Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen met foodfotograaf @lisatutmanoglesby

Hallo allemaal, en hartelijk dank aan Lucie, voor de gelegenheid om mezelf aan iedereen voor te stellen.

Ik ben Lisa Tutman-Oglesby, een Food/Lifestyle-blogger, liefhebber van alles wat creatief is, thuiskok, moeder van twee studerende kinderen, vrouw en twee-eiige tweeling (ik ben vijf minuten ouder dan mijn zus).
Voordat ik mijn aandacht op fotografie en bloggen richtte, heb ik meer dan twintig jaar als televisienieuwsverslaggever en presentator gewerkt, waaronder een decennium bij NBC in Chicago, waar ik ook een Emmy Award won voor mijn verslaggeving. Veel van de vaardigheden die ik als verslaggever heb gebruikt, dragen bij aan mijn benadering van bloggen, waarbij ik wil informeren, onderwijzen, entertainen en inspireren. Hoewel ik al een tijdje fotografeer, beschouw ik mezelf nog steeds als een student fotografie en ben ik altijd bezig om mijn vaardigheden te vergroten en nieuwe technieken te ontwikkelen om mijn foto’s te laten schitteren.

Ik ben vereerd om iets meer over mezelf te delen via de vragen van Lucie.

Hoe ben je begonnen en hoe heb je het geleerd? Heb je tips voor online cursussen??

Mijn foodfotografie begon in 2007 met de creatie van mijn op plakboeken geïnspireerde blog (celebrate-creativity). Laat het me uitleggen. In 2007 waren er nog lang niet zoveel blogs en sites, en bloggen voelde meer als iets nieuws. Ik won dat jaar een nationale plakboekwedstrijd (herinnert iemand zich het tijdschrift Memory Makers?), en mijn rol bestond onder meer uit het verzorgen van plakboekpagina’s voor het tijdschrift en het onderhouden van een aanwezigheid op de Memory Makers-blog. In die hoedanigheid plaatste ik vaak berichten over mijn andere interesses, zoals naaien, borduren, tuinieren en kringloop, om er maar een paar te noemen. Ik geef toe dat het een beetje raar voelde om zoveel berichten over andere onderwerpen dan scrapbooking te schrijven. De blog was tenslotte eigendom van een scrapbooktijdschrift.

Dus toen begon ik mijn eigen blog (celebrate-creativity.com), waardoor ik op een comfortabele manier over al mijn verschillende interesses en hobby’s kon posten. Bovendien vormde het de perfecte reden en het forum om mijn lang gekoesterde interesse in fotografie verder te ontwikkelen. Hoewel mijn blog nu meer dan tien jaar oud is, ligt de nadruk pas de laatste paar jaar meer op foodfotografie en styling. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk verslaafd ben aan het maken van eten, het vinden van interessante manieren om het te stylen en er vervolgens heel veel foto’s van te maken.

Wat betreft online cursussen: ik heb nog nooit een online cursus gegeven, maar ik heb er wel veel gekocht. Sterker nog, ik heb het gevoel dat ik een beetje een verzamelaar ben van online lessen. Nu moet ik alleen nog de tijd vinden om daadwerkelijk ALLE cursussen te bekijken die ik in de loop der jaren heb gekocht. Ik kom er wel, zij het een beetje langzaam.

Welke fotografen inspireren jou of waar haal jij je inspiratie vandaan?

Oh mijn god! Ik haal inspiratie uit zoveel bronnen en fotografen. Ik heb geen ruimte om alle fotografen te noemen wier werk mij inspireert. Het belangrijkste waar ik me door aangetrokken voel, is de mogelijkheid van de fotografie om daadwerkelijk een verhaal te vertellen, gewoon vanaf de afbeelding zelf, door de styling, rekwisieten, belichting, enz. Ik hou ervan om naar een foto te kijken en een verhaal onthuld te zien worden, vooral door middel van grote en kleine details en styling. Ik hou van lichte en luchtige foto’s, maar ik word vooral aangetrokken door donkere en stemmige beelden, maar ook door beelden die op film en schilderijen lijken.

