Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met @claybeehive

Ik ben Melanie. Ik woon op het platteland van Victoria, Australië, met mijn man en onze twee zeer brutale honden op een prachtig terrein bij een rivier. Ik studeerde aanvankelijk als Medisch Laboratorium Technicus. Maar vond dat ik niet genoot van de lange uren in een laboratorium samen met de ietwat trieste natuur die gepaard gaat met het testen op ziekten en besloot daarom te vertrekken en me om te scholen als secretaresse.  
Ik heb al vele jaren interesse in fotografie en hield vooral van macrofotografie, waarbij ik me focuste op de kleine details en dat doe ik nog steeds. Ik werk nu fulltime als keramist en dat kwam toevallig op mijn pad. 

Waarom en wanneer bent je met je bedrijf begonnen?

Ik zal je meer te vertellen over de achtergrond van hoe ik mijn bedrijf ben begonnen en nu als full-time keramist werk.
Het begon allemaal met het nemen van een avondklas voor het maken van handgemaakte onregelmatige borden.
Op dat moment zat ik midden in de foodfotografie. Ik was geobsedeerd door ark moody beelden en hield gewoon van het kijken naar alle foodbloggers en verbazingwekkend getalenteerde fotografen en probeerde mijn eigen fotografie te verbeteren.
Ik wilde echt opvallen en uniek zijn en wat is een betere manier om dat te doen door mijn eigen keramische borden en schalen te maken!
Ze begonnen niet erg vormvast om te beginnen, maar waren perfecte props. Ik heb altijd genoten van de fotografische kant van de dingen, maar niet van het bereiden van eten voor de opnames. Ik voelde me steeds meer aangetrokken tot het maken van keramiek, het werd een obsessie. 

Ik vond al snel dat veel van mijn volgers in die tijd op social media (Instagram) vroegen of ik ook wat keramiek voor hen kon maken om te gebruiken voor foodfotografie.
Ik besloot een keramiekstudio op te zetten in onze schuur thuis (verhuisde mijn man zijn gereedschap om ruimte te maken haha) en bleef oefenen! Door vele uren te besteden aan het maken van borden en schalen besloot ik van mijn hobby een bedrijf te maken om in eerste instantie een deel van de kosten voor het maken van de keramiek terug te verdienen en nu bevind ik me op een moment dat ik de bestellingen niet kan bijbenen.

Hoe heb je geleerd je producten te fotograferen?

Mijn achtergrond als hobbyfotograaf was erg nuttig, omdat ik al overweg kon met een camera en het handmatig fotograferen opent deuren en zet mijn stukken in een positief daglicht. Goede foto’s zijn cruciaal om succesvol te zijn in de verkoop van je producten.

Nadat ik mezelf foodfotografie had aangeleerd was de sprong niet zo groot, maar ik vond al snel dat ik het eten niet langer de ster van de show kon laten zijn.
Ik moest mijn keramiek in het middelpunt laten staan, het was allemaal een beetje met vallen en opstaan. Ik realiseerde me ook dat klanten niet graag nat eten zien op keramiek dat ze willen kopen, dus ik ging over op het gebruik van rauwe ingrediënten zoals groenten, bloemen, gedroogde bloemen, bessen, schelpen, linnengoed om het tafereel aan te kleden. 

Welke fotografen of keramisten inspireren je of waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik was altijd al aangetrokken tot fotografen die gebruik maakten van prachtig uniek aards keramiek toen ik begon met het maken van mijn eigen keramiek. Ik wist ook wat voor soort oppervlakte/vorm ik wilde voor mijn eigen foodfotografie
Ik weet nog dat ik geobsedeerd was door matte oppervlakken en niet in de buurt wilde komen van iets met een glanzend oppervlak (nog steeds waar). Ik volgde niet veel keramisten op Instagram. Vooral omdat mijn klanten fotografen zijn en degenen die op zoek zijn naar mooi keramiek dus ik krijg niet veel belichting of invloed van andere scheppers.
Ik vind inspiratie in mijn omgeving in de vorm van oppervlaktedesign. Ik hou van verouderde oppervlakken zoals roest/ texturen van de bast van bomen en zaaddozen, het matte oppervlak van rotsen.
Ik kijk ook graag naar oud patroonbehang op pinterest vooral Franse vintage ontwerpen en zal daar in de toekomst meer mee gaan experimenteren. Ik hou van stoffen en heb ik een beetje een obsessie voor plaids op dit moment.

