Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @frames_of_sugar

Hallo, ik ben Antonella, auteur van de blog Frames of Sugar – Fotogrammi di zucchero. Ik ben een Italiaanse foodfotograaf en een thuiskok gevestigd in Rome. Ik heb leren koken terwijl ik vroeger naar mijn moeder en mijn grootmoeder keek en mijn beste herinneringen zijn de geuren van de oude keuken. Ik hou van een eenvoudige keuken, een gerecht gemaakt met gezonde en seizoensgebonden ingrediënten en ik heb een voorliefde voor vintage items. Ik hou van antieke houten tafels, oud bestek en oma’s gerechten, ze geven me het gevoel terug te gaan in de tijd!

Hoe ben je met fotografie en styling begonnen?

Voordat ik fotografie, mijn grootste passie, ontdekte, studeerde ik film en theater aan de universiteit. Dat was een beetje een moeilijke periode in mijn leven, ik was altijd depressief en ik kon niet bedenken wat ik in mijn leven wilde doen. Ik wilde mezelf uitdrukken, maar ik kon geen manier vinden: schrijven, muziek, theater, ik probeerde alles uit zonder ooit constant te kunnen zijn

In 2013 ben ik begonnen met mijn blog Frames of sugar – Fotogrammi di zucchero, om mijn passies voor koken en film te combineren: de recepten zijn ontleend aan – of geïnspireerd op de films die ik destijds recenseerde (mijn eerste recept was de crème brulé van “Amelie”).

Een jaar later realiseerde ik me dat ik het koken verder wilde ontwikkelen, dat ik wilde experimenteren met nieuwe recepten en dat deze film-keuken relatie het me op deze manier niet toestond.
In het begin gebruikte ik een smartphone camera om foto’s te maken en besteedde ik weinig aandacht aan de kwaliteit ervan, maar langzaam aan ontdekte ik fotografie, mijn grootste liefde. Ik realiseerde me dat ik door middel van fotografie en styling niet alleen kon laten zien hoe lekker een recept was, maar ook een verhaal kon vertellen. Ik kocht een reflexcamera, studeerde en paste me elke dag aan en ontdekte in mij die standvastigheid die ik nooit had laten zien.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik kan me laten inspireren door alles wat ik zie, zelfs door een billboard met een tafel met mensen die eten! Als ik op zoek ben naar inspiratie, blader ik graag door Instagram- en Pinterest-beelden en bewonder ik foto’s van getalenteerde collega’s.
Ik bewonder vooral de foto’s van “Call me cupcake” van Linda Lomelino (mijn eerste liefde, de blog die me deed beseffen dat het mogelijk was om door middel van foodfotografie een verhaal te vertellen en gevoelens en emoties te uiten), “Wat moet ik eten voor het ontbijt” van Marta Greber, “Smile Beauty and More” van Daniela Tornato, “Campi di fragole per sempre” van Ilaria Guidi, “My food photography” van Francesco Pruneddo, maar er zijn nog vele andere foodblogs die ik elke dag leuk vind en inspireren.

Waar blog je over?

Ik blog over echte recepten, gemaakt met gezonde en seizoensgebonden ingrediënten. Ik hou vooral van Italiaanse traditionele recepten, maar ik vind het ook leuk om andere keukens uit de wereld te proberen en nieuwe persoonlijke recepten te maken. Ik heb een voorliefde voor desserts. Ik moet toegeven dat de esthetiek van een recept altijd het belangrijkste is voor mij.

Hoe vaak blog je?

Minder dan ik zou willen! Ik probeer het één keer per week te doen, maar het kan ook elke twee of drie weken gebeuren vanwege mijn planning.

Wat zijn de beste tips en trucs voor bloggen?

Je moet zeker constant zijn en je niet ontmoedigd voelen als er momenten zijn dat je website weinig bezocht wordt. Probeer je recept uit voordat je het plaatst, leg het proces duidelijk uit en kies uw foto’s zorgvuldig.

Ik raad ook aan om altijd consistent en trouw aan jezelf te zijn, ik ben veranderd in de loop van de tijd en mijn blog is met mij mee veranderd. Dus ik adviseer iedereen om niet bang te zijn om het soort recepten, de stijl van de fotografie, de stijl van het schrijven te veranderen. Het is onze persoonlijke behoefte en het moet weerspiegelen wie we werkelijk zijn. Ik geloof echt dat mensen weten hoe ze eerlijkheid moeten herkennen en waarderen.

Heb je goede tips over je portfolio?

Ik probeer de beste foto’s te kiezen en zoveel mogelijk variatie aan te brengen, om dynamiek te creëren: naast een flatlay zet ik bijvoorbeeld een frontale foto met een menselijke touch. Ook probeer ik een harmonie van kleuren te creëren tussen de verschillende foto’s.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan social media en welke kanalen gebruik je het liefste?

Ik besteed ongeveer 2-3 uur per dag aan Instagram, het delen van mijn werk, het beantwoorden van opmerkingen en het kijken naar wat vrienden hebben gemaakt. Ik gebruik ook Pinterest, om te zoeken naar inspiratie en suggesties voor recepten.

Heb je 1 goede tip voor Instagram en 1 goed tip voor Pinterest?