Omdat we het over foodfotografie hebben, zijn hier 10 van mijn favoriete IG foodie-accounts (maar dit is geenszins een volledige lijst):

Melissa @asweetpointofview , Aimee @twiggstudios, Zaira @thefreakytable, Jamie @jamiebeck.co, Benjamina @bakedbybenji , Katie @Katie_Clova, Bekah @theedgewoodbaker, Lucia @healthygoodiesbylucia, Dyutima @dyutima_myfoodlens, Anna @annagarciafrigola

Hoe vaak blog je?

Mijn blogfrequentie is de laatste tijd nogal wisselend. Over het algemeen probeer ik één keer per week te posten, maar dat schema is momenteel een beetje afwijkend. Ik hoop dit najaar weer op dat schema terug te komen, na een heel gekke, enigszins desoriënterende zomer.

Ik post meestal één keer per dag op Instagram omdat het gemakkelijker en minder arbeidsintensief is dan posten op mijn blog.

En wat zijn je blog-onderwerpen?

Hoewel een groot deel van mijn bloggen en aandacht uitgaat naar foodfotografie en styling, staat mijn blog vol met inhoud die zoveel andere dingen vertegenwoordigt waarin ik geïnteresseerd ben. Ik ben er vast van overtuigd dat je nooit teveel hobby’s kunt hebben en ik denk dat mijn blog weerspiegelt dat met leuke berichten in vele categorieën, waaronder; handwerken, naaien, borduren, woondecoratie, scrapbooking, kringloop, tuinieren en quilten om er maar een paar te noemen.

Wat zijn de beste tips en tricks voor bloggen?

Ik houd een seizoenskalender bij waarmee ik mijn berichten van tevoren kan plannen. Ik weet nu dat we aan het einde van de zomer komen en ik heb al herfstideeën in mijn boek opgeschreven.

Ik probeer ook zoveel mogelijk informatie en instructies te geven in mijn blogposts. Ik wil dat lezers niet alleen geïnspireerd worden, maar ook gemakkelijk zien hoe ze het project of recept zelf kunnen dupliceren.

Ten slotte probeer ik altijd de best mogelijke foto’s te plaatsen.

Heb je goede tips voor een portfolio?

Ik ben van mening dat elk portfolio niet alleen variatie en een scala aan creatieve en technische vaardigheden moet laten zien, maar ook een verhaal achter het beeld moet suggereren. Als voormalig nieuwsverslaggever waren woorden altijd een cruciaal hulpmiddel in mijn carrière. Als fotograaf worden woorden vervangen door beelden en die beelden kunnen net zo krachtig zijn als welk aantal woorden dan ook.

Ik probeer niet alleen met mijn foto’s een verhaal te vertellen wanneer ik kan, maar ik probeer ook een gevoel of stemming op te roepen die kan resoneren met de eigen verbeelding van de toeschouwer.

Mijn Dutch Baby-pannenkoekfoto is bijvoorbeeld misschien niet in een rustige, landelijke keuken opgenomen, maar ik hoop dat de sfeer die ik eromheen heb gecreëerd door middel van styling, rekwisieten en belichting, suggereert dat dit precies de plek is waar hij is gefotografeerd. Kijk eens naar de BTS-opname en je zult zien dat deze daadwerkelijk voor een klein raam is opgenomen.

Natuurlijk kan de persoon die je foto’s bekijkt de lege plekken met zijn eigen verbeeldingskracht invullen, maar ik denk dat het de taak van de fotograaf is om te proberen die vonk te geven.

Hoeveel tijd besteed je aan sociale media en welke kanalen gebruik je het meest?

Hmmm, ik breng meer tijd door op sociale media, dan besef ik soms. Vooral Instagram lijkt het grootste deel van mijn sociale media-tijd te vangen. Ik heb een functie op mijn telefoon die mijn schermtijd bijhoudt en deze week kreeg ik bijvoorbeeld een melding dat mijn tijd was gestegen, met gemiddeld 3,5 uur per dag. Wat? Ik had geen idee dat ik dagelijks zoveel tijd op sociale media doorbracht. Natuurlijk is tijd relatief. Dat leek mij veel tijd. Ik was blij met die kleine telefonische herinnering, zodat ik mijn Instagram-energie beter kan op peil houden. Hoewel ik wel een Facebook- en Pinterest-account heb, post ik niet vaak op die forums en heb ik nog nooit een Twitter-account gehad. Mijn blog en Instagram zijn vrijwel mijn favoriete platforms voor sociale media.