Fotografen die me dezer dagen inspireren is sowieso mijn mooie nicht Laur @locavorephotography. Ik geniet echt van haar minimale styling en kleurgebruik, Jules @willowcreative, Julia @paddock2pixel, @dolphia.nandi, Kirsty @kbfoodstyling, Dearna @dearnabond_photography, Sneh @cookrepublic, Margaret @createcookshare, Salma @thepolkadotter er zijn er nog zo veel meer! 

Hoeveel tijd besteedt je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest? Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goede tip voor Pinterest?

Ik breng deze dagen iets minder tijd door op Social Media, omdat ik keramiek moet maken, vervolgens fotografeer ik ze en zet ik ze op mijn website. Ik hou simpelweg geen tijd over. 

Ik post 3-4 keer per week iets op Instagram en heb meestal het weekend vrij van Social Media, afgezien van een snelle check om mijn DM’s te monitoren waar ik graag elke dag op reageer. 

Persoonlijk vind ik dat ik door Instagram kan leeglopen als ik er te lang aan besteed. Ik zou zeggen dat ik gemiddeld twee uur er mee bezig zou zijn als ik een foto heb gepost. Omdat ik graag commentaar geef en op iedereen wil reageren.
Ik word me tegenwoordig meer bewust van de mogelijkheid dat mijn account verdwijnt en wil niet volledig afhankelijk zijn van dit ene platform voor mijn bedrijf, dus ik zal meer tijd investeren in Pinterest (dat ik totaal verwaarloosd heb) en het opbouwen van mijn e-mail lijst. 

Een tip voor Instagram die ik zelf nuttig heb gevonden is om een paar verschillende hoeken te nemen (zoals een flatlay en backlit shot) van dezelfde keramiek op dezelfde fotoshoot zodat ik de beelden kan gebruiken voor latere posts.

Hoe vinden je opdrachtgevers je?

Mijn klanten vinden mij voornamelijk via Instagram en via mond-tot-mondreclame. Ik heb veel terugkerende klanten waar ik van hou. Ik heb dit jaar ook voor een aantal winkels keramiek gemaakt, om mijn klanten de mogelijkheid te geven mijn werk persoonlijk vast te houden voordat ze aankopen doen, dus dat is een mooie manier om nieuwe klanten mijn creaties te laten ontdekken. 

Hoe zorg je ervoor dat je een balans vindt tussen vrije tijd, thuis en werk?

Ik ben nog steeds aan het uitzoeken hoe ik de beste balans tussen werk en privé kan vinden.
Thuiswerken met werk dat ik absoluut aanbid maakt het erg moeilijk om te stoppen en niet elke dag mijn studio in te gaan.
Ik heb het afgelopen jaar gedisciplineerder moeten werken. Dit omdat ik erg moe werd en meer tijd nodig had om uit te rusten en me te wijden aan andere dingen die ik ook leuk vind, zoals mijn tuin.
Dit lijkt tot nu toe veel beter te werken voor mij, maar in deze tijd van het jaar in de aanloop naar Kerstmis is het moeilijker op te volgen omdat het zo’n drukke tijd is voor keramisten. 

Het is ook heerlijk om mijn honden bij me te hebben, want ze herinneren me er vaak aan dat het tijd is om te spelen en de studio uit te gaan om wat broodnodige beweging te krijgen.

Wat had je anders gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Beseffen dat je niet iedereen kan behagen, volg je passie van het creëren en je echte fans zullen naar je toe komen, wees niet reactief en luister tegelijkertijd naar wat je klanten vragen. 

Leer hoe je nee kunt zeggen en neem niet nog meer bestellingen aan uit schuldgevoel! (Hier werk ik nog steeds aan!)

Waar maak je je foto’s, thuis of in een studio?

Toen ik nog foodfotografie deed, maakte ik mijn foto’s in een extra slaapkamer voor een mooi groot raam, vaak met tegenlicht (mijn favoriet). Tegenwoordig maak ik de meeste van mijn foto’s in mijn studio. Ik heb moeten switchen naar lichtere beelden om mijn keramiek te laten zien, zodat ze echt in kleur zijn. Ik neem mijn foto’s dicht bij een open roldeur voor meer gelijkmatige verlichting en ik heb ook een plekje onder een klein raam om mijn meer humeurige verhaallijnen te laten zien. 

