een dummy (een eenvoudige representatie van het gerecht, bvb een witte doek voor yoghurt, wat sla-blaadjes voor een uitgebreide salade,..) hoe de kleuren zitten, welk servies ik exact ga gebruiken en wat er ontbreekt. Hiervoor maak ik vaak een aantal foto’s met mijn gsm, aangezien ik daar een veel groter beeldscherm heb dan op mijn camera. Uiteraard kan je ook getetherd fotograferen (dan komt het beeld onmiddellijk op je laptopscherm), maar ik hou niet van dat kabeltje tussen mijn camera en laptop. Ik beweeg nl. te vaak met de camera rond mijn nek om de juiste hoek te vinden, kruiden te strooien, kommetjes uit te kiezen,.. Ook wordt dit niet ondersteund door alle camera’s.
Waar let je op met styling
Number one rule: het gerecht krijgt alle aandacht en moet volledig tot zijn recht komen. Soms zie je foto’s waarbij het schreeuwerig tafelkleed, mis-matching servies en te aanwezige bloemen de aandacht afleiden van het bord. Dat wil ik graag vermijden. Uiteindelijk maak ik de foto niet met als doel om het servies te verkopen, maar juist om het gerecht zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In mijn geval: zodat mensen het thuis willen koken of zich willen inschrijven voor mijn kookworkshops!
Het gerecht moet er mooi, fris en vers uitzien maar ook niet te gekunsteld. Ik hou van messy foto’s: kruimels, spatten en lepels vol saus. Alles om een écht en realistisch beeld te creëren. Maar ik zorg er altijd voor dat ik eerst een goede “nette” foto heb, voordat ik mijn lepel hummus op de ondergrond laat vallen en zo onherstelbaar de setting bezoedel 😉
Ik hou ook erg van harmonie tussen de verschillende onderdelen en zorg graag voor een coherente stijl. De kernwaarden van FoodLove moeten ook in de foto’s zitten, zodat mijn huisstijl, logo, kleuren, beelden en food foto’s eenzelfde sfeer uitstralen. Zo is het voor de klant duidelijk wie ik ben, wat ik doe en waar ik voor sta.
Welke props gebruik je vaak
Ik heb een aantal stuks favoriet bestek en servies. Zo hou ik enorm van de kommen en tassen van Sissyboy en de House Doctor. Het nadeel hier is dat vele fotografen deze gebruiken, omdat ze hip en gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Daarom ga ik steeds vaker naar verschillende Kringwinkels. Dagelijks komen daar de mooiste stuks binnen, voor een onvoorstelbaar lage prijs. Zo kocht ik laatst nog de leukste koffietasjes, kommen met spikkelglazuur, betonnen vazen, een marmeren schotel en tafellinnen met een handige ruwe textuur, samen voor nog geen 10 euro!
Qua kleuren werk ik vaak met grijze & blauwe tinten, zowel in mijn ondergronden als in mijn props. Ik vind dat gerechten er daardoor extra fris & vers uitzien. De heel rustieke toer ga ik zelden op. Mijn grootmoeders servies met rode bloemen en gouden randen blijft meestal diep onderin de kast liggen 😉
Andere props die geen bestek of servies zijn, zijn uiteraard kruiden en specerijen, (gedroogde) bloemen, verse ingrediënten, serviettes,.. Ik gebruik deze ook erg graag, om wat context te geven aan het gerecht.
Tips and tricks?
Ben je een startende food fotograaf en weet je écht niet waar te beginnen? Kies op Pinterest een paar inspirerende foto’s uit van je favoriete koks & fotografen. Analyseer de foto’s tot in het kleinste detail en bedenk voor jezelf waarom je de foto juist zo mooi vindt. Zo ga je leren wat het effect is van de backdrops en het gekozen servies, hoe het gerecht gestyled wordt, welk effect het licht heeft en hoe de compositie juist in elkaar zit (waarom staat dat kommetje juist daar?).
Geraak niet te ontmoedigd door de fenomenale beelden die je online en in tijdschriften kan terugvinden. Vergelijk je absoluut niet met fotografen die al jaren bezig zijn, zij zijn toch ook ergens begonnen? Ga gerust eens kijken naar hun allereerste foto’s, en je gaat zien dat zij ook maar mensen zijn en een heel evolutieproces hebben doorlopen.
Besef ook heel goed dat de nabewerking van een foto een enorm grote rol speelt in hoe indrukwekkend een food foto is. Zoals slanke modellen gephotoshopt worden, worden alle (ja àlle) food photo’s ook bewerkt. De kleuren worden versterkt, vegen en vlekjes worden verwijderd, schaduwen worden geaccentueerd of juist weggewerkt,.. You name it, they do it. Heb je dus het idee dat jouw foto er nooit echt uitspringt? Denk dan zeker eens na over de aanschaf van bvb. Lightroom.
And last but not least: pas de bereiding van het gerecht aan, wanneer je er een foto van wilt nemen. Schenk extra aandacht aan hoe je iets snijdt en zorg ervoor dat je alles beetgaar kookt (of nog krokanter) . Bewaar de salade en kuiden zo lang mogelijk in de koelkast zodat ze niet verleppen. Meng sauzen niet onder het gerecht, maar voeg die beetje bij beetje toe tijdens de shoot. Gebruik veel kleine texturen bij “vlakke” en eentonige gerechten zoals chili, soep, stoofpotjes,.. Voor meer tips & tricks: follow one of my workshops 😉
Met wat voor een licht werk je (daglicht/kunstlicht)
Ik werk enkel met daglicht. Ik zit natuurlijk in een luxepositie: fotograferen kan ik overdag doen, want het is een onderdeel van mijn job. Ik begrijp dat zij die pas om 18u thuiskomen van hun werk en vervolgens nog moeten koken, geen daglicht kunnen gebruiken. Investeer dan zeker in een daglichtlamp en een diffusor, dat kan je gemakkelijk bij de grote webshops vinden voor relatief weinig geld. Gebruik zeker niet jouw standaard keuken- of eetkamerverlichting. Deze zullen hoogstwaarschijnlijk harde schaduwen en een gele schijn aan je foto toevoegen.
Welke camera en lenzen gebruik je en/of statief?
Ik gebruik een systeemcamera a.k.a. hybridecamera: budgetvriendelijk, klein en licht, maar met (bijna) alle mogelijkheden die een spiegelreflex aanbiedt. Aanraders vind ik de Sony Alpha5000/6000. Ik heb deze gekocht aan het begin van mijn food fotografie avontuur en heb toen bewust gekozen voor een hybride, omdat ik deze ook graag mee op reis neem. En ik ga heus niet met een zware en dure reflex rondlopen in de rijstvelden of op het strand!
Ik heb een eenvoudig en betaalbaar statief om sideshots te nemen. Een goed statief voor overhead shots moet ik nog kopen, voorlopig sta ik lekker krom gebogen over mijn gerechten 😉
In welk programma bewerk je je foto’s?
Lightroom! Relatief gebruiksvriendelijk en aan de betaalbare kant (zo’n 12 euro per maand). Er zijn heel wat online tutorials te vinden om zelf snel & gemakkelijk aan de slag te kunnen. Ik vind dat deze tool echt het grote verschil maakt. Je beelden hebben meer impact en lijken zo uit een tijdschrift te komen.
Stefanie kun je volgen op:
Blog: www.foodlove.be
Op FaceBook: @foodloveblog
Op Instagram: @foodloveblog
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Interessant artikel!
Dank je Cynthia. Ja he, ik vind het ook zo leerzaam.