Heb jij één goede tip voor Instagram en één goede tip voor Pinterest?

Mijn grootste tip voor Instagram (en ik ben bepaald geen expert) is om betekenisvol te zijn met alles wat je plaatst. Toen ik Instagram voor het eerst begon te gebruiken, was ik gewoon enthousiast om een foto te plaatsen en een paar likes te zien registreren. Ik heb nooit echt nagedacht over wat ik postte en hoe ik de afbeelding ondertitelde. Ik krijg de meeste betrokkenheid als ik een bijschrift schrijf dat daadwerkelijk iets betekenisvols uitdrukt. Een interessant verhaal of anekdote of iets betekenisvols dat consistent is in het uiterlijk van de foto’s en het onderwerp en consistent in de berichtgeving. Ik probeer minstens één keer per dag een bericht te plaatsen en soms is dat moeilijk. Ik zou waarschijnlijk een soort planner moeten gebruiken om daarbij te helpen.

Ik denk dat mijn grootste tip voor Pinterest is om goed te begrijpen hoe je het kunt gebruiken. Helaas behoor ik tot de groep mensen die Pinterest nog niet helemaal kennen. Het staat op mijn to-do-lijst om beter inzicht te krijgen in hoe ik Pinterest beter in mijn voordeel kan gebruiken, terwijl ik blijf proberen mijn bereik te vergroten.

Wie zijn je klanten en hoe vinden ze jou?

Ondanks dat ik een relatief kleine aanhang op Instagram heb, heb ik het afgelopen jaar de kans gehad om met verschillende nationale merken te werken. Ik heb genoten van een aantal leuke partnerschappen en heb ook wat leuk tijdschriftwerk opgedaan. Instagram en mijn blog zijn de twee belangrijkste manieren waarop partners mijn werk hebben ontdekt en contact met mij hebben opgenomen.

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste balans vindt tussen vrije tijd/thuis en werk?

Dat is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen om te doen. Vooral nu een groot deel van ons dagelijks leven wordt beïnvloed door de pandemie. Eerlijk gezegd zijn er dagen dat ik wakker word en niet meer weet welke dag van de week het is. Ik denk niet dat dat een anomalie is. Ik heb hetzelfde van veel van mijn vrienden gehoord. Er lijkt zoveel samen te smelten op dit moment. Het helpt dat ik een grote bureaukalender bijhoud (niet op een elektronisch apparaat) en dat ik in één oogopslag gemakkelijk kan zien hoe de activiteiten en opdrachten van mijn dag de hele maand verlopen. Het helpt ook dat mijn kinderen nu jongvolwassenen zijn die actief bezig zijn met hun eigen evenwichtsoefeningen, waardoor ik meer jongleertijd overhoud.

Wat zou je anders hebben gedaan als je dit aan het begin van je carrière had geweten?

Ik denk dat timemanagement de kern vormt van elke succesvolle carrière. Maar net zo belangrijk is het vermogen om met zoveel dingen te jongleren, maar ik denk dat ik er meer aandacht aan had besteed om waarschijnlijk meer aandacht te besteden aan het oefenen en eerder de gebruikershandleiding van mijn camera te lezen. Godzijdank voor YouTube-video’s.

Waar maak jij je foto’s? Thuis of in een studio?

Ik heb een goed verlichte hoek van mijn formele eetkamer geclaimd als mijn belangrijkste opnameruimte. Sterker nog, ik heb het grootste deel van de hele kamer in beslag genomen voor rekwisieten, uitrusting en achtergronden. Toen ik de ruimte voor het eerst overnam, kreeg ik een paar twijfelachtige blikken van familieleden, maar ze zijn all-in, voor mijn volledige gebruik van de eetkamer nu. Bovendien aten we daar eigenlijk nooit echt. De ruimte bevindt zich direct naast de keuken, wat hem bijzonder handig maakt voor foodfotografie. Als ik nu maar een andere kamer kan claimen voor exclusieve opslag van props.