Welke achtergronden gebruik je?

Ik gebruik een mix van oppervlakken, soms de betonnen klei spatvloer in mijn atelier, een paar oude gesplinterde kisten, maar meestal een aantal geschilderde doeken van mijn favoriete geschilderde achtergronddesigner Ines @inesbrenneman elk stuk dat ze maakt is als een kunstwerk. 

Met welk licht werk je (daglicht/kunstwerk) ?

Ik gebruik natuurlijk licht voor al mijn foto’s, dat is waar ik me prettig bij voel en ik heb nog geen tijd genomen de flitser voor product/lifestyle fotografie te leren gebruiken.
Ik heb al wel geïnvesteerd in een flitser maar heb nog niet geëxperimenteerd. Iets om naar uit te kijken vooral als je beperkt bent tot daglichturen en het maken van foto’s niet altijd praktisch is.
Ik zie het nut van de flitser in, ik hou er ook van hoe scherp de foto’s zijn met de flitser.

Welke camera en lenzen gebruikt u en/of statief?

Ik gebruik een Canon 5D Mark IV, de lenzen die ik gebruik zijn mijn 100mm canon macro non IS versie en mijn 50mm f1.2 lens.
Ik gebruik geen statief tenzij ik weet dat het beeld geprint moet worden of op mijn website als toonaangevend beeld moet komen te staan, anders voel ik me beperkt en geef ik er de voorkeur aan om in het moment zonder statief te fotograferen. Ik vind het heerlijk om bij weinig licht mijn ISO te kunnen verhogen met deze camera zonder al te veel ruis. Ook gebruik ik mijn iphone camera voor een aantal van mijn flatlay-foto’s op instagram. 

Welk programma moet je gebruiken om je foto’s te bewerken?

Ik zou niet zonder Lightroom Classic kunnen. Ik gebruik het voor het bewerken van elke foto.
Ik vind het bewerkingsproces erg leuk en heb een set van voorinstellingen die ik gebruik om een consistente look en feel te krijgen voor mijn merk en Instagram-raster. Ik moet heel voorzichtig zijn dat ik mijn foto’s niet bewerk om de kleur van het keramiek te veranderen zodat mijn klanten weten wat ze krijgen (rekening houdend met verschillen in computer/screens en de manier waarop mensen kleuren anders interpreteren).

Ik vind het wel leuk om een paar van mijn foto’s in een dark moody stijl te nemen en daarna te bewerken voor mijn instagram feed om mijn creativiteit te uiten. 

Tips en trucs?

Bij het selecteren van keramiek voor je foodfotografie zou ik kijken naar het bestellen van de medium/kant borden. Voor mij zijn deze meestal 18-20cm, ze zijn het perfecte formaat voor fotoshoots. Diner borden van meestal 25-27cm zijn perfect om te gebruiken voor schotels, zodat je niet zo veel eten hoeft te gebruiken. 

Wees niet bang om een keramist te benaderen om te zien of hij of zij enige tweede keus stukken beschikbaar heeft om toe te voegen aan je propverzameling. Vooral degenen die nieuw zijn in de scène zullen waarschijnlijk veel hebben wat ze door willen schuiven.
Ik zou ook vragen of ze iets hebben waar het glazuur onvolkomenheden heeft zoals met druipers/gaatjes en andere missers. Deze zijn niet acceptabel om te verkopen als een voedselveilig bord maar perfect acceptabel om te gebruiken voor fotoshoots en het eten is prima om daarna te eten. Het is het beste om te gebruiken voor reeds gebakken lekkernijen (geen heet voedsel dat het glazuur zou kunnen uitlogen). 

How to photograph ceramics

Wil je meer zien van Melanie haar werk?

Je kunt mijn webshop hier vinden https://claybeehive.com/ . Ik verscheep wereldwijd, hoewel sommige bestemmingen in de wacht staan vanwege de covid 19 pandemie. Ik neem aangepaste bestellingen aan wanneer de tijd het toelaat.

Mijn Instagram is @claybeehive

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.