Instagram: Het is inderdaad belangrijk om constant te zijn en vaak te posten om te groeien op Instagram, maar het is nog belangrijker om te proberen goede inhoud te posten en zorgvuldig te kiezen wat te posten. Zorg voor het algemene uiterlijk van je feed, probeer een harmonie van kleuren en vormen te creëren door de verschillende foto’s te combineren. Onthoud: je feed vertelt je verhaal. Probeer ook een verbinding te maken met je volgers en beantwoord de opmerkingen die je krijgt persoonlijk.

Pinterest: Ik gebruik Pinterest persoonlijk om mezelf te inspireren en vooral te zoeken naar ideeën, maar het is ook een geldige manier om je werk te promoten. Mijn advies: Pin meestal verticale foto’s en voeg SEO trefwoorden toe.

Wie zijn je opdrachtgevers en hoe vinden ze je?

Ik werk voor Italiaanse kookmagazines en nationale- en internationale eet- en wijnmerken. Ik maak originele recepten en foto’s voor hun website, social media of receptencatalogi. Ze vinden me meestal via mijn Instagram of mijn website. Soms komt het werk van een PR-bureau waar ik al mee gewerkt heb en nemen ze contact met me op om mee te werken aan andere campagnes.

Hoe verzeker je jezelf van een goede balans tussen vrije tijd/ thuis en je werk?

Ik ben er nog steeds mee bezig! Wanneer je als freelancer thuis werkt, is het moeilijk om een goede balans te vinden: je werkt vaak met een zeer strak schema of je moet wijzigingen aanbrengen om tegemoet te komen aan een last-minute verzoek van de klant. Ik probeer zo veel mogelijk georganiseerd te zijn met een goede planning en ik probeer altijd een pauze te nemen in het weekend, zelfs in periodes van heel veel werk.

Ook stel ik voor om jezelf niet te overstelpen met werk. We weten allemaal hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te zijn, maar soms moet je een stapje terug doen en ervoor zorgen dat je voldoende aandacht besteedt aan de andere belangrijke delen van je leven.

Wat zou je anders gedaan hebben wanneer je het had geweten aan het begin van je carrière?

Ik zou waarschijnlijk elke dag van mijn week eerder zijn begonnen met plannen. In het begin was ik niet zo georganiseerd en uiteindelijk werkte ik veel meer uren dan nu en offerde ik weekends of vakanties op om de deadlines te halen.

Waar maak je je foto’s? Thuis of in een studio?

Ik neem mijn foto’s op twee verschillende plaatsen: mijn huis en een oude rustieke keuken (met een houtoven!) ernaast. Deze plek wordt binnenkort mijn persoonlijke studio.

Hoe bereid je je voor op een food styling set?

Allereerst denk ik veel aan het recept, dat mooi moet zijn, fotogeniek. Als ik foto’s ga maken, heb ik altijd een bepaalde stemming in mijn hoofd die ik graag wil nabootsen. Ik kies een aantal props die ik zou kunnen gebruiken, maar ik weet nog steeds niet wat voor styling ik zal kiezen en welke props ik uiteindelijk zal gebruiken.

Fotograferen is voor mij een creatief pad, ik weet nooit waar het mij zal leiden en wat het resultaat zal zijn. Ik bestudeer het licht om het effect te creëren dat me het meest opvalt, dan beweeg ik de verschillende props in de scène om harmonie te zoeken en verander ik de hoek van waaruit ik de foto’s maak meerdere keren.

Welke props gebruik je graag?

Mijn favoriete props zijn handgemaakt keramiek, oud bestek en vintage borden. Ook ingrediënten, fruit en bloemen kunnen geweldig zijn om te gebruiken.

Welke backdrops gebruik je?

Meestal gebruik ik als backdrops enkele oude tafels van de boerderij en oude houten planken, maar ik heb ook wat vinyl en PVC backdrops gekocht. Ook heb ik zelf een aantal van mijn achtergronden geschilderd.

Met welk licht werk je graag? Daglicht of kunstlicht?

Ik gebruik alleen natuurlijk licht, maar ik denk dat ik vroeg of laat ook kunstlicht zal gaan proberen, ik ben er erg nieuwsgierig naar.

Welke camera en lenzen gebruik je? Maak je ook gebruik van een statief?

Mijn hoofdcamera is een Nikon D750 en ik gebruik een 50mm f/1.4 lens en een 24-70mm 2.8 lens. Voor video’s en buitenopnamen gebruik ik mijn Fujifilm X-T2 met een 18-55mm f/2.8-4 objectief. Ik heb twee statieven: een basisstatief en een grote C-statief voor mijn grotere flatlays.

Welk programma gebruik je om je foto’s na te bewerken?

Camera Raw en Photoshop. Ik leer momenteel ook Lightroom te gebruiken.

Tips en trucs?

De nabewerking speelt een zeer belangrijke rol in het eindresultaat, het experimenteren is leuk en stimulerend, maar ik denk dat het beter is om het niet te overdrijven met de nabewerking, vooral in het begin.

Ik hou bijvoorbeeld van foto’s met levendige kleuren, zeker, maar ze moeten ook realistisch en natuurlijk zijn. Mijn advies is dus om niet te overdrijven en in plaats daarvan meer aandacht te besteden aan het licht en de compositie tijdens het fotograferen zelf.

Wil je meer werk zien van Antonella?

Blog: www.fotogrammidizucchero.com

Instagram: @frames_of_sugar

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.