Hoe maak je een foodstylingset klaar?

Eerst stel ik een tijdstip in waarop ik wil fotograferen. Als er dingen zijn die ik de avond ervoor kan klaarmaken, dan doe ik dat. Ik schets niets op papier, maar ik schets het wel in mijn hoofd. Ik denk altijd na over de sfeer die ik wil overbrengen en kies dan rekwisieten die passen bij de manier waarop ik dat verhaal het beste kan vertellen. Vaak komt de inspiratie rechtstreeks van het eten zelf, in de vorm van een kleur of textuur waarvan ik denk dat die het eten zal laten schitteren. Over het algemeen leg ik eerst de rekwisieten neer en plaats dan het voedsel in het frame. Daarna begin ik dingen rond de plaat/hoofdfocus te verplaatsen om te zien wat er goed uitziet. Ik hou van negatieve ruimte en vaker wel dan niet plaats ik het voedsel uit het midden, spoel ik het naar links of naar rechts en bouw ik de styling rond die plaatsing. Af en toe installeer ik mijn laptop en maak ik tethered-opnamen, maar dat doe ik veel minder dan vroeger, nu ik nu de mogelijkheid heb om Wi-Fi te monitoren op mijn iPhone.

Welke props gebruik je het meest?

Ik heb een donkere, rustieke boerderijtafel waar ik absoluut dol op ben en die ik waarschijnlijk 85 procent van de tijd gebruik bij mijn voedselstyling. Ik ben ook dol op beddengoed in alle tinten. Een strategisch geplaatst stuk stof kan in één keer het verschil maken. Ik heb een leuke tutorial op mijn blog over hoe je stof met de hand kunt verven voor food-styling, die je misschien interesseert. Dat is een gemakkelijke en goedkope manier om op maat gemaakte stoffen aan je voorraad toe te voegen. Ten slotte vind ik het vaak leuk om het uiterlijk van een ouderwetse, vintage tafelsetting te creëren en ik voel me aangetrokken tot de soorten rekwisieten die bij dat thema helpen. Op mijn foto’s zie je vaak oude koperen potten, rustieke houten lepels en deegrollers, samen met vintage transferware borden en bestek. Dit zijn allemaal mooie rekwisieten die je kunt vinden op Ebay, Etsy en ook door je plaatselijke rommelmarkten en kringloopwinkels af te speuren. De ontdekking van een prachtig, rustiek rekwisiet om aan mijn verzameling toe te voegen, is iets dat mijn dag echt goed maakt. Hou je ogen open. Je weet nooit wanneer je je volgende favoriete prop tegenkomt.

Welke backdrops gebruik je?

Ik heb een aantal oude houten planken die ik heb gekleurd en die ik vaak goed gebruik. Meestal gebruik ik echter stof als achtergrond. Mijn favoriet is 3 meter donkerblauwe, kunstsuède stof die ik aan een achtergrondpaal in mijn eetkamer blijf hangen. Het heeft een diepe juweeltoon en subtiele textuur die ik erg leuk vind.

Trouwens, je kunt kunstsuède vinden in de meeste winkels voor woondecoratie en stoffering en als je kunt, pak dan een paar meter in meerdere kleuren. Ik denk dat je het een waardige prop-investering zult vinden.

Met welk licht werk jij? Daglicht of kunstmatig?

Ik heb altijd natuurlijk licht gebruikt in mijn fotografie, maar ik heb een aantal hulpmiddelen die helpen het licht vorm te geven en te sturen. Ik gebruik diffusers om het licht te verzachten en reflectoren om het natuurlijke licht te helpen werpen waar ik het wil hebben. Naarmate we de herfstmaanden ingaan, wordt het licht uitdagender naarmate de dagen korter worden, en ongetwijfeld zou kunstlicht daar nuttig kunnen zijn. Ik zou heel graag willen leren hoe ik kunstlicht en flitsers moet gebruiken en het staat zeker op mijn lijstje van dingen waar ik op moet letten, als ik meer vrije tijd heb voor aanvullende tutorials.

Welke camera en lenzen gebruik je? En gebruik je een statief?

Jarenlang heb ik een Canon 5d Mark II gebruikt, maar afgelopen Kerstmis (2019) heb ik eindelijk een upgrade uitgevoerd naar een Canon 5d Mark IV. Ik ben dol op de Wi-Fi-mogelijkheden van deze nieuwe camera, waardoor ik mijn mobiele telefoon zowel als monitor als zelfontspanner kan gebruiken. Ik leer eigenlijk nog steeds hoe ik alle functies van de Mark IV moet gebruiken. Ik weet dat hij veel meer mogelijkheden heeft dan ik gewend ben en mijn doel is om deze camera van binnen en van buiten te leren kennen, als mijn broekzak.

Ik gebruik verschillende lenzen die ik afwissel, afhankelijk van wat ik fotografeer en het effect dat ik nastreef.

Het heeft ongeveer tien jaar geduurd, maar ik heb langzaamaan een mooie verzameling opgebouwd, waaronder; 85mm f/1.2L, Macro 100mm f/2.8L, 50mm f/1.2L en een 24-70 f/2.8L. Hoewel ik ze allemaal voor verschillende scenario’s gebruik, gebruik ik waarschijnlijk de 85 mm en de 100 mm macro het meest voor mijn voedselfotografie.

Op dit moment gebruik ik een Manfrotto (MR055XPRO3) statief dat ik al jaren heb, samen met een Manfrotto (MH804-3WUS), 3-weg balhoofd. Ik ben eigenlijk op zoek naar een nieuw statief omdat de middenkolom steeds wegglijdt en ik er gek van word. Er is niets erger dan je klaarmaken om de foto te maken, en de statiefkolom begint langzamer naar beneden te glijden en uit positie te komen terwijl je camera eraan vastzit. Jammer.

Welk programma gebruik jij om je foto’s te bewerken?

Ik gebruik Lightroom voor elke foto die ik post. Weet je, het is grappig… Ik dacht altijd dat het bewerken van foto’s op de een of andere manier bedrog was en ik was terughoudend om een originele afbeelding te wijzigen. Ik ben zo blij dat ik mijn toon daarop heb veranderd. Ik denk niet dat er veel foto’s rondzwerven op Instagram of blogs die niet op de een of andere manier zijn bewerkt. Ik bewerk mijn foto’s meestal op kleur, scherpte en heel vaak belichting. Ik gebruik ook de aanpassingspenselen radiaal, ontwijken en branden in Lightroom om die donkere en humeurige presentatie te helpen creëren die mij echt aanspreekt en mijn IG-imago domineert.

Tips & tricks?

Dit is geen tip of trick, maar ik heb dit in mijn gedachten en ik wil het hier graag delen.

We bewegen ons allemaal binnen deze ongelooflijke sociale-mediaruimte, delen ons kunstenaarschap en stellen onszelf niet alleen open voor feedback, op zoek naar inspiratie en creëren daarbij echte verbindingen. Ik hou van de virtuele vriendschappen die ik door de jaren heen heb ontwikkeld en het heeft me geholpen te groeien als creatief fotograaf en betere visuele verhalenverteller.

Nu hoop ik meer dan ooit dat we allemaal manieren blijven vinden om onze gemeenschappelijkheid en gedeelde menselijkheid te omarmen. De wereld is groot genoeg voor ons allemaal om te proberen elkaar met vriendelijkheid, waardigheid, respect en begrip te behandelen. Ik waardeer de kans die ik krijg om schoonheid aan de wereld toe te voegen, op mijn eigen speciale manier. Uiteindelijk hoop ik dat mijn inspanningen (en die van jou) ons dichter bij elkaar zullen brengen en niet verder uit elkaar, door onze gedeelde interesses, creativiteit, nieuwe vriendschappen en goede wil.

Wil je meer van Lisa’s werk zien?

Check haar blog celebrate-creativity.com en Instagram @lisatutmanoglesby

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.